Sada je: 21 svi 2018 02:57.

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
 MISNA ČITANJA - Priprema s.Augustina Barišić 
Autor/ica Poruka
Administrator
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
Post MISNA ČITANJA - Priprema s.Augustina Barišić


Ponedjeljak, 11. travnja 2011.


MISNA ČITANJA

Pripremila: s. Augustina Barišić, ASC


slika


ČITANJA: Dn 13,1-9.15-30.33-62; Ps 23; Iv 8,1-11

Hvaljen Isus i Marija, dragi prijatelji HKR–a! Današnja biblijska čitanja nam donose Isusov hod, boravak i molitvu na Maslinskoj gori gdje je molio: pobožno, pouzdano, postojano, ponizno i predano u volju Bo...žju.

Kaže Pismo 'U zoru, eto ga opet u Hramu'. Dakle, nakon molitve i susreta s Ocem Isus se vraća u Hram. I sav je narod, kaže Pismo, hrlio je k njemu. On sjede i stade ih poučavati.

Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: 'Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?' To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.

Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: 'Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.' I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih.

Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: 'Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?' Ona reče: 'Nitko, Gospodine.' Reče joj Isus: 'Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.'

Zgoda o preljubnici ušla je u Novi zavjet kao sastavni dio četvrtog evanđelja, onoga po Ivanu. Teologija je to Isusova milosrđa prema ženama i oproštenja koje Bog po Isusu nudi svima nama. Ovaj susret oslikava Isusov odnos i prema čovjekovu grijehu, pa čak i kad su u pitanju grijesi protiv šeste i devete Božje zapovijedi. Isus nikada, ali baš nikada nije osudio grešnika, nego grijeh, ali mi ljudi smo na to spremni, nažalost, jako često.

Isusovo pisanje grijeha po pijesku, simbolizira prolaznost, to jest nešto što će ispisano po njemu s vjetrom otići u zaborav. Sam čin pisanja zapravo simbolizira Isusov odnos prema nama i 'odnošenje' naših grijeha. Upravo iz tog razloga postupio je ovako s preljubnicom koju su doveli pred njega, rekavši joj: 'Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.'

Dragi prijatelji, neka ova Isusova gesta bude duboko usađena u tvoje i moje srce – idi i odsada više nemoj griješiti. Da, poruka je to današnjih biblijskih čitanja gdje se očituje ljudska malenost, a oslikava Isusova veličina - kad je riječ o praštanju.

A što su prisutni drugo mogli, nego posramljeni otići, jer nitko od njih nije bio bez grijeha, svi su odstupili od mjesta 'kamenovanja' i bacivši kamenje iz svojih ruku spasili su na neki način i sebe od vlastite osude.
Isus ženi daje novu šansu i vjeruje da ona može. I tebi i meni, Nazarećanin, danas nudi i daje novu šansu i vjeruje kako s Njim uvijek možemo započeti novi život.

I na kraju, molimo i mi danas – Gospodine, oslobodi me od osude. Bliz mi budi da budem milosrdan s drugima u Tvom imenu. Pošalji mi svoga Duha da mislim, govorim i radim kao Ti. Obuci me danas u odjeću pravednika, u osobu ljubavi, praštanja u svim nevoljama života. Amen!


14 tra 2011 03:40
Profil Pošalji e-mail
Administrator
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
Post Re: MISNA ČITANJA - Priprema s.Augustina Barišić


Utorak, 12. travnja 2011.


MISNA ČITANJA

Pripremila: s. Augustina Barišić, ASC


slika


ČITANJA: Br 21,4-9 ,Ps 102 ; Iv 8,21-30

Dragi prijatelji!
...
Današnja misna čitanja skreću našu pažnju na Isusov govor farizejima. 'Ja odlazim, a vi ćete me tražiti i u svojem ćete grijehu umrijeti. A kamo ja odlazim, vi ne možete doći, jer vi ste od ovoga svijeta, ja nisam od ovoga svijeta. Zato vam sve ovo i rekoh. I uistinu ako ne povjerujete da Ja jesam, umrijet ćete u grijesima svojim.'

Riječi Isusove zastadoše u njihovim glavama, zamisliše se i uputiše provokativno pitanje; A tko si ti? Izvoli se predstaviti. Isus reče, što da vam odgovorim da bih ugasio vašu znatiželju ili vam dao odgovor kojega i tako niste kadri razumjeti. Dakle, Isusov govor je misterij. Zagonetka je to koju je bilo teško razumjeti. Govorio je istinu - Onaj koji me posla istinit je, i što čuh od Njega to vam i zborim. Isus je govorio o Ocu.

I nastavi Isus: 'Kad uzdignete Sina čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam i da sam od sebe ne činim ništa. Govorim vam onako kako me Otac moj učio. Onaj koji me posla sa mnom je i ne ostavi me sama, jer uvijek činim što je Ocu milo.'

Dakle, Isusov govor bio je predznak i tajna i već tada je znao kakvom će smrću umrijeti. Bio je poslušan i otvoren Ocu. Imao je potpuno povjerenje u Oca i želio je biti solidaran s čovjekom. Potpuno prinosi sebe Ocu i s tim prinosom ostvaruje 'novu žrtvu' postaje posrednik i graditelj mosta između Boga i čovjeka. Otkriva se čovjeku do te mjere da stari čovjek iscrpljen grijehom u susretu s njim u čovjeku umire. Zato sugovornici i povjerovaše u Isusa nakon njegovih riječi kojima im je zborio.

Isus i danas kroz svoju Riječ i s nama želi biti strpljiv i do kraja solidaran. Želi kroz svoje padove i bol i nas podignuti. Želi nas osvijestiti, osloboditi naše opterećenosti i nejasnoća. Kroz Riječ odgaja i čini nas jedinstvenim bićima. I danas želi podmetnuti svoje rame koje nikada ne izmiče.

Riječi današnjih čitanja jasno govore i poučavaju kako se osloniti na Oca i kako Isusa pronaći danas u živoj Crkvi. Po Riječi usmjerava smislu života i osobnoj povijesti. I danas ljubi i treba svakog od nas baš kao u vremenu u kojem je živio i djelovao. I sada dok razmatram tajnu o Ocu koju nam podastire kroz biblijska čitanja osjećam kako i u svima nama razlijeva žarku ljubav dok slušamo dubinu tajne Oca po Duhu Svetom.

Danas poziva i tebe i mene na solidaran život ljubavi za braću i sestre koju nam povjerava po živoj komunikaciji u obitelji, suradnicima, neprepoznatima, slabima i siromašnima u društvu koje umire, gubi i brka 'ljestvicu' vrednota.

Osjećam kako 'rubni i odbačeni' danas sve više u našem društvu pate, padaju pod teretom, krvare i umiru nezamijećeni na životnom križnom putu i u svojoj nemoći posustaju i gube kap po kap krvi ne pronalazeći način i put kako preživjeti i očuvati obitelj zdravom i kako očuvati vrednote koje danas više nemaju svoju vrijednost?

I na kraju, prijatelji moji dragi, sve je ovo razlog kako se valja boriti, plodno živjeti i donositi rod, jer otkupljeni smo dragocjenom Krvi Isusa iz Nazareta. I zato danas priznajmo svoju slabost. Zazivajmo u potrebi Gospodina baš kako nam savjetuje i psalmista po riječima; 'U nevolji zazivaj Gospodina i Bogu svome zavapi. Ljubi Gospodina i neka ti On bude krepost, hridina, utvrda i tvoj spas'.

Oprosti svima. Odreci se svojih ovisnosti i slabosti, prihvati svoj život i povjeruj da si otkupljen. Danas te Isus poziva da u Njegovo Ime činiš velike stvari. Idi i čini tako. Amen!


14 tra 2011 03:58
Profil Pošalji e-mail
Administrator
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
Post Re: MISNA ČITANJA - Priprema s.Augustina Barišić


Srijeda, 13. travnja 2011.


MISNA ČITANJA

za HKR pripremila: s. Augustina Barišić, ASC


slika


ČITANJA:
...
Dn 3,14–28
Dn 3,52–56
Iv 8, 31-42

U ono vrijeme Isus je govorio židovima, a danas i nama Isus poručuje: 'Ako ostanete u mojoj riječi, zaista ste moji učenici, upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi.'

Židovi nisu razumjeli poruku pa su se opirali i svrstavali u potomstvo Abrahamovo. Kažu, oni žele biti slobodni i ne žele nikomu 'robovati'. A Isus nastavi; 'Tko god čini grijeh rob je grijeha i ne ostaje u kući zauvijek a sin ostaje zauvijek'. Dakle, smatra nas svojim sinovima. I reče prisutnima; 'Ako vas Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni.'

Isus je slobodan, pa želi i čovjeka učiniti slobodnim. Slobodom Oca jasno ističe puninu svoje žrtve. Za istinsku je žrtvu, u dubokom poimanju čovjeka okrenuta k Bogu, potrebna sloboda, predanje i ljubav. Isus sasvim slobodno, iz čiste ljubavi, u poslušnosti i predanju Ocu, daruje svoj život. Daruje ga Ocu u ljubavi i poslušnosti; daruje ga za nas iz ljubavi prema nama.

Zato se u ovom biblijskom izvješću o slobodi i istini može meditirati i doživjeti punina Istine koja oslobađa. I nastavlja Isus; 'Kad bi Bog bio vaš otac, ljubili biste mene, jer sam ja od Boga došao. Nisam sam od sebe došao, nego On me posla'. Dakle, Isus ima poslanje. I nama ga nudi i poziva na slobodu. Poziva nas k sebi i u ovom danu. Osjetimo u Isusovu pozivu i širinu ljubavi: U svojoj slobodi on je umro i za sve nas, jer ni mi nismo bez stanovite krivice podno Isusova križa stajali. Ali on je dao svoj život za sve, za sve nas. Žrtvovao je svoj život da bismo mi živjeli.

U punoj slobodi Isus izgovara, prema Ivanovu izvješću; svoje zadnje riječi: 'Dovršeno je!' (Iv 19,30). Te riječi nisu beznadan krik. On želi poručiti: 'Moje je djelo dovršeno!' I upravo u trenutku predanja Ocu po poslušnosti Isus je u potpunosti ostvario svoj život. Smisao njegova zemaljskog života ima svoj vrhunac upravo u ovom času kada je ispunio volju Očevu. Ostvario je žrtvu križa u punini darovane ljubavi, zapravo ostvario se u volji svoga Oca.

Neka i nas upravo u ovom trenutku Riječ priveže uz lsusa koji je rekao: 'A ja, kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi!' (Iv 12,32). Neka nas privuče, ali tako da budemo zahvaćeni njegovom slobodom, ljubavlju i predanjem.

Neka nam Isus kao pečat utisne u dušu svoj mentalitet slobode i ljubav svoga srca. Neka kroz Riječ svoju odgaja naše osjećaje da i mi živimo Njegov život. Danas budimo raskajani do te mjere da Isusu možemo reći; Isuse, računaj na nas. Amen!


14 tra 2011 04:06
Profil Pošalji e-mail
Administrator
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
Post Re: MISNA ČITANJA - Priprema s.Augustina Barišić


Četvrtak, 14.04.2011.


MISNA ČITANJA

za HKR pripremila: s. Augustina Barišić, ASC


slika


ČITANJA:

Post 17,3-9
...Ps 105
Iv 8,51–59

Reče Isus; 'Zaista, kažem vam, tko očuva moju riječ, neće vidjeti smrti dovijeka'. A židovi proglasiše kako ima đavla. No Isus im odgovori; 'Ako ja sam sebe slavim, slava moja nije ništa, ima koji mene slavi, Otac moj. Ja čuvam Riječi Oca moga...' Nato pograbiše kamenje, a Isus se sakri. I sam je dobro znao što je u čovjeku i reče; 'Svaki koji je od istine sluša moj glas.' A oni ga upitaše; 'A što je tu istina i jesi li ti taj čovjek od istine? Isus reče; 'Ja jesam'.

I tu započinje Isusova intimna patnja koja zadire do srži.Ostaje povezan s Ocem i u tami uživa svjetlo Oca, a u muci koju proživljava Isus se puni spoznajom – i pridružuje Ocu koji kaže: 'Sluga moj opravdat će mnoge i krivicu njihovu uzeti na sebe'. Opravdati znači učiniti pravednima, izbrisati krivnju grešnika. Bog Otac patnju i smrt prihvaća kao žrtvu za grijehe 'mnogih'.

Isus svojom smrću opravdava i krivicu uzima na sebe. A zbog patnje svoje duše vidjet će svjetlost i ući će u stanje proslavljenosti kod Boga koje ostaje neizgubivo. Isus je Bogu usmjeren i od Boga potječe. Isus po patnji postaje intiman s Ocem i jezgra koja zadire do srži.

Dakle, poziv je to; 'Hoćeš li za mnom, odreci se samoga sebe, uzimi svoj križ, i idi za mnom'. A križ, to nisu samo dvije unakrsne grede koje osuđenici na raspeće nose na ramenima do stratišta. Križ je i nepravedna osuda. Križ je i greda života na kojoj ubijamo jedni druge. Križ, to sam često ja sam sebi, to su često meni drugi, ali i ja drugima.
Dakle, Isus, sama nevinost, pred čovjekom prevrtljivcem. Pravednost pred čovjekom nepravednikom. Sama svetost pred čovjekom grešnikom i sama istina pred čovjekom sumnjivcem.

I upravo kroz umiranje i križ života imamo poziv po današnjem Psalmu koji nam govori; 'Tražite Gospodina i njegovu snagu, tražite svagda Njegovo lice. Sjetite se čudesa koja vam Gospodin učini i sudova usta njegovih! On se uvijek sjeća svojega Saveza i riječi koje je dao tisući naraštaja, Savez kojega je sklopio s Abrahamom'.

Daj da i ja danas budem Abraham kojemu govoriš ; 'A ti dijete moje, Savez čuvaj moj ti i tvoje potomstvo nakon tebe u sve vijeke'. I molim te Isuse upravo sada po obećanju svojem, nauči me živjeti istinu. Stavi svoju ruku na mene da bi me tvoj Duh vodio. Amen!


14 tra 2011 04:17
Profil Pošalji e-mail
Administrator
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
Post Re: MISNA ČITANJA - Priprema s.Augustina Barišić


Petak,15.travnja 2011.
MISNA ČITANJA

za HKR pripremila: s. Augustina Barišić, ASC


slika


Čitanja ;
Jr 20,10–13
Ps 18
Iv 10,31–42

U evanđelju danas Isus razmišlja o neželjenim posljedicama svoga djelovanja. Zabilježen je pokušaj kamenovanja. Zato im reče; 'Mnoga vam dobra djela Očeva pokazah, za koje me od tih djela kamenujete?' Odgovoriše mu; 'Zbog hule, što ti – čovjek – sebe Bogom praviš'. Tako Isus doživi podjelu prisutnih poradi sebe. Isus iz iskustva govori kako njegovo poslanje nekima ne donosi mir nego razdor. I zato Ivan evanđelista donosi Isusove riječi kao opravdanje i predstavljanje 'Sin sam Božji' i ja činim djela moga Oca zato vjerujte djelima, uvidite i upoznajte da je Otac u meni i ja u Ocu.

Teška je to besjeda za nevjernike, i ponovno ga zato hvataju, a on i ovoga puta izmače im iz ruku. Jeremija u prvom čitanju opisuje užas odasvud. A za 'prijatelje' kaže, kao da se u jednom trenutku sažali nad sobom; 'Svi koji mi bijahu prijatelji kao da jedva čekaju moj pad'. I obrati se Gospodinu, koji proniče pravednika, i vidi bubrege i srce i povjeri mu svoju parnicu.

A Pismo bilježi i kako su na početku Isusova mesijanskog djelovanja došli i njegovi da ga obuzdaju jer se govorilo: 'Izvan sebe je!' I nakon bijega vrati se Isus na drugu stranu Jordana na mjesto gdje je Ivan ranije krstio. Kaže Pismo i ostade tamo, a mnogi su dolazili k Isusu iz potrebe i s raznim besjedama o Ivanu kako nije učinio niti jedno znamenje, ali ono što je rekao o Nazarećaninu obistinilo se.

A što je to Ivan govorio? Ivan je poznavao Isusa i svjedočio je samo ono što Isus jest. Znao je i to da Isus ne obećava mir. Došao je donijeti oganj koji je već planuo, dakle služi se slikom o vatri kao sredstvu iskušenja i suda: vatra pokazuje kakav je tko; što vrijedi, a što brzo izgori. Svrstavajući se za njega ili protiv njega, ljudi na sebe protežu Božje milosrđe ili Božji sud.

Isus je znao da ga čeka nasilna smrt. Znao je kako će i sam biti prekaljen patnjom te 'opran' nasiljem, jer ga upravo oni žele imati u svojoj blizini i u okovima svojih ruku. Ali Isus i one koji su protiv njega ili za njega nikako ne ovlašćuje da mrze ili zlostavljaju druge. On traži vjerničku ustrajnost. On nastavlja vršiti svoje poslanje onako kako ga potiče Duh Očev, makar će to i dalje izazivati razdore. Ne želi biti prorok ovacija i jeftinog uspjeha. Takvi bi trebali biti i njegovi sljedbenici. Kao što je Isus spreman izazvati zdravi razdor kad se radi o vjernosti Bogu, o istini, pravdi, dobru - tako trebamo biti i mi spremni, jer smo pozvani slijediti ga.

Isuse učitelju, hvala ti za svaku riječ, za svaki korak tvog puta, hvala za hod i zajednički korak prema Kalvariji. Ti preobrazi moje poraze. Uči me i vodi tamo gdje je život. Izlij na nas danas obilje svoga Duha da u njegovoj snazi ljubimo kako ti želiš i budemo tvoja živa Crkva noseći u sebi tvoje žive sile ka obnovi društva u kojem jesmo i živimo. Učini, Isuse, da danas budemo korak ka potrebnima. Isuse, danas i mene učini čovjekom!


15 tra 2011 23:42
Profil Pošalji e-mail
Administrator
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
---------
Post Re: MISNA ČITANJA - Priprema s.Augustina Barišić


Subota, 16. travnja 2011.


MISNA ČITANJA

Za HKR pripremila: s. Augustina Barišić, ASC


slika


ČITANJA:

Ez 37,21-28
Jr 31,10-13
Iv 11,45-57

Biblijski tekst današnjih čitanja po Ivanu donosi sljedeće riječi:

'Mnogi Židovi koji bijahu došli k Mariji, kad vidješe što Isus učini, povjerovaše u nj.' Dakle, Isus je zapanjio narod podigavši prijatelja Lazara iz groba četvrti dan nakon smrti, ljudi koji su ondje bili na vlasti ne dive se čudu nego strepe pred posljedicama i pitaju: 'Što da radimo? Ovaj čovjek čini mnoga znamenja. Ako ga pustimo tako, svi će povjerovati u nj pa će doći Rimljani i oduzeti nam ovo mjesto i narod! Jer onaj tko se dodvori vlasti, taj ne želi oslobođenje!'

''A jedan od njih - Kajfa, veliki svećenik one godine - reče im: 'Vi ništa ne znate. I ne mislite kako je za vas bolje da jedan čovjek umre za narod, nego da sav narod propadne!' To ne reče sam od sebe, nego kao veliki svećenik one godine prorokova da Isus ima umrijeti za narod; ali ne samo za narod nego i zato da raspršene sinove Božje skupi u jedno. Toga dana dakle odluče da ga ubiju. Zbog toga se Isus više nije javno kretao među Židovima, nego je odatle otišao u kraj blizu pustinje, u grad koji se zove Efrajim. Tu se zadržavao s učenicima. Bijaše blizu židovska Pasha i mnogi iz toga kraja uziđoše prije Pashe u Jeruzalem da se očiste. Iskahu dakle Isusa te se stojeći u Hramu zapitkivahu: 'Što vam se čini? Zar on ne kani doći na Blagdan?''

Kajfa, dakle, kao ondašnji zakoniti židovski glavni svećenik, može biti veći od sebe, može biti nadahnut da prorokuje ono što je Bog naumio makar to ne shvaća ili se tome protivi.

Evanđelje i nama danas poručuje, kako nije svaki put lako razlučiti Božji naum od ljudske zlobe koja mu se priljubljuje. Tko to nauči razlikovati, može ostati nezbunjen povijesnim tjeskobama. Ivan kao da nas želi upozoriti da i zločesta poglavara treba ozbiljno shvaćati; Bog i njegovu zloću okreće na dobro. Isus onu zlu vlast ne svrgava, nego dopušta da ga sramoti, krivo sudi i usmrti. Kajfa je tako u proroštvu koje se ostvaruje mimo njegova nauma.

A nama preostaje zahvaliti Isusu što je na strani čovjeka – dakle Isus je na strani slabijeg. On izvršava i ljubi pravednika. Po riječima pripjevnog Psalma poručuje nam, čuvam vas kao pastir svoje stado... I skupiti svoju djecu odasvud. Zato i mi ljubimo sve ljude poradi Isusa, jer je jedini dobar i vjeran među svim prijateljima. Poradi Isusa neka ti danas budu dragi kako prijatelji tako i neprijatelji; i ne budimo pristrani, ne osuđujmo i ne pravimo razliku među ljudima.

Neka Isus i danas bude u tebi i u svakom čovjeku. Neka ti Gospodin otvori oči srca da Ga prepoznaš, predaš i dopustiš da te vodi kako bi zajedno surađivali na su-otkupljenju svijeta. Budi i ti posrednik između Neba i zemlje. Amen!


21 tra 2011 00:53
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron