Sada je: 25 sij 2020 23:28.

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
 SLAVA BOGU NA VIŠAVAH IN NA ZEMLJI MIR LJUDEM 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 5012
Post Re: SLAVA BOGU NA VIŠAVAH IN NA ZEMLJI MIR LJUDEM
Danes je predpraznik svetih treh kraljev,slika ki so se odpravili na pot poiskati Jezusa.

Gospodovo Razglašenje - Sveti trije kralji

Praznik Gospodovega razglašenja se v zahodni tradiciji imenuje tudi praznik sv. treh kraljev, s čimer je izraženo vsebinsko dopolnjevanje. Trije kralji (trije modri) podajajo bolj nazorno in živo predstavo o častilcih iz poganskih krajev, ki so prišli molit novorojenega Odrešenika.
Modri z Vzhoda: kapela na Sacred Heart University Fairfield, Connecticut - ZDA, avgust 2008

Praznik so poleg 25. decembra (Božič, praznik Jezusovega rojstva) uvedli na začetku četrtega stoletja in sicer najprej na Vzhodu in nato še na Zahodu. Z besedo epifanija so začeli označevati predvsem prihod modrih z Jutrovega (Vzhoda). Obisk modrih je opisan v Matejevem evangeliju (prim. Mt 2,1–12).

Matej ne navaja števila oseb, pač pa pravi, da so prinesli trojen dar: zlato, kadilo ter miro in od tod tudi sklep, da so bili darovalci trije. Njihova imena v evangeliju niso zapisana, v različnih inačicah pa so znana iz treh legend. Imena iz zadnje so se razširila na Zahodu in se glasijo: Gašper, Miha in Boltežar.

Jezus se je najprej razodel pastirjem, nato pa kljub svojemu uboštvu in nebogljenosti tudi trem zastopnikom poganskih narodov. Modri so namreč že v prvi Cerkvi veljali za predstavnike poganskega sveta, saj so bili v njih na nek način h Kristusu pritegnjeni vsi narodi zemlje. To pomeni tudi začetek misijonskega poslanstva Cerkve. Modre je po izročilu vodila zvezda, ki jih je privedla k Jezusu. Jezusa so molili in ga priznali za mesijanskega kralja ter ga »razglasili« med svojimi rojaki.

Večer pred praznikom je po izročilu tretji sveti večer (prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom), zato je na Slovenskem v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše, na vhodna vrata pa se napiše začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 10.


05 sij 2010 09:14
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 5012
---------
Post Papež Benedikt XVI. - na praznik Svetih treh kraljev
Papež na praznik Gospodovega razglašenja daroval sveto mašo in poudaril, da današnjemu človeku manjkajo
prava ponižnost, pogum in otroško srce
Citat:
VATIKAN (sreda, 6. januar 2010, RV)

– Na današnji praznik Gospodovega razglašenja je papež Benedikt XVI. v vatikanski baziliki daroval slovesno sveto mašo. V pridigi spregovoril o treh modrih, ki so se sledeč zvezdo prišli poklonit malemu Jezuščku v jaslicah, posebej pa je izpostavil, da današnjemu človeku manjka prava ponižnost, pogum in otroško srce, da bi v Jezusu prepoznal Odrešenika.

Modri iz vzhoda so bili prvi v dolgi vrsti tistih, ki so skozi zgodovino znali prepoznati sporočilo zvezde, znali hoditi po poteh, ki jih kaže Sveto pismo, in znali najti Njega, ki je dozdevno slaboten in občutljiv, a je edini, ki lahko človeškemu srcu pokloni največjo in najglobljo radost, je dejal sveti oče. V otroku Jezusu se razodeva čudovita resničnost, da nas Bog pozna in nam je blizu, da se njegova veličina in moč ne izražata z logiko tega sveta, temveč z logiko nebogljenega otroka, katerega edina moč je moč ljubezni, izročena človeku. Darove svetih Treh kraljev, torej zlato, dišave in miro, je papež označil za znamenje pravičnosti in podrejenosti, priznanje Jezusove oblasti, zaradi česar se modreci niso več mogli nadaljevati svoje prejšnje poti in se vrniti k Herodu. Za vedno so stopili na pot Otroka, opustili pot mogočnežev in stopili na pot ljubezni, ki edina lahko spremeni svet. In ne le modri. Od njihovega dejanja naprej se je začelo nekaj novega, je nadaljeval Benedikt XVI., začrtana je bila nova pot, na svet je prišla nova luč, ki še vedno sveti. Luč, ki je ni moč spregledati: k Otroku bodo prihajali ljudje in izžarevali radost, ki jo le On lahko podari. Betlehemska luč še vedno sveti po vsem svetu, kot je poudaril sveti oče.

V nadaljevanju je izpostavil, da jaslice ne predstavljajo sanj ali prazno igro, ki je izraz neke čustvenosti, brez veljave in daleč od stvarnosti, temveč predstavljajo Resnico, ki se širi po svetu. V otroku Jezusu se razodeva božja moč, ki zbira ljudi vseh časov, da bi pod njegovo oblastjo prehodili pot ljubezni, ki spreminja svet. Pa vendar se zdi, da je tistih, ki verujejo v Jezusa Kristusa vedno manj. Mnogi so videli zvezdo, a le redki so razumeli njeno sporočilo, je dejal sveti oče in izpostavil vprašanje, zakaj nekateri vidijo in najdejo, drugi pa ne. Kaj odpira oči in srce? Kaj manjka tistim, ki ostanejo ravnodušni, tistim, ki najdejo pot, a se nanjo ne podajo? Kot je odgovoril papež Benedikt XVI., so razlogi prevelika zaverovanost samih vase, zahteva po popolnem spoznanju stvarnosti, dokončno oblikovana sodba o stvareh, kar naredi srce zaprto in neobčutljivo za Boga. Prepričani so, da jih je ustvaril ta svet in si ne dovolijo, da bi jih v notranjosti pretresel Bog, ki se z njimi želi srečati. Svoje zaupanje bolj polagajo vase kot pa v Njega in ne razumejo veličino Boga, ki je postal majhen, da bi se lahko približal nam.

To, kar manjka človeku, je prava ponižnost je izpostavil sveti oče, ponižnost, ki se zna podrediti tistemu, kar je večje. Človeku tudi manjka pravi pogum, ki usmerja k veri v to, kar je zares veliko, četudi se razodeva kot nebogljeno Dete. Manjka mu evangelijska zmožnost, da bi v srcu bil otrok, da bi se čudil in izstopil iz sebe ter se napotil po poti, ki jo kaže zvezda, se podal na božjo pot. A Gospod nas lahko naredi zmožne, da bomo videli, da bomo odrešeni, je dejal sveti oče Benedikt XVI.


06 sij 2010 21:05
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron