Sada je: 23 lis 2019 14:57.

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
 Hodočašće putovima Kreposti 
Autor/ica Poruka

Pridružen/a: 15 ožu 2009 12:38
Postovi: 236
Post Hodočašće putovima Kreposti

Sponsored Links

Vjera, ufanje i ljubav dar su Božji što ih dobivamo već pri krštenju, bez naše zasluge, ali se potom od svakoga čovjeka traži da ih pod utjecajem milosti razvije do za njega najvišeg mogućeg stupnja. Ove kreposti povezuju nas s Bogom i s drugom djecom Božjom, s našim bližnjima. U svom hodu u vremenu one su naš putokaz ka vječnosti. Tako hodajući hvalimo i častimo Svevišnjeg. Hodočastimo putem kreposti!
Vjera je prva među krepostima, neophodna da se približimo Bogu. Vjera je «vozačica svih kreposti», pa tako i ljubavi i nade. Po vjeri Božja riječ postaje svjetlo našeg razuma, mjerilo našeg života, kao što kaže Sveto pismo:»Pravednik živi od vjere». Vjera se ne pokazuje. Vjera se živi! Zato i na ovom našem hodanju i čašćenju Boga, ali i u našem životu uopće, neka vjera bude naš vodič, naša radost i naš život.
Što više shvaćamo Božju veličinu i sreću uz Njega u vječnom životu, to više za njim težimo, ali i strahujemo hoćemo li tamo s našim slabostima. Predali bismo se malodušju kad ne bi imali pomoć kreposti ufanja, nade. No, moramo je imati u pravoj mjeri. Pretjeramo li, mogli bi pomisliti da ćemo se spasiti bez zasluga, a s premalo ufanja upali bismo u beznađe, u očaj.
Naš je život ispunjen nadanjima. Mnoštvom raznih nada. Nada je ta zbog koje čovjek ne odbacuje svoj život, nego se uvijek iznova pati i muči. Ako temeljimo svoj život isključivo na «malim nadama», tada je on besmislen jer male nade ne mogu riješiti osnovni problem čovjekova života, a to je smrt. Isto tako ako svoj život temeljimo na «velikim nadama» (ovosvjetskim utopijama), ni one ne daju odgovor na slijepu ulicu čovjekova smrtnog života. Što, dakle, činiti ako ni «male» ni «velike» nade nikamo ne vode? Prestati se nadati? Ali, kako uopće zamisliti život bez nade? Papa Benedikt XVI u svojoj enciklici «Spe salvi» daje kršćanski odgovor na čovjekovo pitanje o smislu ili besmislu nade: Samo Velika Nada – Isus Krist – spašava. Bez te Velike Nade sve ostale «male» i «velike» nade su zaista najgore od svih zala. Kršćanska vjera u Boga oblikuje i mijenja čovjekov život. Kao primjer promjene života papa spominje afričku sveticu Josipu (Josephinu) Bakhitu, skromnu Afrikanku koja je prošla životni put od ropkinje do redovnice i svetice, sve zahvaljujući što je, usprkos teškome životu, uvijek tražila nadu.
U potrazi za nadom, vođeni vjerom i ljubavlju, hodočastit ćemo u Schio, u Italiji. Grad 50-tak km od Padove poznat je po čudotvornom kipu Majke Božje - Kraljice Ljubavi, ali i po sv. Bakhiti, nad čijim ćemo grobom slaviti svetu misu.. Polazak je u petak 22. siječnja, kasno navečer, u 23 sata sa tramvajskog okretišta u Prečkom (zadnja stanica linija br. 5 i 17), a povratak u subotu oko 22 sata. Prijevoz udobnim turističkim autobusom, a cijena prijevoza i vodiča jest samo 200 kuna. Sve dodatne informacije i predbilježbe možete dobiti kod gospođe Mirjane na tel. 099 76 72 028.


26 stu 2009 14:14
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 23 srp 2009 19:18
Postovi: 461
Post Re: Hodočašće putovima Kreposti
SAN MARTINO DI SCHIO (VICENZA)....niste mi daleko.
voljela bih da se mogu sresti s Vama tamo, sto nije iskljuceno. :)
Kraljica Ljubavi...

slika


35345 smjesko moli

slika

uistinu, prekrasno.
nastojat cu prilagoditi vrijeme, meni je nekih 300km do Vicenze....to nije strasno.

Sponsored links26 stu 2009 14:32
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5002
Post Re: Hodočašće putovima Kreposti
Moguće je da ću se i ja odlučiti ići, ali nisam još sasvim siguran.....:)....Katia pa onda dođeš i ti.... :yas

Laudetur....koliko je to u kilometrima od Zagreba?


26 stu 2009 14:52
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 23 srp 2009 19:18
Postovi: 461
Post Re: Hodočašće putovima Kreposti
...444 km,circa... :)
skoro kao i meni, dakle, polazite, sretnemo se na sred Italije. :love:


26 stu 2009 15:38
Profil Pošalji e-mail

Pridružen/a: 15 ožu 2009 12:38
Postovi: 236
Post Re: Hodočašće putovima Kreposti
Računalo kaže cca 450 km. Osobno nisam nikada bio tamo. Moja uobičajena destinacija jest Padova, a ovo je nešto malo dalje. Ideja za hodočašće jest gđe Mirjane. Ona je bila prošle subote i oduševljena je. Kako smo ranije razgovarali o eventualnom hodočašću u Padovu tog dana, pa da uspijemo vidjeti jedinstvene jaslice u Camposampieru, Mirjana mi je predložila da joj se pridružim na tom putu i pomognem pri organizaciji. Dakle, krenuli bi oko 23 sata iz Prečkog (da platimo što manje kilometara busom), kako bu došli u Schio oko 6.30. Ako ne bude problema na granici, to bi tako moralo i biti. Mirjana doduše predlaže polazak ranije, već oko 22 sata, no mislim da je to prerano jer idemo dobrim busom koji praktično cijelim putem vozi maksimalno dozvoljenih 100 km na sat. U slučaju lošeg vremena, skratit ćemo boravak u Schiu i ad hoc, telefonom, pokušati rezervirati izložbu u bazilici sv. Antuna u Padovi. Obzirom na siječanj... to ne bi smio biti problem, a ako bude - onda idemo u Camposampiero vidjeti poznate i jedinstvene jaslice, Stazu sv. Antuna i oba svetišta...


26 stu 2009 22:20
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5002
Post Re: Hodočašće putovima Kreposti
Hvala ti Laudetur... :top:


26 stu 2009 22:55
Profil Pošalji e-mail

Pridružen/a: 15 ožu 2009 12:38
Postovi: 236
Post Re: Hodočašće putovima Kreposti
Vjera nam kaže da je Bog neizmjerno dobro, a nada da je to dobro moguće postići. Iz toga se rađa ljubav koju Duh Sveti učvršćuje do te njere da Boga možemo zvati svojim Ocem. U toj ljubavi postaje uzvišena i posvećena svaka časna ljubav prema Božjim stvorenjima, posebno prema ljudskim stvorenjima koja po Bogu smatramo braćom i sestrama. Ipak, poslije Boga, prvo stvorenje koje zaslužuje našu ljubav jest Blažena Djevica Marija, koju uostalom i sam Krist, umirući na križu, predaje nama za majku.
Vjera, ufanje i ljubav daju nam izvanredno prosvjetljenje o Marijinoj veličini, a blagopokojni papa Ivan Pavao II u svojoj enciklici „Otkupiteljeva Majka – Redemptoris Mater“ (1987.) izrazio je nadu da će upravo moderni ljudi, dakle mi i naši suvremenici, mnogo bolje razumjeti i mnogo lakše prihvatiti ovu našu kršćansku vjeru kad točnije i potpunije shvatimo tko je zapravo Marija i što nam ona znači.
Danas hodočastimo Mariji Kraljici Ljubavi. Hodočastimo u Schio iako službena Crkva još uvijek nije priznala ova ukazanja. Hodočastimo iskazujući i njegujući pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji jer znamo i vjerujemo da je ona Bogorodica, Bezgrešna, djevičanska Majka i na nebo uznesena. Hodočastimo iskazujući joj svoju dječju ljubav jer djeca ljube majku na taj način što je promatraju i oponašaju, jer žele biti kao ona. Što znači hodočastiti našoj nebeskoj Majci Mariji? Je li to samo relikt prošlosti ili tradicionalni običaj? Ili hodočastimo zbog nekih svojih manje ili više definiranih ljudskih potreba? Što kažemo mi koji hodočastimo? Jesmo li si uopće postavljali ova pitanja i kako smo na njih odgovarali? Neće biti suvišno ako to učinimo više puta. To je jedan vid čišćenja ili pročišćavanja od eventualnih početnih nejasnoća pa sve do kojekakvih natruha koje se nakupe u hodu, ili hodočašćenju.
Božo Barun, kateheta i novinar, napisao je pred nekoliko godina u Veritasu lijepo razmišljanje o hodočašćenju Mariji, te kaže kako je „uvjeren da naša hodočašća ne bi trebali strogo dijeliti na Marijanska, Isusova, svetačka ili neka druga. To bi trebala biti jedinstvena hodočašća u kojima bi Marija bila uvijek prisutna kao majka i predvoditeljica. Zašto? Zato jer je, bez obzira na različitost formi, krajnji smisao svih tih hodočašća isti - proslava Boga komu je Marija posvetila cijelo svoje biće. A kroz tu proslavu hodočasnici postižu osobnu duhovnu preobrazbu preko zadobivenih milosti, odnosno ispunjenje molitvenih nakana koje su u skladu s Božjom voljom. A u tome im je majka Marija sigurna i stalna posrednica.
U tom smislu svako katoličko hodočašće nosi na sebi i marijanski pečat, marijanski duh. Što je to? To je duh potpunog, poniznog i neopozivog predanja u volju Božju.
Marijini hodočasnici idu, hode s njom u svakodnevni, ali i onaj konačni susret s Bogom. Ona ih kao majka predvodi, poučava ih kako i zašto trebaju iskazivati čast Bogu, pokazuje im pravi put, čuvajući ih od stranputica, štiti ih od neprijatelja, hrabri ih da ustraju i jača kad posustanu.
Može li majka ne ići sa svojom djecom na tako važnom, zapravo presudnom hodu? Može li majka ne biti uz svoju grijehom ranjenu i bolesnu djecu? Može li majka mirno gledati kako joj sile zla napadaju djecu? Naravno da ne može i neće. Marijina majčinska ljubav čini čudesna djela koja se nastavljaju na božanska djela njezina Sina, a on je obećao: "Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; da veća će od njih činiti, jer ja odlazim Ocu. I što god zaištete u moje ime, učinit ću, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zaištete u moje ime, učinit ću" (Iv 14, 12-14)…“
„Iz evanđeoskih izvještaja zaključujemo da je i Marija od rane mladosti bila hodočasnica. Nije to bilo samo onda kad je hodočastila u Jeruzalemski hram ili pohađala sinagogu već je to činila kud god je išla. Kako? Tako što je svojim hodom, svojim riječima i djelima častila Boga, svjedočila njegovu ljubav. To se na poseban način očitovalo kad je i sama postala Hram Boga živoga, živa Pokaznica utjelovljenjem Sina Božjega u njezinu krilu.
Kad odlazi u pohod rođakinji Elizabeti nosi joj Božji blagoslov kojeg na znakovit način osjeća i dijete (Ivan Krstitelj) koje se nalazi u njezinoj utrobi. Nakon Elizabetinih riječi ona pjeva veličanstveni hodočasnički hvalospjev Veliča u kojem svjedoči o Božjim djelima: "…velika mi djela učini Svesilni, sveto je ime njegovo!" (Lk 1, 49)
Što još čine njezine hodočasničke stope? Svojim dolaskom u štalu pretvara je u velebni hram u kojem se rađa Sin Božji. Majka nas koji put s bolnim srcem i sa suzama u očima poziva da krenemo prvoj ljubavi i da slušamo njezina Sina Isusa Krista. I danas, kao i u Kani Galilejskoj, ona poručuje: ''Što god vam rekne, učinite.'' (Iv 2, 5). Cijelim životom ona nas podsjeća na ono čemu nas je učio njezin sin Isus Krist. A On nas je jasno i odlučno pozivao da hodočastimo prema nebu, a ne da stojimo na mjestu zidajući propadljivu i vremenitu kulu na ovoj zemlji.
Upitajmo se: Ima li smisla graditi građevinu bez temelja ili graditi temelje na pjeskovitom tlu? Ima li smisla utrošiti silna sredstva za namještanje i uljepšavanje zgrade koja će se kad-tad srušiti pod naletom bujice nevremena? Naravno da je to besmisleno. Zar nije isti slučaj i s našom duhovnom kućom? Zar možemo dolaziti na molitve i ići na hodočašća, veseliti se i pjevati, slušati duhovne nagovore i sami drugima govoriti velike stvari, a da nismo spremni krenuti tijesnim i trnovitim hodočasničkim putem za Isusom?
Naše molitve, pjesme, pobožnosti, kao i naša hodočašća imaju smisla tek onda ako ih naziđujemo na sigurnom temelju. A što, ili bolje reći, tko je siguran temelj? To je jedino Isus Krist. Jedino istinska ljubav prema njemu može izdržati sve bujice i vjetrove zla. Tko ljubi, taj je i poslušan ljubljenoj osobi. Ništa joj neće odbiti. Tko ljubi taj poput Marije korača za Isusom i upija snagu za hodočasničko putovanje uskim i trnovitim putem života. Taj nam primjer daje majka Marija prije križa, pod križem i poslije križa.30 stu 2009 10:34
Profil Pošalji e-mail

Pridružen/a: 15 ožu 2009 12:38
Postovi: 236
---------
Post Re: Hodočašće putovima Kreposti
Još je nekoliko slobodnih mjesta u autobusu za Schio! Kako je organizacija hodočašća bez komercijalnog interesa (cijena busa podijeljena s brojem sjedala) i jedno slobodno mjesto je velik problem. Zato, ako ima zainteresiranih, a toplo Vam preporučam, javite se gospođi Mirjani na mob. 092 205 58 39 što prije.

Sponsored links13 sij 2010 16:45
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron