Sada je: 17 lis 2019 22:30.

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
 Kratak prikaz rimokatolicke zupe u Novom Sadu 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Spol: žensko
Post Kratak prikaz rimokatolicke zupe u Novom Sadu
Rimokatolicka zupa u Novom Sadu osnovana je 1702 . god . i to na lokaciji koja je oduvijek bila granica zapadne i istocne Crkve . Zbog tog geografskog polozaja medu crkvenim povjesnicarima je dugi niz godina postojala dilema koje je nadbiskupsko sjediste , Kaloča ili Bač koji se nalazi u Vojvodini . Danas je vec poznato da su i jedno i drugo sjediste koristili nadbiskupi ili biskupi Kaloce .

Nakon Karlovackog mira , koji je sklopljen 1699.god. u Sremskim Karlovcima izmedu austro -ugarske , francuske i turske vojske , grad Novi Sad zauzima stratesko bitno mjesto ponajvise jer je tu prolazila glavna cesta Beč - Beograd -Carigrad .Zahvaljujuci koriscenju skele za prelaz preko Dunava grad postaje put diplomacije , trgovine kao i vojnog prisustva i od 1700-te god. to je bio grad koji se najvise razvijao u Ugarskoj jer je na lijevoj strani nalaze Petrovaradinski šančevi.
Znamo da su za vrijeme vladavine turske imperije na ovim prostorima franjevci uzivali pravo da mogu vjerski djelovati medu malobrojnim vjernicima u ovim krajevima . Oni su imali samostan u Petrovaradinu sa desne strane Dunava a od 1700-te gog. izgradivalo se naselje sa lijeve strane Dunava .Zbog sirenja naselja i sve veceg broja vjernika uvidjeli su potrebu za organiziranjem zupe i na lijevoj strani Dunava vizavi Petrovaradinu u takozvanim Petrovaradinskim šančevima .Prvi franjevci koji su osnovali zupu u periodu od 1702-1718 bili su Marinovic Blaz i Budai Mihaly. .
Poslije njih od 1718. god . zupu preuzimaju biskupiju svecenici i do danasnjih dana bilo je ukupno 17 zupnika .

Povjesna dokumentacija pokazuje da su vjernike rimokatolike sacinjavali Madari, Njemci i Hrvati .
Na osnovu sastava vjernika obistinile su se rijeci Svetog Stjepana , madarskog kralja , koji je osnovao Kalocku nadbiskupiju , koje je uputio svome sinu Svetom Mirku :"postuj i stiti strance ,koji dolaze u tvoju drzavu, jer oni jacaju drzavu ."


13 lis 2009 21:26
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Spol: žensko
Post Re: Kratak prikaz rimokatolicke zupe u Novom Sadu
Zupu u Novom Sadu poslije Turaka opisuje povjesnicar Katona Istvan , isusovac "Historia metropolitane Colonensis ecclesiae I-II" koju je objavio 1800 .god. Na pocetku ime naseljenog mjesta Petrovaradinski šančevi , a 01.II. 1748. god. Marija Terezija daje ime : Neoplanta - Neusatz- Ujvidek, da bi kasnije postao Novi Sad kako ga nazvao slavenski zivalj. Prva mala crkvica izgraduje se od najednostavnijeg materijala u cast" Mariji pomocnici "ciju sliku sa glavnog oltara cuvamo i danas u crkvi .Godine 1738 kada je turska vojska ponovo zauzela Beograd ,tamosnji krscani Njemci i Jermeni ponajvise bjeze na sjever i dolaze u danasnji Novi Sad .Prema historijskim podacima iz 1702. god. katolickih obitelji je bilo 37, dok isti izvori govore da je 1748.god. taj broj iznosio 1468 katolika .
Kako je prvobitno izgradena crkva od cigala za koju njemacki narod trazi da bude posvecena Imenu Marijnu u znak sjecanja na pobjedu nad turcima u bitci kod Beca 12 rujna 1668. god. Novoizgradenu
crkvu te iste godine posvecuje biskup Gabrijel Patacic . Takoder i Jermeni su izgradili svoju crkvu ali je ta povjesna zgrada krisom porusena 1960 -te od strane tadasnje vlasti .

Ova sadasnja crkva sagradena za vrijeme dok je zupnik bio opat Kopper Gyorgy i to u negotskom stilu . Akcija sakupljana sredstava za izgradnju crkve sprovedena je u citavoj Austro-Ugarskoj dok je donacija bilo cak i iz Evrope . Godine 1904. krov te crkve je izgorio a vidjevsi to zupnik je dozivio srcani udar od cijih je posljedica i preminuo drugi dan nakon pozara .
Uskoro je obnovljen krov i pkriven crijepom -Zsolnai iz Pecuja .
U Novom Sadu vjernici su bili Madari, Njemci i Hrvati .Danas su preostali samo Madari i Hrvati .
Vjernici su svojim prilozima sazidali kuce , skolu i katolicki kulturni centar koji je 1959. god . nacionaliziran .Zbog toga smo danas skuceni i ne mozemo se snazno djelovati .Crkva je iznutra obojana na stotu obljetnicu 1995 kada je izrezbaren i novi oltar okrenut prema puku .

Sada u Novom Sadu ima tri zupe : Ime Marijno, Sveti Rok ,i Sveta Elizabeta ugarska i jedina vikarija : Sveti Duh. Vjernika katolika u Novom Sadu je oko 20 tisuca od cega je oko 2 tisuce Hrvata i oko 18 tisuca Madara .Ucrkvi Imena Marijna je zupnik Sztrikovits Janos ujedno i arhiprezbiter Baca .U Svetom Roku nema zupnika opskrbljuju svecenici iz zupe Imena Marijna .
U Svetoj Elizabeti je zupnik Ozsvar Sandor, a u Vikariji Svetog Duha je pater Suhajda Lajos SVD.
U gradu djeluju i oci franjevci dr.Harmath Karoly OFM i dr. Tadej Vojnovic OFM.
Autor :Marton MatuskaPosto sam bila u Novom Sadu i posjetila katedralu i malo razgovarala sa cuvarom crkve ,
i danasnja situacija nije nista bolja ,posto drzava malo ulaze za odrzavanje katedrale .
Tako sam dobila njihov casopic ,da vas malo upoznam o nasoj crkvi Hrvata u susjednoj drzavi .


13 lis 2009 22:09
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Spol: žensko
Post Re: Kratak prikaz rimokatolicke zupe u Novom Sadu
Preuzviseni biskup Huzsvar ovako se sjeca provedene
godina u Novom Sadu


1974 -te god .na Cvjetnicu dolazi u zupu Imena Marijna u Novi Sad za zupnika .Tada broj vjernika u Novom Sadu je bilo oko 30.000, od kojih su madari 23.000, a hrvata 6000-7000,U zupi Imena Marijna
je bilo 12.000, a hrvata 5000. Sa kapelanom su tako organizirali crkveni odbor da sto vise osobe zadobiju za suradnika . Uspjeli su da na pet nedeljne mise obuhvaca sto vise vjernika . Vjernici su rasprseni u citavom gradu , ali vise i vise djece su mogli zadobiti za vjeronauk . U predavanju vjeronauka su pomogle casne sestre , koji su divno znali djeciju psihu okrenuti prema Bogu .
Vjeronauk su predavali na oba jezika . Prva sveta pricest svake godine se odvijalo u sabranom duhu . Preuredili su prostor ispod crkve , podrumu ,pa tako djeca dolazila su iz uredenog prostora u crkvu i nisu bili izlozeni ismijavanju pripitim ljudima koji su sjedili na porti crkve i dobacivali se nezgodne sale
To je vrijeme ateizma . Cak se na stranici "Dnevnika " pojavio natpis : steta sto su hrabri 1944-1945. g. nisu srusili katedralu , jer tako bi se ljepse istaklo trg u centru.

U to vrijeme ostro su napadali vjeru , ili potajno zelili su iskorijeniti iz duse vjernika Boga .
Djeca koja su pohadala vjeronauk , pa i ocevi su strepili da nebi ucitelj ili direktor fabrike saznali da djeca i roditelji pohadaju crkvu .Inteligencija , cast izuzecima , koji su bili hrabri okrenuli leda crkvi . Poceli su krisom navecer kasno u mraku dolaziti u crkvu sklopiti brak i da budu potpuno sigurni , da nitko nece saznati, same casne sestre su morale biti svjedoci kod vjenjcanja .
Nauk razgovor prije vjencanja je bilo dirljivo , kada su mladenci trazili saznanje o Bogu .
I intelegencija krisom trazila Boga . Najvise su zvali svecenika kasno na vecer da dodje posjetiti starog oca ili majku , a da se svecenik bude u takvom odjelu , da se ne prepozna tko je .
Intelegencija madjara u to vrijeme se zaposliio u Izvrsnom Vijecu ,u izdavackoj kuci casopisa , na
katedrama Fakulteta , i tako tuzno konstatiralo , da onima Bog ne treba .
Jedino ustrajni vjernici davali radosti sveceniku , koji su masovno dosli u Dosascu i Korizmi u crkvu .Pjevacko drustvo na oba jezika izvanredno lijepo i skladno su vodili liturgiju .
Odrzalo se studentima navecer biblijske satove , i to je pokazalo nade za buducnost vjerskog zivota jer su se skupili u lijepom broju . Koliko brojcano se smanjilo vjerska zajednica , toliko se vrednosno pojacala .

Materijalna mogucnost vjernika se pojacalo ,zato se moglo pristupiti obnovit krov, pa toranj i fasada crkve .Sedamdeset posto izdataka dobivalo se od vjernika . Najvise su dali vjernici nizeg primanja place .
Cak je zupa Imena Marijna pomagala u izdanju vjerskog casopisa Hitelet,sto je
bio velecasnom Huzsvar zapoceti kao zupnik u Vrbasu. Pruzila se mogucnost izdavanja godisnjeg katolickog kalendara "Katolikus Kincses Kalendarium " pa molitvenike , i cestitke za Bozic
i Uskrs na madarskom jeziku . Na vise navrata je izana Biblija u slici , i ovako zupa
Imena Marijna u Novom Sadu postala srediste katolickog tiska .
Prvenstveno casne sestre , pa i vjernici su bili zaduzeni za opstanak u vjeri i nacionalnom zivotu .
Kad sam 1988-te imenovan biskupom u Zrenjaninu, tako sam se oprostio od vjernika u Novom Sadu. da nisam ni slutio ,kakve poteskoce cekaju njih od god. 1991-te.
Dragi Bog ako ranjava ,za milosrdno i ozdraviti "- sjeca se provedene dane u gradu Msgr. Huzsvar Laszlo biskup. prijasni dekan Novog Sada .


13 lis 2009 23:11
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Spol: žensko
Post Re: Kratak prikaz rimokatolicke zupe u Novom Sadu
Sadasnjost i sta ocekujemo

Huzsvar Laszlo zupnik Imena Marijna u Novom Sadu 1988 -te imenovan je biskupom u Zrenjanjinu
Umjesto njega dolazi u zupu Imena Marijna za zupnika Blaz Dekanj. On je rodom iz Zednika , a posto
je djelovao medju bunjevcima u okolini i u samoj Subotici , kao zupnik se nije prilagodio Novom Sadu , zato ceka prvu mogucnost da zatrazi zupu u Subotici . 1991 -te preuzviseni biskup suboticki imenuje ga za zupnoka u Svetom Roku u Subotici , a za Novosadskog zupnika Imena Marijna imenovan je Sztrikovits Janos , koji je prije toga vec 16 godina djelovao u Novom Sadu u zupi Svete Elizabete .
1991godina je pocetak raspada druge Jugoslavije .Pogledajmo popis stanovnistva 1981 , kada mozemo utvrditi ,da zupa Imena Marijna broji 12.000 vjernika , od kojih madjara 8.000 ,a hrvata 3.000. Udrugoj polovini god. pocinju pozivati mlade muskarce u rezervu . Krscanski narod u savjesti osjeca da je opasno izigravati Bozji zakon : "ne ubij " a humanost pak veli ne smijemo zla nanijeti drugima , a ne bi zelio poginuti na bojistu , pa bjezi preko granice u Madjarsku, Hrvatsku,na Zapad ,ili u daleki Svijet .Biskup suboticki i zrenjaninski upucuje okruzno pismo , da svi narodi Vojvodine , ostaju na grudi svoga zavicaja .No bojaznost i nagon opstojanja veci je i od svega ,to dokazuju i sledeci podaci .U knjigi krstenih 1991 u zupi Imena Marijna stoji broj 82 , a godine 1994 -te samo 37. To znaci fale mlade obitelji , kojima se radaju djeca .
Negdje moraju da postoje , pobjegli su .Podaci druge zupne knjige dokazuju i drugo nesto ,
nesto nije u redu sa zdrastvenim stanjem vjernika : 1991 u knjizi umrlih imamo upisano 167 sahrana , a1994 -te 184.Lijekova nema , a ono sto ima je jako skupo , a ljudi sa malom mirovinom nisu u mogucnosti da kupe . Smrt ubir svoje .
Buducnost je neizvjesna . Strah udvostrucuju i napisi na zidovima : "madjari dodjite na noz "
i vjerska netoleriranja " papa se ".... sa crncima . U telefonu se cesto cuje nepoznati glas "
ustaso dokle ces ostati ".Ljudi sa slabim zivcima to ne mogu podnijeti i odlaze u Madarsku, ili u Hrvatsku. Sve nas je manje . U takvim okolnostima pita se sta je svecenikova duznost.On mora stajati i ulijevati nadu i odgovornostu duse . Pa iznad debelog oblaka krasno sija sunce . A Krist nas upucuje da u mrznju mi unosimo trunka ljubavi .


13 lis 2009 23:43
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Spol: žensko
Post Re: Kratak prikaz rimokatolicke zupe u Novom Sadu
Dolazi godina 1995 -a kad bi trebalo proslavljati stotu obljetnicu izgradnje postojece crkve u negotinskom stilu . Preostali vjernici darivaju materijalnu pomoc i uspijemo unutrasnjost obojati po stilu crkvenog namjestaja ,izrezbariti oltar prema puku ,i tako preuzviseni suboticki biskup Dr. Penzes Janos 15 listopada posvecuje crkvu , jer do tada bila je samo blagoslovljena .
Tada smo dozivjeli ono sto su sigurno dozivjeli i nasi preci poslije Turaka , kako malo stado zna uciniti velika djela .

Smijem pokazati na prve znake ozivljavanja , da nas ceka nova buducnost . U knjizi krstenika od 2000
mozemo pronaci brojke 40-50 . U polugodistu 2002 -e vec upisano 35 krstenika . Jedna druga stvar takodjer najavljuje mogucnost rasta da sad vec godisnje ,15 mladih parova sklapa brak u crkvi .
Oni su pozvani da obogacuju zupu sa novim clanovima .

A da mozemo zivjeti sa svim narodima u slozi , pokazuje lijepa gesta izdavacke kuce "Dnevnik".
Organizirali su sabirnu akciju u gradu ,jer 4. kolovoza 1995-e grom udario u toranj i nacinio teska ostecenja u satu na tornju . Tu nezgodu neki su jos povecali jer dan na dan preko telefona su pretili da ce u zupnom stanu poteci krv, jer je zloba ljudska izmislila da smo mi namjerno zaustavili sat na tornju, kad je htvatska vojska zauzela Knin .No kroz dva mjeseca popravljen je sat i radio do svibnja 2001 ,kad ponovo grom ne ucini svoje i potpuno inistava sat .
Popravljanje sata bi kostalo 10.000 dem .Zasto nismo imali sredstava .I tako pritece na u pomoc izdavacka kuca "Dnevnik " i od gradana pokupi potrebna sredstva .
Na Silvestrovo tocno u pol noci otkucava novi sat vrijeme nove godine .Impulse za rad dobije svaki minut iz Frakfurta .
Kao zavrsetak mozemo ovdje citirati Sveto Pismo 2 Kor. 4,9 ,,...obaraju nas na zemlju ,
ali nismo unisteni "
Sztrikovits Janos ,
arhipresbiter.


14 lis 2009 00:09
Profil Pošalji e-mail
Administrator
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5002
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
Post Re: Kratak prikaz rimokatolicke zupe u Novom Sadu
Evo da Katine tekstove popratimo jednom razglednicom iz Novog Sada sa slikom Crkve...:)


slika


23 lis 2009 02:26
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Spol: žensko
---------
Post Re: Kratak prikaz rimokatolicke zupe u Novom Sadu
Damire super si to napravio ,jako lijepo <angelpray>


23 lis 2009 19:29
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron