Sada je: 25 lip 2019 14:04.

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
 BL. IVAN MERZ 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: BL. IVAN MERZ
KONGREGACIJA ZA KAUZE SVETIH
V A T I K A N


DEKRET O ČUDU PO ZAGOVORU IVANA MERZA


Proglašen u Vatikanu, u nazočnosti Pape Ivana Pavla II. 20. XII. 2002.


Časni Sluga Božji Ivan Merz rodio se u Banjoj Luci, u Bosni, 16. prosinca 1896. godine. Vrlo je uspješno završio studije postigavši doktorat na Zagrebačkom sveučilištu. Nakon toga mu je bilo povjereno da na Nadbiskupskoj gimnaziji u Zagrebu poučava francuski jezik. Od mladosti je bio dosljedan i velikodušan u vjernosti svojim krsnim obećanjima i revno je sudjelovao u misiji Crkve, nastojeći svim snagama promicati Katoličku akciju i kršćanski odgoj omladine, te liturgijski život, euharistijsku pobožnost, dužnu vjernost Rimskom Prvosvećeniku i katoličku kulturu. Shrvan bolešću umro je na glasu svetosti 10. svibnja 1928.

Papa Ivan Pavao II. dne 5. srpnja 2002. izjavio je da je Sluga Božji u herojskom stupnju vršio bogoslovne, stožerne i njima srodne kreposti.

Postulator kauze, u vidu beatifikacije, podvrgao je sudu Kongregacije za kauze svetih navodno čudesno ozdravljenje Anice Ercegović, nastanjene u Zagrebačkoj nadbiskupiji, koja je 1924., kad je imala 19 godine, oboljela od tuberkuloze s kavernom, čemu su pridošli reumatični polyarthritis i srčano oboljenje. U ono vrijeme nije bilo uspješnih lijekova protiv tuberkuloze, stoga se stanje djevojke postupno pogoršavalo. Godine 1925. njezino je zdravlje bilo tako loše da je bila smještena u jednu zagrebačku kliniku, odakle je izašla u vrlo lošim zdravstvenim uvjetima uopće i s bolesnim plućima. Lijekovi nisu imali nikakva učinka ni uza sve to što je potpuno mirovala i promijenila klimu.

Godine 1930. umrla joj je majka, uslijed čega je Anica bila i tjelesno i duševno skršena. U srpnju iste godine kroz nekoliko dana bila je u Zagrebu na duhovnim vježbama, a potom je, prije nego se vrati kući, otišla na grob Sluge Božjega Ivana Merza moliti da bi njegovim zagovorom kod Boga ozdravila od bolesti, koja ju je već šest godina mučila. Ondje se odmah osjetila zdravom i, vrativši se kući, prihvatila se redovitih poslova uživajući dalje u punom zdravlju. Njezino je ozdravljenje bilo potpuno i trajno.

Nadbiskup je zagrebački 2002. godine ustanovio posebno Povjerenstvo koje je trebalo sakupiti sva svjedočanstva o gornjem ozdravljenju. Ova je Kongregacija dne 1. ožujka iste godine priznala tim svjedočanstvima i dokazima pravnu vrijednost za daljnji postupak. Liječničko vijeće je u sjednici od 8. svibnja izjavilo da se radi o brzom, potpunom, trajnom i znanstveno neprotumačivom ozdravljenju. Sljedećeg 13. rujna održan je Posebni kongres konzultora teologa, a 5. studenoga Redovita sjednica Otaca kardinala i biskupa, u kojoj je bio ponens kauze preuzv. gosp. Salvatore Fisichella, naslovni biskup Voghenze. U jednom i u drugom tijelu, bilo konzultora bilo kardinala i biskupa, na pitanje je li utvrđeno da se radi o čudu od Boga učinjenu, odgovoreno je pozitivno.

Pošto je potpisani Kardinal prefekt o svemu ovome podrobno izvijestio Vrhovnog Svećenika Ivana Pavla II., Njegova Svetost je, prihvativši i potvrdivši mišljenja Kongregacije za kauze svetih, naredila da se o gornjem čudesnom ozdravljenju priredi dekret. Pošto je to propisno učinjeno, sazvavši danas niže potpisanog Kardinala prefekta i Ponensa Kauze te mene Tajnika Kongregacije i ostale koji se obično pozivaju, u njihovoj prisutnosti Sveti je Otac svečano izjavio: Utvrđeno je čudo što ga je Bog učinio po zagovoru Časnoga Sluge Božjega Ivana Merza, kršćanskog laika, tj. brzo, potpuno i trajno ozdravljenje Anice Ercegović od «tuberkuloze pluća, s istom bolešću u obitelji, te reumatičnog sindroma i miocarditisa». Njegova Svetost je odredila da se ovaj dekret objavi i da bude uvršten u akte Kongregacije za kauze svetih.

U Rimu, 20. prosinca 2002.

Iosephus kard. Saraiva Martins Prefekt

+ Eduardus Nowak Nasl. nadbiskup Lunija, Tajnik

(ivanmerz.hr)


27 ruj 2010 09:57
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: BL. IVAN MERZ
POZICIJA ZA KANONIZACIJU IVANA MERZA


Kada Crkva pokreće postupak za beatifikaciju jednog kandidata oltara, nakon što su dokumenti Informativnog biskupijskog procesa poslani u Rim na Kongregaciju za kauze svetaca započinje studij tih dokumenata i izrada Pozicije. To je jedna studija kojom se na temelju poslane dokumentacije dokazuje da je kandidat oltara posjedovao kršćanske vrline u herojskom stupnju. Poziciju potom prouče teolozi konzultori, a nakon njih biskupi i kardinali koji daju svoje mišljenje.

Ako je mišljenje pozitivno Papa daje naređenje da se izda dekret o herojskim krepostima čime se priznaje svetost dotičnog kandidata oltara. Za Ivana Merza biskupijski postupak za njegovu beatifikaciju pokrenuo je 1958. g. Kardinal Franjo Šeper u Zagrebu. Postupak je dovršen i dokumenti procesa poslani su 1986. g. u Rim na Kongregaciju za kauze svetaca. Ondje je mons. Fabijan Veraja, koji je tada bio službenik na Kongregaciji proučio dokumente i napisao temeljnu studiju - Poziciju o životu i herojskim krepostima Ivana Merza.

Knjiga je napisana na talijanskom jeziku i broji 1104 stranice. Tijekom 2002. godine Pozicija je uzeta u proučavanje na Kongregaciji za kauze svetaca i to u redovnom postupku. Teolozi konzultori, zatim kardinali i biskupi dali su pozitivno mišljenje o herojskim krepostima Sluge Božjega Ivana Merza. 5. srpnja 2002. u nazočnosti Pape Ivana Pavla II. proglašen je dekret o herojskim krepostima Ivana Merza i time je priznata njegova svetost.

(ivanmerz.hr)


27 ruj 2010 10:00
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: BL. IVAN MERZ
Ime Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo je program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas!

Govor Pape Ivana Pavla II. na misi beatifikacije


slika

1. "Vi ste svjetlost svijeta» Ovu tvrdnju, draga braćo i sestre, Isus danas ponavlja i nama, na ovome našem bogoslužnom skupu. I nije to neki puki ćudoredni nagovor, nego tvrdnja, koja očituje neuništiv zahtjev što proizlazi iz primljenoga krštenja.

Naime, ljudsko je biće snagom toga sakramenta ucijepljeno u Otajstveno Tijelo Kristovo (usp. Rim 6,3-5). Apostol Pavao veli: "Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste» (Gal 3,27). Opravdano, dakle, sveti Augustin kliče: "Radujmo se i zahvaljujmo: postali smo ne samo kršćani, već Krist… Divite se i kličite: postali smo Krist» (In Ioann. Evang. tract., 21,8: CCL 36,216).

Ali Krist je "svjetlo istinsko, koje prosvjetljuje svakog čovjeka» (Iv 1,9). Kršćanin je zbog toga pozvan postati, sa svoje strane, odsjev te Svjetlosti, nasljedujući Isusa i u Nj se ugledajući. Kako bi to ostvario, slušat će Njegovu riječ i o njoj će razmišljati, sudjelovat će svjesno i djelatno u bogoslužnome i sakramentalnome životu Crkve, izvršavat će zapovijed ljubavi i služeći braći, navlastito malenima, siromašnima i onima koji pate.

2. S ljubavlju pozdravljam banjolučkog biskupa i predsjednika Biskupske konferencije Franju Komaricu te mu zahvaljujem na srdačnim riječima, koje mi je upravio na početku ovoga euharistijskog slavlja. Moje misli pune poštovanja lete i ostalim biskupima Bosne i Hercegovine, osobito vrhbosanskome nadbiskupu metropolitu kardinalu Vinku Puljiću, koji je rodom iz ove biskupije, te ostalim kardinalima i biskupima, koji nas prate. Pozdrav u Gospodinu svim hodočasnicima, koji dođoše ovamo iz različitih krajeva zemlje te iz susjednih država.

Bratski pozdrav upućujem Njegovu Blaženstvu patrijarhu Pavlu i članovima Svete Sinode Srpske Pravoslavne Crkve. Novi polet, što ga je u novije doba zadobio naš put k uzajamnome razumijevanju, međusobnome poštivanju i bratskoj solidarnosti, razlog je radosti i nade za ovaj kraj.

Pozdravljam također vjernike drugih crkvenih zajednica Bosne i Hercegovine, te vjernike Židovske općine i Islamske zajednice.

Pozdravljam gospodu članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine i sve ostale građanske i vojne vlasti. Posebno cijenim vašu nazočnost te vam zahvaljujem za sve što ste učinili za pripremu i ostvarenje mojega pohoda vašoj zemlji.

I vama, evo, ljubljeni sinovi i kćeri ove Crkve hodočasnice u Bosni i Hercegovini, dolazim raširenih ruku kako bih vas zagrlio i priopćio vam da zauzimate posebno mjesto u Papinu srcu. Papa neprestano u molitvi prikazuje Gospodinu patnju, koja još uvijek otežava vaš hod naprijed, te se s vama zajedno nada i čeka bolje dane.

Iz ovoga grada, koji je tijekom povijesti obilježen tolikom patnjom i tolikom krvlju, molim Svemogućega Gospodina da bude milosrdan za krivnje počinjene protiv čovjeka, njegova dostojanstva i njegove slobode, pa i sa strane nekih sinova Katoličke Crkve. Neka On u svima pobudi želju za uzajamnim oprostom. Jedino u ozračju istinske pomirbe spomen na tolike nevine žrtve i njihove patnje neće biti uzaludan i poticat će nas graditi nove odnose bratstva i razumijevanja.

3. Predraga braćo i sestre, pravednik, posve uronjen u božansku svjetlost, postaje svojevrsna baklja, što svijetli i grije. To je pouka što nam je danas nudi lik novoga blaženika, Ivana Merza.

Ivan Merz je bio vrstan mladić, koji je znao povećavati bogate prirodne darove, što ih je posjedovao, pa je postigao mnoge ljudske uspjehe. O njegovu se životu tako može govoriti kao o uspješnom životu. Međutim, to nije razlog zbog kojega je njegovo ime danas unijeto u popis blaženih. Ono, naime, zbog čega je on danas pribrojen zboru blaženika jest njegov uspjeh pred Bogom. Velika je, naime, čežnja cijeloga njegova života bila "nikada ne zaboraviti Boga i stalno željeti biti s Njim sjedinjen». U svemu ovome što je radio tražio je "ono najizvrsnije, spoznaju Isusa Krista», te je dopustio da ga On "zahvati» (usp. Fil 3,8.12).

4. Ivan Merz je u školi bogoslužja, koje je vrelo i vrhunac života Crkve (usp. Sacrosanctum Concilium, 10), stasao do punine kršćanske zrelosti i postao je jedan od promicatelja bogoslužne obnove u svojoj domovini.

Sudjelujući u misi te hraneći se Tijelom Kristovim i riječju Božjom, nalazio je poticaj da bude apostol mladeži. Nije slučajno izabrao za geslo: "Žrtva – euharistija – apostolat".

Svjestan poziva, što ga je primio na krštenju svoj je život učinio trkom prema svetosti, toj "velikoj mjeri» kršćanskoga života (cfr. Novo millennio ineunte, 31). Zbog toga, kako veli prvo čitanje "nikad neće u zaborav pasti, nit će mu spomen ikada propasti, nego će mu ime živjeti od pokoljenja do pokoljenja» (Sir 39,9).

5. Ime je Ivana Merza za čitav jedan naraštaj mladih katolika značilo program života i djelovanja. Ono to mora biti i danas! Vaša domovina i vaša Crkva, draga mladeži, doživjele su teške trenutke i sada valja raditi kako bi se život ponovno u potpunosti pokrenuo na svim područjima. Obraćam se zato svima vama te vas pozivam da se ne povlačite nazad, da ne popuštate pred napašću malodušnosti, nego da povećate pothvate kako bi Bosna i Hercegovina ponovno postala zemlja pomirbe, susreta i mira.

Budućnost ovih krajeva ovisi i o vama. Ne tražite drugdje udobniji život, ne bježite od svoje odgovornosti, čekajući da vam netko drugi riješi teškoću, nego zlo odlučno priječite snagom dobra.

I vi poput blaženog Ivana tražite osobni susret s Kristom, koji rasvjetljuje život novom svjetlošću. Neka Evanđelje bude ono veliko mjerilo, koje će ravnati vašim sklonostima i vašim opredjeljenjima! Postat ćete tako misionari djelima i riječima te ćete biti znak Božje ljubavi, vjerodostojni svjedoci milosrdne Kristove nazočnosti. Ne zaboravite: "Ne užiže se svjetiljka da se stavi pod posudu" (Mt 5,15).

6. Braćo i sestre, koji tolikom revnošću sudjelujete u ovome slavlju, neka mir Boga Oca, koji nadilazi svaki osjećaj, čuva vaše srce i vaš duh u spoznaji i ljubavi Boga i Sina njegova, Gospodina našega Isusa Krista!

Ovo je molitva i želja koju Papa danas – po zagovoru blaženoga Ivana Merza – uzdiže za vas i za sve narode Bosne i Hercegovine.

(ivanmerz.hr)


27 ruj 2010 10:05
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: BL. IVAN MERZ
MOLITVE ZA ZAGOVOR BL. IVANA MERZAGospode Isuse Kriste, koji si, kako se ufamo, dušu vjernoga službenika
svoga Ivana učinio dionikom života presvetoga Trojstva u nebeskoj slavi,
molimo, da po njegovu primjeru, a po zagovoru svetog Ivana, apostola i
evanđeliste, u nerazrješivoj zajednici sa svetom Katoličkom Crkvom i
rimskim Papom živimo, radimo i trpimo za slavu i proširenje kraljevstva
tvoga, koji živiš i kraljuješ s Bogom Ocem u jedinstvu Duha Svetoga, Bog,
po sve vijeke vjekova. Amen.Svemogući vječni Bože, u Ivanu Merzu dao si nam
divan primjer vjere i ljubavi prema Kristu i Crkvi. U svom kratkom životu
Ivan je uz pomoć Tvoje milosti postigao mnoge vrline i potaknuo nas da
nasljedujemo njegovu predanost u Tvoju svetu volju, strpljivost u
podnašanju križeva svakodnevnog života, te nesebičnu ljubav prema
bližnjemu. Njegov neumorni rad za proširenje Kristova Kraljevstva u dušama
mladih mnoge je priveo Tebi koji jedini daješ čovjeku pravi smisao života.
Uvjereni da Ti je Ivan svojim svetim životom omilio, molimo Te da ga se
udostojiš proslaviti čašću oltara kako bi njegov primjer pomogao ljudima na
putovanju prema nebeskoj domovini. Udijeli nam milost da nasljedujemo
čvrstoću njegove vjere, nesebičnost njegove ljubavi, te apostolsku revnost
da se tako približimo idealu kršćanske savršenosti koji nam je on svojim
životom pokazao. Njegovim zagovorom udijeli mi posebnu milost za koju te
sada molim.... ako je to na korist mojoj duši, a Tebi na slavu. Po Kristu
Gospodinu našemu. Amen!Svemogući vječni Bože, u Ivanu Merzu dao si nam divan uzor kršćanskih
vrlina. Svojim svetim životom on nam je pokazao kako se uz pomoć Tvoje
milosti i u laičkom staležu može postići svetost života. Pomozi nam da
ohrabreni njegovom ljubavlju prema Kristu i Crkvi idemo putem svetosti i
nasljedujemo njegovu apostolsku revnost u širenju Tvoga Kraljevstva. Po
njegovu zagovoru udijeli mi posebnu milost za koju te sada molim... ako je
to na korist mome vječnom spasenju, a Tebi na slavu. Po Kristu Gospodinu
našemu. Amen!


27 ruj 2010 10:15
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
---------
Post Re: BL. IVAN MERZ
Novi blaženik Ivan Merz jest dar Božji, dar Crkve i dar Svetoga Oca cijelom hrvatskom narodu.


Taj dar i obvezuje. Trebamo upoznati njegov život i poruku koju nam Bog preko njega upućuje. Trebamo ga štovati, moliti mu se i preporučivati u svojim potrebama. Tako ćemo ujedno pridonositi njegovoj što skorijoj kanonizaciji.


slika


MOLITVA

Bože, naš Oče, blaženi je Ivan, vjeran krsnome pozivu na svetost, revno radio na odgoju mladež u vjeri i kršćanskom životu. Udijeli i nama da, ojačani njegovim zagovorom i potaknuti njegovim primjerom, vjerno i hrabro nastavimo navješćivati Evanđelje i za nj svjedočiti.

Po Kristu Gospodinu našemu. Amen
.


Zborna molitva iz Mise beatifikacije bl.Ivana Merza


27 ruj 2010 10:22
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron