Sada je: 19 stu 2019 01:52.

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
 Hrvatski pleter 
Autor/ica Poruka
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Hrvatski pleter

Sponsored Links


Hrvatski pleterHrvatski pleter, znan i kao troplet je geometrijski ukras specifičan za starohrvatsku kulturu. Starohrvatske pletere nalazimo gotovo posvuda gdje je hrvatska kultura imala veći ili manji utjecaj, uglavnom u i na crkvama koje su građene predromaničkim hrvatskim slogom u periodu od 9.-12. st. te u i na ranohrvatskim samostanima iz istog perioda.
Pleterna ornamentika je reljefna dekoracija čiji osnovni element, jednotračni ili višetračni prutić, tvori najrazličitije kombinacije ornamenata u koje su potkad upleteni stilizirani biljni motivi te životinjske i ljudske figure.
Pleter je uglavnom naziv za predromaničku dekoraciju arhitektonskih detalja i crkvenog namještaja u razdoblju od 8. do 11. st. Kao takav bio je prevladavajući ukras u središnjoj i
sjevernoj Italiji, te u Hrvatskoj (u tzv. starohrvatskoj umjetnosti).Pleterna ornamentika je sistem reljefne dekoracije kod koje je osnovni element dvotračni ili trotračni prutić koji tvori najrazličitije kombinacije kao pletenice, križa, mreže, loze, itd.
Hrvatski pleter je geometrijski ukras i svakako najprepoznatljiviji hrvatski folklorni motiv, vrlo često ga koristimo na našim kreacijama. Nastaje prepletanjem vrpca (prutova). Često je kombiniran i sa životinjskim i biljnim motivima. Među prve primjerke s pletenim uresom uklesanim u kamen ubrajaju se natpisi knezova, Branimir i Muncimir knezovi iz 9. stoljeća.

U predromaničko i romaničko doba (od 8. do 11. stoljeća), pleterom su ukrašavani gotovo svi dijelovi starohrvatskih crkava - arhitravi, ciboriji, pluteji, okviri okana i vrata, zabati i crkveni namještaj. Najjača središta bila su gornja Italija i Hrvatska, naročito u svom jadranskom pojasu, u kojoj su tako, poput Božjih poljubaca, razasute brojne predromaničke i romaničke crkvice. Najljepši primjerci nalaze se u crkvama u Biskupiji i Uzdolju pokraj Knina, u Ždrapnju i Žažviću pokraj Bribira, u Rižincima kod Solina, te u Splitu i Zadru. Pleternoj ornamentici prethodila je pojava pletera u antičkoj, a posebice bizantskoj dekoraciji.
Isto tako pleter se pojavljuje u hrvatskim povijesnim, ali i suvremenim zastavama i grbovima, Nadalje, odore hrvatskih vojnika i činovi, sadrže u službenim oznakama hrvatski pleter i druge simbole, koji karakteriziraju kako hrvatsku kulturu, tako i kulturnu estetiku odijevanja.

Od hrvatskih čvorova, još je zanimljiv učvoreni pleter u logotipu Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja, koji tako povezuje starohrvatsku kulturnu tradiciju s visokom tehnologijom.
Također, na kovanici od 2 lipe uz donji rub desno i lijevo od grba, u polukrugu je utisnut hrvatski pleter Primajući novu vjeru, Hrvati su u novoj postojbini gradili crkve i baštinili način ukrašavanja crkvenog namještaja od kamena. Naime, Hrvati su primali kršćanstvo upravo u vrijeme širenja moći franačkog kralja Karla Velikog (742-814), kada je ukrašavanje pleternom ornamentikom bilo rasprostranjeno u mnogim krajevima njegova kraljevstva.

Dugujemo li hrvatski pleter Velikom Karlu? Kako bilo da bilo, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu rekonstruirane su i izložene najljepše kamene izrađevine urešene pleterom što nam daje za pravo govoriti o hrvatskom pleteru, ma što to onda značilo.

slika
pentagram s hrvatskim pleterom, split 11. stoljeće

slika
knin, rezidencija hrvatskih kraljeva...9. stoljeće...krstionica i kamena ploča s hrvatskim pleterima i ornamentikom

slika
11. stoljeće, crkva sv. nediljica u zadru.također vidimo znameniti hrvatski pleter.Današnje svetište M.B.Gorske kasnogotička je građevina, koja je sačuvala svoj početni izgled, a sama unutrašnjost kapele pripada razdoblju kasnog baroka. Naziv «Gorska» dobila je po lijepome brežuljku na kojem se nalazi. Sa svojom prekrasnom okolinom i svojim vidikovcem ubraja se među najljepša mjesta Hrvatskog zagorja.
Nigdje nije točno zapisano kada je kapela sagrađena (procjenjuje se da datira iz 14.st.). Prvi put se spominje u zapisniku kanonske vizitacije 1639., ali je nesumnjivo puno starija.
Prema jednoj teoriji sagradili su ju Templari (red osnovan 1119.g.). To su bili redovnici, koje je ovdašnji narod nazivao «Bijeli fratri». Oni su u ono vrijeme živjeli u Oštrc-gradu, a pružali su utočište i okrepu putnicima koji su putovali ovim krajevima.
Jedna od najzanimljivijih činjenica jest da je u ovoj kapeli 1946. godine pronađen starohrvatski pleter iz 1076. godine sa natpisom SVMME. On predstavlja najsjeverniji takav nalaz u hrvatskim krajevima. Dio pletera danas je ugrađen ispod propovjedaonice, dok se drugi dio nalazi u Arheološkom muzeju u Zagrebu.


slika

slika

slika

slika


11 ruj 2010 18:32
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Hrvatski pleter
Frane Paro

Raspletanje pletera

Pletivo pletera tvore jednoprute ili višeprute trake koje se ukrštavaju ili čvore, stvarajući nizove likova u zatvorenom prostoru kompozicijskih cjelina. Uzlovi, pletenice i lemniskate, svetotrojstveni beskonačni uzlovi, učvorene kružnice, ostvaruju se ponajčešće kao krugovi ili dijelovi krugova spleteni dijagonalama kvadrata.
Krug i kvadrat jesu arhetipski, temeljni univerzalni simboli u svim civilizacijama. Antiteza jedan drugome, oba u sebi sadrže još i druga dva temeljna simbola ăĺůěĺôńéá – središte i križ. Kvadrat i krug istih opsega (kvadratura kruga!) tvore središnji ideogram svete geometrije – simbol stapanja tvari i duha; istovremeno ilustrira ljudsku prirodu (mikrokozam) i narav univerzuma – makrokozam (Michel, 1988., Chevalier, Geerbrant, 1983.).
Krug i kvadrat ne zauzimaju prva mjesta u dubinama ljudskog imaginarija samo zbog njihove likovne, piktogramske jasnoće. Geometrijske funkcije ugrađene u biće kvadrata i kruga generiraju cijelim svemirom znakova – neizmjernim mogućnostima preplitanja njihovih oblika i proporcija (analogija). Njihov raspored i preplitanje, čitava koreografija čvorenja i premrežavanja strogo je upravljana nevidljivim geometrijskim zakonima. To su otkrili »mjeritelji« drevnog Sumera, Indije, i Egipta znatno ranije negoli je grčka kultura tom znanju, vještini dala ime geometríja. Ornament u kojem se utjelovljuje djelotvornost tih funkcija najprije je magijski zapis, a tek potom dekoracija. Magičnu moć zadobiva brojevima i njihovim tajnim kombinacijama.
Ovdje ćemo rastvoriti, dekonstruirati geometrijsku metodu građenja strukture pletera. Pokušat ćemo rasvijetliti tehniku, dok ćemo neizbježne simbole dotaknuti samo u funkciji središnje teme. Njihovo mjesto i ulogu u vrijeme nastanka pletera, odnosno dekodiranje i interpretaciju simbolskih sadržaja i njihovih eventualnih iscjeliteljskih funkcija moramo prepustiti stručnjacima drugih struka – antropolozima, kulturolozima, semiolozima.

slika

Plutej oltarne pregrade
(Arheološki muzej u Zadru, 9. st.)


Plutej oltarne pregrade iz Zadra svojim proporcijama, veličinama i idejom otkriva teoriju i praksu – znanja klesara svih naših troprutih pletera.
Vapnenačka ploča s tropletnim ornamentom koja je zaokupila našu pažnju, čuva se u Arheološkom muzeju u Zadru. Mjerena centimetrima, velika je 93cm x 66cm x 4,5 cm. U stručnoj literaturi nije posebno opisana. (Katalog izložbe Sjaj zadarskih riznica, Zagreb 1990.; katalog izložbe Tisuću godina hrvatske skulpture, Zagreb, 1991.; Mladen Pejaković: Omjeri i znakovi, Matica hrvatska Dubrovnik, 1996., str. 26, 143.)
Iako majstor klesar pri crtanju ornamenta na pluteju spretno koristi šestar i ravnalo, nije impresioniran geometrijskom strogoćom. Stranice pleternog polja izmaknute su po dužoj osi, nemarno su crtane usporednice s glavnim dijagonalama, vidljiv je entasis u kraćim stranicama pravokutnika, četiri kružna vijenca, četiri medaljona koji su glavni motiv pletera, samo su naoko isti. Zbog svih tih malih, ponekad jedva uočljivih nepravilnosti pleterno polje zrači lakoćom, nekom toplom vibracijom.
Pleterna kamena čipka preživjela je više od tisuću godina gotovo neokrnjena, zahvaljujući sretnim okolnostima, ili brižljivosti kojom je bila čuvana – možda zbog poštovanja majstorstva izrade, ili zbog zagonetne, likovno izražajne simbolike. Sama ploča, zapravo je fragment izgubljene, nepoznate cjeline. Velika je vjerojatnost da je projektant pleterne dekoracije pluteja ujedno bio i autor cjelovitog oblikovnog programa hrama kojemu je oltarna ploča nedvojbeno organski pripadala. Dostupni povijesni izvori ne otkrivaju mjesto ili crkvu iz koje ploča potječe. Međutim, autorov »potpis«, pečat njegova znanja, utisnut u geometrijsku potku ovog reljefa, govori nam da smo pred djelom »velikog meštra« – člana društva odabranih pripadnika krugu majstora graditelja koji posjeduju znanje svetih mjera i proporcija, odnosno znanje građenja složenih graditeljskih kao i simbolskih struktura.

Sponsored links10 stu 2010 18:24
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Hrvatski pleter
slika


Na samom ušću rijeke Vuke u Dunav podignut je veliki bijeli križ izrezbaren motivom hrvatskog pletera, spomen svim žrtvama Domovinskog rata. Kada su obljetnice spomen križ na Dunavu nezaobilazno je mjesto na kojem se polažu vijenci za poginule. Na križu su glagoljicom upisani stihovi Frana Krste Frankopana koje je izgovorio braneći Siget od Turaka : ' Navik on živi ki zgine pošteno '. A za Vukovar su kao stvorene ove riječi Frana Krsta Frankopana.


13 stu 2010 15:22
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Hrvatski pleter
Glede pletera, laž je da je on došao u Hrvatsku iz Franačke i Apeninskog poluotoka jer hrvatska pleterna umjetnost daleko nadmašuje sve tamo nađeno. Najvjerojatnije je da su Hrvati pleter preuzeli s Bliskog istoka. Hetitsko carstvo je osobito poznato po pleternoj umjetnosti a od njih i Mitanaca su to kasnije preuzeli iranski narodi i prenosili ju dalje. Evo par primjera pletera u Hetita:


slika

slikaslika


Očito je da su ovi pleterni uzorci istovjetni našim suvremenim.

Sa interneta herceg B


13 stu 2010 16:13
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
---------
Post Re: Hrvatski pleter
slika
Slika 419. Skarabeji Hiksa u Egiptu. Desno je uvećan jedan od pečata na kojem se dobro vidi trolinijski pleter. (51)

slika
Slika 420. Pečat sa trolinijskim pleterom iz Egipta. Niti prije niti poslije razdoblja Hiksa u Egiptu nema pletera što govori da je pleter unešen u Egipat zajedno s Huritima i Indoarijancima (52)


Vrlo je indikativno da kretanje Indoarijanaca i Hurita po Starom Istoku prati ornamentika crveno-bijelih šahovskih polja i pleter. To znači da ta ornamentika pripada tom etnosu i da sa svoje strane identificira taj etnos.
Filozofija simbolike crveno-bijelih polja i pletera je ista: oboje prikazuje sintezu suprotnosti, njihovu izmjenu u vremenu i prostoru te konstantno ponavljanje te izmjene.
Indoarijanci i Huriti su izvršili kulturni i religiozni utjecaj na svoje susjede. U sklopu toga susjedni narodi prihvatili su i njihovu ornamentiku te je prenijeli u povijest dalje.


slika slika

Slike 421-422. Indoarijansko- huritski pečati iz Mitanija. 1700-1300 g.pr.Kr.


13 stu 2010 17:38
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron