Sada je: 21 lip 2018 23:33.

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
 BITI BOLESTAN 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post BITI BOLESTAN
slikaBITI BOLESTAN


Živimo u neprestanim mijenama. Stanovite promjene čine rast i razvitak čovjeka. One su zdrave i proživljavamo ih radosno. To je jednostavno ritam života, zdravog i redovitog života svakog čovjeka.
Međutim, u tom hodu vrlo često doživljavamo i neke poteškoće i smetnje. Imamo neke duševne osjetljivosti. Tijelo nije savršeno zdravo. Liječnici će uvijek imati posla. Bolnice i ambulante su mjesta gdje ćemo redovito zateći puno ljudi. Čovjek želi biti zdrav, a zapravo je neprestano ugrožen bolešću. Nitko nije tako savršen i tako zaštićen da ne bi poznavao tajnu boli i bolesti. To postaje, na neki način, trajna skrivena ili očita prijetnja našem življenju.

Ako nas to prati, onda bi bilo nužno i naučiti kako biti bolestan. Boreći se za bolji život svakako je potrebno time zahvatiti i onaj dio našeg življenja u kojem osjećamo bolest. Zapravo bismo trebali naučiti živjeti dok bolujemo. Događa se naime da u takvim trenucima, osobito ako je bolest izraženija, prestanemo računati vrijeme kao dio života i čekamo čas kad će nas netko proglasiti ozdravljenim da bismo se vratili u redoviti život.

Međutim, sve je dio života. Šteta je prepustiti tromosti ili pasivnom čekanju bilo koji trenutak života. Jer samo ono što smo svjesno živjeli u ljubavi i za ljubav otvara vrata vječnosti. Opasnost je što u bolesnim trenucima zaboravljamo na druge jer smo tjeskobnije zabavljeni sobom. Čak i druge želimo prisiliti da se više bave nama. O sebi i o svojoj bolesti govorimo i pokušavamo uvjeriti druge da i oni trebaju o tome ozbiljno voditi računa. Često sami sebe žalimo toliko da se čini da je prestalo vrijeme življenja i nastupilo vrijeme bolovanja.

Isus je susretao bolesne. U svom zemaljskom životu mnogima je pomogao. Čudesno je
ozdravljao ljude, bez obzira od koje bolesti bolovali. To je onda potaklo zajednicu njegovih učenika da u njegovim nakanama otkriju i poziv na molitvu zajednice za zdravlje bolesnih, To je sakrament bolesničkog pomazanja.

Međutim, sve dubljim shvaćanjem Isusa otkrivamo da Isus ne želi samo čudesno ozdravljati bolesne, već i osmisliti čovjeka u svim trenucima njegova života. Konačno, Isusovim trpljenjem na križu, tj. njegovom najdubljom boli, mi smo spašeni. Prihvaćajući patnju Isus postaje Spasitelj, ali isto tako i Učitelj čovjeku u njegovoj patnji. Prema tome, Isus želi osmisliti patnju i bolest. Želi nas uvjeriti da patnja i bol nisu znak odbačenosti, Božjeg zaborava, već da mogu postati izvorom blagoslova. Patnja može čovjeka učiniti bogatijim i plemenitijim za izuzetno iskustvo istinskog života.

Neka nikakva bolest ne umanji u nama iskrenu potrebu da budemo u ljubavi za druge. Dok sami bolujemo znajmo primijetiti pokraj sebe ili u svojoj sredini i one kojima je teško, možda još i teže nego nama u našoj boli i bolesti.

Fra Zvjezdan Linić


04 ožu 2011 20:33
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
---------
Post Re: BITI BOLESTAN
Ova fra Linićeva meditacija, tekst ili razmatranje, kako već to doživljavamo duhom me izuzetno dojmila. Teško je gledati bolest koja se širi kao pošast oko nas, naši ljubljeni boluju, mi bolujemo. To je stvarnost današnjice. I ako ne vidimo i smisao bolesti, lako izgubimo ono što je najvažnije - nadu i vjeru za život.

Upravo sam ovu meditaciju stavila jer puno razmišljam o smislu bolesti. Teško je naći nekoga tko je zaista zdrav. Možda je bolje reći da nalazimo osobe koje su manje ili više bolesne, odnosno, koje bolje ili teže nose i podnose bolest. Ja sam osobno nažalost iskusila snagu bolesti i to kroničnih koje naprosto sputavaju čovjeka u življenju normalnog života. Najteže je bilo shvatiti bit toga. Ozdravljenje nije dolazilo, a skučivost mogućnosti se gomilala.... mnogi će ovo razumjeti. Ne možete biti redoviti negdje, ne možete ići redovito na misu, u molitvenu zajednicu, čak ni raditi, često ste na bolovanju i naprosto - nije u vašoj moči da učinite ništa više od toga. Trpite tjelesno, ali još i duhovno. A okolina prečesto nema razumjevanja i sudi po sebi i svojim sposobnostima. Ali Gospodin je svakom odmjerio njegov kalež i najbolje je da ne sudimo koliko je kome kalež težak. Razumjevanje je možda najviše što nam treba u današnjici. Kažu - zdrav bolesnome ne vjeruje i to je zaista često točno, kao ni sit gladnome... pa ipak, nije to trenutak za diči ruke. Možda okolina neće razumjeti što živimo, ali Isus hoće. On zna naše mogućnosti, on ne mjeri naše dolaske i odlaske, on ne mjeri naše vrijeme, jer je s nama VJEČNO. Važno je znati živjeti sa sobom i svojim ograničenjima i dati maksimum koji možemo u tome. I što sam iskusila osobno, ne truditi se ispuniti tuđa očekivanja jer je to jalov posao. Možda to i nije onda mjesto za nas, možda nas Isus drugdje zove, gdje ćemo moći dati puno upravo ovakvi kakvi jesmo. Jer bolest je i put da se sjedinimo s Isusom na križu. Gledam često na nju kao na oslobođenje. Njome se duša moja sigurno oslobađa svojih tereta grijeha i vodi me kroz trpljenje do spasenja. Ali jasno, treba vjerovati i željeti ozdravljenje, no nalaziti strpljenje i mir i u bolesti. A ono što bih odista voljela, kada vidimo bolesnu osobu u svojoj blizini da budemo blizu i da imamo razumjevanja, jer odista, onaj koji trpi - trpi i za nas.

Otvorio mi je fra Linić ovim tekstom puno toga u duhu da shvatim bolje ovaj životni ritam bolesti i nemoći u meni i oko mene u mojim bližnjima. Rado bih da podjelite i svoja razmišljanja o bolesti, smislu bolesti i kako gledate na bolest i kako nosite bolest. Mislim da će to svima nama puno značiti :)


04 ožu 2011 21:17
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron