Sada je: 25 lip 2019 14:03.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 Osobna pobožnost - mali putokaz 
Autor/ica Poruka
VIP član

Pridružen/a: 25 ožu 2012 21:03
Postovi: 130
Spol: žensko
---------
Post Osobna pobožnost - mali putokaz
Svi se ponekad zapitamo, kakvi smo ljudi, kakvi smo vernici, da li je u redu način na koji doživljavamo Boga, prakticiramo svoju vjeru, spoznajemo ju u svojoj nutrini. Često se mnogima od nas zna dogoditi da vremenom izgubimo pravu nit, zabaoravima na pravi smisao svega. Pa evo svima kojima je potrebno malo promišljanja o tome...

Papa Franjo: Ako te tvoje pobožnosti ne vode Kristu, nešto nije uredu

Kršćanin nikada ne smije zaboraviti da je središte njegova života Isus Krist – istaknuo je papa Franjo u subotu 7. rujna na Svetoj misi u Domu Sveta Marta. Papa je ustvrdio da valja pobijediti napast da se bez Krista bude kršćanin ili kršćani koji samo traže pobožnost, u kojoj nema Isusa.

Sveti je Otac cijelu propovijed posvetio središnjosti Krista u kršćanskom životu. Isus je središte, Isus je Gospodin. A ipak tu zbilju ne shvaćamo uvijek dobro; ne shvaća se tako lako. Isus nije bilo kakav gospodin, nego je Jedincati, jedini Gospodin. On je središte koje nas obnavlja i učvršćuje; to je Gospodin – središte. Farizeji o kojima govori Evanđelje – primijetio je Papa – u središte su svoje religioznosti stavljali mnoge zapovijedi. I danas, ako u središtu nije Isus, bit će stvari. Stoga susrećemo mnoge kršćane bez Krista, bez Isusa – ustvrdio je Papa dodajući:

Primjerice, kršćani s farizejskom bolešću, takvi kršćani svoju religioznost vide u brojnim zapovijedima: u vrlo brojnim… Takvi uvijek govore: „Trebam učiniti ovo i ono“… Oni su kršćani po vanjštini… a često zanovijetaju: Zašto to činiš? Ne to nego ovo treba činiti! Zašto? Ne znam, ali se mora činiti! A gdje je Isus u svemu tome? Zapovijed je vrijedna ako dolazi od Isusa: činim ovo jer to Gospodin želi. Kršćani bez Krista ne znaju objasniti zašto nešto čine – objasnio je papa Franjo.

Ima i drugih kršćana bez Krista – dodao je sveti Otac – a to su oni koji traže samo pobožnost, a ne Isusa. Ako te tvoje pobožnosti vode Isusu, onda je u redu. Ali ako ostaješ samo pri pobožnosti, onda nešto nije u redu. Ima zatim i kršćana bez Krista – primjerice – oni koji traže rijetke, posebne stvari; oni koji idu za privatnim objavama, a Objava je završena s Novim zavjetom. Papa je rekao da su takvi kršćani željni „spektakularne objave; novih stvari“. Njima je preporučio da u ruke uzmu Evanđelje.

Ali, oče, koje je pravilo da se bude kršćanin s Kristom, a ne bez Krista? Koji je znak da je neka osoba kršćanin s Kristom? Pravilo je jednostavno: vrijedi jedino ono što te vodi Isusu i ono što dolazi od Krista. Isus je središte, Gospodin, to On sam veli. Ako te nešto vodi Isusu, idi naprijed. Ako zapovijed dolazi od Isusa, idi naprijed. Ali ako te nešto ne vodi Isusu ili ako ne dolazi od Isusa, ako nisi siguran, onda je malo opasno – ustvrdio je Papa , a potom upitao:
A koji je znak da sam kršćanin s Isusom? Znak je jednostavan, znak je slijepac od rođenja koji se ničice baca pred Isusa da ga štuje. Ako ne uspijevaš štovati Isusa, onda ti nešto nedostaje, pravilo ili znak – primijetio je Sveti Otac – Objašnjavajući:
Pravilo je ovo: dobar sam kršćanin i na pravom sam putu, ako činim ono što dolazi od Isusa i ono što me vodi Isusu, jer On je središte. A znak je ovaj: jesam li kadar štovati Isusa; klanjati se pred Isusom. Neka nam Gospodin udijeli milost da shvatimo da je On Gospodin – jedini Gospodin. I neka nam podari milost da ga ljubimo, slijedimo i da idemo putom koji nas je On naučio – zaključio je papa Franjo. (rv/bitno.net)


Svako vam dobro želim svima smjesko srce moli

Jasna


08 ruj 2013 18:36
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron