Sada je: 25 lip 2019 13:50.

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
 Komentari crkvenih otaca 
Autor/ica Poruka
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Post Komentari crkvenih otaca

Sponsored Links

Dragi forumaši, otvaram novu temu i pozivam sve koji barataju stranim jezicima, ako žele i imaju vremena, da prevedu koji redak iz komentara uz dnevna čitanja, s već spomenute stranice: .
Za početak, pokušala sam prevesti današnji komentar čitanja. Sviđa mi se pravilo foruma da jedni drugima ne ispravljamo gramatičke pogreške jer zapravo nisu ni bitne ako razumijemo što smo htjeli reći. Ali ovom prigodom, jer je prijevod i jer nisam stručnjak za engleski, dopuštam ispravke, pogotovo ako sam napravila neku veliku grešku. Hvala....!


Zadnja izmjena: ; 15 svi 2011 10:23; ukupno mijenjano 1 put/a.

15 svi 2011 10:16
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Post Re: Komentari crkvenih otaca
Komentar dana:

William Saint-Thierry (c.1085-1148), benediktinac, potom cistercit
Meditacije, VI, 4-6 (© cistercitske publikacije, usp. SC 324, str. 111)

"Zaista, zaista, kažem vam, ja sam vrata ovcama"


Ivan, tvoj ljubljeni učenik, nije bio jedini koji je pronašao vrata neba (Otk 4,1), i nisu samo njemu ta vrata bila otvorena… Proglasio si otvoreno: "Ja sam vrata, kroz mene to ulazi, bit će spašen."

Dakle, ti si vrata, Gospodine ... Ali što koristi nama na zemlji vidjeti otvorena vrata neba kad ne možemo ondje doći? Pavao odgovora ovako: "Koji siđe, isti je onaj koji i uzađe." (Ef 4,10). Tko je on? On je ljubav. Za ljubav u nama sjedinjujemo se s tobom, Gospodine, jer tvoja ljubav silazi u nas. Ti koji si nas ljubio, sišao si k nama, ljubeći te mi se sjedinjujemo s tobom.

Ti koji si sebe proglasio: "Ja sam vrata"; radi tebe samog molim te, otvori nas sebi, da možeš pokazati jasnije koju kuću otvaraš ... Kuću na kojoj si ti vrata neba, kao što smo rekli prije, a nebo je gdje Otac prebiva, kao što smo čitali: "Gospodin na nebu stoluje" (Ps 10,4). I doista «nitko ne dolazi Ocu osim po tebi» (Iv 14,6), koji si vrata ... Odgovori nama koji te tražimo i žudimo, molimo te: "Učitelju, gdje stanuješ?" (Iv 1,38). Ti odgovaraš odmah, govoreći: "Ja sam u Ocu i Otac u meni" (Iv 14,11), i na drugom mjestu: "Ja sam u Ocu a vi ste u meni i ja u vama "(Iv 14,20) ... Otac je, dakle, gdje si ti, a ti si gdje je Otac. To nije sve, jer mi smo gdje si ti, a ti si ondje gdje smo mi.


Sponsored links15 svi 2011 10:20
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Post Re: Komentari crkvenih otaca
Osmjeh.....dobra ideja...:)....evo budem i ja koji put pokušo....;)


15 svi 2011 22:08
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Post Re: Komentari crkvenih otaca
Komentar dana:

Sveti Ivan Damaščanski (c. 675-749), redovnik, teolog, crkveni naučitelj
Izlaganje pravoslavne vjere, 1 (usp. brevijar)

Molitva svećenika Dobrom Pastiru

O Kriste, Bože moj, ti se prigibaš do mene, siromašne zalutale ovce, stavljaš me na svoja ramena (Lk 15,5), i vodiš na zelene pašnjake (Ps 23 [22], 2). Ugasio si moju žeđ na izvorima istinskog nauka preko meditacije svojih svećenika, čiji pastir si bio ti prije nego si im povjerio svoje stado ... A sada, Gospodine, ti si me pozvao ... služiti tvojim učenicima, ali koji je plan tvoje Providnosti ja ne znam, znaš samo ti.

Ali, Gospodine, olakšaj teško breme mojih grijeha kojim sam te tako teško uvrijedio, očisti moj um i srce. Vodi me pravim putem (Ps 23 [22], 3) kao svjetlost koja me obasjava. Osposobi me naviještati tvoju riječ hrabro, neka tvoj ognjeni jezik Duha (Dj 2,3) da savršenu slobodu mojem jeziku i učini me stalno pozornim na tvoju prisutnost.

Budi moj pastir, Gospodine, i zajedno sa mnom budi pastir svojih ovaca, da me moje srce ne odvede na desno ili na lijevo. Neka me tvoj dobri Duh vodi pravim putem da mogu činiti sve po tvojoj volji – sve do svršetka.Hvala ti, Damire! Evo mala tehnička napomena za pomoć: prevodim najprije pomoću Google Prevoditelja, jer tako mi je brže, dosta dobro prevede citate u zagradama, ali glavni dio teksta se nekad mora potpuno ispraviti. Može se usporediti s izvornim tekstom


16 svi 2011 10:43
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Post Re: Komentari crkvenih otaca
Komentar dana:

Sveti Ciprijan (c.200-258), biskup Kartage i mučenik


Nije sluga veći od svoga gospodara


Krist nas je učio što je volja Očeva: poniznost ponašanja, čvrstoća vjere, suzdržanost u govoru, djela pravednosti, suosjećanje u djelima, stav pravednosti, biti nesposobni za nepravdu, ali sposobni biti žrtva za druge; održavanje mira s braćom, brinuti se za Gospodnje svim svojim srcem, ljubeći Oca u njemu, a bojeći se Boga, ništa ne pretpostavljati Kristu, jer on ne predpostavlja ništa nama, sjediniti se neodvojivo s njegovom ljubavlju, stajati pod njegovim križem s odlučnošću i povjerenjem; pokazivati postojanost u ispovijedanju vjere kad se treba boriti za njegovo ime i čast, pokazujući da je povjerenje iznad mučenja ono koje nas podržava u borbi i ustrajnosti u umiranju kojim osvajamo krunu. To je ono što znači željeti biti baštinik s Kristom. To znači slušati Božje zapovijedi, vršiti volju Očevu.


28 svi 2011 10:29
Profil Pošalji e-mail

Pridružen/a: 06 ožu 2011 10:21
Postovi: 4
Post Re: Komentari crkvenih otaca
Komentar dana 01.06.2011.

Sv. Grgur Nazijanski (330-390), biskup i crkveni naučitelj

„No kada dođe on, Duh Istine, upućivat će vas u svu Istinu“ (Iv.16,13)

U toku povijesti dvije su velike revolucije potresle zemlju; naziva ih se dva Zavjeta (dva Sveta Pisma). Jedno Pismo je privelo ljude od robovanja idolopoklonstvu ka Zakonu, a drugo od Zakona ka Radosnoj Vijesti, Evanđelju. I treći preokret je prorečen: vodit će nas odavde ( odozdo ) prema gore, gdje neće biti više nikakvih promjena i nemira. Oba Pisma upućuju na isti karatker: Nijedno nije već kod svog prvog nastupanja sve iz stuboka promijenilo.Sveta Pisma nam nisu htjeli nanositi nasilje, nego nas uvjeriti, posvjedočiti nam. Jer što se silom nameće nije dugog vijeka (trajanja).

Sveto Pismo Staroga Zavjeta nam je Boga Oca jasno predstavilo, Boga Sina već u magli. Novi Zavjet nam je navijestio Boga Sina i oprezno nam dalo da razumijemo Božanstvo Duha Svetoga. Dok Očevo Božanstvo još nije bilo priznato, bilo je opasno, javno navješćivati Sina i tako dugo dok Božanstvo Sina nije bilo priznato, uvesti Duha Svetoga. Bojalo se, da bi vjernici eventualno mogli izgubiti nonu snagu koju su već posjedovali za razumijevanje tih svetih tajni , da im se nedogodi kao ljudima koji su prezasićeni, ili onima, koji još sa slabim očima gledaju u sunce. Sjaj Presvetoga Trojstva trebao je dakle zasjati polaganim koracima ili, kako je to David rekao: „rastućom snagom“ (Ps 83,8) i s npredovanjem iz slave u slavu.

Htio bih pridodati još par sljedećih misli. Naš Spasitelj je sigurnobio svjestan stvari, za koje je znao da ih njegovi učenici unatoč poučavanja koje su već dobili, još ne bi mogli podnijeti(shvatiti). Iz gore navedenih razloga skrivao je dakle ove stvari. I opetujući im je rekao da "kada dođe Duh Seti, uvesti će ih u svu Istinu".


01 lip 2011 13:15
Profil Pošalji e-mail

Pridružen/a: 06 ožu 2011 10:21
Postovi: 4
Post Re: Komentari crkvenih otaca
Evanđelje iz dana u dan
„ Gospodine, kome da idemo? Ti imaš Riječi života vječnoga.“ (Iv, 6,68)
Četvrtak, 02. Lipnja 2011.

Komentar današnjeg Evanđelja (Mt 28, 16-20)
SPASOVO – UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO

Svetac današnjeg dana je sv. Marcel i sv. Petar
Sv. Marcel, svećenik i mučenik. U Rimu rođen (nepoznat datum) i umro oko 303.
Sv. Petar, egzorcist, mučenik. U Rimu rođen (nepoznat datum) i umro oko 303.
Obojica se podnijeli mučeništvo za vrijeme Dioklecijanovih progona (oko 303.). Papa Damaz (+ 384.) posvetio im je nadgrobni natpis. Po kasnijoj legendi je Marcel (treba ga razlikovati od pape Marcela) postao svećenik, Petar egzorcist. Čašćenje i jednog i drugog je nastupilo jako rano. Bazilika na putu Via Merulana, između S. Maggiore i Laterana, nosi ime obojice mučenika.

Slijedi komentar sv. Ivana Zlatoustog

Bog i čovjek su postali jedno. S tim u svezi sv. Pavao kaže: „Njegov smo čak i rod.“ (Dj 17,29). Na drugome mjestu kaže: „ A vi ste tijelo Kristovo i, pojedinačno, udovi.” (1 Kor 12, 27). To znači: Postali smo njegovom rodbinom putem mesa (tijela) koje je On sam primio. Njegovom nam je zaslugom dakle nebo zajamčeno: meso koje je od nas preuzeo , i na zemlji Duh Sveti koji u nama stanuje. Što vas čudi da je Duh Sveti istovremeno s nama i u nebu, ako je Tijelo Kristovo istovremeno u nebu i s nama? Nebo je preuzelo u posjed posvećeno Tijelo a zemlja je primila Duha Svetoga. Krist je sišao i donio nam Duha Svetoga, tada je uzašao na nebo i naše tijelo ponio sa sobom. Odluka je to puna strahopoštovanja i začuđujuća. Kako ono reče prorok: “Gospodine Bože naš,divno li je ime tvoje po svoj zemlji.” (Ps 8,2).
Božanstvo je uzvišeno. Doslovno to znači: “Pred vašim očima je uznesen (Dj 1,9), on, koji je u svemu velik, veliki Bog, veliki Gospodin, koji je također “veliki kralj po svoj zemlji” (Ps 47,3). Veliki Prorok, veliki Svećenik, veliko Svjetlo . velik je u svemu. I nije velik samo svojim božanstvom, nego je velik i u svojoj tjelesnosti, jer je veliki Svećenik i veliki Prorok. Kako je to moguće? Poslušajte što Pavao kaže: Imajući dakle “Velikog svećenika koji prodrije kroz nebesa - Isusa, Sina Božjega - čvrsto se držimo vjere.“ (Heb 4,14). A ako je Veliki svećenik, veliki Prorok, tad je onda istina da "Prorok velik usta među nama! Pohodi Bog narod svoj!" (Lk 7, 16). Ako je veliki Svećenik, veliki Prorok, veliki Kralj, tad je i veliko Svjetlo: „…Galileja poganska, narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.(Iz 9, Mt 4,15). Imamo dakle jamstvo našeg života u nebu kamo smo s Kristom uzneseni.


02 lip 2011 12:51
Profil Pošalji e-mail

Pridružen/a: 06 ožu 2011 10:21
Postovi: 4
Post Re: Komentari crkvenih otaca
Evanđelje iz dana u dan
„Gospodine, kamo da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga." Iv 6,68

Riječi svetog Evanđelja po Ivanu 16, 20-23a

Zaista, zaista, kažem vam: vi ćete plakati i jaukati, a svijet će se veseliti. Vi ćete se žalostiti, ali žalost će se vaša okrenuti u radost. Žena kad rađa, žalosna je jer je došao njezin čas; ali kad rodi djetešce, ne spominje se više muke od radosti što se čovjek rodio na svijet. Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće. U onaj me dan nećete ništa više pitati. Zaista, zaista, kažem vam: što god zaištete u Oca, dat će vam u moje ime.

Komentar sv. Ivana Zlatoustog, svećenik u Antiohiji i kasnije biskup Carigrada, crkveni naučitelj

"Sada ste zabrinuti, ali ja ću vas opet vidjeti ... i nitko neće uzeti vaše radosti "
“I vi postadoste nasljedovatelji naši i Gospodinovi“ kaže Pavao. Kako to? „Sve u nevolji mnogoj prigrliste Riječ s radošću Duha Svetoga.“ I to ne samo u običnoj nevolji, nego u velikoj nevolji, usred bezbrojnih patnji. To vam stoji potvrđeno u djelima apostolskim. Tamo čitamo kako su ih prijatelji kod vlasti prokazali i čitav grad protiv njih podigli. Bili su u nevolji, i kad se kaže da su, iako su patili i jecali, svojem poslanju ostali vjerni, čini se preslabo rečeno. Ostali su vjerni, i to s velikom radošću. Apostoli su im dali primjer: “Radosni što bijahu dostojni podnijeti tolike pogrde u ime Kristovo.” (Dj 5,41)

To je uistinu vrijedno čuđenja. U nevolji strpljivo izdržati, već je mnogo; ali se zbog toga još i radovati – time se nadilazi ljudska narav imajući tijelo koje je takorekući neosjtljivo ne boli. Ali u kojoj mjeri su slijedili Kristov primjer? U tolikoj , da je i on sam bez riječi pritužbe i s radošću patio. Jer je to bila njegova osobna volja dospjeti u takve nevolje. Zbog nas se ponizio, popljuvao se, dao se šamarati, da, čak i na križ pribiti. I on se u tome toliko radovao , da je to nazvao svojim proslavljenjem: “Oče”, reče, “proslavi sada ti mene!” (Iv 17,5)


03 lip 2011 06:17
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
---------
Post Re: Komentari crkvenih otaca
Komentar evanđelja 8. lipnja:

Sveti Maksim Ispovjednik (c.580-662), redovnik i teolog
Mystagogy, 1

"Da budu jedno kao i mi"

Crkva nosi pečat i sliku Božju, jer ona ima udijela u njegovim djelima ... Bog je pozvao sve stvari u postojanje po svojoj beskrajnoj moći, one su u njemu, okuplja ih u jedno i obuhvaća. U svojoj providnosti on sve stvari čvrsto povezuje međusobno i sa samim sobom...

Sveta Crkva činit će ista djela koja Bog čini, jer njegova je slika. Muškarci, žene, djeca su brojni - i praktički bezbrojni - svatko različit od drugoga, beskrajno različiti po rođenju, karakteristikama, nacionalnost i jeziku, način života i dobi, sposobnosti, običajima, navikama, znanju, sreći, osobnostima i odnosima. Ipak, svima je darovano rođenje u ovoj crkvi, a kroz njeno djelovanje, sve se rađa na novi život, ponovno stvara Duhom Svetim.

Crkva je darovana svima ... jednim jednostavnim pojmom, jedno božanskim imenom: biti Kristov i nositi njegovo ime. A za sve, također, ona daje sigurnu vrstu jedinstva koja ne dopušta nam da pravimo razlike međusobno ... zbog sjedinjenja svih stvari u njoj. To je kroz njih, njezine članove, da apsolutno nitko nije odvojen od zajednice, jer svi su usmjereni jedni prema drugima i svi se drže zajedno pomoću djelovanja nedjeljive snage milosti i vjere. Pisano je: «Svi su bili jedno srce i jedna duša" (Dj 4,32) ... Biti jedno Tijelo od takvih vrlo različitih članova je nešto što je stvarno zasluga samoga Krista, koji je naša istinska Glava (Kol 1,18). «U njemu,» kaže Pavao apostol, «nema ni Židova ni grka ..., ni roba niti slobodna čovjeka», ali «on je sve u svemu» (Gal 3,28;) ... Na taj način, onda je sveta Crkva na Božju sliku, jer ona donosi ono isto jedinstvo između vjernika kojim nas ujedinjuje Bog.

Sponsored links07 lip 2011 21:41
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron