Sada je: 24 lip 2019 19:52.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 GOSPODE, POŠALJI NAM DUHA KOGA SVET NE MOŽE PRIMITI 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
---------
Post GOSPODE, POŠALJI NAM DUHA KOGA SVET NE MOŽE PRIMITI
slika

- PSALAM -
Ti si Gospode, svojom mudrošću stvorio svet i učvrstio si nebesa razumom. Postavio si zapovesti svoje kao svetila u tami i naukom svojom si kao svetlošću obasjao svet. Darovao si nam život i ljubavlju si nas negovao, da bi uzrastali u razumu.
Ali mi popalismo svoje sveće i odlutasmo za željama srca svoga u mrak, uzdajući se u svoj pomračeni razum. Svećom uma svoga tražismo sunce mimo tebe, i to tamo gde ono zalazi. Iđasmo u školu kod onih koj i propadaju i učismo se kod onih koji ne grade već otimaju. Pravismo se važni i željasmo da ostavimo utisak na one koji Duha nemaju. Umesto straha tvoga izabrasmo sujetu i postasmo drski pred narodima i poglavarima zemaljskim.
Ti si Gospode, rekao: „Umoliću Oca i daće vam Utešitelja, Duha Istine, koga svet ne može primiti jer ga ne vidi, niti ga poznaje!” A mi, tražismo da pronađemo među narodima, državama i svetskim organizacijama sve naše prijatelje i neprijatelje. Zaboravismo da nam nikada nije bio prijatelj onaj koji nas je odvraćao od Tebe ili koji nam je govorio: „Posle, posle ćeš misliti na Boga, i sutra ga možeš slaviti, a danas treba preživeti; imaš preča posla!” On zna da nam je svaki dan od Tebe i želeo bi da nam ga ukrade jer, nas bez Tebe nebi ni bilo, ni juče ni danas ni sutra.
Zapovedio si nam da poštujemo oca svoga i ne odbacujemo savet majke. Ali mi pomislismo da su tuđi oci mudriji od naših. Okrenusmo leđa Svetome Savi, razvalismo ogradu tora tvoga i u zabludelosti se pitasmo - zašto si nas ostavio? Stiđasmo se čestitosti i hvalismo se drskošću. Pravismo gozbe kada se posti i trgovasmo u vreme kada Ti se moli. Od onih koji žive u istini postadosmo kao oni koji se svađaju oko nje, isteruju zamišljenu pravdu. Umesto da se trudismo da postanemo bolji, mi željasmo da postanemo veći. Umesto da smirenog uma i srca tražismo Tvoju zaštitu, mi postasmo drski u bezakonju. Umesto vrline željasmo čast i umesto smirenja borismo se za vlast. Zbog sujete naše zaboravismo na hrišćansku čestitost i dostojanstvo pa prevrtasmo po svetskim đubrištima ne hajući što u svome dvorištu imamo blago zakopano.
Tako smo od vitezova postali mangupi i od plemića najamnici. Prezresmo bezazlenost i poštenje - kao da je to za kukavice i slabiće, i od domaćina postadosmo skorojevići. Od sebičnih se naučismo da sebe hvalimo a drugima prigovaramo, ne štedeći i ne poštujući ni starijeg ni mlađeg.
U gordosti svojoj proglasismo sve oko nas za nenormalno kako bi opravdali sve svoje greške i stalno zahtevali posebne povlastice. Utišasmo savest našu stotinama izgovora jer se približismo lukavosti više nego vrlini.
Zato nas Gospode, ne ostavi delima ruku naših i plodovima puteva naših, jer vrebasmo svoju krv i pravismo zasede svojoj duši. Nogama brzim trčasmo na zlo i postavismo zamke na svome putu. Uzdasmo se u prijatelje i u pamet našu, umesto u tebe, Gospode. A, oni su kao oblak tmurni koji se raziđe i nestane ga.
A Ti si Gospode, štit bezazlenih i bogatstvo pravednih. Ti si nas od praha zemaljskog stvorio i udahnuo si Duha tvoga u nas. Darovao si nas životom i milošću i starao se o nama do današnjeg dana. Zato i sada pogledaj na nas, oprosti nam grehe i ukloni bezakonja naša. Ispravi put naš da hodimo u istini tvojoj, jer je još malo dana naših, Gospode. Nemoj nas predati nepravednima i nemoj nas baciti u ruke bezbožnima. Jer će svetlost njihova postati tama i nestaće gordost tnjihova kao trulež. Jer, licemeri neće stajati pred tobom Bože, niti će ti laskavi služiti. Varalice se uzdaju u taštinu i ona će im biti plata. Izgladneće sila njihova i staze njihove će pokriti mrak.
Smiluj se na nas Bože, izbavi nas Iskupitelju naš. Daruj nam razum da primamo savet kako nebi hodili u propast. Pošalji nam smirenje koje rađa mudrost i nauči nas bezazlenosti koja vodi u pravdu, da bi se izbavili od smrti. Omekšaj srca naša Dobri, da bi zadobili ljubav tvoju i primi nas koji ti se molimo, jer iako sagrešismo ipak ne odstupismo od Tebe, nego se Tebi jedinome klanjamo, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, sada i stalno i u vekove vekova. Amin!

prot. Srboljub Miletić


01 lip 2013 19:59
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron