Sada je: 24 lip 2019 19:38.

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
 POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
slika

POKAJNI KANON
GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
PEVAN OD (ARHI)JEREJA KOJI ĆE
VRŠITI SVETU LITURGIJU
PredgovorVelika i nedostižna duhovna odgovornost sveštenoslužitelja Crkve Hristove, obučenog blagodaću Svetoga Duha da posreduje pred Bogom za narod Božiji, da vrši tajnu svete evharistije u spomen iskupiteljske žrtve Gospoda Boga i Spasa našega, Isusa Hrista, i kako kaže Sveti Grigorije Bogoslov: "Stoji sa Anđelima, slavoslovi sa Arhanđelima, uznosi žrtvu na gornji žrtvenik, sveštenodejstvuje sa Hristom, sasazdava stvorenje, ustanovljuje lik Božiji, čini radi gornjega sveta" (Slovo treće).

U svojoj liturgijskoj molitvi prizvani sveštenoslužitlj moli Svetoga Duha za slanje Božanske blagodati na predložene Darove. I kako da se ne ustraši, kada ce silom prilike - iz bilo kojih razloga ili pastirskih dužnosti sveštenoslužitelja, dogodi da neodložno priđe i vršenju Božanske liturgije, za koju je, po rečima svetog Jovana Zlatoustoga, potrebno da se veoma mnogo priprema, te da "ima dušu čistiju od samih sunčevih zraka, kako nikada ne bi ostavljao sebe bez Duha Svetoga" (Zlatousti, šesto Slovo o sveštenstvu).

Razmišljajući o tako velikom i blagodatnom darivanju i o toj duhovnoj oskudici, sa kojom mi sveštenoslužitelji, silom ljudske nemoći prilazimo pred lice Božije, pobudio me da napišem ovaj Pokajni kanon kako bi osim utvrđenog pravila pre svetog pričešća, vršilac Božanske liturgije mogao od sve duše pred Bogom da ispovedi svoju ljudsku nemoć i duhovni strah zbog takve smelosti, izlivajući pred Gospodom svoju ljubav, bladogarenje i nadu u Njegovo Božansko sadejstvo u prinosu Beskrvne Žrtve.

Kada se ko od vozljubljene sabraće sprema za ovo veliko sveštenodejstvo, i pronađe ovo prikladno molitvoslovlje za izražavanje svoje skrušenosti pred Gospodom, neka, slobodan u svojim svetim molitvama, ne zaboravi i moju neznatnost da, Pastirenačelnik Gospod naš Isus Hristos ne liši i mene nedostojnog Utešiteljevog sadejstva i blagoizvoli da primi u Nadnebesni i duhovni svoj žrtvenik i moj za sve i sva ubogi prinos.

April 1979. g.

Arhiepiskop Nikodim


Zadnja izmjena: O.Goran; 18 svi 2013 11:46; ukupno mijenjano 2 put/a.

18 svi 2013 11:23
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Blagosloven Bog naš, svagda, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Zatim: Care Nebeski, Trisveto i po: Oče naš. Gospode pomiluj (12 puta). Slava, i sada: Hodite, poklonimo se, (3 puta).

Psalm 83:

Kako su mila naselja Tvoja, Gospode nad vojskama. Žedni i topi se duša moja za dvorima Gospodnjim. Srce moje i telo moje obradovaše se Bogu Živome. Jer i ptica nađe dom sebi, i grlica gnezdo sebi, gde će položiti ptiće svoje. Žrtvenici Tvoji, Gospode nad vojskama, Care moj i Bože moj. Blaženi koji obitavaju u domu Tvome, u vek vekova hvaliće Te. Blažen je čovek kome je zaštita u Tebe, Gospode; ushođenja (u Hram) zaveštao je u srcu svome, u dolini plača, u mestu koje je postavio. Jer će blagoslove dati Zakonodavac; hodiće iz sile u silu, javiće se Bog nad bogovima na Sionu. Gospode Bože nad vojskama, usliši molitvu moju; čuj, Bože Jakovljev. Zaštitniče naš, vidi, Bože, i pogledaj na lice Pomazanika Tvoga. Jer je bolji dan jedan u dvorima Tvojim, od hiljada (drugih). Izabrao sam (rađe) da se premećem u domu Boga mojega, nego da živim u stanovima bezbožničkim. Jer milost i istinu ljubi Gospod Bog, blagodat i slavu dadnuće. Gospod neće lišiti dobara one koji hode u bezazlenosti. Gospode Bože nad vojskama, blažen je čovek koji se nada u Tebe.

Slava, i sada: Aliluja (3 puta sa poklonima)

Tropar, glas šesti: Pomišljam na dan strašnoga suda, i plačem zbog mojih zlih dela: kako ću odgovoriti Besmrtnome Caru, i kakvom ću smelošću pogledati na Sudiju, ja bludni koji imam nečiste ruke i kako smem da uđem u svetinju nad svetinjama, i da uzmem nevidljivo nošenoga od anđelskih činova koji se lomi na spasenje sveta? Milosrdni Oče, Sine Jedinorodni, prezri moja bezakonja i milostivo blagoizvoli da primiš i osvetiš moj za sve i sva prinos.

Slava, glas isti:

Gospode neba i zemlje i Tvorče sve tvari, koji Sam u svemu prvenstvuješ i sve osvećuješ, učini sud po velikoj milosti Tvojoj i nemoj izložiti ruglu moja sramna dela, niti me posramiti pred Anđelima i svima Svetima Tvojim, nego dobrotom Tvojom primi iz mojih ruku prinos Beskrvne žrtve koji će se predložiti za sve i sva.

I sada: Bogorodičan, glas isti:

Javi se, Čista Vladarko, Božanska Pomoćnice, ubogom slugi Tvome, koji nema odeždu, da ne bude svezan i izbačen od Anđela, zato što je nedostojno ušao u Svetinju nad svetinjama, nego da zastupništvom Tvojim, nepostidna Nadeždo naša, prinesem za ljude prijatnu žrtvu Bogu i pronađem Tobom veliku i bogatu milost.


18 svi 2013 11:25
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Kanon, glas 3.
Pesma 1.

Irmos: Ti koji prekrasno i slavno činiš čudesa, Ti si, Bože, bezdan isušio i kola potopio i spasao ljude koji pevahu Tebi kao Caru našem i Bogu.

Pripev: Nemoj odvratiti lice Tvoje od mene Bože, kada predstanem da sveštenodejstvujem pred Tobom!

Gospode, Ti si se radi nas ljudi od Djeve rodio i u propadljivo telo obukao, imaj snishodljivosti prema mojoj nedostojnosti, kao prema onome Zakheju, da postavim početak mome pokajanju sa suzama za sva dela moja koja sam počinio.

Pripev: Svemilostivi Gospode, udostoj mene grešnoga, da u strahu Tvome svršim Beskrvnu Žrtvu!

Koji izgovor da nađem kao moje opravdanje, Sveblagi Vladiko, ja koji sam Tobom počastvovan velikom čašću sveštenstva i nikako ne odstupam od grehovnih požuda, smelo ulazim u Svetinju nad svetinjama, da bih vršio spomen Krsne Žrtve.

Slava: Pogledaj svemilostivim očima, Sveblagi Vladiko, na slugu Tvoga i iz potoka dobrote koji je potekao iz Prečistih rebara Tvojih, prenebegni bezakonja moja i po mnoštvu milosrđa Tvoga, milostivo primi žrtvu iz zemljanih ruku mojih za ljude Tvoje.

I sada: Smerno sada pritičem k pokrovu Tvome, nado našeg spasenja, Bogorodice i bolno vapijem: budi prema meni milostiva i u svemu Zastupnica i satvori materinsku molitvu za mene, da me ne prezre Hristos Bog, kada uđem u Svetinju nad svetinjama, da svršim sveštenodejstvo u Njegov spomen.


18 svi 2013 11:48
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Pesma 3.

Irmos: Dušo neplodna i bezdetna, stekni slavni plod i veseleći se zavapi: utvrdih se Tobom Bože, nema svetoga, nema pravednoga, osim Tebe, Gospode!

Nemoj odvratiti lice Tvoje od mene Bože, kada predstanem da sveštenodejstvujem pred Tobom!

Ti koji si razapet, Prečisto Telo i Prečistu Krv Tvoju položio si za sve, Reči, da bi sazdao Svetu Crkvu Tvoju i u Nju si prizvao ljude da sveštenodejstvuju. A ja, koji grehom oskrnavih ovu krasotu blagodati, kako da uđem i predstanem pred lice Tvoje, Svemilostivi Vladaru.

Svemilostivi Gospode, udostoj mene grešnoga, da u strahu Tvome svršim Beskrvnu Žrtvu.

Spasitelju, nemoj pomenuti grehe mladosti moje i neznanja moja i nemoj pogubiti sa bezbožnicima i sa neprijateljima mojim dušu moju, no blagodaću Tvojom, učini mi zbog ove velike tajne da verujem i razumem kako bi čistim srcem i dušom skrušeno svršio ovu službu sveštenodejstva.

Slava: Da bi svima istočio besmrtnost, Živonosna Tvoja rebra su bila probodena, svemilostivi Gospode, istoči mi, dakle, Duhom Tvojim Svetim, čistu ljubav, kako bi se prilepio Tebi, kao Ti na Krstu i tako se razapnem sa Tobom pred Ocem Tvojim Nebeskim.

I sada: Za mene koji Ti pevam, Prečista, moli ovaploćenoga iz Prečiste i Časne krvi Tvoje, da se izbavim od velikih sagrašenja i gneva Božijega i da svršim strašnu tajnu: vaznesem Prevoznesenoga, koji je položen u grob Tvojim materinskim i prečistim rukama.

Sjedalen, glas 6: Oh, kolikih darova se udostojih, ja neblagodarni, krštenjem preporođen za novi život, pečatom Duha Svetoga ukrepljen ka blagodarnom životu i koji sam oblagodaćen tajnom sveštenstva, da sa Heruvimima tajanstveno Životvornoj Trojici pevam Trisvetu pesmu: Gospode, ne liši me ove blagodati radi grehova mojih.

Slava, i sada: Bogorodičan: Prosveti i utvrdi moj um, srce i volju, Preblagoslovena Vladarko, da ne budem kao Jezaveljini gnusni proroci koji su prinosili mrske žrtve Bogu, već kao Ilija prinesem za ljude blagoprijatnu žrtvu Bogu Tobom, o Sveprečista, materinski milostiva zbog grehova naših.


18 svi 2013 11:49
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Pesma 4.

Irmos: Dao si nam čvrstu ljubav, Gospode, jer si Jedinorodnoga Sina Tvoga radi nas predao na smrt. Stoga Ti blagodarno kličemo: slava sili Tvojoj, Gospode.

Nemoj odvratiti lice Tvoje od mene, Bože, kada predstanem da sveštenodejstvujem pred Tobom.

Bože veliki i divni, pre nego što me osudiš, daj mi obraćanje, daj mi suze pokajanja da gorko plačem zbog grehova mojih, da ne budem žrtva stranome, nego da u ognjenom nadolasku Tvoga Svetoga Duha očistim se i svršim svetinju neosuđeno.

Svemilostivi Gospode, udostoj mene grešnoga da u strahu Tvome svršim Beskrvnu Žrtvu.

Gospode, Tebe nose Heruvimi i pevaju Serafimi, primi uzdizanje ruku mojih i kao žrtvu Ilijinu, uzplameni i obnovi srce moje ognjenim silaskom Duha Svetoga, a usta ispuni hvale, da svršim svetu Beskrvnu Žrtvu u Tvoj spomen neosuđeno.

Slava: Krštavajući se u Jordanu, objavio si Trojičino poklonjenje i u toj tajni si nas obožio Gospode. Daj mi suze pokajanja da njima kao drugim krštenjem operem prljavštinu grehova mojih i uđem u Svetinju nad svetinjama da sveštenodejstvujem pred Tobom neosuđeno.

I sada: Krštenjem se odenuh u krasnu odeždu spasiteljnih zapovesti, no ja je bednik oskrnavih i sada pritičem k Tebi Djevo, ištući da se Tobom obučem u odeždu spasenja i da predstanem pred licem Sina Tvoga i Boga našega i posredujem za ljude neosuđeno.


18 svi 2013 11:49
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Pesma 5.

Irmos: Nezalaznom svetlošću Tvojom ozari, Bože, smirenu moju dušu i upravi je strahu Tvome, jer su Tvoje zapovesti svetlost.

Nemoj odvratiti lice Tvoje od mene Bože, kada predstanem da sveštenodejstvujem pred Tobom!

Nemoj tražiti od mene po delima mojim, Gospode i nemoj me osuditi po delima mojim, Vladaru, kada se molim Tebi i kada podignem u visinu ruke svoje u svetome hramu Tvome, no da me pokrije ruka Tvoja i dođe na mene milost Tvoja, da bih mogao da prinesem Tebi neporočnu Žrtvu za ljude.

Svemilostivi Gospode, udostoj mene grešnoga da u strahu Tvome svršim Beskrvnu Žrtvu.

Gospode, Ti sve znaš, Ti znaš da Te volim; očisti me jer nema isceljenja duši mojoj od greha mojih i bezakonja moja prevaziđoše glavu moju. Osposobi me silom Svegota Duha Tvoga, da stanem pred Svetom Tvojom Trpezom i da sveštenodejstvujem pred Tobom u strahu Tvome.

Slava: Kao Samarjanki daj mi vodu živu, Gospode, da se nasitim sa nepresušnog izvora blagodati Tvoje i da srce moje oseti dolazak Svetoga Duha Tvoga i da ne ožednim navek, ljubavlju Tvojom, Vladiko, koji me slatko napajaš.

I sada: Pogledaj na moljenje moje i na plačevni glas moj, nevidljiva Vladarko roda Hrišćanskoga i kao u Kani Galilejskoj umoli Sina Tvoga i Gospoda moga da mi d? vino koje daje život i da se ispivši sladost Božanske ljubavi, nezasito zaraduje duh moj zbog Boga Spasitelja moga.


18 svi 2013 11:50
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Pesma 6.

Irmos: Dubina strasti usta na me i bura suprotnih vetrova, no preduhitri me Ti i spasi i izbavi od propasti kao što si spasao proroka od zveri.

Nemoj odvratiti lice Tvoje od mene Bože, kada predstanem da sveštenodejstvujem pred Tobom.

Kao ovca na zaklanje bio si vođen, Gospode, da prineseš Sebe Bogu Ocu na Krsnom oltaru, Čistu i Neporočnu Žrtvu za nas grešne, a ja svezavši se telesnim pohotama i slastima, kako da uđem u Svetinju nad svetinjama i svršim ovu u Tvoj spomen.

Svemilostivi Gospode, udostoj me grešnoga da u strahu Tvome svršim Beskrvnu Žrtvu.

Crkvenim plaštom i odećom ruganja i vencem od trnja bio si ovenčan, Vladiko, da mene koji sam prah i pepeo, oblagodaćuješ u odeždu sveštenstva i primaš da sveštenodejstvujem pred Tobom. Kako da Ti, dakle, uzvratim za ovo što si mi dao, Svemilostivi.

Slava: Pre zaklanja Tvoga pokazao si nam obrazac ljubavi Tvoje, Gospode; smireno si oprao noge učenicima Tvojim, Milostivi. Ne liši i mene ovakve blagodati i operi prljavštinu grehova mojih, da neosuđeno uznesem Tebe, Jagnje Božije, koje se za sve i za sva razdrobljava.

I sada: Neskverna, Čista, Preblagoslovena Mati Hrista Boga našega, umilostivi i prema meni Onoga koji je proizašao iz utrobe Tvoje, Vladarko, da pokrije mnoštvo mojih zlih dela i da ne odvrati od mene lice Svoje kada se približim svetom Žrtveniku Njegovom.

Kondak, glas 2: Vladiko, Gospode Isuse Hriste, Bože naš, Koji sa Ocem sediš gore i ovde sa nama nevidljivo prebivaš, učini da se i ja dostojno približim i služim bez poroka Svetome Tvome Žrtveniku, na kome Ti Sam prilaziš da se zakolješ i da se daš na hranu vernima, gde dolaziš onima koji prethode Tebi, sa mnogookim Heruvimima i šestokrilnim Serafimima, svršim neosuđeno Beskrvno sveštenodejstvo.

Ikos: Sva priroda anđelska i ljudska zadivi se i sva tvar izmeni, Gospode, videvši na Krstu Tebe koji uzimaš grehe sveta i u Žrtvu zakl?nja, Sebe prinosiš Ocu Svome Nebeskome i ova Živonosna Tvoja rebra, iz kojih nam se dvostruko istočavaju tokovi (Krvi), Crkva Tvoja zadobi čašu, ovu Žrtvu, kojom se svet iskupi od smrti i pakla, hoteći pomenuti i uz sve to ući u Svetinju nad svetinjama i svršiti ovu Prenebesnu Tajnu, zbog mojih grehova plašim se i kao nedostojan sluga, pritičem k Tebi jedinome mogućem da mi oprosti i da me očisti: daruj mi blagodaću Duha Tvoga Svetoga obnovljenje da svršim neosuđeno Beskrvno sveštenodejstvo.


18 svi 2013 11:50
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Pesma 7.

Irmos: Tri mladića u peći predstavljaše Svetu Trojicu, ognjenu pretnju uništiše i pevajući klicahu: blagosloven si, Bože otaca naših!

Nemoj odvratiti lice Tvoje od mene, Bože, kada predstanem da sveštenodejstvujem pred Tobom.

Ti sve znaš, Gospode, Ti znaš sve skrivenosti moje i teške i neizlečive rane duše moje, otvori dveri milosti Tvoje i raširi ruku Tvoju punu isceljenja da isceliš dušu moju, da u radosti prinesem Tebi žrtvu hvale: blagosloven si, Bože otaca naših.

Svemilostivi Gospode, udostoj mene grešnoga da u strahu Tvome svršim Beskrvnu Žrtvu.

Pripadam Ti i prinosim Tebi kao suze ispovedanje moje, Gospode i molim Ti se, da zbog grehova mojih ne zabraniš blagodat Svetoga Duha na moj prinos, već me učini, Blagi, zajedničarem Božanskih riznica Tvojih, da blagodarno kličem Tebi: blagosloven si, Bože otaca naših.

Slava: Gospode, Ti si potokom sladosti Tvoje napojio mene i porfirom blagodati sveštenstva obukao slugu Tvoga. Reci duši mojoj: ''Spasenje Tvoje sam Ja'', da bi smelošću, kao prorok Jeremija, koji plače za narod, klicao pred licem Tvojim: blagosloven si, Bože otaca naših.

I sada: K Tebi o Bogomati, ja mnogogrešni i nag svim vrlinama, pribegavam i sa suzama i molim: spasi me, jer uđoše sva zla u dušu moju i nisam dostojan da se približim svetom Žrtveniku, da bih klicao Gospodu: blagosloven si, Bože otaca naših.


18 svi 2013 11:51
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Pesma 8.

Irmos: Anđelski neućutno u visinama slavljenoga Boga, nebesa nad nebesima, zemlja, gore i brda i dubina i sav rod ljudski, pesmama proslavljaju njega kao Sazdatelja i Izbavitelja: blagoslovite i preuznosite u sve vekove!

Nemoj odvratiti lice Tvoje od mene, Bože, kada predstanem da sveštenodejstvujem pred Tobom.

Pogledaj me. Bože i upoznaj srce moje, razumi puteve moje i vidi: ako ima bezakonja u meni, uputi me na put večni, da se ne postide zbog mene svi oni koje si mi dao, Gospode, nego da hvale i preuznose Tebe, svoga Tvorca, blagosiljajući i preuznoseći u sve vekove.

Svemilostivi, Gospode, udostoj mene grešnoga da u strahu Tvome svršim Beskrvnu Žrtvu.

Gospode, kako da objavim slavu Tvoju i pohvalim veličinu ljubavi Tvoje kojom si me zavoleo i samo malo manjim od Anđela me načinio. Ovenčao si me da sa slavom i čašću uđem u Svetinju nad Svetinjama, Vladiko, da u svetom prinosu za ljude Tvoje, blagosiljam i preuznosim Tebe u sve vekove.

Slava: Gospode, ja sam sluga Tvoj i sin sluškinje Tvoje, kao što si mi kazao Duhom Tvojim Svetim, da Te zavoli duša moja i sva unutrašnjost moja, da se prilepim svetome hramu Tvome, gde mi podari da blagosiljam i preuznosim Tebe u sve vekove.

I sada: Ljubav i milosrđe držeći u naručju Tvome, Mati milosrđa javila si se svetu, Bogorodice. Ne prezri i mene kome treba Tvoje milosrđe, da kada predstanem za ljude pred licem Sina Tvoga, Hrista Boga našega, da bih sa Tobom, Blagodatna, blagosiljao Njega u sve vekove.


18 svi 2013 11:51
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
---------
Post Re: POKAJNI KANON GOSPODU NAŠEM ISUSU HRISTU
Pesma 9.

Irmos: U zakonu senke i pisalja vidimo izobraženje verni: svaki muški pol koji je otvorio matericu je svet Bogu. Stoga prvorođeno Slovo Oca Bespočetnoga, Sina Prvorođenoga od Matere bez muža veličamo!

Nemoj odvratiti lice Tvoje od mene, Bože, kada predstanem da sveštenodejstvujem pred Tobom!

Ne samo da nisam dostojan da uđeš pod krov duše moje, Gospode, nego nisam dostojan da uđem u sveti hram Tvoj i približim se Svetome Tvome Žrtveniku, gde Ti, Sveblagi Vladaru, mojim rukama, od svih ljudi najgrešnijega, zbog ljubavi Tvoje, bivaš razdrobljen radi svih i za sve.

Svemilostivi Gospode, udostoj mene grešnoga da u strahu Tvome svršim Beskrvnu Žrtvu.

Kao Davidovo pokajanje i dve udovičine lepte, prinosim Tebi moje suzne uzdahe, Gospode i molim Te: osveti moju dušu i srce i celog me obnovi i svećenje Tvoje neoduzeto od mene učini, da ne bude mrsko - za sud ili osudu pred Tobom ovo moje za ljude predloženje i prinos Beskrvne Žrtve.

Slava: Oče, u ruke predajem Duh moj, rekao si, Vladaru, kada si se za iskupljenje sveta na Krstu prineo. To mi daruj, Svemilostivi, da se do kraja saraspinjem pred Tobom, prinoseći za ljude blagoprijatnu žrtvu Tebi, koju, nadajući se na milost Tvoju, u silu i dejstvo Svetoga Duha osmeljujem se vršiti.

I sada: Videvši Te, Sveprečista Mati kod Krsta Sina Tvoga kako se sa Njim saraspinješ za svet i svetu Crkvu u nevoljama nikada ne ostavljaš, prilježno Te molim: pruži prema meni ruke Tvoje, ljubav i milosrđe i ukrepi me da bih prineo žrtvu za ljude blagoprijatnu Bogu.

Svjetilen, glas 6: Tiha svetlosti svete slave Besmrtnoga Oca Nebeskoga Isuse Hriste: prosveti i ozari dušu moju i Božanskim plamenom Duha Svetoga očisti i ukrepi me da svršim svetu i spasiteljnu službu, ovo sveštenodejstvo, u slavu Trisvetoga imena Tvoga, Bože naš.

Slava, i sada: glas isti: Zbog Tebe se raduje, Blagodatna, sva tvar, sabor Anđela i rod ljudski i mi radujući se zbog Tebe, kličemo: Vladarko, nemoj prestati sa gornjim silama i svima svetima, da moliš ispunjenje žrtve našega prinosa Utešiteljevoga na osvećenje duše i tela naših.


18 svi 2013 11:52
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron