Sada je: 22 tra 2018 02:56.

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
 Identitet i dostojanstvo žene 
Autor/ica Poruka
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Identitet i dostojanstvo žene
IDENTITET I DOSTOJANSTVO ŽENE

Mihály Szentmártoni*


Dvostruka odrednica u naslovu ovog rada jest ujedno i njegova prva poruka: ne može se govoriti o dostojanstvu žene dok se ne pronađe njezin istinski identitet. I tu se nadovezuje druga poruka u obliku pitanja: "Tko može i treba odrediti identitet žene?" Odgovor se može učiniti sam po sebi razumljivim: sama žena mora znati odrediti sebe. Ali taj odgovor nije sasvim iscrpan s gledišta psihologije, budući da se osobni identitet ne sastoji samo u onom što osoba misli o sebi, nego u nj ulazi i to što drugi misle o njoj. Tako se i identitet žene sastoji od dvije odrednice: samovrednovanje same žene i vrednovanja drugih. Mi ćemo se u ovoj studiji osvrnuti na ove dvije odrednice kako bismo mogli doći do što kompletnije slike o ženi kao osobi i tako uočiti njeno dostojanstvo.

Duhovne dimenzije dostojanstva žene

Prvi problem oko identiteta žene javlja se zbog toga što se zanemaruje duhovna dimenzija njezina bića. Kad se govori o dostojanstvu žene, obično se misli na njezine intelektualne i radne sposobnosti, ali žena ima i duhovnih kvaliteta, koje tvore temelje njezina dostojanstva.


10 ožu 2010 14:46
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Zdenka, svaka čast za ovu temu...Btb... :sll:


10 ožu 2010 15:07
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Htjela sam ga staviti za Dan žena,ali mi je stigao meilom jučer. Ima desetak naslova pa sad neka bude poklon svima ženama i muškarcima koji svoje dostojanstvo žele međusobno podjeliti na ovakav način razmišljajući o ženama općenito. Ne želim izuzeti nikoga, pogotovo braču i očeve, i sve druge koji osjećaju svoju vjeru da smo prvenstveno stvoreni Od Boga, želim da potaknem i one koji se nisu možda na ovakav način mogli smjestiti u svoju"ulogu" i da je velika riječ -Čovjek i Žena. Hvala piscu ove studije. Ja sam samo prepisivač...ha. Hvala tebi Damire za ovaj prostor.


10 ožu 2010 15:38
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
*Autor priloga je svećenik-isusovac, profesor psihologije i predstojnik Instituta za duhovnost Papinskog sveučilišta Gregorijana u Rimu te duhovnik u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu.


Osjetljivost prema duhovnim vrednotama

Kao što postoji tjelesna razlika između žene i muškarca, tako postoji i razlika u njihovoj duhovnosti, i premda duhovni razvoj ide prema smanjenju tih razlika da bi se postiglo puno jedinstvo u Kristu, ostaje prepoznatljiva dimenzija "ženske duhovnosti". U ženi postoji izrazita sposobnost za percepciju i prihvaćanje ljudskih i duhovnih vrednota.

P. Evdomikov smatra da je žena predstavnik "religioznog principa" čovječanstva na izravniji i osobniji način nego muškarac te da je žena u prednosti u svom hodu prema Duhu (1). Žena je sposobna i spremna za prihvaćanje duhovnih vrednota, sposobna je i spremna za totalno darivanje sebe za ono što voli; ona interiorizira stvarnost i daje joj dušu putem vlastite osjetljivosti i to je čini otvorenijom za duhovnu stvarnost.

Gertrude von le Fort ovako je podsjetila na karakterne ženske kvalitete: "Tamo gdje je žena najdublje prisutna gubi sebe, jer se darovala.“(2) To znači da tipična ženska duhovnost ima kao karakteristične oznake: ljubav koja se žrtvuje, služenje u ljubavi, požrtvovnost, majčinsko prihvaćanje drugoga, razumijevanje za drugoga, duboki ljudski osjećaj samilosti. Ipak, žena ne može živjeti ovaj visoki stupanj duhovnosti ako joj nisu osigurane njezine osnovne potrebe kao što su sigurnost, osjećaj prihvaćenosti, međuljudski odnosi bez konflikata, mogućnost da može nesmetano izraziti svoje nutarnje raspoloženje.


11 ožu 2010 15:41
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Otvorenost prema transcedenciji

Dinamični elementi koje žena ugrađuje u svoje međuljudske odnose, s obzirom na transcedenciju jesu slijedeći:

1. Žena posjeduje intuitivnu inteligenciju, obogaćenu čuvstvenošću, što je osposobljava za prihvaćanje duhovnih vrednota i usmjeruje da voli dimenzije koje nadilaze materijalnu stvarnost. Na taj način postaje otvorena za religiju.
2. Ženin životni ritam različit je od muškarčeva: ona zna čekati, zna se nadati i na temelju jedva primjetnih znakova života ostaje otvorena za svaku inspiraciju. Gotovo bi se moglo reći da između žene i vremena postoji određena urota: vrijeme ne znači prepreku za ženu, jer ona nosi u sebi vječnost, ona je vječno trudna.
3. Žena je bliža životu, dapače, ona je izvor života zbog čega ima istančani osjećaj za život i onda ako je taj život tek u mogućnosti; shvaća i prihvaća situacije koje još nisu prisutne, ali su moguće i koje treba "iznijeti" da bi se rodile.
4. Žena živi u svojem ženskom biću osjećaj stvaralaštva, i time je bliska Stvoritelju.
5. Žena je osjetljiva prema Riječi Božjoj, jer je njena pažnja okrenuta prema konkretnoj osobi i jer smatra da majčinstvo razvija još više tu sposobnost, i zbog toga postaje sposobna " čuvati" Riječ vječnog života.

Zbog ovih karakteristika žena je otvorena prema transcedenciji.


11 ožu 2010 15:43
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Psihološka dimenzije dostojanstva žene

Dostojanstvo žene, međutim, ne ovisi o vanjskim faktorima, nego u prvom redu o tome kako ona shvaća samu sebe kao ženu. Psihološke analize otkrile su nam četiri tipa ženstvenosti.

1. Žena-majka. Majka živi u okrenutosti prema onima koji ovise o njoj, koji trebaju njenu pomoć, u prvom redu djeca. Ona vidi eventualno i u mužu, i u svakom muškarcu, dijete koje treba njenu brigu. Zbog toga odbija s vaku opasnost koja bi mogla ugroziti njenu ulogu majke, a tu ulaze i samostalne odluke djece i njiho va težnja za neovisnošću. Ne pod nosi kritike, novosti, promjene. Ovaj tip žene može naći svoje ostvarenje u redovničkom životu, najčešće kao previše zavrinuta poglavarica, uska u svojim nazorima, netolerantna na razlike, na samostalnost svojih podložnika, na promjene, ali se može pronaći i na vodećim mjestima u raznim uredima ili javnim službama gdje će također biti autoritativna figura.
2. Žena-kćerka. To je žena koja ne može odrasti, jer je čuvstveno previše vezana uz majku. S jedne strane divi se svojoj majci koja je uspješna, a s druge se strane buni protiv njene tiranije. Ona, dakle, ostaje djevojčica, uvijek potrebna brige, razumijevanja, ali pomalo buntovna. Može naći izlaz u samostanu, gdje se neritko upravo potiču takvi stavovi ovisnosti kao kreposti: poslušnost, podložnost. Ovaj tip ženskosti lako se prepoznaje u onim sestrama koje se stalno žale da nisu shvaćene, koje stalno traže neke privilegije, posebnu brigu, itd., ali se istovremeno stalno bune protiv nepravde. Ako se uda i ima svoju obitelj, ovaj tip žene će po svoj prilici nositi osjećaj neadekvatnosti, tužit će se da nije shvaćena, da nije cijenjena, itd. Među feministkinjama ima dosta ovakvih neodraslih žena, koje se osjećaju neshvaćenima i ne cijenjenima.
3. Žena-službenica ili konkurent muškarca. Treći tip ženstvenosti, jako rasprostranjen u našoj kulturi, jest žena koja služi muškarcima kao tajnica, kao pomoćnica. Uglavnom je nesamostalna, osjeća se manje vrijednom i manje sposobnom od muškarca. U redovničkom životu ona može postati previše ovisna o duhovniku, o nekom svećeniku, posvetiti se potpuno nekom djelu izvan svoje družbe uz vodstvo nekog muškarca. Opasnost ovakve ovisnosti jest u tome što može zanemariti svoje tipično ženske kvalitete, izgubiti svoj identitet. To je osobito slučaj kad žena misli da će najbolje uspjeti ako imitira muške karakteristike.
4. Odrasla žena. To je žena koja je prihvatila svoju ženstvenost. Na duhovnom planu osjeća se jednakom s muškarcem, vidi sve kvalitete svoje osobe kojima obogaćuje ljude oko sebe. Ona razvija u sebi tipične ženske kreposti kao što su suosjećanje razmijevanje, toplina. Ona to može ostvariti bilo u braku, bilo u redovničkom posvećenju.

Ono što smo dosad rekli daje već naslutiti koje bi poslanje za ženu danas bilo u skladu s Evanđeljem. Ako se odluči za brak, zrela žena ne čini to zbog toga što traži zaštitnika ili zbog nekih mitova o sretnom braku, nego zato jer u tome vidi put svojega posvećenja, zajedno s mužem i djecom. Budući da posjeduje "osjećaj za upravljanje životom", žena može postati izvorištem nove kršćanske zajednice. Potrebni su nam takvi domovi, takve zajednice koje nisu plod bijega od svijeta, već središte života u nadi, kamo će rado navraćati i drugi. Ukratko, potrebne su nam domaće crkve poput onih u prvim kršćanskim vremenima, koje su mjesta prijateljstva, gostoljubivosti, razgovora, koje mogu pružiti utjehu, ohrabrenje, pomoć. Na sreću, ima sve više takvih obitelji, a obično je žena ta koja stvara ozračje potrebno za tu atmosferu, i ženskih samostana, gdje se osjeća radost života i nada u budućnost.


12 ožu 2010 15:43
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Društvene dimenzije dostojanstva žene

Daljnji čimbenik važan za stvaranje identiteta i dostojanstva žene jest njezin društveni status. Današnje društvo nije otvoreno za tzv. Ženske kreposti, budući da se ne uklapaju u proces proizvodnje. To je velika šteta, jer na taj se način samo društvo osiromašuje. Pogledajmo neke od tih zaboravljenih kreposti.

Prva zadaća kršćanske žene jest da postane svjesna svoga zvanja i poslanja unutar kršćanske objave. Ali u ovom času povijesti one moraju pridonijeti nešto sasvim konkretno i novom boljitku svijeta. Upravo zbog toga što su žene donedavno bile odsutne iz političkih odluka, pa i danas jesu, ne moraju imati nikakav osjećaj krivnje s obzirom na promašenost mnogih prošlih političkih i ekonomskih odluka. A te promašene odluke često su plod odsutnosti upravo tzv. ženskih kreposti: sućuti, brige, osjećaja za lijepo, svijesti o postojanju intuitivne i duhovne stvarnosti. Muški interesi u kulturi bili su kako stvoriti više novca i kako steći više vlasti, progašavajući istodobno nebitnima, dapače nepotrebnima, žensku brižljivost i intuiciju. Stoga su nam upravo danas potrebne žene da rehabilitiraju te kreposti kao ljudske prioritete i da tako spase ne samo sebe,
nego i čovječanstvo koje bez njih diše samo s pola pluća.


13 ožu 2010 16:14
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Žena - domaćica svijeta

Protega ženskog identiteta kao žene-domaćice ima i svoje šire značenje i svjetsku perspektivu. Margaret Mead, svjetski poznata antropologinja, žena i majka, govoreći o novom pozivu žene i domaćinskim značajkama ženske duše, tj. da čuva, planira, poljepšava i poboljšava, gleda to u svjetskim razmjerima: žena mora u sebi otkriti zauzetost za čitav svijet i otkriti svoj novi identitet - ona je domaćica svijeta.

Vrijedno je zaustaviti se jos malo na toj ideji o ženi domaćici, jer se zbog toga događaju najčešći okršaji, ne samo u obitelji, nego i u široj društvenoj javnosti. Nekad je domaćica bila pravi stručnjak, majstor i umjetn ik u istoj osobi:od priprave hrane, spremanja zimnice, šivanja, tkanja i pletenja, do uređenja interijera. Danas se te vještine potcjenjuju jer se poistovjećuju s guranjem žene iz društvenog, javnog života. Međutim, danas, kad smo izručeni milosti i nemilosti masovne proizvodnje konfekcijske hrane sumnjiva okusa i kakvoće, ponovno raste vrijednost i zanimanje za domaću kuhinju, za domaće okuse, za naputke naših baka, za nepatvorenu hranu. Nema većeg ponosa nego kad se ljudi u gradovima mogu pohvaliti svojim prijateljima: 'Ta mrkva je iz našeg malog vrta oko vikendice, vlastita proizvodnja!'. Raste cijena ručnim radovima i drugim rukotvorinama. sve to svjedoči o gladi za nepatvorenim i lijepim stvarima. I premda to nisu isključico ženski poslovi, čini se da jedino još one imaju mogućnosti i sposobnost da otkriju i sebi i djeci i svima nama radost istinskog stvaranja, radost koja se rađa iz spretnosti ruku, očiju i pameti.

Nije to sitnica. Time što se predajemo teroru masovne proizvodnje, mi žrtvujemo jedan važan dio naše ljudskosti. Ponovno osvajanje tog terena izvor je velike nade i pobjede ljudskosti u budućnosti. A osobito je to važno za odgovj djece u istinskoj kulturi, koja se kod njih svela na klišeje i nesavršene znanstvene mitove. I opet su žene te koje su još i nehotice psihički ukorijenjene u svijetu koji zna cijeniti ljudsku spretnost i kreativnost. U interesu je svih nas da žene pobijede sve predsrasude koje se vežu za domaćinske spretnosti i daju slobodan zamah svojoj kreativnosti.

Identitet žene-domaćice ima i svoj treći vid: brižljivost. U posljednjih 50 godina mnogo se pisalo o promjenama u ulozi žene koje su je činile sve slobodnijom od domaćinskih poslova za preuzimanje najrazličitiji h zanimanja izvan kuće. Pritom se zaboravilo na sve one promjene koje su tekle usporedo s tim preobrazbama, a koje mogu imati dalekosežne posljedice za dobrobit čitvog čovječanstva. U eri kad moramo ubaciti sva raspoloživa sredstva za spašavanje života i kulture s pravom se nameće pitanje što se dogodilo s klasičnim ženskim ulogama i funkcijama kao što su skrb za djecu, njega bolesnika, spremanje umirućeg i pokojnika, pomaganje rodilji, smirivanje posvađenih blagošću i mudrošću, odabiranje Bogu posvećenog života u službi drugih. Već samo nabrajanje i imenovanje tih službi može u nekome izazvati odbojnost. To nas ne smije kočiti u tome da se zamislimo nad nekim promjenama koje se zbivaju pred našim očima.


Zadnja izmjena: ; 15 ožu 2010 23:29; ukupno mijenjano 1 put/a.

15 ožu 2010 23:27
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Žena –čuvarica vrednota

Prva promjena služ be žene koju smo nazvali brižljivost ili skrb za druge bila je proširivanje kruga odgovornosti žene domaćice. Od početne brige za malu djecu i pripreme hrane za ukućane, krug odgovornosti žene sve se više širi:
najprije je to briga za mlade i njihova zaštita, zatim skrb za bolesne i starce. U tim službama osobito su našle ispunjenje one žene koje su prešle dob rađanja pa su se bez opterećenja mogle posvetiti skrbi o sve većem broju potrebnih. I unutar Crkve, kad god bi se pojavila pojačana svijest o potrebi skrbi za siromašne, siročad i bolesne, većinom su bile žene te koje su bile spremne staviti se potpuno u njihovu službu. Primjera ne treba tražiti u dalekoj prošlosti: tu su Majka Terezija i druge velike žene našeg stoljeća. Klasične uloge žene zatim se proširuju zvanjem bolničarke i učiteljice. U SAD-u su starije žene bile prve koje su hrabro digle svoj glas protiv robovlasničkog sistema i protiv zapošljavanja djece . One su se borile za socijalnu pomoć, za zakone, za igrališta, za knjižnice svojim štićenicima. Mnoge od njih nisu se nikad udavale da bi svoj život mogle potpuno posvetiti pomaganju što većem broju potrebnih.

Već spomenuta Margaret Mead pronalazi da se u tzv. zatvorenim sustavim ažene bolje snalaze nego muškarci (3). Generacijama su žene učile kako treba stvarati zalihe, brinuti se za sutra, za slijedeću godinu i kako održati ravnotežu između izdataka i potreba svojih ukućana. Žena instinktivno zna da se može preživjeti samo uz stalnu brigu. Ona ima instinkt očuvanja postojećeg, instinkt konzerviranja. Ona je stoga čuvarica života, čuvarica vrednota. No danas je sve manje ostava i vrtova, peradi i štala. Ne treba spremati zimnicu. Žena se pita što joj je činiti, gdje je sada taj njezin zatvoreni sustav što ga mora održavati, čuvati, poljepšavati? Marg aret Mead joj odgovara: To je čitav sivjet! Njega treba čuvati i gajiti kao zatvoreni sustav, kao svoje domaćinstvo. Žene moraju i sebe i druge uvjeriti u to da jedna od središnjih vrednota jest upravo odgovorna brižljivost. To ne znači da odsad trebaju preuzeti vođenje politike i ostale poslove svijeta, već razvijati nove partnerske odnose s muškarcima, da mogu zajedno s njima planirati i misliti u velikim perspektivama, svjetskim razmjerima.

[b]Zaključak[/b]

Poradi svoga specifičnog zvanja, žena je pozvana da u suvremenom društvu bude svjedokom kako se može na jedan nov način živjeti seksualnost, majčinstvo, obitelj i svi međuljudski odnosi, a unutar Crkve da bude svjedokom kako se prihvaća riječ Božja. Kardinal J. Ratzinger, danas Papa Benedikt XVI, ističe kao osnovnu društvenu vrednotu žene njezinu „sposobnost za drugoga“. Ona i u najbezazlenijim situacijama posjeduje jedinstvenu sposobnost suočavanja s nepogodama, da učini život još uvijek mogućim, da sačuva neuništivu nadu za budućnost i da suzama podsjeća na vrijednost svakog ljudskog života. Ovo je, ukratko, smisao riječi 'genij žene', o čemu je već Ivan Pavao II govorio u svom pismu ženama 29. lipnja 1995.1 P.Evdovnikov, La donne e la salvezza del mondo, Jaca Book, Milano, 1980., 262.
2 G- von Le Fort, La donna eterna, IPL, Milano, 1960.
3 M. Mead, Maschio e femmina, Saggiatore, Milano, 1973.


15 ožu 2010 23:28
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
---------
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Čovjek je često premlad za ženidbu, ali nikad prestar za ljubav. (Njemačka)

Tko će naći ženu vrsnu...Više vrijedi ona nego biserje.
Muževljevo se srce uzda u nju
i blagom neće oskudijevati.
Ona mu čini dobro, a ne zlo,
u sve dane vijeka svojeg.

Izr 31,10-12


15 ožu 2010 23:34
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron