Sada je: 24 lip 2019 19:38.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 Po vsem svetu priprave na beatifikacijo Janeza Pavla II. 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
---------
Post Po vsem svetu priprave na beatifikacijo Janeza Pavla II.

Samo še en dan nas loči od beatifikacije papeža Janeza Pavla II.na fotografiji je sv. oče Janez Pavel II. leta 1996 v Postojni - Slovenija

V Vatikanu in po vsem svetu so v pripravi na ta slovesen dogodek pripravili številne razstave, predavanja in simpozije, vrh pa bo dogajanje doseglo v tem tednu.

Tako v Vatikanu in Rimu že pripravljajo prizorišča osrednjih treh dogodkov: nočno bdenje na Circo Massimo, maša z razglasitvijo in zahvalna maša na trgu svetega Petra. V bližini in na poti med obema prizoriščema bo v noči med soboto in nedeljo odprtih osem cerkva, v katerih bo možnost za sveto spoved.

Od danes je v atriju avle Pavla VI. odprt vatikanski medijski center, kjer je mogoče dobiti vse podatke glede radijskega in televizijskega spremljanja beatifikacije. Papeški svet za sredstva družbenega obveščanja pa je na spletu pripravil poseben fotografski arhiv.

Razstava in srečanje za mlade

V četrtek popoldne bo papežev državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone slovesno odprl razstavo o Janezu Pavlu II., ki predstavlja poklon papeža Benedikta XVI. Razstava, pri kateri je sodelovala tudi Poljska, bo na ogled v desnem krilu kolonade Karla Velikega na Trgu svetega Petra. Sestavljena bo iz petnajstih delov, ki bodo prikazovali življenje in pontifikat Karla Wojtyłe, ogled pa bo brezplačen.

Prav tako v četrtek Mladinski center Janeza Pavla II. v Rimu pripravlja srečanje za mlade. O svojem dvajsetletnem sodelovanju z Božjim služabnikom Janezom Pavlom II. bo pričeval kardinal Camillo Ruini.

V času priprav na beatifikacijo se je zvrstilo že več tiskovnih konferenc pri Svetem sedežu in v Rimu. V petek, 29. aprila, pa bo še zadnja, na kateri bodo predstavljena kratka navodila glede dogajanja ob beatifikaciji. Ta dan bo v Rimu organizirano tudi srečanje o trpljenju in smrti nekdanjega papeža.

Medalja, znamka in posebne izdaje časopisov

Italija je Janezu Pavlu II. posvetila tudi posebno spominsko medaljo in znamko. Uradno ju bodo predstavili v petek. Medalja je na voljo v zlati, srebrni ali medeninasti obliki.

Vatikanski časopis Osservatore Romano je ob beatifikaciji izdal posebno številko. Obsega sto barvnih strani in je za ceno 5 evrov na voljo v sedmih jezikih (italijanskem, poljskem, angleškem, španskem, nemškem, francoskem in portugalskem). V njem poleg duhovne oporoke Janeza Pavla II. in pogrebne homilije Benedikta XVI., takrat še kardinala Ratzingerja, najdemo tudi druge pridige sedanjega papeža ob obletnicah smrti, nekaj starejših člankov Karola Wojtyłe, intervjuje, ki osvetljujejo njegovo osebnost, in podrobno kronologijo.

Rimska univerza Tor Vergata bo prevzela ime Janeza Pavla II.

Beatifikacijo bodo zaznamovali tudi Vatikanski muzeji. Ponujajo namreč možnost nočnega ogleda njihov zbirk. 26., 27., 28. in 29. aprila ter 2. maja bodo za vse romarje odprti tudi od 19. do 24. ure, z zadnjim vstopom ob 22.00. Na ta način bodo romarjem omogočili, da se udeležijo slovesnosti čez dan, zvečer pa si vseeno lahko ogledajo tudi muzeje.

Po beatifikaciji, v začetku prihodnjega tedna bo rimska univerza Tor Vergata po Janezu Pavlu II. poimenovala trg, na katerem je postavljen križ svetovnega dneva mladih leta 2000. Hkrati bo novemu blaženemu posvetila tudi univerzitetno kapelo. Rimska občina pa bo v središču mesta v spomin in kot izraz hvaležnosti za beatifikacijo organizirala koncert.

30 tra 2011 17:58
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron