Sada je: 21 tra 2019 08:51.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 Brak –zajednica žene i muškarca –važan je za cijelo društvo 
Autor/ica Poruka
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 13 lip 2013 20:26
Postovi: 91
Lokacija: Slavonija
Spol: žensko
---------
Post Brak –zajednica žene i muškarca –važan je za cijelo društvo
slika

Do jučer niti jedno društvo nije brak vidjelo kao bilo što drugo osim supružničkog partnerstva između muškarca i žene. Sada se po prvi puta javljaju oni koji žele brak redefinirati. No prije nego se netko odluči ZA ili PROTIV – bilo bi dobro razumjeti argumente s obje strane. Kako one koja žele zadržati postojeću definiciju braka, tako i one koja je želi promijeniti.

Ono što se u javnosti često naziva debatom o „gay brakovima“, nije rasprava o homoseksualcima, već rasprava o braku. Ne radi se ni o tome kome će se dozvoliti brak, već se radi o tome što je brak.

Supružnički pogled na brak dugo je vremena formirao zakone, literaturu, umjetnost, filozofiju, religiju i društvenu praksu naše civilizacije. To je vizija braka kao tjelesne, ali i emotivne i duhovne veze, koja se izdvaja svojom sveobuhvatnošću, koja se kao svaka ljubav prenosi; pretače u šire dijeljenje obiteljskog života, pa sve do doživotne vjernosti. U brak, tako shvaćen, društvo polaže svoje nade i u njemu nalazi svoje obnavljanje. Takav brak mogu sklopiti samo žena i muškarac.

Drugi, revizionistički pogled na brak, koji su djelom formirale i reforme u pravnoj regulaciji braka posljednjih par desetljeća, vidi brak kao esencijalno emotivnu vezu, koja se ističe svojim intenzitetom; vezu koja nema svrhu dalje od partnera; u kojoj je vjernost opcionalna prema želji partnera. U tako shvaćenom braku partneri traže ispunjenje svojih emotivnih potreba, i ostaju u njemu dokle ga nalaze.

Ovaj drugi pogled otvorio je sadašnju debatu o istospolnim brakovima. Jer ako je brak zaista samo zajednica dvoje ljudi koji dijele jaku emotivnu vezu, ne postoji razlog zašto i osobe istog spola ne bi mogle sklapati brak. Brak shvaćen kao sveobuhvatnu zajednicu, naprotiv mogu sklopiti samo muškarac i žena.

Budu li donošen zakon koji proglašava istospolne veze brakom – promijenit će se društveno poimanje smisla braka. Izgubit će svoju dimenziju usmjerenosti prema djeci i obiteljskom životu – te će se svesti tek na emotivno zajedništvo. Ono što je uvijek obilježavalo brak – trajnost, seksualna ekskluzivnost, i sama svrha braka promijenilo bi se. Neće više postojati racionalni razlog da brak ne ovisi isključivo o volji zainteresiranih strana – bilo njih dvoje, troje ili desetero – kao što je to slučaj s drugim udruženjima. Istovremeno, zaštita institucije braka, ne znači da društvo ne može na druge načine istospolnim partnerima omogućiti pristup društvenim dobrima i socijalnoj jednakosti.

Još uvijek pojedinci, grupe i cijela društva, neovisno o različitim kulturama, drže do vrijednosti braka shvaćenog kao sveobuhvatne supružničke zajednice žene i muškarca. Upravo je takvo shvaćanje braka, i briga za potomstvo razlog zašto država uopće regulira brak. Jer zašto bi država uopće regulirala emotivne veze? Zašto ne regulira i prijateljstvo?Izvor: “What Is Marriage” by: S. Griggs, R. T. Anderson, R. P. George (Encounter Books, 2012)


02 pro 2013 15:42
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron