Sada je: 16 lis 2018 01:33.

Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
 Simbolika cvijeća 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post 
Barok traje od 1600. do 1730. godine. Barokni stil dolazi do izražaja u graditeljstvu, kiparstvu i slikarstvu. U baroknom vrtu nema mjesta cvijeću. Da bi se površina između ornamenata od šimšira oplemenila bojom postavljaju se umjetno obojeni cvijetovi. Omiljeni ukrasi stola bile su zdjele s voćem i utaknutim cvjetovima. Ostale prostorije u kući ukrašavale su se girlandama od cvatućih grana ili grana s plodovima i raznim cvjetovima. Omiljeni ukras prostorija bile su porculanske vaze s cvjetovima izrađenima od srebrnog filigrana, fine čipke ili šarenog porculana. Cvijeće ima posebno mjesto u životu ljudi u doba baroka. Tulipani su bili toliko omiljeni da su ih počeli uzgajati u Nizozemskoj. Francuski protestanti uvezli su zumbule i u Berlinu priredili veliku izložbu zumbula. Nakon lukovičastog cvijeća popularni postaju karanfili. Oni se čak od 1660. godine uzgajaju u staklenicima. Cvijeće se sadi masovno ali ne samo zbog samih cvijetova već i zbog dobivanja mirisnih tvari. U doba baroka mirisi se mnogo troše a kolonjska voda postaje sredstvo za njegu.


30 tra 2010 18:29
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Simbolika cvijeća
rokokoa

Stil koji nastaje za vladavine Luja XV. trajao je od vremena vrhunca vladavine Luja XV. do francuske revolucije (1730. - 1789.). U doba rokokoa teške barokne obline zamjenjuju lakši i nježniji oblici, osobito u unutrašnjem uređenju dvorova i palača. Riječ rokoko izvedena je iz francuske riječi roc što znači kamen ili stijena. Parkovi su njegovani a vrtovi su engleskog pejsažnog stila. Cvijetni vijenci vežu se oko glave, a cvijetne kitice zatiču u njedra. Prvi put se počinju kititi božićna drvca.

Francuskom revolucijom završava vrijeme apsolutizma i počinje novo poglavlje ljudske povijesti. Svaki čovjek ima jednaka prava. U Francuskoj se pojavljuje novi stil ampir, koji se koristi grčkim i egipatskim motivima. Unutrašnji prostori opremljeni su začuđujuće kruto a kao ukras služe vijenci i girlande. Cvijeće se sadi u glinene lonce koji se pak stavljaju u porculanske lonce. Kao lončanice sade se potočnice, dalije, mak, palme, hortenzije, kamelije, bršljan, ***sije, ruže i karanfil. Nakon ampira pojavljuje se romantizam. Tada u prostorijama vlada ugodna malograđanska atmosfera. Zrcala su ukrašena mahagonijama, na zidovima vise portreti a na noćnim ormarićima stalak za cvijeće. Živo cvijeće drži se u sobama a s pokućstva se gube cvijetni motivi. Ljubav prema cvijecu dovodi do mijenjanja izgleda vrtnih površina. Oblikuju se gredicevu raznim oblicima i koje su međusobno odvojene šljunkom. Cvijeće koje ne uspijeva u Europi uzgaja se u staklenicima koji postaju sastavni dio vrta. U Parizu se od 1840. godine pojavljuju prvi prodavači cvijeća.


Zadnja izmjena: zdenka; 30 tra 2010 19:09; ukupno mijenjano 1 put/a.

30 tra 2010 18:30
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Simbolika cvijeća
Tulipan

Izrađuje se nekoliko vrsta buketa a najpoznatiji je bidermajer (nastao 1820. godine) koji je kupolastog oblika. Na vrhu buketa nalazi se samo jedan cvijet a ispod njega su posloženi ostali cvijetovi u krugovima. Buket završava manšetom. Talijanski buket (1860. godine) sličan je bidermajeru ali je slobodnije složen i bez manšete. Piramidalni buket (1880. godine) veže se tako da visoko strši a iz tog buketa razvio se mahart buket u kojemu se vežu suhe trave ili umjetno cvijeće. Pompadur buket (1890. godine) izrađuje se kao i današnji vjenčani buketi.

U 20. stoljeću govori se o namjenskoj ljepoti. To za floristiku znači prilagođavanje prilikama. Florist sada cvijet promatra kao formu ili kao dio forme. Tako on pojedine latice stavlja na žicu i stvara jedinstvene cvjetne vezove. Razvijaju se dekorativni i reprezentativni aranžmani koji odražavaju ljepotu cvijeća. Isto tako željeno cvijeće dostupno je cijele godine tako da više sezonsko cvijeće skoro ni ne postoji. Florist ima nekoliko uloga: biti umjetnik, savjetnik, trgovac i stručnjak za reklamu.uzeto sa Wikipedia


Zadnja izmjena: zdenka; 30 tra 2010 19:09; ukupno mijenjano 1 put/a.

30 tra 2010 18:31
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Simbolika cvijeća
slikaslikaslikaslikaslikaslika


30 tra 2010 18:44
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
---------
Post Re: Simbolika cvijeća
Krizanteme nadgrobno cvijeće

Krizanteme su tradicionalno nadgrobno cvijeće u našim krajevima, kojim se posebno na Dan svih svetih i Dušni dan uređuju grobovi dragih i bliskih osoba. U Europi je krizantema zimska ruža i koristi se kao rezani cvijet i lončanica. Ako bi kod nas ukrasili dnevni boravak buketom krizantema uz pokoju lončanicu gost bi Vas lako mogao upitati: "Izvinite, nisam znao da imate smrtni slučaj, tko Vam je umro". U Europi je to uobičajeno i nitko ne pomišlja na smrtni slučaj kad vidi krizanteme.U Europu su krizanteme donesene iz Japana, gdje simboliziraju moć, vječni život, obilje i sreću. Takva simbolika kod nas nikad nije u potpunosti prihvačena.
Prednost ovog cvijeta je što dolazi u jesenskim mjesecima, kada je većina drugih biljaka završila vegetaciju pa je stoga, osim za ukrašavanje grobova, treba iskoristiti i za ukrašavanje vrtova, terasa i kao rezano cvjeće.
Kad se spomene ovaj cvijet, uglavnom se sjetimo naših dragih koji su napustili ovaj svijet te velikih bijelih ili žutih loptastih cvijetova. Krizantema je u Europu donesena iz Kine i Japana. U nekim drugim zemljama se koristi kao rezano cvijeće za bukete i ukrašavanje domova. Prednost ovog cvijeta je što dolazi u jesenskim mjesecima, kada je većina drugih biljaka završila vegetaciju pa je stoga, osim za ukrašavanje grobova, treba iskoristiti i za ukrašavanje vrtova, terasa i kao rezano cvjeće. Krizanteme razlikujemo po veličini cvijeta. Možemo ih podijeliti na velikocvjetne i na sitnocvjetne. Sitnocvjetne su pogodnije za gredice i lončanice. Prednost sitnocvatnih lončanica je u tome što ih ne moramo tempirati za točno određeni datum, ali i u trajanju cvatnje, jer u povoljnim uvijetima dugo cvjetaju, a mogu se sačuvati i za iduću godinu. Za uspješan uzgoj potrebno joj je osigurati hranjivo, dobro propusno tlo, krizantema ne podnosi veću količinu vlage te sunčani i od vjetra zaštićen položaj. Ako su ljeta sušna, valja ih zalijevati, a treba i prihraniti s kompleksnim NPK gnojivom. U svibnju i lipnju sitnocvatućoj krizantemi valja otkinuti rastući vrh, kako bi se grm što više razgranao i postao gušći. Kako cvatu u mjesecima kada je mraz uobičajena pojava, valja ih zaštititi. Iduće jeseni krizanteme će biti nešto više, jer se u masovnoj proizvodnji koriste regulatiri rasta. Razmnožavamo ih u ožujku i travnju: dijeljenjem grmova ili reznicama koje uzmemo od mladih izboja pri bazi biljke.

Krizantema se kao rezano cvijeće počela intenzivno uzgajati u našim kajevima unazad 30-tak godina. Krizanteme spadaju u porodicu glavočika - Asteraceae a najvažnija vrsta je Chrysanthemum indicum (chrysanthemum je riječ grčkog podrijekla, značenja zlatan cvijet – chrysos = zlato; anthemon = cvijet ). U Hrvatskoj najpopularniji je uzgoj rezanih kultivara krizantema za dan Svih Svetih.
Za zadavoljavajući vegetativni i generativni rast krizantema potrebni su optimalni vanjski uvijeti. Njihovim poznavanjem moguće je usmjeriti razvoj biljaka u željenom smjeru, a za uzgoj kvalitetnih, zdravih biljaka, važan je harmoničan odnos svih uvjeta rasta koje možemo kontrolirati u zaštićenim prostorima.

Uzgoj krizanteme je složeni postupak koji se mora provesti temeljito i precizno. Uzgoj se odvija u skladu s prirodnim uvijetima tako da iziskuje puno znanja, iskustva, pažnje, i strpljenja da bi se dobio kvalitetan cvijet u točno vrijeme kada je najveća potražnja za njima. Zaštićeni prostori zbog mogućnosti kontroliranja uvijeta potrebnih za rast krizantema te se postiže visoka sigurnost u terminima cvatnje i primjerena kvaliteta biljnog materijala. Krizantema se danas ubraja među glavne kulture za dobivanje rezanog cvijeća s tendencijom proširenja proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima.


slika


30 lis 2010 16:26
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 15 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron