Sada je: 11 pro 2019 10:47.

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća
 Pouke pustinjskih Otaca 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
36. I reče još:"Predati se Bogu potpuno i sa savršenim uzdanjem, ne smatrati sebe merilom i odseći svoju sopstvenu volju, predstavlja osnovno orudje duše."

37.Upita brat avvu Pimena:" Avvo našta treba posebno da obratim pažnju kada sam u keliji u bezmolovju?" A starac mu reče:"Ja sam tada čovek do grla zaglibljen u smrdljivo blato, teškim bremenom opterećen i vapim Bogu."Pomiluj me".

38.I reče još:"Čovek koji boravi zajedno sa drugim treba da bude kao kameni stub. da mu zloslove, a da nepada u jarost, da ga slave a da se ne gordi.

39.Reče avva Pimen:"Zato osećamo tako veliki napor jer ne prihvatamo svog brata onako kako nas upućuje Svet Pismo. Zar ne vidimo Hananejku koja je išla za Spasiteljem vičući i moleći ga da njena kći bude isceljena? A daq li ju je Spasitelj primio i ispunio joj želju?".

40. I reče još:"Gospod je zapovedio da zemlja na kojoj se prinose žrtve bude smirenoumlje."

41. Upita neki brat avvu Sisoja:" Kojim putem se dolazi do smirenja?" A starac mu odgovori:"Put koji vodi do smirenoumlja je ovaj: uzdržavati se, moliti se Bogu i boriti se da sebe smatraš manim od bilo kojeg čoveka"!.

42.Reče jedan od staraca:"Pitao sam avvu Sisoja:"Kako govore u psalmima o idolima?" A starac reče"Napisano je o idolima da usta imaju i neće govoriti, oči imaju i neće gledati, uši imaju i neće čuti" Ps 134, 15-17. Takav mora da bude monah. Osim toga idoli su gnusni. A monah treba sam sebe da smatra gnusnim".

43.Reče amma Sinklitikija:"Kao što je nemoguće izraditi brod bez klinova, tako je nemoguće spasti se bez smirenoumlja."

44.Reče starac:" Onaj koji poseduje smirenoumlje unižava demone, dok onoga ko ne poseduje smirenje demoni ismevaju".

45.I reče još:" Ne izgovaraj samo reči smirenja, nego se tako i ponašaj: jer bez smirenoumlja je nemoguće uzvisiti se do delanja po Bogu."


29 kol 2012 12:48
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
46. U jednom gradu je bio jedan episkop koji je bludno sagrešio. Jednoga dana kada je bilo sabranje u Crkvi iako niko nije znao da je sagrešio, sam je izašao i priznao pred svima da je počinio blud. I još reče narodu:"Ja nemogu da budem vaš episkop".
A ceo narod povika taj greh neka ostane na nas samo nam ti budi episkop". A on im odgovori" Ako želite da ostane u episkopiji samo učinite ovo što ću vam reći". I pošto zapovedi da se zatvore sva vrata na crkvi, baci se ničice pred jedan prozor i reče:"Noje Božji onaj ko ne zgazi na mene dok bude izlazio." I pošto svi učine što im je rekao i pošto i poslednji izadje, začuje se glas sa neba roji reče:"Zbog velikog smirenja, oprostio sam mu greh.

47.Bejahu dvojica monaha braće po telu. I dodje đavo da ih razdvoji. Jednog dana, mlađi upali svetiljku i đavolovim dejstvom, ona se prevrnu i razbi se. Stariji brat se razljuti i udari ga. Ali mlađi mu napravi metaniju i reče:"Ne žalosti se brate, ponovo ću je upaliti". I eto, iziđe sila Gospodnja i stavi demona na muke do jutra. Demon ode i ispriča svome starešini šta se zbilo.
Idolopoklonički žrec čuje demona koji je to pričao svom starešini. Odreče se sveta i postade monah. I odpočetka se držao smirenja. Govorio je da smirenje oduzima neprijatelju svu snagu, kao što je i sam demon čuo, jer čim demon uznemiri jednog monaha, jedan se okrene drugom i napravi metaniju, pa onesposobi njegovo dejstvo.

48.Starci su govorili:"Smirenoumljeje monahov venac!".

49.Upitali nekog starca kako duša stiče smirenje. A on odgovori:"Kada mari samo za sopstvena sagrešenja".

50. Reče starac:"Kao što zemlja nikada ne pada, tako ni onaj ko unižava samog sebe".

51.Reče starac:"Smirenje se ne gnevi niti bilo koga razdražuje!"

52. Neki djavoimani, strašno zapenivši, udari u lice monaha pustinjaka, ali starac mu tada okrete i drugi obraz i demon, nemogavši da podnese oganj od smirenja, smesta ode.


29 kol 2012 13:13
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
53. Reče starac:"Kada ti dodje pomisao visokoumlja ili gordosti, ispitaj svoju savest: jesi li se držao svih zapovesti, voliš li svoje neprijatelje i da li se žalostiš kada neko sagreši, smatraš li sebe beskorisnim slugom i najgrešnijim od svih. I nemoj opet posle da se uzgordiš, čim sve to ispraviš, jer treba da znaš da zakva pomisao sve to uništava".

54.Reče starac:"Onome koga cene ili hvale više nego što zaslužuje nanose veliku štetu, a onaj koji od ljudi uopšte nije cenjen biće od Boga proslavljen!"

55.Upita brat jednog starca:"Da li je dobro praviti mnogo metanija?" A starac odgovori:"Vidimo da se Bog javio Isusu Navinu dok je taj ležao licem na zemlji".

56.Pitali starca:"Zašto demoni tako žestoko dižu borbu na nas?" A on odgovori:"Zato što odbacujemo svoje oružje, a to je nipodaštavanje od drugih, uniženje sirotovanje i trpljenje."

57.Pitali starca šta je smirenje, a on odgovori:"Ako brat sagreši prema tebi, a ti mu oprostiš pre nego što on to od tebe zatraži."

58.Reče starac : "Za svako iskušenje nemoj bacati krivicu na ljude, nego samo na sebe i kaži:"To me je snašlo zbog mojih sagrešenja."

59.Upita brat starca:"Ako mi neko donese reči spolja, hoćeš li, avvo, da mu kažem da mi ih ne prenosi". "Ne" reče starac. Brat ga ponovo upita:"Zašto?". A starac mu reče:"Zato što se do sada ni mi nismo držali toga. Jer iako ćemo reći bližnjemu da to ne čini možda ćemo i sami činiti isto. "Šta onda treba da činimo?" "Ako tako hoćemo, ćutanje je dovoljno za bližnjeg2.

60.Upita brat staca:"Šta je to smirenoumlje?" A starac odgovori:"Kada činiš dobro onima koji ti čine zlo." " A ako čovek nemože da dostigne dotle šta da čini?" "Onda je bolje da ćuti".

61.Jednom odu neki u Tivaidu kod jednog starca i sa sobom povedu i jednog djavoimanog da ga starac isceli. Posle mnogo molbi reče starac demonu"Izlazi iz stvorenja Božjeg!" A demon odgovori:"Izaći ću, ali mi ti pre toga odgovori na pitanje: ko su jarad a ko su ovce?" Čuvši to demon povika:"Eto zbog tvog smirenja smesta izlazim" I toga časa izidje.

62.Upita brat starca:"Šta je u stvari tudjinovanje?" A starac odgovori."Poznavao sam jednog brata koji je boravio u tudjini i zatekao se u crkvi. A baš je bilo vreme trpezi, pa sede i on da jede sa braćom. Ali oni rekoše:"Ko je doveo ovoga?" i izbaciše ga. On ode. Neki se ipak sažališe na njega pa ga pozvaše natrag. Posle jela neki su ga pitali šta je osećao kada su ga izbacili pa pozvali natrag.A on im reče:"Smatrao sam da delim sudbinu sa psom, koji odlazi kada ga oteraju i dolazi kada ga ponovo pozovu.


30 kol 2012 13:07
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
62.Reče starac:"Nemoj u svom srcu da govoriš protiv svog brata verujući da si trezveniji i veći podvižnik od njega, nego se potčini blagodati Hristovoj u siromaštvu duha i nelicemernoj ljubavi, kako nebi pao u vlast duha gordosti i uništio sav svoj trud. Jer pisano je "Koji misli da stoji neka pazi da ne padne" (I Kor. 10, 12). Neka tvoj život uvek bude solju začinjen u duhu gospodnjem.

63.Reče starac:"Nikada nisam prevazišao svoje mere kako bih se uzneo više, niti sam se pak uznemirio što sam prinuđen da se unizim. Sva moja briga je da molim Boga sve dok me ne oslobodi od staroga čoveka."

64.Zamoli brat starca."Reci mi avvo nešto za spasenje". "I kada bih rekao nisam podoban tlo mi je *slano".
* besplodno

65. Starci su govorili:"Kada lukavi ne podiže borbu na nas, onda treba još da se smiravamo, jer nas Bog štiti, znajući našu slabost. A ako se pogordimo uklanja od nas zaštitu i onda smo propali."

66.Jednom od braće javi se đavo preobražen u andjela svetlosti i reče mu:"Ja sam Gavrilo i poslan sam tebi". I on odgovori:"Vidi da nisi poslan možda nekom drugom, jer ja nisam dostojan." I on smesta nestade.

67.Starci su govorili da čak i ako ti se javi istinski andjeo, nemoj odmah u to da poveruješ, nego smireno reci:"Ja nisam dostojan da vidim andjela kada živim u grehu".

68.Govorilo se kako je neki starac u keliji jasno video demone i nipodaštavao ih. A đavo, videći da ga starac pobeđuje, dođe, javi mu se i reče:"Ja sam Hristos!". Čim ga starac ugleda, zatvori oči. Reče mu tada đavo:"Zašto zatvaraš oči? To sam ja Hristos". a starac mu odgovori."Ja ne želim ovde da vidim Hrista" I čim to ču đavo nestade.

69. Drugom starcu su govorili demoni:"Hoćeš li da vidiš Hrista?" A on im reče:"Gubite se i vi i to što govorite. Ja verujem u Hrista Koji je rakao:"Ako vam ko reče:Evo, ovde je Hristos ili ondje, Ne verujete". Mt. 24, 23. I oni odmah nestadoše.

70.Propovedali su o nekom starcu kako je postiojedući samo jednom nedeljno sedamdeset sedmica kako bi mu Bo otkrioneku izreku iz pisam ali mu Bog nije otkrio.
Onda u sebi reče:"Zaista toliko sam se trudio i ništa nisam postigao, idem kod brata da ga pitam". I čim izađe, dođe anđeo poslan od Gospoda i reče mu:"Onih sedamdeset sedmica koje si proveo posteći nisu dospele do Boga. Ali kada si se unizio kako bi otišao bratu, poslan sa da ti otkrijem izreku." Pošto mu otkri odmah se udalji

71.Reče starac:"Draže mi je sagrešenje sa smirenoumljem, nego pobeda sa gordošću."


30 kol 2012 13:40
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
72. Reče neki starac:"Ako čovek sa strahom Božjim i smirenjem uputi brata da nešto čini, ona reč koja proističe od Boga podstiče brata da se podčini i da učini ono što mu odrede da čini.
Alli ako neko hoće da zapovedi bratu, ali ne sa strahom Božjim, nego da nametne svoj autoritet, onda Bog, koji vidi ono što je u dubini srca, ne daje otkrivenje bratu da posluša; jer je delovanje po Bogu očigledno, a očigledno je i ono koje nastaje kao proizvod želje za nametanjem svoje volje."

73.Reče starac."Ne nipodaštavaj onoga koji je pored tebe, jer neznaš da li je duh Božji u tebi ili u njemu.Kažem, onaj ko je pored tebe, a mislim, naravno, na onog ko te služi."

74.Neki brat upita staca:"Ako se nastanim sa nekim bratom i vidim da se dešava nešto neprilično, šta veliš da li da to kažem?" A staracd mu odgovori:"Ako su oni sa kojima boraviš stariji od tebe, ili tvoji vršnjaci, bolje je da ćutiš i bićeš spokojan. Jer tako si ako mladji potčinjen i onda si bez brige. Brat mu onda kaže:"Šta da radim oče jer me uznemiravaju pomisli?" a starac mu reče:"Ako ne možeš da podneseš, reci im jedanput ali smireno. Ali ako te ne poslušaju, svoju muku prepusti Bogu, odreci svoju volju. I vodi računa da to bude što neprimetnije kako bi tvoje staranje bilo po Bogu. Ali kako ja na to gledam mnogo je bolje sćutanje jer je ćutanje smirenoumlje."

75.Jedan se brat ogorči na drugog brata. Kada je onaj to čuo, dodje da zataži od njega oproštaj. Ali on ne htede da mu otvori vrata. On onda ode kod nekog starca i ispriča mu ceo slučaj. A starac mu reče:"Pazi da možda u sebi nemaš želju da osudiš onog brata da je on kriv, a da sebe opravdaš i zato ga Bog nije prosvetlio da ti otvori. Ali ipak pazi dobro šta ću ti reći. Čak i da on jeste sagrešio prema tebi, gledaj da sebe ubediš da si saghršio prema njemu i daj svome bratu za pravo. Posle toga Bog ćemu dati otkrivenje da treba da se pomiri sa tobom".
I brat zaista ubedi sebe i učini tako. Ode kod brata i dođe do njegovih vrata. I čim ga onaj iznutra primeti. sam prvi oseti kajanje i čim otvori vrata, srdačno ga zagrli. I otada su braća živela lepo i u miru."

76.Upita brat starca:"kakvo je napredovanje čovekovo koje i Bog želi?" A starac mu odgovori:"Čovekovo napredovanje je smirenje: jer onoliko koliko se čovek spušta do smirenja, toliko se uzvisuje u napredovanju."


31 kol 2012 13:35
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
77. Reče starac"Ili se sklanjaj i izbegavaj svet, ili ismevaj svet i ljude, praveći se u što većoj meri lud."

78.Reče starac."Ako nekome, smiravajući se kažeš "oprosti mi" sažižeš demone."

79.Reče starac:"Ako stekneš ćutanje, nemoj smatrati da si stekao vrlinu, nego reci:"Nedostojan sam i da govorim".

80.Reče starac:"Kada mlinar mazgi, koja okreće žrvanj, nebi stavio štitnike na oči da nebi mogla da gleda sa strane, mazga bi tada pojela sve što bi svojim trudom samlela. Tako i mi po domostroju , Božjem, imamo pokrivene oči da nebismo videli dobra koja smo učinili i kako se zbog toga nebismo smatrali srećnima i zato izgubili platu. Zbog toga je svako pod iskušenjem od nečistih pomisli. Zato vidimo samo nečiste pomisli kako bismo sebe osuđivali.
Tako nečiste pomisli postaju štitnik našim očima, da nevide ono malo dobra što smo učinili. A kada čovek samog sebe osuđuje, ne gubi svoju platu".

81.Pitalinekog starca šta je smirenje a on odgovori:"Smirenje je veliko i božansko delo: put koji vodi do smirenja su telesni napori i gledanje na sebe kao na najvećeeg grešnika od svih". P a nastavi.2To delatno znači da čovek ne treba da gleda tuđe grehove, nego uvek samo svoje. i neprestano da moli Boga."

82.Zamoli brat jednog starca;"Reci mi nešto čega ću se držati kako bih se zahvaljujući tome spasao." I starac mu reče:"Ako možeš da podneseš kada te ruže, to je najveća od svih vrlina."

83.Reče starac."Spasava se onaj ko može da podnese nipodaštavanje, ruženje i klevetu."

84.Reče drugi starac:"Nemoj uspostavljati blisko poznanstvo sa igumanom, niti se redovno sa njime druži, jer ćeš tako steći isuviše veliku slobodu obraćanja, pa ćeš poželeti da budeš iguman."

85.Neki sveti čovek videći drugoga da greši gorko zaplaka i reče:"On danas greši, a ja svakako sutra" Inače kakav god greh da neko počini pred tobom, ne sudi mu, nego sebe smatraj grešnijim od njega.


01 ruj 2012 11:22
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
86. Bio u jednom manastiru neki brat koji je na sebe preuzimao sve grehove bratije i čak je i za blud osudjivao sebe samoga i govorio da je počinio greh.
Pojedina braća, neznajući da to svesno čini, počeše roptati protiv njega i govoriti:"Koliko zla je već počinio a ne radi ništa." Ali avva, znajući da on to čini namerno reče bratiji:"Draža mi je jedna njegova prostirka sa smirenjem koju on napravi nego sve vaše sa gordošću. Hoćete li da vam Bog to otkriije?" I donese jednu prostirku koju je napravio onaj brat i trostruku količinu onih koju su napravila ona druga braća, i pošto upali vatru sve ih baci u nju. Sve su prostirke izgoreleosim prostirke onog brata. Kada braća to videše, uplašiše se, naprave metaniju i otada su na njega gledali kao na oca.

87.Reče starac:"Nemoj u sebi nizbogčega da osudjuješ brata!".

88.Pitali jednog starca:"Kao to neki kažu da imaju vidjenje andjela?" A starac odgovori:"Srećan je onaj ko uvek vidi svoje grehove!".

89.Neki brat upita starca:"Zašto brat ima nešto protiv mene, iako mu napravim metaniju?". A starac mu odgovori:"Reci iskreno, dok mu praviš metaniju, imaš li u sebi samoopravdanja da je on sagrešio protiv tebe, a ti od njega tražiš da ti oprosti samo zbog zapovesti?". A brat odgovori."Tako je!" Reče mu onda starac:Zato mu Bog ne daje otkrivenje da odagna neprijatnost koju osjeća prema tebi, jer mu ti ne napraviš metaniju sa uvjerenjem da si sagrešio prema njemu, nego veruješ da je on sagrešio prema tebi.Ali ispravno je ovo: čak i da on jeste sagrešio prema tebi, saglasi se u sebi da si ti onaj koji je sagrešio prema svome bratu. I onda će mu Bog otkriti da ne oseća neprijatnost prema tebi."

90.Reče strac:"Draže mi je da budem poučen nego da poučim!"

91.Reče starac:"Ono što čoveka isceljuje i što želi Bog je ovo: da čovek prihvati odgovornost za svoja sagrešenja pred Bogom!."


03 ruj 2012 09:55
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
92. Reče starac:"Kada je blagovernost praćena smirenoumljem, čini dobro u svim slučajevima. Neko se , na primer, šali i veruje da je mio. Ali ako to čini dugo vremena, osuđuju ga, dok blagovernog koji sebe čuva smirenoumljem uvek poštuju."
*balgovernost označava pažljiv život, bojazan, strah Božji.

93.Reče starac:"Kada bismo se starali za smirenoumlje, nebi nam bile potrebne vaspitne kazne; sve ružno i strašno nam se dešava samo zbog gordosti. Jer, ako se apostolu, da se nebi "pogordio zbog mnoštva otkrivenja...dade...žalac u tjelo" (2. Kor. 12,7), da ga muči, koliko će pre nama, koji se preuznosimo, da nas sam satana gazi sve dok ne postanemo smireni?"

94.Upita brat starca:"Šta je monahovo napredovanje?" A starac mu odgovori:"Smirenje je ono što vodi monaha napretku."

95.Reče starac da je smirenje monahov venac. Ako monah osuđuje samog sebe u svakoj prilici sa mnogo smirenja i ljubavi Božje, gde god provodi svoj monaški život, blagodaću Božjom, imaće spokojstvo.

96.Nekom starcu, budući da je posedovao veliko smirenje, podari Bog dar da čita misli ljudi. Pošto je tako starac znao sve što je drugim ljudima na pameti, kad god bi neki dolazili da ga posete, on bi molio Boga da mu oduzme taj blagodatni dar. Ode tako kod jednog velikog starca i zamoli ga:"Bori se zajdno samnom da mi taj blagodatni dar bude ponovo uzet." I obojica su tako, svaki u svojoj keliji, molili Boga za to. Dopre do starca glas koji mu reče:"Eto, oduzimam ti blagodatni dar, ali opet, kada god poželiš, imaćeš ga."


04 ruj 2012 09:39
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
97. Bio jednom jedan monah koji je izuzetno voleo braću, a koji nisu njega voleli i na pamet mu nikada ne bijaše nikakvo zlo. Neki brat jedanput ukrade neke sasude i odnese ih u keliju pomenutog brate, a da ovaj o tome nije imao pojma. Posle nekoliko dana izađoše na videlo ti sudovi, pa tog starca uhvate, a on napravi metaniju pa reče."Oprostite, kajem se!"
Prođe nekoliko dana i ponovo dođe onaj brat koji beše ukrao sasude i zapodene razgovor sa starcem u čiju keliju beše sakrio ukradene sasude i reče mu:"Ti si ukrao sasude." I starac mu napravi metaniju i reče:" Oprosti mi!"
Tako čak i ako bi nekada neko od braće za nešto bio kriv i poricao svoju krivicu, starac je pravio metaniju i govorio:"Ja sam sagrešio, oprostite mi". Toliko je taj prepodobni starac bio blagočestiv i smiren, da nikada nikoga nije povredio ni jednom jedinom rečju.

98. Reče starac:"Nije smirenouman onaj koji je smiren na rečima, nego onaj ko sa radošću prihvati ruženje i poniženje od svog bližnjeg."

99. Reče starac:"ako između tebe i nekog drugog dođe do nesporazumai onaj odreken da je izgovorio neke reči, nemoj ga razdraživati, ponavljajući "rekao si" jer će se uzjoguniti i reći:"Da rekao sam pa šta?" pa će doći do velike smutnje.
Povrh toga ispripovedi kako su se dva straca u Kelijama sporečkali oko citata iz Svetog Pisma. Jedan u toku rasprave izgovori reč koju nije trebalo a drugi ispriča svešteniku.
Ode sveštenik koda starca i upita:"Jesi li rakao tu i tu reč?" "Jesam". I sveštenik mu zapovedi:"kada dođeš u crkvu poreci da si to rekao".
I kada dođe u crkvu upita ga sveštenik:"Jesi li rekao tu i tu reč?""Nisam", odgovori starac. Reče i onom drugom."Jesi li ti čuo tu i tu reč?" Onaj porekne, napravi metaniju i tako se pomiriše.

100. Bio neki brat u Kelijama koji beše dospeo do tako velikog smirenja da se uvek molio:Gospode, zgromi me, jer iako sam zdrav, ne slušam ono što govoriš i nesaobražavam se sa time!"


05 ruj 2012 09:45
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
---------
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
101.Jedan brat pozove drugog da dodje u njegovu keliju da ga ugosti. Ovaj nedodje. Kasnije ovaj brat dođe kod njega i napravi metaniju pred njim pa ga ponovo zamoli da dđe.
Pođe tada zajedno sa njim. I brat ga upita:Zašto nisi došao kada sam te toliko puta molio?" A onaj odgovori:"Kada si mi govorio samo rečima, nisam imao otkrivenje da dodjem a kada sam video monaško delanje, onda sam sa radošću pošao sa tobom!".

102.Neko upita starca šta da činim, muči me sujeta?" A starac mu odgovori:Dobro si učinio što si stvorio nebo i zemlju." Na to se brat skruši, napravi metaniju i reče:"Oprosti mi, jer ništa tako nisam napravio." A starac mu reče:"Ako je Onaj koji je sazdao sve došao do smirenoumlja, zbog čega si ti koji si prah postao sujetan? Šta je onda tvoje delanje nesrećniče?"

103. Reče starac:"Ako boraviš u pustinji u bezmolovju, nemoj misliti da činiš nešto značajno; bolje smatraj sebe psom oterani iz sveta i vezanim, jer je ujedao i napadao ljude."


06 ruj 2012 10:08
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron