Sada je: 19 stu 2019 02:16.

Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3
 Pouke pustinjskih Otaca 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
104. Reče starac:"Često je bivalo da je smirenje i bez napora mnoge spasilo. A to svedoče carinik i bludni sin koji su rekli samo nekoliko reči i spasili se. Sami napori čovekovi, ako ih ne čini u smirenju, vode čoveka u propast. Jer se mnogi zbog velikog truda pogorde kao farisej."


07 ruj 2012 15:45
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
DA SE TREBA ČUVATI DA BILO KOME SUDIMO

1.Reče starac:"Ako neko čak i pred tobom bilo kako sagreši, ne sudi mu, već sebe smatraj grešnijim od njega. Jer njegov greh si video, ali njegovo pokajanje nisi."

2.Reče avva Isaija:" Ako ti dođe pomisao da sudiš nekome zbog nekog sagrešenja, prvo treba da pomisliš da si grešniji od njega i ne veruj da je sve što smatraš istinom Bogu ugodno. I zato se ne usudi da osuđuješ bližnjega".

3.I reče još:"Ako ne osuđuješ bližnjega, nego sebe unižavaš, pružaš spokojstvo svojoj savesti."

4.Dođe jedno đavoimano dete da se isceli i poseti jedenoga brata iz opštežića u Egiptu. Izađe starc i vide brata kako sagrešuje sa dečakom, ali ga ne razobliči, rekavši:" Budući da ga Bog, koji ga je sazdao, vidi i ne sažiže ga, ko sam ja da ga razobličim?".

5.Reče avva Mojsije:"Celokupn podvizavanje treba da stremi neosuđivanju bližnjeg. Jer kada ruka Gospodnja"pobi sve prvence u zemlji Misirskoj... nebešekuće u kojoj ne beše mrtvaca" Upita ga brat:" Šta znače te reči?" "To znači" reče starac"Ako budemo mogli da vidimo svoje grehove, nećemo videti grehe bližnjega. Uostalom, besmisleno je da čovek, ako ima svog mrtvaca, ide da oplakuje mrtvaca svog bližnjega.
I umreti pred svojim bližnjim znači imati pred sobom svoj greh i ne voditi brigu ni o kom čoveku da li je dobar ili rđav. Ne čini zla ni jednom čoveku, niti ikome smišljaj zlo. Ne nipodaštavaj onoga ko čini zlo, ali se ne saglašavaj s onim ko bližnjemu nanosi zlo, niti se raduj sa onim ko bližnjemu nanosi štetu. To znači biti mrtav pred svojim bližnjim.
Ne osuđuj nikoga. Reci:Bog oznaje svakoga. I ne saglašavaj se sa onim koji osuđuje; ne raduje se što osuđuje, ali nemoj niti da ga mrziš. To je smisao toga da ne sudimo.
Ne budi ni jednom čoveku neprijatelj i ne drži neprijateljstvo u svom srcu. Ne mrzi ni onoga koji gaji neprijateljstvo prema bližnjemu. To je mir.
Podstiči sebe na sve to. napor je privremen, dok je pokoj večni, blagodaću Boga Logosa. Amin.


Dragi moji prijatelji dok sam prepisivao ovo srce mi se stezalo od savesti koja me je štipala. Dovoljno je samo da se setim koliko sam ovo puta prekršio i mogu da kažem samo :Gospode budi mi milostiv!


26 ruj 2012 11:28
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
5.Neki brat upita avvu Pimena:"Reci mi kako da postanem monah?" A starac reče:"Ako želiš da nađeš spokojstvo i u ovom svetu i u budućem životu, u svakoj okolnosti se pitaj:"Ko sam ja?"I ne osuđuj nikoga.

6.Upita brat avvu Pimena:"Šta da radim? Čim krenem da vršim svoje duhovno delanje mnome ovlada lenjost". A starac mu reče:"Ne nipodaštavaj nikoga, niti ikoga osuđuj. Nikoga ne optužuj i Bog će ti podariti spokojstvo i tvoje duhovno delanje biće spokojno."

7.Reče jedan starc: " Ne sudi bludnika, ako si celomudren.I ti si prestupio zakon kao i on. Jer onaj koji je rekao:"Ne čini preljubu" rekao je i "ne sudi".


28 ruj 2012 14:15
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
8.Kada jednom dđe avva Pimen da se nastani u Egiptu desi se da je pored njega boravio jedan brat koji je imao ženu. I nikada ga nije razobličio. Jedne noći ta žena se porodi. Starac to primeti i pozove mlađeg brata:"Uzmi" reče bratu"bokal vina i podaj susedu, jer ćemu danas trebati" Njegova braća, razume se, nisu znala o čemu se radi, ali brat učini što mu je starac odredio.
A brat iz susedstva imao je od tga toliku veliku korist i dođe u stanjeskrušenosti. Posle nekoliko dana otpusti ženu sa svim što joj je bilo potrebno, otpusti je da ode. Potom reče starcu:"Ja se danas kajem" I podiže u njegovoj blizini keliju za sebe. Otada je često dolazio kod starca a starac mu je pokazivao svetli put Božji i pridobio ga.

9.Reče jedan od otaca:" Nema na svetu takvih ljudi kao što su hrišćani, a nema ni takvog reda kao što su monasi. Ali jedino što ih kvari jeste to što ih đavo nagoni na zlopamćenje prema braći i što govore:"On mi je ovo rekao, a ja sam njemu rekao ono." Pa iako svaki pred sobom ima svoju prljavštinu, ne vidi je, nego se bavi onim što čini njegov bližnji. I to im nanosi veliku štetu."

10.Čovek koji je dostigao do svetosti, kad god vidi da neko pogrešuje, prolije suze i kaže:"Danas on a sutra sigurno ja" I još ako je pred tobom istinski sagrešio, ne sudi mu, nego smatraj sebe grešnijim od njega, bez obzira na to što je mirjanin.


30 ruj 2012 13:04
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
11.Pričalo se o nekome da je bio monah u egiptu u usamljenoj keliji. Obično su ga posećivali jedan brat i jedna devstvenica. Jednom prilikom zatekoše se zajedno kod starca. Kada pade veče, starac prostre slamaricu i leže između njih. Ali brata napade bludno iskušenje zbog devstvenice, napade je i oni počiniše greh. Starac iako je primetio, ne reče ništa. Kada je svanulo, isprati ih nepokazavši im bilo čim da mu je bilo neprijatno zbog onoga što se dogodilo.
Dok su oni išli putem, raspravljali su da li ih je starac primetio, ili nije. I vratiše se kod starca, napraviše metaniju i rekoše:"Avvo zar nisi primetio da nas je napao satana". "Jesam" reče im. "A gde ti je bila pomisao u to vreme?"
"Pomisao mi je u to vreme bila na mestu gde je Hristos bio raspet: Stajao sam tamo i plakao."
Posle toga pošto su dobili epitimiju od starca i okajali se postali su izabrani sudovi Božji".


02 lis 2012 12:44
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
---------
Post Re: Pouke pustinjskih Otaca
12.Neki brat upita jednog starca da ga pouči kako nebi sagrešio mišlju.
"Predpostavimo"reče"da vidim da je neko učinio nešto, pa to ispričamo nekom drugom, ali samo razgovaram o tome. Da li je to osuđivanje?"
Starac reče:"Ako govoriš sa strašću, to jeste osuđivanje; ali ako si oslobođen strasti, nije osuđivanje. Ali da lo nebi postalo veće, bolje je ćutati."

13.Beše neki starac koji je svakog dana jeo po tri dvopeka. Poseti ga neki brat i kada sedoše da jedu, postavi i bratu tri dvopeka. Vide potom starac da brat ima potrebu da pojede više pa mu donese još tri dvopeka. Pošto su završili sa jelom osudi starac brata i reče mu:"Ne3 treba brate da služimo telu." A brat napravi metaniju starcu i ode.
Sledećeg dana, kada dođe vreme jelu, starac postavi tri dvopeka za sebe. Ali pošto ih pojede oseti da je još gladan, ali se uzdrža. Sutradan mu se desi isto. I poče da se oseća iscrpljenim. Tada starac razumede da ga je napustio Bog i bacivši se pred Boga poče ga moliti sa suzama zbog svog sagrešenja.


03 lis 2012 12:12
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 26 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron