Sada je: 24 lip 2019 19:57.

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
 BL. AUGUSTIN KAŽOTIĆ 
Autor/ica Poruka
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 05 lip 2009 16:59
Postovi: 298
Spol: žensko
Post BL. AUGUSTIN KAŽOTIĆ
BL. AUGUSTIN KAŽOTIĆ

slika

Bl. Augustin rođen je oko godine 1260. u Trogiru. Zaredio se u Splitu. Kao dominikanac studirao je u Parizu. Godine 1303. imenovan je zagrebačkim biskupom. U Zagrebu je bio vrlo djelatan. Utemeljio je katedralnu školu i knjižnicu. Mnogi su ga plemići zbog njegova značaja i kreposti uzimali kao suca u svojim medusobnim sporovima. Zbog svoje svetosti života, velike kulture, snažne rječitosti medu svim ugarsko-hrvatskim biskupima uživao je velik ugled. Nakon posjeta papi u Avignonu 1318., nije se više smio vratiti u Zagreb, jer se zamjerio tadašnjim političarima. Tako je imenovan biskupom u južnotalijanskom gradu Svete Marije, Luceri, gdje je umro godine 1323., na glasu svetosti. Pokopan je u Luceri. Carlo Sisto piše da su »Hrvati uzalud pokušavali kradom oteti blaženikovo tijelo« Narod ga je poradi brojnih čudesa što ih izvedoše njegove relikvije, medu ostalim ozdravljenje nijemih i opsjednutih, brzo počeo štovati. To je štovanje 1702. službeno potvrdio papa Klement XI., proglasivši ga blaženim. U novije vrijeme opet je sve ispitano pa ima nade da se proglasi svetim. Zaštitnik je Hrvatskog društva crkvenih glazbenika.

Prvi je poznati organizator crkvenog pjevanja u Hrvatskoj i tvorac tzv. zagrebačkog obreda.

Pape Benedikt XI. i Ivan XXII., napuljski kralj Robert I. Anžuvinac i kalabrijski vojvoda Karlo, slikar Tomaso da Modena, historičari Opicinus de Canistris, Galvano Fiamma, Bernard Gui i Miho Madijev, Augustinovi suvremenici, predstavljaju ga kao vrsna propovjednika i učenjaka s naglašenom erudicijom, dobrotom, izvanrednim smislom za suosjećanje sa siromasima i obespravljenima i drugim ljudskim vrlinama.

U Riznici zagrebačke katedrale nalazi se relikvijar-moćnik s humeralom-naramenikom bl. Augustina Kažotića. Humural je 1692. darovao beneventski nadbiskup, kardinal Vincencije Marija Orsini, kasniji papa Benedikt XIII. (1724.-1730.). Biskup A. I. Mikulić je humeral iz Kaloče donio osobno u Zagreb i za njega je dao izraditi moćnik, škrinjicu obloženu srebrom, s poprsjem bl. Augustina Kažotića te natpisom: “SACRUM HUMERALE BEATI AUGUSTINI EPISCOPI ZAGRABIENSIS”.

Augustin se posebno brinuo za siromahe. Tako je kanoniku upravitelju katedralne škole osigurao redovita materijalna primanja, ali mu je zabranio da od siromašnih učenika traži novac, ili bilo koje usluge. Od svojih biskupskih prihoda redovito je veći dio dijelio siromasima. Osobitu pažnju je posvećivao zdravstvu i higijeni naroda. Iz Bamberga je naručio priručnik o zdravlju, a po selima je dao kopati bunare i saditi ljekovito bilje (npr. u Vugrovcu).

Povjesničar Baltazar Krčelić, kanonik, piše da je 1312. g. u doba gradnje katedrale bila velika suša i da je po zagovoru bl. biskupa na današnjem Trgu bana Jelačića provreo izvor vode, koji je u posljednje vrijeme vrlo lijepo uređen. To je poznati "Manduševac".


17 kol 2009 09:44
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Bl. Augustin Kažotić
Blagdan bl. Augustina Kažotića: TROGIRANI PONOSNI NA SVOG BLAŽENIKA


Samostan sv. Dominika, nacionalno svetište prvog hrvatskog blaženika u Trogiru obilježio je 3. kolovoza blagdan bl. Augustina Kažotića.

Svečanosti su uz brojne svećenike i vjernike nazoćili potomci trogirske plemićke obitelji Kažotić, danas Kazoti od kojih je jedna danas u Karlovcu, druga u Kaštel Lukšiću i tri u Trogiru.

Središnjem misnom slavlju prethodio je blagoslov slike s likom bl. Augustina, rad nepoznatog autora iz 18. st., nakon čega je uslijedila procesija tijekom koje je nošena relikvija blaženog Augustina Kažotića , uz pjevanje litanija i molitvi u čast blaženiku. Misu je u koncelebraciji s dekanom Trogirskog dekanata don Pavlom Piplicom, priorom dominikanskog samostana fra Veseljkom Begićem , te brojnim svećenicima Trogirskog dekanata. predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović , koji se u propovijedi posebno osvrnuo na život i djelo blaženika : - Iako je službeno blažen, Augustin je svetac. On je nosio križ cijelog svog naroda, umro na glasu svetosti, i stoga treba biti ideal svakom vjerniku.

Molimo se danas, da blaženi Augustin bude okrunjen svetačkom krunom- istaknuo je biskup Bogović. - Blagdan je ovo kojim crkva slavi našeg obiteljskog i nebeskog zaštitnika, i za mene i moju obitelj danas je Božić. Malo je danas obitelji koje se mogu podičiti da su u krvnomu srodstvu s našim blaženicima ili svecima. Stoga smo ponosni i čast nam je biti dijelom obitelji iz koje je potekao blaženi Augustin Kažotić. – kazao nam je Ante Kazoti predstavnik potomaka plemićke obitelji Kažotić , ističući kako se danas cijela domovina, Zagrebačka nadbiskupija, Lucerska biskupija i Hrvatska dominikanska provincija mole da bl. Augustin uskoro postane svetac.


07 kol 2010 18:08
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
---------
Post Re: Bl. Augustin Kažotić
Prigodom ovogodišnje proslave na početku slavlja blagoslovljena je slika s likom bl. Augustina, rad nepoznatog autora iz 18. st., nedavno restaurirana u Splitu i izložena u samostanskoj crkvi Sv. Dominika.

Vjernici i štovatelji bl. Augustina Kažotića pripremili su se za njegov spomendan trodnevljem, a u euharistijsko su slavlje ušli molitvom krunice i procesijom klaustrom dominikanskog samostana s moćima blaženika.

Govoreći o zagrebačkom i lucerskom biskupu rodom iz Trogira, dobrom pastiru koji se istaknuo svojim svetim životom i hrvatskim rodoljubljem, biskup Bogović je primijetio da se iz svakog retka njegova životopisa vidi da je bio pravi pastir svoga naroda.

"On je doista svetac Božji, premda je službeno blažen. Augustin je nosio križ cijelog svog naroda, umro na glasu svetosti, i stoga treba biti ideal svakom vjerniku."

Nazvavši bl. Augustina Stepincem XIV. stoljeća koji je bio vjeran vjerni svojim kršćanskim i nacionalnim korijenima, gospićko-senjski biskup pozvao je vjernike na molitvu da bl. Augustin bude okrunjen svetačkom krunom.

"Molimo za još takvih pastira i da Augustinova pastirska služba zasvijetli na našim meridijanima i paralelama", poručio je mons. Bogović te ukazao na potrebu osnutka instituta koji bi oživljavao uspomene na naše blaženike i svece. (ika / gk)

Slavlju u nacionalnom svetištu bl. Augustina nazočili su potomci plemićke obitelji Kažotić. Predstavnik obitelji Kažotić Ante Kazoti slikovito je kazao da spomendan svoga blažena pretka doživljava gotovo kao Božić, kada se obitelj okupi i druži.

"Malo je danas obitelji u Hrvata koje se mogu podičiti da su u krvnomu srodstvu s našim blaženicima ili svecima. Bez obzira na promjenu prezimena uslijed povijesnih okolnosti mi znamo tko smo i što smo. Potomaka obitelji Kažotić nema baš puno, danas jedna obitelj živi u Karlovcu, druga u Kaštel Lukšiću i tri u Trogiru. U tijeku je postupak za proglašenje našeg pretka bl. Augustina Kažotića svetim, pa se Zagrebačka nadbiskupija, Lucerska biskupija i Hrvatska dominikanska provincija nadaju da će naš Augustin kao svetac biti dan na čašćenje cijelomu svijetu", rekao je Kazoti.
4.8.2010.


07 kol 2010 18:14
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron