Sada je: 11 pro 2019 10:19.

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 Šahovnica u hrvatskom grbu 
Autor/ica Poruka
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Šahovnica u hrvatskom grbu

Sponsored Links

Šahovnica u hrvatskom grbu

Šahovnica ima prema legendama nekoliko podrijetla.
-Prvo prema arheološkim istraživanjima u Iranu, sjeveru Krima(Ukrajna), Gruziji i Afganistanu:
nađeni isklesani oblici šahovnice i raznih pletera(netočno da pleter vučemo iz antike ili slavenske uljudbe).
Također u Iranu je crvena boja oduvjek označavala jug, a bijela sjever(zvuči poznato? bijela i crvena hrvatska)

-Druga Držislavova legenda:
Mletački dužd Petar II. Orseolo 998. ploveći po Jadranu prisvajajući hrvatske gradove ulazi u sukob sa hrvatskom mornaricom. U borbi koja je uslijedila dužd je pobjedio i zarobio kralja Držislava te ga odveo u zarobljeništvo. Držislav je u zarobljeništvu prekračivao vrijeme šahom a dužd mu je ponudio. Da njih dvojica igraju 3 partije, ako Držislavon dobije sve tri partije slobodan je, u suprotnom će ostati rob cijelog svog života. Držislav je prema predaji pobijedio dužda te tako kao svoj simobl uveo šahovnicu.

Trenutačno poznati povijesni izvori:
-najstariji hrvatski grb je tzv. ''ilirski'' sa šestokrakom zvijezdom i polumjesecom šiljcima okrenutim prema gore.

-Također 1458. god. na grbu hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina, hrvatske zemlje predstavlja grb sa tri lavlje glave.

-najstariji pronađeni hrvatski grb(prva bijela naravno) je iz 1495. godine. Nalazi se Innsbrucku na pročelju gradsko sudsko-magistralnog oca(također se nalaze i drugi hrvatski grbovi dalmacije i slavonije)

-zanimljivo je da kroz hrvatsku povijest najviše je hrvatsku državnost predstavljala šahovnica sa prvim bijelim poljem, razlog tome se često nalazi, da prva bijela označava državnost te mir, dok prva crvena ratno razdoblje(primjerice vojna banska zastava bana jelačića sa prvim crvenim poljem).

-Također postoji legenda da prva bijela označava samostalnost, dok prva crvena sužanjstvo(to je postalo popularno početkom 20.st jer stotinama godina prije službeno bilo bijelo polje, a tokom jugo-terora kraljevine i SFRJa crveno prvo polje)

slikanajstariji hravtski grb sa šahovnicom:

Sa interneta herceg B


13 stu 2010 16:35
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slikaPovijesni grb Hrvatske na zgradi Hrvatskog sabora (Historical CoA on Croatian Parliament building)

Sponsored links13 stu 2010 16:52
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slika

Uzorak bijelih (argent) i crvenih (gules) kvadrata (4×4) kao grb Hrvatske prvi se put službeno pojavljuje 1508. godine na portretu Fridrika III. Habsburškog, koji je naslikao Hans Burgkmair. Pretpostavlja se ipak da je bio u uporabi još od 11. stoljeća. 1512. godine bila je izdana spomenica Maksimilijana I. sa slikom njegovog groba. Rubom groba prikazano je osam grbova zemalja, a među njima i hrvatski grb s 5 x 5 polja. Hans Burgkmair portretirao je 1525. kralja Vladislava II. Na slici je i hrvatski grb (7 x 4). Prikazan i na spomen-medalji što ju je Vladislav II. izdao 1525. godine. Na dokumentu kojim Sabor Hrvatske i Dalmacije, 1. siječnja 1527. godine, potvrđuje izbor Ferdinanda Habsburškog za hrvatskog kralja (tzv. Cetinski sabor) nalazi se šahovsko polje s 8×8 polja unutar kružnog pečata uz čije rubove polukružno piše Regni Sigillum (lat. „Pečat Kraljevstva“). Heraldički gledajući (zdesna), prvo je polje bijelo. To je jedan od sedam pečata što su ih na taj dokument stavili Ferdinandovi izaslanici i poglavari hrvatskih plemićkih obitelji. Takav će grb biti u osnovi kasnijih hrvatskih grbova unutar Habsburške Monarhije.


13 stu 2010 17:01
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slika


Na grbu hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina (1458.-1490.) Hrvatsku predstavlja grb s tri zlatne okrunjene lavlje glave (heraldički su to leopardove glave) na plavom polju (azure), koji će se kasnije odnositi isključivo na Dalmaciju. Grb se nalazi u vanjskom krugu Korvinova grba, među grbovima zemalja povezanih s ugarskom krunom. Grb Dalmacije s tri zlatne okrunjene leopardove glave koristi se barem od 14. stoljeća, a potvrdio ga je kralj Žigmund Luksemburški (vladao od 1387. do 1437.). U početku su to bile tri okrunjene lavlje glave okrenute lijevo na crvenom štitu, što podsjeća na grb Luksemburgovaca, pa je moguće da je grb ove dinastije i u korijenu dalmatinskoga grba. Kao što se vidi već na grbu Matije Korvina, ubrzo su lavlje glave pretvorene u glave heraldičkih leoparda (okrenuti en face), a štit je postao plav. Do 1525. često je njime predstavljana cijela Hrvatska.


Zadnja izmjena: ; 13 stu 2010 19:25; ukupno mijenjano 1 put/a.

13 stu 2010 17:16
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slika


Nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe iz 1868. u službenoj uporabi u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji, koja se još nazivala i Trojedno kraljevstvo Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, bio je grb sastavljen od grbova ovih kraljevstava okrunjen Krunom sv. Stjepana. Premda Dalmacija tada nije bila pod jursdikcijom hrvatskoga bana, ovim se grbom simbolično izricala želja za jedinstvom hrvatskog nacionalnog teritorija. Odlukom od 19. lipnja 1876. grb je detaljnije opisan, a prema njoj na štitu treba lijevo stajati grb Hrvatske, desno Dalmacije, te dolje Slavonije. Naredbom od 16. studenog iste godine propisano je da nad štitom ima biti Kruna sv. Stjepana. Naredba od 20. prosinca 1899. jasnije utvrđuje redoslijed hrvatskog i dalmatinskog, određujući da se riječi „lijevo“ i „desno“ u naredbi iz 1876. valja shvatiti heraldički, tako da s položaja onoga koji gleda grb, hrvatski grb stoji desno, a dalmatinski lijevo. 21. studenog 1914. ban Trojednoga kraljevstva Ivan Skerlecz ponovno donosi odluku kojom potvrđuje da se službeno u tome kraljevstvu može koristiti isključivo grb s Krunom sv. Stjepana, što dokazuje da ova kruna zbog nastojanja ugarskih vlasti oko mađarizacije nije bila sasvim prihvaćena, pa je rabljena inačica s drugačijim krunama, a ponekad i bez kruna, kao što je slučaj na krovu crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu. Rakovička buna iz 1871. rabila je na svojoj zastavi isti grb, ali je na njemu u sredini bio položen crveni štit sa srebrnim polumjesecom i zlatnom šestokrakom zvijezdom (slično grbu Narodne garde iz 1848.).


Zadnja izmjena: ; 13 stu 2010 19:33; ukupno mijenjano 1 put/a.

13 stu 2010 19:15
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slika

Nakon što je Hrvatski sabor raskinuo 29. listopada 1918. sve državno-pravne veze s Austrijom i Ugarskom, te je Hrvatska postala dijelom Države Slovenaca, Hrvata i Srba, trostruki grb, ali bez krune i sa zvijezdom u donjem plavom polju slavonskoga grba, a ne u gornjem, pojaljuje se na poštanskim markama. To međutim nije bio službeni grb, već umjetnički izražaj Rudolfa Valića koji je zajedno s Rudolfom Sabljakom oblikovao marku. U Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca samo grb s crveno-srebrnim šahovskim poljem predstavlja Hrvatsku na zajedničkom grbu koji na štitu još sadrži i srpski i slovenski grb na bijelom dvoglavom orlu.


13 stu 2010 19:19
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slika
Nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske 1941., Zakonom o državnom grbu, državnoj zastavi, Poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih ureda od 28. travnja 1941., grb koji ulazi u službenu uporabu opisan je na sljedeći način: „Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit s 25 četvorinskih polja bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poredanih naizmjence u pet redova tako da je početno polje bijelo (srebrno). Nad grbom je znak u obliku zvjezdolike troplete vitice iste crvene boje koja uokviruje bijelo polje u kojemu je veliko slovo U tamno modre boje.“ Ova tropleta vitica znak je ustaškog pokreta. Postojale su dvije inačice štitova koje su se podjednakom učestalošću pojavljivale u uporabi. Jedna je bila polukružna, a druga sa zašiljenim donjim dijelom. Bilo je i više inačica vitica. Grb je bio u uporabi u NDH do 8. svibnja 1945.


13 stu 2010 19:38
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slika

Nakon Drugog svjetskog rata u vrijeme Federalne Države Hrvatske rabljen je znak (heraldički nije grb jer se svi dijelovi ne nalaze unutar štita) s crvenom petokrakom zvijezdom u središtu obrubljenom vijencem koji je zdesna imao granu masline, a slijeva klas žita. Ovakav je znak bio u uporabi do 18. siječnja 1947.[1] Od tada, u NR Hrvatskoj (državni grb) i u SR Hrvatskoj (republički grb), sve do 1990., u službenoj je uporabi bio povijesni hrvatski grb s prvim crvenim poljem, uronjen u valovito more (plavo i srebrno), i s izlazećim zlatnim suncem iza štita. Grb je bio okružen vijencem od žitna klasja sa srebrnim nakovnjem u dnu i zlatom obrubljenom crvenom petokrakom zvijezdom na vrhu. Dizajn je načinio Vanja Radauš.[2] U klasičnoj socijalističkoj ikonografiji žito predstavlja plodnost i seljaštvo, nakovanj predstavlja prekaljenost[3] ili radništvo, a izlazeće sunce označava novo jutro koje dolazi s komunizmom. Iz iste je ikonografije i crvena petokraka. Ustav SR Hrvatske od 22. veljače 1974. ovako opisuje taj grb: „Grb Socijalističke Republike Hrvatske je polje okruženo sa dva snopa žitnog klasja zlatne boje. U dnu polja je željezni nakovanj nad kojim se blago talasa morska pučina. Iz morske pučine uzdiže se historijski hrvatski grb iznad kojega izlazi sunce. Snopovi žitnog klasja dolje se sastavljaju i isprepliću, a u svom sastavu opleću postolje nakovnja. Između vrhova klasja je zlatom obrubljena crvena petokraka zvijezda kojoj su donji kraci usmjereni u polje grba.“


13 stu 2010 19:41
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slika


25. srpnja 1990. Hrvatski sabor donosi Amandman LXVI na Ustav Socijalističke Republike Hrvatske u kojem se kaže: „Grb Republike Hrvatske je povijesni hrvatski grb, osnovica kojeg se sastoji od 25 crvenih i bijelih polja.“ Ovakav osnovni povijesni grb bio je u uporabi do donošenja Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, 21. prosinca 1990. (NN 55/90). Nije bilo nikakvih preciznijih odredbi o obliku štita, niti službenog likovno oblikovana predloška, a amandmanom je određeno da se točan izgled grba ima utvrditi zakonom. Zbog toga se kroz sljedećih nekoliko mjeseci i u službenoj uporabi moglo vidjeti više inačica grba, s različitim oblicima štita i različitim početnim poljem.


13 stu 2010 19:46
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
---------
Post Re: Šahovnica u hrvatskom grbu
slikaGrb Republike Hrvatske prema Prijedlogu Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, kojeg je Vlada Republike Hrvatske uputila u saborsku zakonodavnu proceduru 18. prosinca 1990. Zakon je donesen 21. prosinca 1990. Dizajn je načinio Miroslav Šutej, a prihvatila ga je komisija kojoj je bio na čelu Nikša Stančić, predstojnik katedre za hrvatsku povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo rješenje izazvalo je više primjedbi heraldičara koje se odnose na uporabu grbova u kruni, različite nijanse plave boje u grbovima, nejasno podrijetlo plave boje u grbu s polumjesecom i zvijezdom, jednaka čast pridana grbovima nekadašnjih kraljevstava i onih područja koja to nisu bila, te obrub oko čitavoga grba. Ove primjedbe nikada nisu uzete u ozbiljnije razmatranje no potakle su jasnije propise o heraldičkim rješenjima za znakovlje županija, gradova i općina.
Grb Republike Hrvatske povijesni je hrvatski grb, koji se nalazi na hrvatskoj zastavi. Ima oblik štita te je dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadeset pet crvenih i bijelih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita nalazi se kruna s pet šiljaka, koja se u blagom luku spaja s lijevim i desnim gornjim dijelom štita.

U krunu je smješteno pet manjih štitova s povijesnim hrvatskim grbovima, koji su poredani od lijeve na desnu stranu štita ovim redom: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Omjer visine polja na glavnom štitu i visine manjih štitova u kruni je 1 : 2,5, a omjer širine polja na glavnom štitu i širine manjih štitova u kruni 1 : 1.

Grb je u službenoj uporabi od donošenja Zakona o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske, te zastavi i lenti Predsjednika Republike Hrvatske, 21. prosinca 1990. (NN 55/90).

Sponsored links13 stu 2010 19:50
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron