Sada je: 13 pro 2017 05:20.

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
 Identitet i dostojanstvo žene 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Da žena bude žena

Svatko od nas ima svoje posebno zvanje, svoje čežnje i želje. Svako ****ćavanje problema, želja i čežnji jest nepravedno. To se, međutim, događa u suvremenoj raspravi o ženi. Svjesni smo da je žena najdragocjenije biće čovječanstva. Kroz nju prolazi svaki čovjek ove zemlje, svako dijete nosi značajke majke na sebi, njezine boli, njezine radosti, njezina beznađa i depresije ili njezine perspektive, čežnje i ispunjenja. O tome kakva je majka ovisi kakvo će biti dijete. Najvažnije je pomoći upravo ženi, učiniti majku najsretnijom ženom, kako bismo imali sretno društvo.
No, istodobno doživljavamo da je žena neshvaćena. Muškarac nosi dužnosti javnog života. On ima u rukama moć, financije, ekonomiju, vojsku, policiju, politiku, školstvo, tehniku. Ta mu moć katkad daje oružje u ruke da se osjeća jakim, da postane grub, da traži od žene da mu služi. On je i fizički snažniji. Snaga je nešto što se može upotrijebiti na dobro i na zlo. Mnoge žene osjete to kao zlo i u braku i u obitelji. Nasilja, ratovi, ubijanja, masakri, terorizmi i fundamentalizmi ipak su plod muškarca. U takvom se društvu žena osjeća ugroženom, često poniženom, drugotnom i nepravedno zapostavljenom. Ona nije u moći izreći svoje želje, ostvariti svoje čežnje, obraniti se od nasilja i terora. Ona je osjetljiva, jer pod srcem nosi dijete, ona treba čuvati i to nemoćno biće, i treba zaštitu muškarca i društva. Zbog rađanja i odgoja djeteta žena je vezana za dom, često isključena iz javnog života, No, svi masovni mediji, mentalitet suvremenoga društva, politike i kulture uzdižu vrijednost javnog života, a obezvređuju tišinu roditeljskog doma, mukotrpan i nevidljiv danonoćni rad u obitelji. Žena je neprestano u dodiru sa životom, a muškarac s mrtvim svijetom. Život je delikatan, osjetljiv, često nemoćan i veoma ranjiv. Svijet je uredskih papira, tvorničkih proizvoda, političkih odluka, financijskih ugovora, mrtvi svijet muškog ambijenta jak, njemu se ne može nanijeti neko zlo, on se uvijek može popraviti, tako da se muškarac u tome svijetu osjeća sigurnim. Što može i stotinu rođene djece protiv jedne atomske bombe? To je nadmoć mrtvoga svijeta nad živim. Ali ona je prividna, jer život je neuništiv, on se mijenja ali ne umire, vječan je kao što je Bog vječan. No, varka nadmoćnosti mrtvoga svijeta može u muškarcu stvoriti osjećaj moći te stoga nasilja i terora. Tako se žena, iako čuvarica i stvarateljica života, može osjetiti ugrožena. A svaka ugroženost ponižava.
Svijetu je potrebno temeljito obraćenje. "Obratite se, jer kraljevstvo je Božje pred vratima", govorio je Isus. Kraljevstvo Božje jest vladavina života nad smrću, zdravlja nad bolešću, pravde nad nepravdom, povjerenja nad terorizmima i ratovima, mira nad ugroženošću, slobode nad porobljavanjem. Kraljevstvo je Božje zapravo trijumf života. Stoga je razumljivo da žene napunjaju crkve jer tamo se govori o kraljevstvu Božjem, tamo se kraljevstvo Božje u klici ostvaruje.
To se obraćenje mora uvijek činiti u susret ženi. To pak znači u susret životu, slobodi, pravdi i budućnosti. U biti – u susret Bogu. Treba ostvarivati mentalitet civilizacije ljubavi i kulture života. Tada će žena imati svoje prvo mjesto koje joj u društvu i pripada. Jer, najprije treba živjeti, a onda sve drugo stvarati. Stoga su sve konferencije, politički i drugi javni skupovi koji rade na unapređenju položaja žene, na uklanjanju nepravdi koje su tu stvorene, dobrodošli i dragocjeni. No, svako pretjerivanje u tome smjeru donosi samo novo zarobljavanje žene. Kad se u suvremenom radikalnom feminizmu govori da treba izjednačiti spolove, da treba navijestiti rat patrijarhalnome držanju muškaraca, da je pitanje spolnosti stvar čovjeka, rađanje djece odluka je žene, onda je jasno da ti zahtjevi proizlaze iz ženine ranjenosti, a ne iz objektivna stava koji bi donio poboljšanje ženina života. Jer, ne može žena biti sretna u tome da prestane biti žena. Kao što je muškarac nesretan ako nema potomstvo, tako je žena još nesretnija ako nema djece za koju živi, koju hrani svojim prsima i svojom ljubavlju, koja je nazivaju majkom i nad koju se ona naginje osjećajući kako je čitavo njezino srce i biće ispunjeno ljepotom dječjeg pogleda i dignutih ruku prema njoj. Osim toga, ima žena koje više vole raditi javne poslove nego ostati u kući. Njima to treba omogućiti, ali tako da pri tome ne moraju prestati biti majke, supruge i sretne žene. Ima drugih pak koje žele baš ostati u kući, ne žele javne poslove, ni posao izvan kuće, nego s djecom, koje osjećaju da je u kući njihovo kraljevstvo. Ne smije se onda omalovažavati želja jednih na račun drugih, nego takvima omogućiti da u kući imaju svoje radno mjesto, da tu imaju svoje dostojanstvo.
Pitanje žene veoma je delikatno, kao i pitanje muškaraca. Treba to rješavati na najsuptilniji način, uključujući čitavo društvo u taj posao reformi, traženje novog mentaliteta čovječanstva, novih međuljudskih odnosa i stvaranja novoga javnog mišljenja. Nema sretnog čovječanstva ako se usmjerimo protiv Boga i njegova svijeta, kao što nema sretnog čovjeka ako osjeća da je srdžba Božja nad njim. Muškarac treba u ženi majku, sestru, kćer, suprugu i u njoj sama sebe. Žena u muškarcu treba oca, supruga i svoje dijete, oslonac, zaštitu i ljubav, fizičku snagu kako bi njemu dala snagu ljubavi, povjerenja i duha. Neprijateljstvo će nas dokrajčiti, a pomirenje učiniti sretnima.

preuzeto iz knjige Ivančić, Tomislav: Duhovno pomoći čovjeku, Teovizija, Zagreb, 2001.


15 ožu 2010 23:36
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Ženstvenost žene


Ženstvenost je vrsnost žene. Stvoritelj je čovjeka načinio kao muško i žensko, na svoju sliku. Kao što otac i sin ne mogu zamijeniti svoje uloge, sin ne može postati otac, ni otac sin, tako ni žena ne može postati muškarac, ni muškarac žena. Nije na nama da se trudimo od karanfila napraviti kukuruz, nego razviti kukuruz na sve moguće načine. Nije na nama da pokušavamo od patke načiniti magarca, niti od teleta gusku, nego da pomognemo kako bi od teleta postala dobra krava, od mlade guske dobra guska, kako bi magarac dobro nosio svoj tovar i patka bila na ponos domaćicama.

Tako je i s ljudima. Nije na nama da od muškarca pokušavamo napraviti dobru ženu, niti od žene umjetnog muškarca, nego dopustiti da se svatko u svome što bolje razvija.

Biti muškarac nije nimalo savršenije od biti žena, ali ni biti žena nije ni uzvišenije ni vrednije nego biti muškarac. Oni su jednaki, oni su jednako čovjek, oni su zajedno slika Božja. Izigravanje muškarca na račun žene i obratno samo je odugovlačenje ljubavi, potpunog rješenja, sloge, povjerenja, poštivanja, jednakosti u ljubavi.

Ženstvena je ona žena koji voli biti žena. To je ona koja je spoznala svoju vrijednost, darove koje joj je Bog dao kao djevojci, ženi, supruzi, majci. Ženstvena postaje žena onog časa kada u sebi spozna vječno žensko, kad u sebi upozna Ženu pisanu velikim slovom. Žena, u bilo kojoj ulozi, jednako je važna, ako je ženstvena. I zato ne treba izigravati sebe kao neudanu na račun udane, ženu udanu na račun majke, ženu zaposlenu na račun nezaposlene. To su različite uloge, ali je žena u sebi uvijek ista, silovita u svojoj ljepoti i draži, dragocjena u nježnosti, toplini i sigurnosti svoje osobnosti i subjektivnosti, neizreciva u intuiciji, pronicanju i ljubavi.

Žena je, na neki način, čitavo čovječanstvo. Ona u sebi nosi sve ono što je čovjek. Zato ona može roditi novog čovjeka. Ona u sebi ima sve ono što je ljudsko, ona ljubi i poznaje čovjeka u njegovoj duši, ona razumije, hrani, odgaja i razvija čovjeka u njegovoj osobnosti i intimi. Žena, to je druga strana života, ona koju ne iscrpljuje muškarac. Žena, to je procvalost proljeća, to je rascvali pupoljak, rascvjetala trešnja, plavetnilo sunčanog neba, nedohvatljivost horizonata, neiscrpivost draži, to je čežnja koju ništa ne može zadovoljiti ni iscrpiti.

Ženstvena žena postaje onog časa kada spozna svoja bogatstva. Nije na njoj da ruši muževne i muške karakteristike života, nego da izgrađuje i uglavljuje ženske. Ženstvena je žena diskretna, ona je nježna, zabrinuta za ljude oko sebe, ona prepoznaje situaciju ljudi i domovine s lica ljudi, ona ima vremena za starca, ona okuplja i rađa djecu, ona čuva bitne, najhumanije predjele života. Ženstvena je žena privlačna, ona nikad nije dorečena, nju uvijek prekriva stanoviti veo koji čuva njezinu intimu i tajnu života. Ženstvena žena vjeruje, ona se nada, ona prašta, ona poduzima sve kako bi drugoga obranila. Ona je čestita, ona ne ogovara druge, ona pokušava ispričati prijateljice, ona okuplja druge u svoj dom, štiti sirote, pomaže neuke i siromašne. Ona je snaga i radost svoga muža, ona je dom svoje djece, ona je čudesan vladar svoje obitelji. Ona se odijeva diskretno, ljubomorna je na svoju intimu, ona je vrt ograđen i zdenac zapečaćen za svoga muža, ona je diskretni dom za intimu svoje djece.

Ženstvena žena puno moli i puno radi, uči i šuti. Ona je zagledana u Božje lice i s njega crpi snagu da ostane vjerna sebi, da drži život u svojim rukama, da ne obeščasti ljepotu svoga tijela i čeznutljivost svoje duše. Ona je vjerna i ozbiljna, ne dopušta da itko razori ogradu njezine duše, njezinog braka i obitelji. Ona zna držati na udaljenosti svakoga, tko želi provaliti u intimu njezina doma. Ona je muževljeva čežnja i ona je blagoslov domovine. Ona moli i radi, ona se oslanja na Boga i dopušta da se njezina djeca i obitelj naslone na nju. Ona i muž nisu zagledani jedno u drugo, nego su zajedno zagledani u Boga. Tek tako mogu uživati život. On muževan, ona ženstvena, stvoreni na sliku Božju. Oni su ponos svoje djece, ali su i djeca njihov ponos. Muškarcu i ženi treba vratiti njihovu osebujnost, ljubav u različitosti, diskretnost i odmak privlačnosti i ljubav sve do u vječnost.

Ženstvena žena voli svoj dom, drži ga čistim, urednim, ona određuje namještaj i ures svoga doma i ponosna je na njega. Ženstvena je žena dobrohotna, ona je čestita, uredna, čista, taktična i vrijedna. Ona je odlučna kada je riječ o njezinoj kompetenciji, ali se potpuno oslanja na svoga muža, kada je riječ o njegovoj kompetenciji. Ona je jednakopravna, osjeća se ljubljenom, prihvaćenom, zaštićenom. Ona je svu sebe dala svome mužu i potpuno prihvatila njega. Oni su dvoje u jednom tijelu. Ona zna pitati, ali zna i savjetovati. Njoj je najvažnije vrijeme molitve, jer je ona duša obitelji, kad je okuplja na molitvu. Njoj je Bog blizak, ona o njemu pripovijeda kao o onome s kojim druguje.

Ženstvena je žena odvažna, ona je uvjerljiva u svojoj čednosti, jednostavna u svojoj ponositosti, neizrecivo strpljiva i blaga, kad se situacija u obitelji zaoštri. Ona je blagi povjetarac kad nastanu razmimoilaženja ili kad netko podigne glas u njezinu društvu. Ona neće pretjerivati, neće osuđivati, na vrijeme će zašutjeti. Jednostavno, u njezinoj ženstvenosti odsijeva Božja milina i ljepota neba.

Neka Bog domovini podari takvih žena.

dr. Tomislav Ivančić


15 ožu 2010 23:44
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
To se ne zove ljubav...

Svaka žena ima potrebu za skladnom i ispunjenom vezom, na žalost mnoge veze su sve drugo samo ne skladne. Nitko ne očekuje razvoj veze kao u prekrasnim romantičnim filmovima, ali isto tako treba znati postaviti granice, što se može tolerirati a što nikako ne.

ZLOSTAVLJANJE

Psihička zlostavljanja su prijetnje tjelesnim ozljeđivanjem, prijetnje ubojstvom, prijetnje ugrožavanjem osobne sigurnosti, prijetnje uskraćivanja financijskih sredstava, vrijeđanje osobe i njenog dostojanstva, vikanje, ponižavanje, ucjenjivanje, manipuliranje.

Fizičko zlostavljanje je namjerno nanošenje tjelesnih ozljeda. To uključuje šamaranje, udaranje, nanošenje opeklina, premlaćivanje, ranjavanje.

Niti jedna žena ne smije dopustiti zlostavljanja u obitelji ili u vezi bilo psihičko ili fizičko. Ako prepoznate da ste možda jedna od žrtve, maknite se, ostavite ga. Niti jedan muškarac nije vrijedan boli i patnje koju osjećate dok vas zlostavlja.

MAIPULIRANJE I LAGANJE

Do manipuliranja dolazi kada muškarci želi promijeniti ženu, njen način odijevanja, način ponašanja, kad pokušava utjecati na njene osjećaje ili mišljenje iz svojih sebičnih razloga. Problem je taj što se u većini slučajeva žene mijenjaju samo da bi ga učinile sretnim, iako to ide protiv njihove volje.
Ako vam bliske osobe kažu da ste se promijenili od kad ste u vezi i da niste više ona ista osoba, zapitajte se da li je to istina, jer oni vam žele sve najbolje.

Uz manipuliranje dolazi i laganje. Ako vam počne lagati i o najmanjim sitnicama, a vi popuštate, te sitnice će se povećavati. Kakva je to veza bez povjerenja?


15 ožu 2010 23:46
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Nedjeljni objed

Iz kuhinje je, kao i obično, žena doviknula: "Gotovo!"
Muž, koji je čitao novine, i dvoje djece, koja su gledala televiziju i slušala glazbu, dojuriše bučno k stolu i pograbiše žlice.
Žena je ušla. Ali umjesto uobičajenih mirisnih jela stavila je na stol pregršt sjena.
"Paaa… što je ovo?!" pitalo je njih troje. "Da ti nisi poludjela?"
Žena ih je gledala, a onda mirno odgovorila: "Ta, kako sam mogla i pomisliti da ćete išta zapaziti? Već vam dvadeset godina kuham i nisam nikad čula kako ste mi ičim dali do znanja da ne žvačete sijeno".


15 ožu 2010 23:47
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Ljubav je tamo gdje nije potrebno dovršiti rečenicu. (Capote)

Stvari koje nisi nikada učinio

(Jedna od najljepših ljubavnih pjesama u suvremenoj poeziji - pjesma nepoznate američke djevojke)

Sjećaš li se onog dana kad sam te molila
da mi posudiš svoj novi auto,
koji sam zatim slupala?
Mislila sam da ćeš me ubiti - ali ti to nisi učinio.

A sjećaš li se kad sam te nagovorila
da pođemo na plažu
iako si govorio da će padati kiša
i kiša je zatim padala?
Mislila sam da ćeš vikati: “Jesam li ti rekao?“,
ali ti si ostao miran.

Sjećaš li se kad sam očijukala sa svima
da kod tebe izazovem ljubomoru,
i ti si bio ljubomoran.
Mislila sam da ćeš me ostaviti - ali ti to nisi učinio.

Sjećaš li se kad sam prevrnula tortu od jagoda
na tepih tvoga auta?
Mislila sam da ćeš me udariti - ali ti to nisi učinio.

A sjetit ćeš se sigurno i one večeri
kad sam ti zaboravila reći
da na slavlje treba doći u večernjem odijelu
pa si došao u trapericama?!
Mislila sam da ćeš me ostaviti - ali ti to nisi učinio.

Istina, mnogo toga nisi učinio.

Uvijek si bio sa mnom strpljiv,
volio si me i štitio.
Za mnoge stvari bila bih te molila za oproštenje
DA SI SE VRATIO IZ VIJETNAMA
ALI TI SE NISI VRATIO.

Zlatno pravilo:

Samo jednom živimo na ovom svijetu.
Sve ono dobro što ga jedni drugima možemo učiniti,
ljubaznost koju možemo iskazati, učinimo odmah.
Ne odgađajmo to i ne zanemarujmo
jer ovim svijetom nećemo proći drugi put.15 ožu 2010 23:49
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Brak se mora neprestano boriti protiv nemani koja sve proždire: protiv navike. (Balzac)

Teologija žene

»Ženo, hvala ti na samom tome što si žena! Sa zapažanjem svojstvenim tvojoj ženstvenosti, obogaćuješ poimanje svijeta i pridonosiš punini istine o međuljudskim odnosima«. Ivan Pavao II.

Ubrzo nakon izbora za papu, Ivan Pavao II. pohodio je crkvu sv. Marije sopra Minerva u Rimu i grob sv. Katarine Sijenske, zaštitinice Italije, znakovite žene vrlo angažirane u Crkve (kasnije će je proglasiti suzaštitnicom Europe). U svomu govoru o ženi Papa je pozvao na zajedničko otkrivanje mnogostrukoga značenja poslanja žene. Žena će postati jedna od Papinih omiljenih tema i posebna značajka njegova pontifikata.

Ženski genij

U općim audijencima srijedom Ivan Pavao II. razvija teologiju tijela. Proučavanje Božje riječi otkriva nam narav i poziv ljudske osobe kao muškarca i žene. Papa je iskoristio svaku pastoralnu prigodu za iznošenje svoje misli: prigodom susreta obitelji, beatifikacija i kanonizacija žena, u svojim razmišljanjima o Djevici Mariji. Ženama se obratio vrlo svečano apostolskim pismom o dostojanstvu i pozivu žene (1988.) te Pismom ženama (1995.). Upućivao je i brojne poruke međunarodnim ustanovama i prigodom raznih susreta delegata tih ustanova i udruženja, npr. prigodom UN-ove svjetske konferencije o ženi održane u Pekingu. Nijedan drugi papa nije tako iscrpno i razrađeno progovarao o specifičnoj naravi žene, razvijajući tako teologiju žene.

»Hvala tebi, ženo, na samom tome što si žena! S opažanjem svojstvenim tvojoj ženstvenosti obogaćuješ poimanje svijeta i pridonosiš punini istine o međuljudskim odnosima« Taj Papin usklik u Pismu ženama (br. 2) sažima na neki način njegovo bogato naučavanje. Papa se tijekom svoga pontifikata obraćao ženama svih položaja, kultura i narodnosti te razradio duboko i novo razmišljanje o »ženskom geniju«. I u ime Crkve zahvaljuje na svim očitovanjima ženskoga »genija« tijekom povijesti, u svim narodima i nacijama. Crkva zahvaljuje i na svim karizmama kojima je Duh Sveti obdario žene u povijesti naroda Božjega.

Ivan Pavao II. prikazivao je ženu onakvom kakvom ju je Bog htio - govorio je o vječnom idealu žene - u jednakom dostojanstvu s muškarcem i divnoj komplementarnosti. Uz ulogu supruge, Papa povezuje ulogu majke. Majčinstvo je predivna sposobnost sebedarja koja se očituju u rastu ljubavi u službi života.

Nenadomjestiv doprinos žene

Ženi, njezinu srcu, njezinoj osjećajnosti, njezinoj intuiciji, njezinoj sposobnosti sebedarja, njezinom ljudskom pogledu koji očovječuje otvaraju se široka područja društvenoga života. Žena treba u njemu zauzeti svoje mjesto. Ona se treba angažirati u različitim javnim poslovima u službi društva i ljudske osobe. Političkom, gospodarskom, društvenom, zakonodavnom, administrativnom i kulturnom životu potreban je neminovan doprinos žene, jednak doprinosu muškarca. Ističući ženinu moralnu i duhovnu snagu, potvrđuje da Bog njoj na poseban način povjerava čovjeka, ljudsko biće, zbog njezine ženstvenosti; to posebice određuje njezin poziv. Stoga i poziva žene da društvo prožmu vrlinama žene. Vrlo je važno da se razvija prisutnost žena u društvenom, gospodarskom i političkom životu na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. »Žene imaju u potpunosti pravo na aktivnu ulogu u svim područjima javnoga života.«

U Pismu ženama piše: »Nažalost, baštinici smo povijesti sa snažnim 'uvjetovanjima' koja su u svim vremenima i posvuda učinila napredak žene teškim, žena je bila zapostavljena u svom dostojanstvu, prevarena u svojim povlasticama, često marginalizirana i čak svedena na ropstvo... No, na tom se području, naročito u određenim povijesnim okolnostima, ne može nijekati objektivna odgovornost brojnih sinova Crkve, i na tome mi je iskreno žao.«

Ivan Pavao II. donio je novi način promatranja žene: sama činjenica biti ženom, ženstvenost, uloga žene u društvenom životu i u Crkvi. U njegovim se spisima i govorima uočava utjecaj pojedinih žena u njegovu životu: njegova majka, Djevica Marija, prijateljice glumice koje su skupa s njime glumile u kazališnim trupama, nastavnice i sveučilišne profesorice, mlade studentice čiji je bio duhovni savjetnik. Mnogi su očekivali da Papa donese nužne promjene u pogledu ređenja žena za svećenice. Govorio je o suradnji i sudjelovanju žene u poslanju i životu Crkve, o ženi i ministerijalnom svećeništvu, o ženi u životu svećenika, o zauzimanju Crkve u korist žena. No, Papina je novost u poimanju ženstvenosti i duhovne ljepote žene.

Anto Gavrić, Glas Koncila, broj 35 (1627), 28.8.2005.


18 ožu 2010 21:55
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Brak je težak zanat u kome dvije osobe trebaju zajedno živjeti isto tako sretno kao što bi živjele svaka za sebe. (Feydeau)

Pravednije vrednovanje majčinske ljubavi

Majčinska ljubav nije jednosmjerni ni dvosmjerni nego kružni proces između majke i djeteta te njihove okoline. Nju treba promatrati kružno a ne jednosmjerno. To nije linearna pojava s jasnom i lako prepoznatljivom logikom uzroka i posljedice. Niti je majčino ponašanje jedinim uzrokom djetetovu reagiranju, niti obrnuto. Takav jednosmjerni linearni pristup vodi u nerealno i nepravedno optuživanje, okrivljavanje, dijagnosticiranje i etiketiranje majke i njezine ljubavi. Niti je majka jedina zaslužna za uspješni a niti neuspješni budući razvoj njezina djeteta. Teorije o »dobroj« i »lošoj« majci ne odgovaraju stvarnosti. Na majku se ne može svaliti sav teret i odgovornost za razvoj njezina djeteta. Često se od »dobrih« majki razviju »loša«, a od »loših« majki »dobra« djeca. Majčinska ljubav je recipročni, kružni proces u kojemu aktivno sudjeluju i majka i dijete, kao i bezbroj drugih za majku ili dijete relevantnih pojedinaca iz uže i šire okoline, kako majke tako i djeteta.


Kvaliteta majčinske ljubavi je određena i, ali ne samo i jedino, ponašanjem majke. Ona je direktno vezana za »bračnu« i »obiteljsku« sredinu unutar kojih se majčinska ljubav ostvaruje. Stavio sam navodnike, jer danas mnoge majke ostvaruju svoju majčinsku ljubav izvan formalnih i legalnih institucija braka i obitelji, ali to ne znači da nemaju »brak« i »obitelj«. Sve imaju nekakve svoje odrasle partnerske odnose, a također užu i širu obiteljsku sredinu. Sve što se u njima događa sudjeluje u formiranju kvalitete majčinske ljubavi. Majka koja je nesretna i nezadovoljna na svojoj odrasloj partnerskoj razini i u užoj i široj obiteljskoj sredini kao i unutar svoje radne sredine nužno pretvara svoju ljubav prema djetetu, najčešće nesvjesno, u sredstvo vlastita a ne samo djetetova usrećivanja i ispunjavanja nastalih manjkavosti. Nesretna i nezadovoljna majka u braku, obitelji, na radnom mjestu i u društvu, nije loša majka, ali je uvijek u opasnosti da nenamjerno majčinsku ljubav koristi više za svoju a manje za djetetovu sreću i razvoj.

Prema tome, ne postoje loše i dobre majke, nego više ili manje sretne kao i više ili manje nesretne majke. Više sretna i manje nesretna majka u svojim odraslim bračnim i drugim partnerskim odnosima, u svojoj obitelji, susjedstvu, radnom mjestu, pa i u širem društvu, svakako ima više šansâ da bude i dobra, kvalitetna majka, koja ima mogućnosti da višak svoje sreće i zadovoljstva dade djetetu. Više nesretna i manje sretna majka uvijek je u opasnosti pretvaranja majčinske ljubavi u fino manipuliranje djetetom više u pravcu svoje negoli njegove sreće.

Majke se trebaju boriti za osobnu sreću i zadovoljstvo, ne samo zbog sebe nego u prvom redu i zbog svoga djeteta, jer samo tako mu mogu omogućiti njegov slobodni i uspješni razvoj bez hipoteke majčine osobne nesreće i nezadovoljstva.

Dr. Pavao Brajša, Glas Koncila, broj 24 (1668), 11.6.2006.


22 ožu 2010 18:35
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Vrsna žena utopija ili realna mogućnost

10 Ženu vrsnu tko će naći? Vrijedi ona više nego biserje.

11 Oslanja se na nju srce muža njezina, i dobitka neće nikada faliti.

12 Čini mu samo dobro, a ne zlo svega vijeka svojega.

13 Za vunu i lan brine se i radi radosnom rukom.

14 Ona je kao lađa trgovačka: izdaleka donosi sebi kruh svoj.

15 Rano, dok je još noć, ustaje, daje hranu čeljadi svojoj i određuje posao sluškinjama svojim.

16 Hoće da kupi njivu i uzme je, sadi vinograd od zarade ruku svojih,

17 Opasuje snagom bedra svoja i živo miče desnicom.

18 Vidi, kako joj sve napreduje, ne gasi joj se noću svjetiljka.

19 Približi li se ruka njezina preslici, prsti njezini hvataju za vreteno.

20 Ruku svoju otvara siromahu, pruža ruke ubogomu.

21 Ne boji se snijega za kuću svoju, sva čeljad njezina ima po dvoje haljine.

22 Šije sebi pokrivače, bijeli fini lan i grimiz njezino odijelo.

23 Ugledan je muž njezin na vratima, kad sjedi sa starješinama zemaljskim.

24 Haljine pravi i prodaje, i pojase daje trgovcu.

25 Odijelo joj je snaga i ljepota, i smije se danu sutrašnjemu.

26 Usta svoja otvara mudro, i na jeziku joj je nauka blaga.

27 Pazi na red u kući, kruha lijenosti ne jede.

28 Sinovi njezini podižu se i blagoslivlju je, muž njezin, i on je hvali.

29 "Mnoge su se žene pokazale vrsne, ali ti si ih sve nadvisila!"

30 Dragost vara, ljepota prolazi; žena, koja se boji Gospoda zaslužuje pohvalu.

31 Podajte joj da uživa plod ruku svojih i neka je hvale na vratima djela njezina!

Koliko je to moguće ostvariti danas kod nas žena,ili je u potpunosti zastarilo?


26 ožu 2010 18:00
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
Što znači biti dobra mama?

Što znači biti dobra mama? Uvijek dobre volje ili ne? Mnoge žene pitaju se jesu li dobre majke prema svojoj djeci. Mnoge od Vas vjerojatno se previše kritizirate. One koje još nisu postale mame pitaju se hoće li biti dorasle tome. Što točno znači "biti dobra mama"? Čak i super mama ponekad je loše volje. Ako ste ponekad mrzovoljni i loše ste volje, to ne znači da ste loša mama.

Uostalom, tko je od nas baš svaki dan dobre volje i bez briga. Naročito ako imate svakodnevnu rutinu kao: vrtić, škola, posao, ručak, poslije podnevne aktivnosti, večernji sati provedeni zajedno….Tada je posve logično da ponekad možete pokazati svoje slabosti.

Je li ima što loše u tome da želimo da nas pohvale?
Koliko često Vam se dogodi da si dajete sve od sebe da sve učinite no nitko Vas niti ne pohvali? A vi to toliko priželjkujete. Jeste li arogantni ako samo želite čuti koju lijepu riječ na Vaš račun? Ne, ne uopće. Lijepa riječ otvoriti će Vam oči te ćete uvidjeti da dobro radite svoj posao. I upravo u takvim trenutcima svaka mama, osjeća se kao da primila najveću nagradu za majčinstvo.
(DobreVijesti.info)


26 ožu 2010 18:21
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
---------
Post Re: Identitet i dostojanstvo žene
TRGOVAC I NJEGOVE ZENE
Bio jednom jedan trgovac koji je imao četiri žene.
Volio je najviše svoju ČETVRTU ŽENU. Obožavao ju je, darivao skupocjenim darovima i postupao s njom delikatno. Brinuo se o njoj najviše i davao joj samo ono najbolje.
On je volio i svoju TREĆU ŽENU jako puno. Bio je vrlo ponosan na nju i često ju je pokazivao prijateljima. No, jadni trgovac bio je često u strahu da će ga ova ostaviti i pobjeći s drugim muškarcem.
On je naravno volio i svoju DRUGU ŽENU. Ona je bila vrlo obazriva i strpljiva te je trgovac imao u nju veliko povjerenje. Kad god bi trgovac naišao na neki problem, trčao bi drugoj ženi i ona bi mu pomagala da prevaziđe velike probleme.
I na kraju PRVA TRGOVČEVA ŽENA.
Ona je jedan vrlo odan partner, koji pomaže oko posla, sticanja bogatstva te u održavanju cijelog imanja.
Bilo kako bilo, trgovac i nije baš puno volio svoju PRVU ženu, ali ona je njega jako voljela. On jedva da ju je primjećivao.
Jednog dana trgovac se razboli. S vremenom je saznao da se vrijeme približilo i da će umrijeti. Pomislio je na svoj bogati život te reče: “Imam sada ČETIRI žene, ali kada umrem biću sam, vrlo sam!”
Onda upita ČETVRTU ŽENU:
“Volio sam te najviše, kupovao ti haljine najljepše. Obasuo te pažnjom. Sada kada umirem hoćeš li poći sa mnom i praviti mi društvo?”
“Nikako!” odgovori četvrta žena i iziđe bez ijedne riječi. Odgovor se zabio kao mač u trgovčevo srce.
Onda trgovac upita TREĆU ŽENU:
“Volio sam te čitavog života. Sada kada umirem hoćeš li poći sa mnom i praviti mi društvo?”
“Ne!” odgovori treća žena. “Život na zemlji je suviše dobar, preudaću se nakon tvoje smrti.”
Trgovčevo se srce smrzlo od hladnoće odgovora.
Tada upita DRUGU ŽENU:
“Uvijek sam išao tebi kad sam trebao pomoć. Evo tražim još jednom tvoju pomoć.
Sada kada umirem hoćeš li poći sa mnom i praviti mi društvo?”
“Žao mi je, ovaj put ne mogu ti pomoći!” odgovori DRUGA žena.
“Najviše što mogu je pokopati te.” Odgovor ga je pokosio poput munje.
Tada se začu glas:
“Ja idem s tobom, kud god da pođeš.”
Trgovac se okrenu i ugleda svoju PRVU ŽENU. Bila je tako mršava i sasušena kao da je izgladnjela.
Zahvalno i žalosno trgovac odgovori:
“Trebao sam se o tebi bolje brinuti dok sam još mogao!”
***
Svi mi imamo ČETIRI žene u svom životu…
ČETVRTA ŽENA JE NAŠE TIJELO – Bez obzira koliko ga njegovali i posvećivali mu pažnju,
napušta nas kad umiremo.
TREĆA ŽENA JE NAŠA POŽUDA, STATUS I BOGATSTVO – Kada umremo, sve ide drugima.
DRUGA ŽENA JE PORODICA I NAŠI PRIJATELJI – Bez obzira koliko nam bili blizu za života,
ne mogu poći s nama u grob.
PRVA ŽENA JE NEŠTO ŠTO NE MOŽEŠ VIDJETI, A TO JE TVOJA DUŠA - Često je potisnuta i ne vidi se od materijalnog bogatstva koje nas okružuje. No, jedino ona nas uvijek prati. Možda ne bi bilo loše da se njome pozabavimo sada umjesto da kukamo na smrtnoj postelji.


16 srp 2010 16:36
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron