Sada je: 24 lip 2019 19:39.

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 DRINSKE MUČENKE 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post DRINSKE MUČENKE
slika


Drinske Mučenke

Hčere božje ljubezni - Božje Služabnice

s. M. Jula Ivanišević, s. M. Berchmana Leidenix,
s. M. Krizina Bojanc, s. M. Antonija Fabjan, s. M. Bernadeta Banja


Sestre Hčere božje ljubezni je na povabilo nadškofa dr. Josipa Stadlerja, leta 1882 v Sarajevo osbno pripeljala ustanoviteljica Družbe Franciska Lechner. Leta 1911. so na Palah, nedaleč od Sarajeva, odprle samostan Marijin dom. Prvotno je bil zamišljen kot oaza za počitek bolnikov in sester učiteljic iz Zavodov sv. Jožefa. Vendar je Marijin dom kmalu postal znan zaradi dobrih del do ubogih, ki so trkali na vrata, posebno pa do pravoslavnih sosedov. Zaradi tega so ga imenovali "Gostišče ubogih".


slika
Drinske mučenke

Ob izbruhu vojne leta 1941. so bile v samostanu na Palah s. M. Jula Ivanišević (Hrvatica, r. 1893.), kot predstojnica, s. M. Berchmana Leidenix (Avstrijka, r. 1865.), s. M. Krizina Bojanc (Slovenka, r. 1885.), s. M. Antonija Fabjan (Slovenka, r. 1907.) in s. M. Bernadeta Banja (Mađarka, r. 1912.). Z dejavno ljubeznijo so v duhu svoje družbe pričale za kršćansko ljubezen. Školska zgrada sestara Kćeri Božje ljubavi na PalamaPožrtvovalno so negovale bolnike in velikodušno delile kruh otrokom državnega

slika
Otroškega doma.
Med njimi niso delale razlik ne po veri in ne po narodnosti. Podpirale so uboge in berače, ki so prihajali z Romanije. Kljub temu so četniki 11. decembra 1941. vseh pet sester odvlekli na pot proti Goraždu, hišo pa izropali in zažgali. Križev pot je sestre vodil po mrazu in snegu, brez potrebne obleke, med zasliševanjem, grožnjami in poniževanji, najprej do Carevih Voda in Sjetline. Tam so četniki 75 letno s. M. Berchmano, izcpano od potovanja in oslabljeno zaradi dogodkov, ločili od drugih sester in jo nekje zadržali. Sestre Julo, Krizino, Antonijo in Bernadeto so odveli naprej do Goražda.

Križ koji je pronađen u zgarištu kapelicePotovanje sester od Pal preko Romanije do Goražda, je trajalo štiri dni in štiri noči. V Goražde so prispele 15. decembra 1941. popoldne. Namestili so jih v drugo nadstropje vojašnice. Še tisti večer so podivljani in pijani četniki vdrli v njihovo sobo in ih hoteli onečastiti. V obrambi svojega človeškega dostojanstva in obljube čistosti so se sestre iztrgale iz rok napadalčev in druga za drugo poskakale skozi okno. Četniki so medtem zdrveli pred vojašnico in teško ranjene sestre z noči usmrtili. Odvekli so jih do reke Drine, ki je nekaj dni za tem odnesla njihova trupla.

Ciborij koji je pronađen u zgarištu kapeliceS. M. Berchmana je deset dni ostala v Sjetlini, kjer si je kar dobro opomogla. Nato naj bi odšla v Goražde, k drugim sestram, ki pa so bile medtem že mrtve. Dva četnika sta jo odpeljala na saneh. Kočijaš je potem, ko se je vrnil, povedal, da je srečno prispela k svojim sestram. Spremljevalec pa je imel njen rožni venec obešen okoli vratu. Zapisano je, da je bila ubita 23. decembra 1941.

Sestre Jula, Berchmana. Krizina, Antonija in Bernadeta, znane kot „Drinske mučenke“, so velikodušno in z nesebično ljubeznijo, kot misijonarke v "trpinčeni Bosni", služile Bogu predvsem s pomočjo uboim. Zvestobo Bogu so potrdile s prelitjem svoje krvi. Glas o njihovi mučeniški smrti se je razširil daleč naokoli. Zato je kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadškof, potem, ko je dobil potrebno dovoljenje od Kongregacije za razglasitev za svetnike, 4. decembra 1999. izdal odlok o začetku škofijskega postopka za njihovo beatifikacijo. Razglasitev božjih služabnic M. Jule Ivanišević in štirih sester za blažene ne bo samo službeno priznanje njihovega mučeništva, ampak tudi visoko priznanje duhovnih vrednot, za katere so sestre živele in žrtvovale svoja življenja. Za uspeh postopka pa moramo moliti.

Božje služabnice Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja so priče izjemne zvestobe Bogu in dejavne ljubezni do ubogih. V veri upravičeno upamo, da bo njihova pelita kri seme novih osveščenih in odgovornih kristjanov in novih duhovnih poklicev za nove čase. Mučenke so močne zagovornice v vseh potrebah, posebno v teških življenjskih preskušnjah in nevarnostih. Mnogi so se o tem že prepričali.
Molitev

Gospod Bog, ti si svoje služabnice Julo, Berchmano, Krizino, Antonijo in Bernadeto obdaril z milostjo redovničkega poklica in z močjo, da so zvestobo in ljubezen do Tebe potrdile s prelitjem svoje krvi. Podeli tudi nam stanovitnost v veri, da se tudi za ceno trpljenja ne ločimo od Tebe.

Daj, da sveta Cerkev te tvoje služabnice dvigne na čast oltarja, da nam bosta njihov zgled in priprošnja pomagala v življenjskih bojih in da bomo tako dosegli večno zveličanje. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.slika

------------------------
Kdor bo po priprošnji Božjih služabnic uslišan in prejel kakšno posebno milost, naj to sporoči na spodnja naslova:
Postulatura kauze: S. M. Jule Ivanišević i susestara, Ivana Cankara 16, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Provincialat: Družbe Kćeri Božje ljubavi, Nova Ves 16, 10000 Zagreb, Hrvatska


24 ruj 2011 14:11
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: DRINSKE MUČENKE
Novomeški škof Andrej Glavan: Svetost je tista sila, ki je sposobna spremeniti svet

"Ob papeževem podpisu odloka o priznanju mučeništva petih redovnic, med katerimi sta tudi dve Slovenki iz naše škofije, se kot Cerkev na Slovenskem veselimo skupaj s Cerkvijo v Bosni in Hercegovini," je ob priznanju mučeništva Drinskih mučenk poudaril novomeški škof Andrej Glavan.

"Škofija Novo mesto in z njo tudi vsa Cerkev na Slovenskem postaja dežela mučencev in mučenk. 13. junija 2010 je bil na Slovenskem evharističnem kongresu za blaženega in mučenca razglašen Alojzij Grozde. V petek, 14. januarja, pa je papež Benedikt XVI. podpisal odlok o priznanju mučeništva petim redovnicam iz redovne družbe Hčera Božje ljubezni, ki so mučeniško smrt pretrpele v decembru 1941 v mestu Goražde ob Drini v današnji Bosni in Hercegovini. Med temi drinskimi mučenkami, ki so bile žrtve četnikov, sta bili tudi dve Slovenki: sestra Krizina (Jožefa) Bojanc iz Zbur v župniji Šmarjeta in sestra Antonija (Jožefa) Fabjan, iz vasi Lipje v župniji Hinje," je zapisal škof Glavan, ki je dodal, da so bile te sestre živ zgled krščanske dobrodelnosti, saj so v državnem Otroškem domu na Palah pri Sarajevu v Bosni in Hercegovini požrtvovalno negovale bolnike in velikodušno skrbele za otroke različnih ver in narodnosti. "S svojo mučeniško smrtjo so postale tudi priče izjemne zvestobe Bogu. Njihova prelita kri bo gotovo seme novih kristjanov in novih duhovnih poklicev."

slika

Red sester Hčera božje ljubezni je v Avstriji ustanovila sestra Franciska Lechner. Sarajevski nadškof dr. Josip Stadler je prve sestre iz Avstrije povabil v Sarajevo. V red je v nadaljnjih desetletjih med drugimi vstopilo kar 70 Slovenk. Sestri Krizina Bojanc, rojena 1885, in Antonija Fabjan, rojena 1907, sta bili doma iz skromnih, preskušanih in zelo revnih družin. Preden sta vstopili v red Hčera Božje ljubezni je s. Krizina (prej Jožefa) v domači vasi Zbure živela 36 let, s. Antonija (prej Jožefa) pa v Suhi krajini (poleg Hinj še v Žužemberku in Ajdovcu) 22 let.

"Ob papeževem podpisu odloka o priznanju mučeništva petih redovnic, med katerimi sta tudi dve Slovenki iz naše škofije, se kot Cerkev na Slovenskem veselimo skupaj s Cerkvijo v Bosni in Hercegovini. Zgodovinske vezi med obema Cerkvama, ki so bile na prehodu iz 19. v 20. stoletje zelo številne, dobivajo z razglasitvijo Drinskih mučenk novo moč in pomen. Vsi naši blaženi in tudi svetniški kandidati, med njimi tudi božji služabnik škof Janez Gnidovec, doma iz Ajdovca v naši škofiji, sporočajo: da je možno ljubiti Boga nad vse v vseh življenjskih okoljih, mu biti do konca zvest v svojem poklicanosti, biti velik v majhnih stvareh in dolžnostih vsakdanjega življenja, vse delati iz ljubezni brez sebičnosti, v vsakem človeku ne glede na razlike videti brata in si prizadevati za krščanske ideale, zlasti čistost srca. Takšno pričevanje potrebuje današnji svet in tudi naša slovenska družba," poudarja škof Glavan. "Veselimo se tolikih milosti, ki smo jih deležni v našem času. Naj nam vsem pomagajo k poglobitvi verskega življenja, k večji skrbi za duhovniške in redovniške poklice, in predvsem k večji svetosti. Svetost je tista sila, ki je sposobna spremeniti svet tudi tedaj, ko vsa druga prizadevanja ne rodijo pravih sadov!"


slika24 ruj 2011 14:55
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: DRINSKE MUČENKE
p. Gržan: Drinske mučenke so obvladale celovitost svojega življenja

„Mučenci nam sporočajo, kako pomembno je biti v življenju močan, so zgled te moči, ki pa jo človek nenazadnje pridobi tudi v svoji duhovni odprtosti do Boga,“ nam je pred razglasitvijo Drinskih mučenk za blažene, dejal duhovnik dr. Karl Gržan. Prepričan je, da nam s. Jula Ivanišević, s. Berchamana Leidenix, s. Krizina Bojanc, s. Antonija Fabjan in s. Bernadeta Banja najprej prinašajo sporočilo „realne ljubezni.“

Drinske mučenke so nam lahko glede na čas, v katerem živimo, po besedah duhovnika Karla Gržana zgled najprej v pravični ljubezni. „Osebno me izjemno nagovarja geslo letošnjega pastoralnega leta Pravičnost v ljubezni. Zelo radi govorimo o ljubezni kar tako, kot neki lahkotnosti, brez tistega dela, ki pa vendarle govori, da moramo to ljubezen živeti v realnosti odnosov in za to realnost se mora človek usposobiti. Te žene, Drinske mučenke nam govorijo, da so obvladale celovitost svojega življenja, bile so zelo ljubeče, ampak so zelo poznale tudi meje in so v nekem trenutku rekle ne! Na nek način so naredile korak, ki ni dopustil prekoračitve meja njihove osebnosti. Človek ni samo človek ljubezni in naivne odprtosti,“ je poudaril Gržan in dodal, da je res, da je Bog ljubezen, „ampak je tudi pravičnost.“

„Drinske mučenke so postavile mejo in so nam lahko v času, ko vse preveč poudarjamo, tudi pri vzgoji, zgolj ljubezen, premalo pa postavljanje meja, fantastičen zgled.“ Poleg tega, da se usposobimo v ljubezni, nam Drinske mučenke po trditvah Gržana kažejo tudi na moč in predanost Bogu. „Kako so bile to močne ženske, utrjene za realnost. Že tista njihova pretresljiva pot ob sklepu njihovega življenja. Kako so zmogle to pot? Po eni strani tudi zato, ker so živele v intimni duhovni navezanosti s Kristusom, ki je tudi prehodil križev pot, ker v svoji resničnosti niso bile same. Obenem pa so tudi zaradi svoje duhovne odprtosti do Božjih moči, lažje zmogle to resničnost svoje zemeljske poti, ki zahteva tudi odpovedi.“

Gržan še opozarja, da nas Drinske mučenke prav v tej smeri nagovarjajo, da se še bolj utrjujemo za realno življenje. „Mučenci nam sporočajo, kako pomembno je biti v življenju močan, so zgled te moči, ki pa jo človek nenazadnje pridobi tudi v svoji duhovni odprtosti do Boga."slika24 ruj 2011 15:07
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: DRINSKE MUČENKE
1. <3 2. <3 3. <3 4. <3 5.


1. s. Jula Ivanišević 2. s. Berchmana Leidenix 3. s Krizina Bojanc 4. s. Antonija Fabjan 5. s. Bernadeta
Kardinal Amato Drinske mučenke razglasil za blažene

24.9.2011

Prefekt kongregacije za zadeve svetnikov kardinal Angelo Amato je v Sarajevu v Bosni in Herecgovini za blažene razglasil Drinske mučenke, med katerimi sta tudi dve Slovenki; sestra Krizina Bojanc in sestra Antonij Fabjan. Slovenija je tako poleg blaženega mučenca Alojzija Grozdeta in blaženega škofa Antona Martina Slomška dobila še dve novi mučenki.

ciborijDrinske mučenke - s. Jula Ivanišević, s. Berchmana Leidenix, s Krizina Bojanc, s. Antonija Fabjan in s. Bernadeta Banja so žene, ki so dale svoje življenje za Gospoda, se mu popolnoma predale in do zadnjega diha živele zanj. Drinske mučenke so z dejavno ljubeznijo v duhu svoje družbe Hčera Božje ljubezni pričevale za krščansko ljubezen.

Beatifikacije v dvorani Zetra v Sarajevu, so se poleg sarajevskega in zagrebškega kardinala Vinka Puljiča in Josipa Bozanića, udeležilo še 31 škofov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije, Madžarske, Črne gore, Albanije in Makedonije, redovni predstojniki ter duhovniki. Prav tako je beatifikaciji prisostvovalo približno 18.000 vernikov med katerimi jih je bilo mnogo iz Slovenije, ki so v glavno mesto Bosne in Hercegovine prispeli s 14. avtobusi, Slovensko škofovsko konferenco sta zastopala novomeški in celjski škof Andrej Glavan in Stanislav Lipovšek. Že sinoči pa so se mnogi udeležili molitvenega bdenja pred beatifikacijo, ki je bilo v cerkvi Kraljice rožnega venca v Sarajevu, kjer je pred tem potekala tudi slovesna tridnevnica. Več o molitvenem bdenju.

Množice vernikov so se v dvorano Zetra v Sarajevu začele zgrinjati že v ranem jutru. Najprej so lahko prisluhnile spremljevalnemu programu, ki je bil predvsem glasbeno obarvan. Sledila je sveta maša s slovesnostjo beatifikacije, zbrane je po evangeliju nagovoril kardinal Angelo Amato.

VIR RADIO OGNJIIŠČE


25 ruj 2011 21:16
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 ožu 2009 20:53
Postovi: 2013
Spol: žensko
Post Re: DRINSKE MUČENKE
Še nekaj utrinkov iz beatifikacije Drinskih Mučenk iz dvorane Zetra v Sarajevu.

slika27 ruj 2011 01:49
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 ožu 2009 20:53
Postovi: 2013
Spol: žensko
Post Re: DRINSKE MUČENKE


27 ruj 2011 02:20
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: DRINSKE MUČENKE
Glorija hvala za te posnetke.
Ali si bila na beatifikaciji v Sarajevu?


27 ruj 2011 07:49
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 ožu 2009 20:53
Postovi: 2013
Spol: žensko
Post Re: DRINSKE MUČENKE
slika


<angelpray> Ja draga Marta bila sem v Sarajevu na beatifikaciji in sem naredila kar nekaj posnetkov.
Bilo je lepo in ko je kardinal Amato razglasil Sestere Mučenke, za blažene je v dvorani kar završalo, vsi smo bili vshičeni.
Drinske mučenke, sestra Jula Ivanišević, sestra Berchmana Leidenix, sestra Krizina Bojanc, sestra Marija Antonija Fabjan
in sestra Marija Bernadeta Banja so bile razglašene za blažene in tako se jim lahko priporočimo v molitev.
Med blaženimi so tudi dve Slovenki, sestra Krizina Bojanc in sestra Marija Antonija Fabjan.
V Sloveniji bo zahvalna maša 22. oktobra v Žuženbergu ob 10. uri in bo organiziran prevoz. smjesko kriza


28 ruj 2011 01:01
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: DRINSKE MUČENKE
GLORIJA je napisao/la:


<angelpray> .....bila sem v Sarajevu na beatifikaciji in sem naredila kar nekaj posnetkov.
Bilo je lepo in ko je kardinal Amato razglasil Sestere Mučenke, za blažene je v dvorani kar završalo, vsi smo bili vshičeni.
Drinske mučenke, sestra Jula Ivanišević, sestra Berchmana Leidenix, sestra Krizina Bojanc, sestra Marija Antonija Fabjan
in sestra Marija Bernadeta Banja so bile razglašene za blažene in tako se jim lahko priporočimo v molitev.
Med blaženimi so tudi dve Slovenki, sestra Krizina Bojanc in sestra Marija Antonija Fabjan.
V Sloveniji bo zahvalna maša 22. oktobra v Žuženbergu ob 10. uri in bo organiziran prevoz. smjesko kriza

Na tvoji fotografiji vidim tudi slovenske oz. gorenjske narodne noše, a kljub temu imam občutek, da se Slovenci premalo zavedamo, kaj to pomeni za mali slovenski narod.
Kateri slovenski cerkveni predstavniki pa so zastopali v Sarajevu slovenske vernike ?
Najbrž se je slovesnosti udeležil tudi novomeški škof g. Andrej Glavan, kajne ?
Je bi mogoče tudi kakšen predstavnik avstrijske katoliške cerkve?


28 ruj 2011 12:43
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
---------
Post Re: DRINSKE MUČENKE
Molitev k blaženim Drinskim mučenkam

Gospod Bog, Ti si svoje služabnice s. Antonijo, s. Krizino in druge drinske mučenke,
obdaril z milostjo redovniškega poklica in z močjo,
da so zvestobo in ljubezen do Tebe potrdile s prelitjem svoje krvi.
Podeli tudi nam stanovitnost v veri, da se niti za ceno trpljenja ne ločimo od Tebe.
Sveta Cerkev je blažene drinske mučenke povzdignila na čast oltarja.
Naj nam njihov zgled in priprošnja pomagata v različnih življenjskih bojih in
nevarnostih, da bomo tudi mi dosegli večno zveličanje.
Po Kristusu, našem Gospodu.
Amen.

10 lis 2011 01:04
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron