Sada je: 14 pro 2018 20:19.

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
 Pater Smiljan Dragan Kožul 
Autor/ica Poruka
Avatar

Pridružen/a: 23 vel 2009 00:58
Postovi: 2140
Post Pater Smiljan Dragan Kožul

Sponsored Links

Fra Smiljan Kožul
slika
Dr. fra Smiljan-Dragan Kožul OFM. rodio se 28.II.1942. u Hercegovini, u selu Turčinovići, općina Široki Brijeg. Četiri razreda osnovne škole završio je u rodnom selu, a četiri razreda niže gimnazije na Širokom Brijegu, gdje je završio i prvu godinu više gimnazije. Godine 1958. prelazi u Franjevačku klasičnu gimnaziju, Kaptol 9., gdje je maturirao 1962. Postao je franjevac u Hrvatskoj Franjevačkoj Provinciji svetih Ćirila i Metoda 16. kolovoza 1960. položivši redovničke zavjete. Teologiju je studirao u Zagrebu (prve tri godine) i Salernu u Italiji. Zaređen je za svećenika 29. lipnja 1968. u zagrebačkoj katedrali od kardinala Franje Kuharića. Na papinskom sveučilištu u Rimu, Antonianumu, postigao je titulu magistra teologije 1969. Bio je profesor na Franjevačkom filozofskom učilištu na Trsatu i na Visokoj bogoslovnoj školi u Rijeci kroz šest semestara, od 1969-1972. gdje su među studentima bili i sadašnji zagrebački i riječki nadbiskup (kardinal Bozanić i nadbiskup Devčić). Od 1972. do 1977. studira Crkveno pravo na papinskom sveučilištu Antonianum gdje postiže titulu doktora crkvenih pravnih nauka i gdje je od 1977. do 1988. bio profesor sakramentalnog prava. Objavio je opširnu knjigu na talijanskom jeziku o sakramentu ženidbe, pod naslovom: Evoluzione della dottrina circa l’essenza del matrimonio dal C.I.C. al Vaticano II. Objavio je više članaka o sakramentalnom pravu u raznim časopisima. Godine 1977. Papa Pavao VI. imenovao ga je braniteljem bračnog veza na Kongregaciji za sakramente, što je obnašao sve do povratka u Hrvatsku 1988. godine. Zajedno sa slugom božjim o. Aleksom Benigarom vodio je pri Kongregaciji za svece postupak za proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca. Fra Smiljan se u domovinu vratio polovicom 1988., gdje je imenovan za suca na drugomolbenom Nadbiskupskom ženidbenom sudu u Zagrebu, i tu službu je obnašao do 1999., kada je za Zagrebačku metropoliju uspostavljen Međubiskupijski sud prvog i drugog stupnja, odnosno za sve sjevernohrvatske biskupije (Zagrebačka, Požeška, Varaždinska, Đakovačko-Srijemska i Križevačku eparhiju). Na tom sudu prvog stupnja sada obnaša službu branitelja veza.

U teškim trenucima domovinskog rata, uz suradnju većeg broja svećenika, redovnika, redovnica i laika, fra Smiljan je osnovao Pokret krunice za obraćenje i mir. Pokret krunice je najprije Kardinal Franjo Kuharić odobrio za Zagrebačku nadbiskupiju dekretom od 28. listopada 1993., a slijedećih mjeseci odobrili su ga i svi ostali biskupi Hrvatske i Bosne i Hercegovine, osim Ratka Perića, mostarskog Ordinarija. Osnivači Pokreta su jednoglasno predložili fra Smiljana za duhovnog ravnatelja, a imenovan ga je kardinal Franjo Kuharić. Budući da je Pokret krunice ustanovljen za ostvarenje duhovnog preporoda hrvatskog naroda, temeljna mu je zadaća ostvarenje zajedništva u molitvi na tu nakanu. U tu svrhu Pokret krunice tiska i dijeli promidžbene materijale i knjige. Tako su u milijunskoj nakladi tiskane brošurice za molitvu krunice B. D. Marije, te za devetnicu i krunicu na čast Božanskog Milosrđa.

Radijsku postaju, Radio Mariju, osnovao je također fra Smiljan početkom ožujka 1994., uz suradnju svojih najbližih suradnika iz Pokreta krunice, a kardinal Franjo Kuharić izdao je dekret odobrenja 11. ožujka iste godine. Radio Marija ostvarila je njegov san o krugovalnoj postaji koja će u Hrvatskoj neumorno promicati “kršćanski glas u obiteljskim domovima”. Svoje dugogodišnje iskustvo suradnje na Radio Vatikanu i na RAI, prenio je na Radio Mariju. U vrijeme komunističkog mraka, na talijanskom državnom radiju, fra Smiljan je bio punih 10 godina urednik emisije na hrvatskom jeziku, koja je informirala građane nekadašnje Jugoslavije o cjelokupnom kulturnom, političkom i religioznom životu u slobodnom svijetu. Od 2000. godine stalni je suradnik na Hrvatskom Katoličkom Radiju, kao autor emisije Iz Katekizma Katoličke Crkve sustavno prikazujući taj temeljni dokument katoličke vjere, te teološke emisije Na putu u Emaus. Vrlo često drži seminare za nutarnje oslobođenje i iscjeljenje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, kako hrvatskim vjernicima tako i Nijemcima.

ZAGREB: PATER SMILJAN KOŽUL
Uvijek na raspolaganju vjernicima


piše Ivana Živko

Iako je u utorak hrvatska reprezentacija igrala četvrtfinale Svjetskog rukometnog prvenstva, crkva Svetog Križa u Sigetu bila je ispunjena velikim brojem vjernika. Tu je večer, naime, misu predvodio jedan od najomiljenijih zagrebačkih svećenika, pater Smiljan Kožul, za kojega njegovi župljani kažu da je vrlo dobar čovjek i njihov veliki prijatelj.


slika


Pater Kožul služio je 18 godina u Vatikanu, gdje je i doktorirao, te je poslije predavao na Franjevačkom papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu. U Hrvatsku se vratio 1988. godine i neko je vrijeme bio na Kaptolu, a nakon toga je, 1993. godine, premješten u Župu Svetog Križa sa zadaćom da osnuje Pokret krunice za obraćenje i mir.

Služba u župi, koja ima oko 12.000 vjernika, veliki je izazov, no pater Smiljan objašnjava kako je važno da svećenik bude povezan s vjernicima te da im uvijek mora biti na raspolaganju.

- Svaki svećenik treba biti svjestan toga da je njegova najvažnija zadaća nagoviještanje Evanđelja. No, isto tako, crkva je živi organizam koji čine ljudi i s njima treba biti stalno u kontaktu, zbog čega svećenik često mora u svoj poziv uložiti puno truda. S vjernicima tako često razgovaram o njihovim problemima i pomažem im koliko mogu - rekao je pater Smiljan.

Sa svojim vjernicima komunicira i druži se i izvan misnih slavlja te njegova župa često priprema izlete, seminare, školu plesa, zajedničke molitve i druge susrete. Misu pater Smiljan koncipira kao susret u kojem vjernici sudjeluju vrlo aktivno, a zajednička molitva i pjevanje vjerskih pjesama pomažu im da se otvore duhovnom.

- Čovjek mora doći do uvjerenja da je duhovna dimenzija bitna, što će mu onda dati mir, zadovoljstvo i smisao - objašnjava pater Smiljan Kožul.

Naglašava kako je posebno važno da se vjera približi mladim ljudima pa tako franjevci u Župi organiziraju brojne dodatne sadržaje upravo za njih, dok pater Smiljan na svojim misama organizira koncerte na kojima sudjeluju sastavi mladih vjernika.

- Pjesma je ono što posebno privlači mlade. No, pjesma je inače važan dio naših susreta jer ona drži sve vjernika u zajedništvu - objasnio je pater Smiljan.

Župljani patera Kožula opisuju kao velikog čovjeka i prijatelja na kojeg se uvijek mogu osloniti. Ana Ključević, koja živi u Trnskom, kaže da je pater Smiljan karizmatična osoba te da su njegove mise posebno vjersko iskustvo koje privlači i mlade i stare. - Otkad je pater Smiljan došao u ovu župu, ona je doslovce procvala. Brine se jako za svoje vjernike te je za njih vrlo pristupačan i uvijek spreman pomoći - rekla je Ključević.

S njom se slažu i Slavica Lončar i Marica Lovrić koje naglašavaju da je pater Kožul divan čovjek i veliki duhovnik. dodaju da, iako on često ima puno posla, uvijek nađe vremena za svoje župljane.

- Kod patera Smiljana obavezno idem na ispovijed. Na ispovijed mu zna doći i do 100-tinjak vjernika, no on strpljivo razgovara sa svima - izjavila je Lončar.

Mladi par Zoran Krudija i Marina Horak vole mise patera Smiljana posebno zbog njihova koncepta, a sviđa im se najviše što se na njima puno pjeva. - Nedavno su uvedeni koncerti, što po mom mišljenju najviše privlači mlade ljude. Pater Smiljan je također posebna osoba i bez njega ova župa ne bi bila ista - zaključio je Krudija.


30 tra 2009 00:00
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 20 ožu 2009 10:48
Postovi: 241
Post Re: Pater Smiljan Dragan Kožul
molim pojašnjenje...je li on zapravo Kožul, Kozul ili Kozulj? Sanja, nisi li ti rekla da se on preziva zapravo Kozulj (ili Kozul ako krivo čuh)?

Sponsored links30 tra 2009 12:43
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 22 vel 2009 16:05
Postovi: 5001
Post Re: Pater Smiljan Dragan Kožul
Preziva se Kožul kao što piše u naslovu teme....:)


30 tra 2009 12:55
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 23 vel 2009 12:54
Postovi: 987
Post Re: Pater Smiljan Dragan Kožul
U pravu si Ivore da sam ti tako kazala jer sam krivo mislila no Damir zna, (zeko zna) a to možeš pročitati i na Njegovoj stranici neta...isprika :top:04 svi 2009 13:05
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 20 ožu 2009 10:48
Postovi: 241
Post Re: Pater Smiljan Dragan Kožul
nije bitno, glavno da sad znamo, tnx :love:


04 svi 2009 14:04
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 23 vel 2009 00:58
Postovi: 2140
---------
Post Re: Pater Smiljan Dragan Kožul


Sponsored links08 ožu 2010 01:42
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron