Sada je: 17 lis 2019 22:30.

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
 Padova 20. veljače - JEDINSTVENA PRILIKA 
Autor/ica Poruka
Reg. korisnik

Pridružen/a: 15 ožu 2009 12:38
Postovi: 236
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
Post Padova 20. veljače - JEDINSTVENA PRILIKA
Iako je zima u punom zamahu i nije baš vrijeme za hodočašća, preporučio bih vam da u subotu 20. veljače 2010. krenete put Padove. Naime, to je jedinstvena prilika da vidite zemne ostatke sv. Antuna!
Minule dvije godine trajala je obnova kapele svečeva groba u bazilici u Padovi, a njegovo je tijelo bilo smješteno u sarkofagu u kapeli sv, Jakova, smještenoj desno od glavnog oltara i nasuprot svečevoj kapelici. Obnova je sada dovršena i u subotu 20. veljače kristalni lijes s svečevim zemnim ostacima bit će vraćen u obnovljeni grob. Od 15. do 20, veljače moći će se vidjeti kristalni lijes i njegov sadržaj, što je jedinstvena prilika koja se zasigurno neće ponoviti u ovom stoljeću.
Ako ne možete sami organizirati hodolašće tog dana, preporučam Vam da se obratite Župi sv, Antuna na Sv. Duhu (u njihov župni ured, tel. 3771-555, radnim danom od 10 do 12 i od 16 do 18 sati), a pobliže informacije možete naći i u Veritasu. Cijena je 210 kn, a pretpostavljam da će hodočašće voditi fra Ivan Bradarić, glavni urednik Veritasa, čijim sam suputnikom imao zadovoljtvo biti i o čijem vođenju hodočašća imam samo riječi pohvale.
Žao mi je što osobno neću moći iskoristiti ovu jedinstvenu priliku, no zato proslijeđujem informaciju vama uz toplu preporuku.


06 vel 2010 04:37
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik

Pridružen/a: 15 ožu 2009 12:38
Postovi: 236
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
---------
Post Re: Padova 20. veljače - JEDINSTVENA PRILIKA
Od ponedjeljka 15. do subote 20. veljače 2010, posmrtni ostaci svetoga Antuna biti će prikazani i dostupni štovanju u kapeli relikvija Papinske bazilike Sv. Antuna u Padovi.

To je prilika da se vidi Tijelo sv. Antuna prije povratka u sjajnu i nedavno obnovljenu kapelu Arca. Kapela Arca u kojoj je grob Sveca obnavljana je od 12. travnja 2008. godine, a za to vrijeme Svečevi zemni ostaci privremeno su bili smješteni u kapeli sv. Jakova. Restauratorski radovi dovršeni su 4. prosinca 2009.

Ovaj se izniman događaj podudara s liturgijskim blagdanom sv. Antuna koji se slavi u nedjelju iza 15. veljače. Naime, 15. veljače 1350. godine tijelo sv. Antuna smješteno je u sadašnju kapelu Arca. (O čemu piše Templar).

Uz odobrenje papinskog delegata za baziliku, mons. Francesco Gioia, i u suradnji s padovanskim biskupom mons. Antonio Mattiazzom, izložba će se odvijati po slijedećem programu:

Nedjelja 14. veljače, u 9 sati: prijenos kristalnog lijesa sa Svečevim tijelom iz sadašnjeg privremenog smještaja u kapeli sv. Jakova u kapelu relikvija (iza glavnog oltara).

Od ponedjeljka 15. do subote 20. veljače: čašćenje tijela sv. Antuna u kapeli relikvija - slobodan pristup svakog dana od 6:20 ujutro do 19:00 sati, a u subotu do 19:45. Za ovu nakanu ulazi se u baziliku na bočni ulaz iz ulice Via Cesarotti, a izlazi na drugu stranu u klostar magnolija. Na glavni ulaz u baziliku ulazit će se samo za uobičajena dnevna slavlja.

U subotu 20 veljače u 9 sati tijelo svetog Antuna biti će prenijeto u kapelu Arca u njegov obnovljen grob.

Hodočasnici i odani sljedbenici sv. Antuna moći će vidjeti tijelo svetoga Antuna 29 godina nakon posljednje kanonske vizitacije i medicinsko-znanstvenih istraživanja koja su održana u siječnju 1981, 750 godina nakon smrti Sveca. Tom prilikom baziliku je posjetilo oko 650 tisuća hodočasnika. Može se pretpostaviti da će i ovom prilikom biti posebno velika gužva, pa ako imate priliku doći u Padovu tijekom tjedna - to bolje.


06 vel 2010 16:35
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron