Sada je: 23 lis 2019 15:03.

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
 MOZAIK 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post MOZAIK
MOZAIK U CRKVENOJ UMJETNOSTI


U staro-kršćanskom stvaralaštvu nadasve se možemo diviti prekrasnim mozaicima, ali ova divna tehnika nije dio prošlosti. I dalje je uvriježena i u modernom stvaralaštvu. Vratimo se na izvore ove tehnike i prvo se potsjetimo što je mozaik:

Apsida Eufrazijeve bazilike ukrašena bizantskim mozaikom

slika


Što je mozaik

Mozaik je odavna poznata slikarska tehnika, koja se izvodi slaganjem raznobojnih, manje ili više pravilnih kockica kamena, obojenog stakla, glazirane keramike. Poznate su talijanske mozaičke kockice (teserae) proizvedene u muranskim staklarnicama u više dimenzija i velikom broju različitih boja i tonova. Kamene kockice dobivaju se usitnjavanjem (čekićem, kliještima, itd.) različitih vrsta obojenog kamena. Tako usitnjene, kockice se koriste ovisno o svom obliku i boji. Kockice se utiskuju u svježu žbuku, cement, masu na bazi disperzije umjetne smole, razna ljepila, poliesterske smole (od koje se mogu praviti i kockice) i slično. Mozaikom se oslikavaju zidne, podne ili svodne površine. Podni mozaici su uglavnom od kamenčića, a zidni mogu biti i od drugih materijala. Zlatno razdoblje mozaik je doživio u Bizantu (prije toga je široku upotrebu imao u Grčkoj i Rimu), pa iako se kasnije koristio, manje je bivao zastupljen nego neke druge, jednostavnije slikarske tehnike. Još od drevnih (antičkih) vremena poznata su nam dva načina izvedbe mozaika:

1. opus tesselatum - sastavljen od kamenih kockica (nisu uvijek istih dimenzija) a između kockica vidljiv je vezivni materijal (tzv. fuge)
2. opus vermiculatum - sastavljen od sitnijih kockica, međusobno tijesno povezanih, tako da se jedva vide ivice i međuprostori između njih. Kockice su uglavnom iste veličine, a izrađene su od kamena, stakla ili glaziranih odlomaka keramike.

Osim „običnog“ mozaika, postoji i tehnika mikromozaika, mnogo složenija, iste osnove, no puno dojmljivijih rezultata, rezervirana samo za iznimno u****e i strpljive, koji ne žale izgubiti vrijeme kako bi postigli što dojmljiviji rezultat.


Mozaik u Eufrazijevoj bazilici

slika


Izrada mozaika

Počinje kad je skica u boji prenesena na karton. Slika na kartonu je bez suvišnih i sitnih detalja jer se oni u mozaiku vrlo teško mogu izvesti. Kockice se tada biraju po načelu najpogodnije boje i oblika i svojom najpovoljnije obrađenom (uglavnom najravnijom stranom) lijepe na određeno mjesto slike ljepilom topivim u vodi (metilceluloza - ljepilo za zidne tapete, tutkalo...). Između kockica se ostavljaju razmaci do 1 mm u koje će kasnije ući vezivo.

Kad se slaganje završi, pripremi se okvir dimenzija mozaika, s letvicama višim od debljine kockica za jedan centimetar, na čijoj je unutarnjoj strani razapeta žičana mreža, koja ima ulogu armature za žbuku (ili bilo koje vezivo koje kasnije ispunjava taj prostor). Pripremljeni mozaik treba prethodno navlažiti da ne bi naglo povukao vlagu iz veziva i time ga oslabio, što bi dovelo do pucanja. Kao vezivo mozaičkih kockica obično se koristi cementna pasta miješana u omjeru 2:1 (2 dijela opranog suhog pijeska i 1 dijela cementa). Voda se dodaje dok se ne dobije masa koja je toliko mokra da se na površini izlučuje tanak sloj vode ako je tučemo zidarskom žlicom. Kad se radi s tanjim kockicama, kao vezivo se može koristiti i keramičko ljepilo. Vezivom se mozaik prelije do visine okvira.

Kad se vezivo stvrdne mozaik se okrene, očisti od papira i ljepila toplom vodom i četkom. Kod ugrađivanja mozaika na zid potrebno je zidnu površinu učiniti hrapavom, ako ona takva već sama po sebi nije. Zatim je potrebno nanijeti cementno vezivo pripremljeno od cementa i suhog pijeska u omjeru 1:3, u debljini većoj od debljine mozaičkih kamenčića. Složeni mozaik ili dijelove mozaika premažemo cementnom pastom pripremljenom od cementa i vode u omjeru 1:1. Mozaik se potom utiskuje u svježu cementnu žbuku. Kad je cijeli mozaik postavljen na zid, papir se navlaži vodom i skine, a tek drugi dan ispire se četkama i vrše se korekture. Suhi mozaik se moguće je i polirati, a to se izvodi voštanom pastom.

slika


Poznati mozaici

Dobri pastir, mozaik iz bazilike Galla Placidia u Ravenni, početak 5. st.

slika


Mozaik u Ravenni iz 6. stoljeća s prikazom dugokosog i bradatog Isusa odijevenog poput grčko-rimskog svećenika i kralja.

slika


Onodobni mozaik Teodorikove palače.

slika

(hr.wikipedia.org)


Zadnja izmjena: Nada Marija; 13 ruj 2010 13:03; ukupno mijenjano 1 put/a.

13 ruj 2010 12:25
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: MOZAIK
SUVREMENI MOZAIK U HRVATSKOJ

Mozaik u crkvi sv. Petra Apostola na Priku u Omišu

slika


Josip Botteri Dini značajno je ime moderne i suvremene hrvatske umjetnosti, poglavito u segmentu sakralne tematike. Štafelajnim slikama, te vitrajima i mozaicima u crkvenim prostorima ostvario je niz izuzetnih ostvarenja, kako u Hrvatskoj, tako i u nekoliko europskih zemalja, i u Australiji. Umjetničkom kvalitetom i reprezentativnošću dojma Botterijeva djela oplemenila su sakralne prostore, dajući im sadržajem i potrebitu duhovnost, kao mjestu liturgijskih obreda i molitve. U novoj crkvi sv. Petra Apostola na Priku u Omišu, posvećenoj 26. lipnja 2010. godine, Botteri je u tehnici mozaika oblikovao motiv Kristovog hoda za oluje po vodi, odnosno prikazao apostola Petra kako po vodi prilazi Isusu. Interpretirao je scenu opisanu u Matejevom evanđelju. Za četvrte noćne straže Isus dođe k njima hodeći po vodi (Mt 14, 25). Petar mu na to odgovori: Gospodine ako si ti naredi da dođem tebi po vodi. Dođi - reče mu. Tada se Petar spusti s lađice i pođe po vodi da dođe k Isusu. Ali se uplaši kad vidje snagu vjetra te počne tonuti i vikati: Spasavaj Gospodine. Odmah Isus pruži ruku, prihvati ga pa mu reče: Malovjerni zašto si posumnjao (Mt 14, 29-32). Prizor je to teološki slojevite sadržajnosti, samog čuda hoda po vodi, straha apostola u čamcu, sumnje Petra, smirivanja nevremena.

Format mozaika prilično je neobičan, dimenzija 2,5 m naprama 9,5 m. Naglašeni vertikalitet određen arhitektonskim rješenjima u oltarnom prostoru ima i simbolični karakter, znak je upućenosti transcendentalnom. Ali pred umjetnika postavlja vrlo zahtjevan zadatak. Kako u kompoziciji adiranja formi postignuti jedinstvo, povezati različitosti u jasnoću likovnog opredmećenja. Botteri je u bazi mozaika donio obrise ranohrvatske crkvice sv. Petra, a iznad nje likove Krista i apostola Petra. Izdužio ih je razložno iznad mjere anatomske preciznosti, postavljajući ih i na nejednake ravni. Postigao je time dubinu sugerirane perspektive, potencirane i prikazom čamca na vrhu prikaza. Odnos kromatskih tamnijih i svjetlijih partija također u osnovnoj osi slike naznačuje prostornost. Sjajnom likovnom provedbom Botteri je ujednačio sastavnice razvedene površine, tako da je bit scene uprisutnjen u dijalogu Krista i Petra dominanta je kompozicije, ali nenarušene u značenju njenih drugih dijelova. Dosegnuta je napetost silnica, psihološke strane slike u približavanju Isusa i Petra. Lice Petra odražava povjerenje, shvaćanje da je pred njime Bogočovjek. Jednom nogom apostol je još u vodi, a drugom stoji na njoj. Čudo promatraju drugi apostoli nakon straha od nevremena koje ih je zateklo pri ribolovu.

Uz figurativne elemente, uz slikovitost krajolika, Botteri u mozaik unosi niz formi simboličnog predznaka, oblike apstraktne pročišćenosti, proizišlih iz datosti kršćanske ikonografije, odnosno elemenata hrvatskog nacionalnog identiteta. Utkanih u aktivitet mozaikalne plohe, vibrantnost svih njenih partikula, raznovrsnih kolorističkih sastavnica. U brojnosti gradivnih jedinki Botteri je dosegao puninu sklada, kako unutar polja tonskog, tako i raspona otvorenijih boja. Brojni detalji uklapaju se u tkivo mozaika, s promjenjivošću svjetla. Ovisno o dobi dana, odnosno intenzitetu rasvjete u crkvi. Bljeskovi na velikoj površini mozaika u nekoj su mjeri i predvidljivi, no sunce ipak režira momente posebnih atraktivnosti. Ljepote djela koje potiče na molitvu.

U svakom slučaju monumentalni mozaik u omiškoj crkvi sv. Petra apostola vrhunsko je umjetničko ostvarenje. Od same impostacije do Botterijeve uvjerljive i snažne umjetničke i vjerničke interpretacije. U opusu samog umjetnika ovaj mozaik ima vidno mjesto, kao i recentnoj hrvatskoj sakralnoj umjetnosti. Ova svojevrsna oltarna pala nosi dramu i pritajenu poetičnost, u ugođajnosti djela izvedenom složenom tehnikom mozaika. Tehnike s dojmom vječnosti, znaka božanskog u vjeri svakog pojedinca. Botteri je svoj dar talenta uzdigao radom i meditacijom. Tako da će mnogi stanovnici i namjernici u Omišu ulazeći u crkvu, koja formom korespondira s drevnom crkvicom sv. Petra u neposrednoj blizini, biti duhovno obogaćeni doživljajem Botterijevog mozaika. U čistoći prostora, u sabranosti vjernika slika je i više od slike. Ozračje je svetosti u prikazu gdje preko sv. Petra prepoznajemo i sebe.

(Izvor:nadbiskupija-split.com)


13 ruj 2010 12:49
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: MOZAIK
NAŠI SVECI I BLAŽENICI OKO KRISTA - RASPETOGA I PROSLAVLJENOG

Veličanstveni mozaik u apsidi crkve u Makarskoj

Franjevački samostan u Makarskoj, uz Malakološki muzej, dobio je još jednu znamenitost: prekrasni mozaik - najveći u cijeloj Hrvatskoj. Svakako da on predstavlja i vrlo velik doprinos makarskom, a dakako i hrvatskom turizmu!

slika

Ovo je veliki mozaik prof. Biffela, najveći u Hrvatskoj, a vjerojatno i u ovom dijelu Europe, koji prekriva cijeli zid polukružne apside crkve Uznesenja Marijina.

U gornjem dijelu, koji je kupolastog oblika, nalazi se samo lik Krista Pantokratora - Svevladara, ogrnutog bijelom uskrsnom haljinom i okruženog svjetlom, raskriljenih ruku prema vjernicima. U pozadini je Sunce, oko njega Svemir posut nebeskim tijelima, pod nogama Mu je more s morskim stanovnicima, a lijevo i desno od mora je obala sa stiliziranim biljem i životinjama.

Naši sveci i blaženici oko KristaU donjem dijelu mozaika lijevo su Pieta' 20. stoljeća, Krist u Marijinom naručju, sav izlomljen pod teretom ovostoljetnih grijeha, te pomrčina Sunca, tamne boje zidina Jeruzalema u daljini, čempresi kojima vitla vjetar, tmurni oblaci - sve u mračnim, teškim bojama. Prema njima dolazi u poklonstvo povorka koju predvodi sv. Franjo Asiški, koji kleči pred Otkupiteljem i Marijom, a slijede sv. Jeronim, bl. Ozana Kotorska, sv. Nikola Tavilić, bl. Augustin Kažotić, sv. Marko Križevčanin, sv. Bogdan Leopold Mandić, bl. Alojzije Stepinac i sluga Božji fra Ante Antić. Na desnom kraju te povorke nalazi se obitelj mornara, muškarac i žena koja u naručju drži djevojčicu - simbol budućeg majčinstva i produženja ljudske vrste. Iza njih je stablo života - sve prikazano svijetlim, optimističkim bojama, nagoviještaj nade i trajanja... U pozadini se vidi obala Dalmacije s dva starinska jedrenjaka.

* * *


Tematski i vizualno - mozaik je remek-djelo Josipa Biffela, profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

U razgovoru s autorom doznajemo nešto i o neobičnoj tehnici rada mozaika: najprije se radi crtež, koji se onda prenosi na podlogu, koja se u ovom slučaju sastoji od velikih ploča. Na ploče se posebnim ljepilom, ot****im na vlagu i svjetlo, lijepe komadići raznobojnih stakalaca, raznih dimenzija i boja, koje umjetnik sam oblikuje prema potrebi. Te se ploče posebnom tehnikom lijepe za zid, čime je mozaik trajno učvršćen na podlogu.

Mozaik u brojkama: Površina mu je 104 kvadratna metra. Na njega je utrošeno oko 7,5 milijuna raznobojnih staklenih pločica, uglavnom veličine 1 x2 cm. Staklo mozaika nabavljeno je iz Italije (u blizini Udina), iz radionice unuka jednoga starog majstora iz Murana.

Prof. Biffel je na mozaiku radio 7 godina i može se slobodno reći da je to njegovo životno djelo.

Izvanredna slikarska kompozicija mozaika iznenađuje koloristički jasnim i žarkim bojama - sasvim oprečnim Biffelovoj pastelnoj melankoliji poznatoj iz njegova dosadašnjeg opusa.

Od Krista, svega okupanog blještavilom zlata jarkog sunca i bjeline haljine, te parisko plavog mora i zelenog bilja u gornjem dijelu, do tame i svjetla u donjem dijelu mozaika, vrlo jakih kontrasta, kojima je poveznica povorka hrvatskih (osim sv. Franje) svetaca i blaženika i koju završava obična čovjekova obitelj - sve je simbol neuništivosti i vjere hrvatskog naroda!

Posebno treba istaći izvanredne karaktere pojedinih lica poklonikâ, koja su izrađena vrlo jasno i precizno, što ponovno potvrđuje umješnost Biffela kao vrsnog portretista, jer portreti su naročito teško izvedivi u tehnici mozaika, koja je i inače toliko zahtjevna.

Kad se zamisli da je svako od preko 7 milijuna raznobojnih stakalaca prošlo kroz autorove ruke, da ih je umjetnik morao oblikovati prema namjeni i zalijepiti na za to određeno mjesto, tek tada se može - bar donekle - shvatiti koliko je tu uloženo znanja, strpljenja i velikog truda, a iznad svega - ljubavi!

* * *


Oduševljenje tom ljepotom pokazali su svi tada nazočni na svečanosti njegova blagoslova, a fra Rafael Begić, gvardijan, tom prigodom protumačio je i značenje mozaika i ispričao kratku biografiju svakog od prikazanih likova.

Tako je Franjevački samostan u Makarskoj dobio još jednu znamenitost uz Malakološki muzej, kojom se može ponositi i pokazivati je zadivljenim posjetiteljima dok god postoji. Svakako da to predstavlja i vrlo velik doprinos makarskom, a dakako i hrvatskom turizmu!

Obredu blagoslova mozaika i oproštaja od "Franjevačke teologije Makarska" bili su nazočni svi studenti i profesori, na čelu s posljednjim rektorom (a sada prodekanom) dr. fra Lukom Tomaševićem, uz prof. Biffela, te predstavnici vlasti i školstva grada, ugledni uzvanici i brojni građani Makarske, kao i njihov zbor, koji je uveličao svečanost.

Cijelim se obredom provlačila spoznaja o sudjelovanju u jednom važnom događaju za Franjevački samostan u Makarskoj: prestanku "Franjevačke visoke bogoslovije", ustanove koja se - unatoč turbulentnim vremenima u kojima je djelovala - održala čak 263 godine! Ostao je samostan sa svega nekoliko fratara, a brojne učionice sada zjape prazne, bez vesele mladeži, koja se u njima stoljećima odgajala za budući život.


slika


(Izvor: ver.hr - Dubravka Rabadan)


13 ruj 2010 13:00
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: MOZAIK
Veliki sam ljubitelj mozaika. To je stvarno divna tehnika... ako tko ima za podijeliti sliku i prikaz kakvog lijepog mozaika, posebno iz vaših krajeva, bilo bi lijepo i bilo bi mi drago :sll: <angelpray>
Pozdrav svima i Božji blagoslov za novi radni tjedan ande moli_1


13 ruj 2010 13:22
Profil Pošalji e-mail
Administrator
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5002
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
Post Re: MOZAIK
Bravo Nado.... [aplau] ....doista lijepa tema i odlična ideja za pridruživanje u stavljanj mozaika i od strane ostalih.... :sll:


13 ruj 2010 14:07
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: MOZAIK
:top: :yas


13 ruj 2010 14:25
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Spol: žensko
Post Re: MOZAIK
MOZAICI U ŽUPI SV. ANTUNA PADOVANSKOG – FILIJALNA KUĆA MATIČNE KUĆE FRANJEVAČKOG SAMOSTANA ČAKOVEC

Djelo akademskog slikara i grafičara Ivice Šiška, redovnog profesora na Likovnoj akademiji u Zagrebu. Mozaik je izrađen od «murano stakla». Napravljen na podu u zrcalu, zatim je zabetoniran i armiran čeličnom mrežom. Mozaik je montiran na zid na kojem je otučena žbuka. Ploče mozaika su pričvršćivane vijcima i ostavljen je prostor između zida i mozaika oko 1,5 cm u koji se ispunio masom specijalnog cementa te je na taj način povezao sve dijelove mozaika međusobno i čvrsto ih vezao za postojeći zid. Spojevi dijelova mozaika su fugirani tako da se spojevi što manje primijete.

OLTARNA SLIKA UZAŠAŠĆE ISUSOVO

slika

Mozaik predstavlja uzašašće Gospodinovo (cfr. Mk 16,14-20). Isus daje poslanje apostolima – ovdje sv. Franji i sv. Antunu, da idu po svijetu i propovijedaju evanđelje svemu stvorenju. Sv. Franjo i Antun su tu Isusovu želju ozbiljno i srcem prihvatili pa su sav svoj život i sve svoje snage uložili u to Isusovo poslanje. Mozaik predstavlja Sv. Franju sa njegovim prepoznatljivim simbolima: Isusove rane na tijelu, križ u ruci, okružen Gubijskim vukom i janjetom te pticama. Sv. Antun , Evanđeoski naučitelj, u ruci drži Evanđelje, pokraj njega su ljiljani, ribe vezane uz njegovu propovijed u Riminiju. Središnja ploha ispunjena je međimurskim poljima, vinogradima, oranicama i livadama, koje završavaju u simbolu Duha Svetoga – u golubu. Vinova loza simbolizira život i euharistiju. Rubovi slike ispunjeni su simbolima evanđelista (Mt, Mk, Lk i Iv), s lijeve strane se nalazi klas-žito koji prerasta i u hostiju i u simbol križa i vjere. Sa suprotne strane se nalazi cvijet koji simbolizira klijanje, rastanje i na kraju plod to jest vjeru. Na vrhu desne strane se nalazi stari grada obitelji Zrinski, simbol Čakovca iz prošlih vremena, a s lijeve strane se nalazi crkva sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu koja je izrasla iz vjere i potrebe kršćana ovog kraja i sadašnji znak Čakovca. Na izradi mozaika uz Ivicu Šiška bila i Marija Šiško, njegova kćer.

OLTARNA SLIKA SV. LEOPOLDA BOGDANA MANDIĆA

slika

Sv. Leopold Bogdan Mandić je svetac naših dana. On je svetac Božje ljubavi i opraštanja po sakramentu ispovijedi. Njegova ispovjedaonica smještena je u starohrvatsku kapelicu ukrašenu motivima starohrvatskih crkava. Blagi lik Sveca u franjevačkom odijelu odaje i blagost i stabilnost koju je Svetac širio na svoje penitente. U ruci drži Evanđelje koje je nosio u svom srcu, u cijelom svom biću. Anđeli na svodu predstavljaju radost na nebu radi obraćenja svakog grešnika. Dekorativno trnovito raslinje u lijevom uglu simbolizira bolest «potkožnih čireva» od kojih je trpio Sv. Leopold Bogdan Mandić. Mozaik je veličine 4m2, smješten blizu ispovjedaonice. U sebi ima ugrađene i relikvije Sveca. Mozaik je dar obitelji Jurgec.

OLTARNA SLIKA «KRŠTENJE ISUSOVO»

slika

Završen je i postavljen mozaik «Isusovog krštenja». Predstavlja nam Isusa prije samog javnog djelovanja na krštenju na rijeci Jordanu. Središnje figure mozaika su Isus i Ivan Krstitelj. Rijeka Jordan prikazana je više u današnjem obliku, jer je na izdisaju. Krajolik i prisutno raslinje predstavljaju Jordansku dolinu sa brdima u pozadini. Prisutnost anđela, goluba i osvijetljeni kadar koji dolazi s neba označuje teofaniju, Božju objavu «Ti si Sin noj, Ljubljeni, u tebi mi sva milina». Mozaik je veličine 4 kvadrata. Svojim stilom i bojama uklapa se u već postojeće mozaike u crkvi. Mozaik je dar obitelji Zanjko. Hvala im. Izradio ga Ivica šiško, akademski slikar i grafičar u muranu staklu.

OLTARNA SLIKA «ISUS I DJECA»

slika

"Donosili mu dječicu da ih se dotakne, a učenici im branili. Opazivši to, Isus se ozlovolji i reče im: 'Pustite dječicu neka dolaze k meni; i ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje! Zaista, kažem vam, tko ne primi kraljevstva Božjega kao dijete, ne, u nj neće ući.' Nato ih zagrli pa ih blagoslivljaše polažući na njih ruke. (Mk 10,13-16). Mozaik od 15 m2, djelo Ivice Šiška, akad. slikara i grafičara.

OLTARNA SLIKA «UMNOŽENJE KRUHA»

slika

Apostoli mole s Isusom nad pet kruhova i dvije ribe kojima će Isus nahraniti pet tisuća ljudi. Isus suvereno vlada situacijom, a apostoli su molitvi i zbunjeni i iščekuju Isusovu naredbu. Prekrasan krajolik i razigrano nebo dio su Božjeg svijeta u kojem se događaju Božja čudesa. Mozaik od 15 m2, djelo Ivice Šiška, akad. slikara i grafičara.

(Preuzeto sa: ofm.hr)


14 ruj 2010 17:37
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 5006
Post Re: MOZAIK
Nada Marija :sll: tvoji mozaiki so čudoviti.
Tudi jaz občudujem vitraje, mozaike, slike in sploh cerkveno umetnost.

Glede na tvoje povabilo se rada odzovem. Tukaj bi vam rada predstavila nekaj čudovitih mozaikov - mogoče malo drugačne izvedbe, kot smo jih običajno navajeni.
Vsi so delo p. Ivana Marka Rupnika - teologa/jezuita in uspešnega umetnika v izdelavi mozaika v tehniki, kot si jo je on sam zamislil.

Mogoče bi za začetek predstavila mozaik iz papeževe kapele v Rimu:

<3 <3

Na 1. sliki je detajl in papeževe kapele v Rimu in na njem je upodobljen sv.oče Janez Pavel II.
Na sredini je p Ivan Marko Rupnik - teolog/jezuit in umetnik - doma iz Cola nad Vipavo - Slovenec.
Na 3. sliki je mozaik v kapeli - mislim, da je to celotna kapela

Torej na sliki je: Mozaik v kapeli svetega očeta v Rimu.
Izdelan za časa papeževanja sv. očeta Janeza Pavla II.


Zadnja izmjena: marta; 15 ruj 2010 09:54; ukupno mijenjano 1 put/a.

15 ruj 2010 01:10
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 5006
Post Re: MOZAIK
<3


1. slika - Christ Pantocrator. Arc triomphal de l'église de San Pasquale, via Pisacane, 56 - 70126 Bari – Italie. ©
Aimable concession du P. Marko Rupnik, Centro Aletti, Rome.
<3

2. slika - Christ en gloire, « Je suis la vie » (Jn 14, 6). Eglise inférieure de San Pio da Pietrelcina.
San Giovanni Rotondo (FG) - Italie. © Aimable concession du P. Marko Rupnik, Centro Aletti, Rome.
<3


15 ruj 2010 09:52
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 5006
---------
Post Re: MOZAIK


BOŽIČ _ Rojstvo Jezusovo - Iz kapele jezuitov v Rimu. Delo p. Marka Rupnika


15 ruj 2010 10:17
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron