Sada je: 24 lip 2019 19:39.

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
 SLUGA BOŽJI ANTE ANTIĆ 
Autor/ica Poruka
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Post SLUGA BOŽJI ANTE ANTIĆ

Sponsored Links

SLUGA BOŽJI
ANTE ANTIĆ


slika


Sluga Božji, rođen je g. 1893. na otoku Prviću. Dok ga je majka Tade još trudna nosila, s mužem Tomom zatekla se na moru u oluji. Oboje se zavjetovaše sv. Anti, ako prežive i sin se rodi, zvat će se Ante i dat će ga u svećenike. Kao dijete nije odmah bio svetac, znao se i potući.

U Zatonu, kod Šibenika, završio je šest razreda osnovne škole. Primljen je u franjevačko sjemenište u Sinju 1905., a u novincijat 1911. na Visovcu. Zatim je podučavan filozofiji u Zaostrogu i bogosloviji u Makarskoj. Redovničke zavjete položio je u Makarskoj. Zaređen je za svećenika u Šibeniku 29. srpnja 1917. Bio je magister klerika u Makarskoj od 1917. do 1945., na Visovcu kratko vrijeme i u Zagrebu od 1946. do 1956. Posljednjih deset godina, bio je ispovijednik i savjetnik u samostanu Gospe Lurdske u Zagrebu od 1956. do 1965. Odlikovao se dobrotom, poniznošću, jednostavnošću, pobožnošću prema Isusu i Mariji. Umro je na glasu svetosti. Pokopan je na Mirogoju, a 1970. posmrtni ostaci, premiješteni su u kriptu crkve Gospe Lurdske u Zagrebu. Vodi se postupak, od 1984., da se proglasi blaženim i svetim. Zabilježeno je više od 5000 uslišanja, onih koji su mu se molili. Jedan je od najomiljenijih svećenika prošlog stoljeća u Hrvatskoj.

Anegdote iz života:


Svaki novi fratar dobivao je novo ime jer postaje novi čovjek. Tako je mladi Ante došavši u fratre s drugim mladićima izvlačio iz šešira svoje ime. Prvi put izvadi ceduljicu, a na njoj piše ''Ante''. Kad poglavar reče da ne vrijedi jer je isto ime, Antić ponovi izvlačenje. Kad i po treći put izvuče ime ''Ante'', poglavar reče: ''Kad je Božja volja, neka bude''. Splitski biskup Carić, došavši u samostan u Zaostrogu i ugledavši Antu reče: ''Isposnički izgled! Takvih nam treba svetaca!'' Ante je postao odgojitelj novaka. Bio je vrlo napredan, ali je zapisao pravilo: ''Nikad ne smijem dopustiti da moja blagost bude drugome na štetu ili na raspuštanje discipline''. Imao je dar proricanja i čitanja tuđih najdubljih tajni. Zato su k njemu navaljivali na ispovijed, jer on bi vidio u nutrinu duše, pa je bolje mogao savjetovati. Pomagao je i materijalno siromašnim studentima i obiteljima s brojnom djecom. Ako drukčije nije išlo, on bi imućnim Zagrepčanima pružao ruku govoreći: ''Daj izvadi hiljadarku!'' Zbunjeni ''bogataš'' vadio bi obično dvije, znajući da sveti fratar uostalom zna koliko ''hiljadarki'' ima u novčaniku. Ante je ozdravljao neizlječive bolesnike blagoslivljajući komad njihove odjeće, izliječio je nijemog Dušana, sprječavao opomenama od sigurne nesreće.

slikaNastavak u slijedećem postu


15 lis 2010 13:28
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Post Re: SLUGA BOŽJI ANTE ANTIĆ
Iz arhive tiska o kauzi:
________________________________________


(Nedjelja, 16. travnja 2000.)

Petnaest kardinala proučavat će čudesna ozdravljenja po zagovoru fra Antića

slika


Na jednoj od kauza radilo je šestoro zagrebačkih liječnika i petorica teologa, a po preporuci Svete kongregacije otvorila ju je Zagrebačka nadbiskupija / O čudesnom ozdravljenju postoji oko 500 stranica materijala, koji je prikupio fra Vladimir Tadić, vicepostulator, voditelj čitavog postupka, koji je osobno odnio dokumente u Rim


Za tjedan dana petnaest će kardinala u tajnosti početi proučavati čudesno ozdravljenje povezano s fra Antom Antićem, koji je rođen na današnji dan 16. travnja 1893. godine u selu Prvić-Šepurinama, kraj Šibenika.
Za svoga života fra Ante Antić bio je samo skroman katolički svećenik, fratar koji je mnogima osigurao kruh i krov nad glavom, zdravstvenu i socijalnu skrb, rješavao i »male« neprilike poput upisa u škole, i to bez bogatstva i visokog društvenog položaja. A sve je to ponajviše radio za siromašne i odbačene, za ljude s ruba društva.
Rodio se na otočiću Prviću kod Šibenika, kao šesto od desetoro djece Tome Antića i Tade r. Vlahov. Djetinjstvo je proveo u Zatonu kod Šibenika, gdje je završio šest razreda osnovne škole. Godine 1905. odlazi u franjevačko sjemenište u Sinj s nakanom da postane redovnik svećenik, te upisuje sinjsku klasičnu gimnaziju. Godinu novicijata (pripravništvo za redovničko zvanje) završio je u visovačkom samostanu, filozofiju u Zaostrogu, a bogosloviju u Makarskoj. Za svećenika je zaređen 1917. u Šibeniku.
Fra Ante je od svoje mladosti živio posebnim duhovnim životom, zbog čega su ga mnogi doživljavali kao Božjeg čovjeka. Brzo je postao veoma tražen ispovjednik i duhovni vođa kako bogoslova, redovnika, svećenika, tako i laika, a posebno prosvjetnih djelatnika.
U svojoj provinciji presv. Otkupitelja vršio je službu magistra klerika: u Makarskoj, uz male prekide, od svećeničkog ređenja do 1946. i u Zagrebu od 1946. do 1956. Gotovo četiri desetljeća fra Ante odgaja naraštaje i naraštaje franjevačkih bogoslova i to najdjelotvornijom metodom: osobnim primjerom. Zadnjih deset godina života neumorno se posvetio apostolatu ispovijedanja i duhovnom vodstvu. Antićeve posljednje godine života označene su velikom strpljivošću u bolesti i predanjem Bogu. S upaljenom svjetiljkom dočekao je dolazak Gospodnji 4. ožujka 1965. u Zagrebu.
Zbog svog kreposnog života, čistoće i dobrote srca, poniznosti i jednostavnosti već za života fra Antića nastao je glas o njegovoj svetosti, koji se nastavio širiti i poslije smrti. Mnogi se preporučuju njegovu zagovoru kod Boga ili mu zahvaljuju za primljene milosti. To je bio dostatan razlog da se 1984. godine pokrene postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Tim je činom o. Antić dobio naslov Sluga Božji. Taj kanonski proces, vođen na Zagrebačkoj nadbiskupiji, proglašen je valjanim od Kongregacije za proglašenje svetih u Rimu 1995. godine i isti je na Kongregaciji studijski i stručno nastavljen da Sluga Božji Ante Antić što prije bude proglašen blaženim i svetim.
U listopadu 1998. pokrenut je i postupak utvrđivanja vjerojatnog čudesnog ozdravljenja po zagovoru oca Antića, o kome će vjerodostojnu i posljednju istinu i sud dati Sveta Stolica.
U tom procesu održano je 16 sudskih sjednica na kojima su pod prisegom svoja svjedočanstva i izjave dali najprije očevici, molitelji i svjedoci čudesnog događaja, zatim liječnici bolnice koji su dali iznenađujuću izjavu o prebrzom i neočekivanom tijeku ozdravljenja, te liječnici kao i teolozi po profesiji (periti) koji su znanstveno proučili vjerojatno nadnaravni događaj ozdravljenja, te uz dokaze suvremene medicinske i teološke znanosti razjasnili i ostali na nepobitnim i nadnaravnim dokazima Božje intervencije po molitvama upućenih zagovoru Sluge Božjega fra Ante Antića. Posljednja sjednica tog procesa (kauza, postupak) završena je 27. ožujka ove godine na Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu.
Jedno od prvih čudesa po zagovoru fra Ante Antića bilo je ozdravljenje gluhonijemog dječaka još dok je fra Ante bio magistar u Makarskoj, a još neobičnije bilo je izlječenje jednog čovjeka koji je imao gubu. Naime, kada je taj čovjek došao u fra Antinu ispovjedaonicu u Zagrebu, ovaj ga je upitao kakve su mu to rane po tijelu, a čovjek mu je odgovorio da ima gubu. Fra Ante ga je izliječio, ali ga je zamolio da nikome ne govori o tom čudu.
U fra Antinu ispovjedaonicu dolazili su najteži slučajevi kojima je on svesrdno i nesebično pomagao, među potrebnima i bolesnima razvio je Caritas, iako je on tada bio zabranjen u Crkvi. Antić je znao postaviti točnu dijagnozu bolesti tako da su se liječnici čudili je li takvo što moguće. Poznat je slučaj jednog fra Antina đaka kojem je njegov učitelj postavio točnu dijagnozu da boluje od karcinoma, iako je liječnik isprva mislio da je riječ samo o reumi. No fra Ante je inzistirao na operaciji, koja je bila uspješna. Bio je to jedinstven slučaj ozdravljenja od takve vrste tumora, a nekadašnji fra Antin učenik živ je i dandanas te služi kao svećenik.
Zanimljivo je da se nakon smrti o. Antića događaju gotovo i veća čuda. Na jednom od takvih čuda temelji se i kauza o čudesnom ozdravljenju, otvorena prije dvije godine. Riječ je o čudu koje se zbilo samo tri sata nakon što je osoba nastradala i zadobila tešku frakturu lubanje i strašan potres mozga. Bolesnik se prema svim zakonima medicine trebao probuditi iz kome tek nakon 34 sata. Kada je rodbina pitala ima li uopće nade da ta osoba preživi, rečeno im je da se mole i zapale svijeću. Shvativši da to znači da će uskoro umrijeti, odlaze na grob oca Antića, u kriptu crkve Majke Božje Lurdske, u Vrbanićevu ulicu u Zagrebu, i preporučuju se njegovu zagovoru za ozdravljenje te usrdno mole. Vrativši se nakon toga kući doznali su da je osoba u međuvremenu ozdravila, a liječnici su u dokumente zapisali: Nevjerojatno. Zanimljivo je da na glavi te osobe danas ne postoji ni najmanji ožiljak od nesreće.
Na toj kauzi radilo je šestoro zagrebačkih liječnika i petorica teologa, a po preporuci Svete kongregacije otvorila ju je Zagrebačka nadbiskupija. O čudesnom ozdravljenju postoji oko 500 stranica materijala, koji je prikupio fra Vladimir Tadić, vicepostulator, voditelj čitavog postupka, koji je osobno odnio dokumente u Rim. Za tjedan dana tu će kauzu početi proučavati 15 kardinala. Kad proces bude završen, kardinali će izdati dekret za javnost u kojem će biti navedeni detalji i imena osoba koje su u njemu sudjelovale. (S. V. A.)

(vjesnik.hr)


Sponsored links15 lis 2010 13:56
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Post Re: SLUGA BOŽJI ANTE ANTIĆ
MOLITVA ZA PROGLAŠENJE BLAŽENIM I DOBIVANJE MILOSTI PO ZAGOVORU O. ANTE ANTIĆABože, Oče nas, izvore svakog dobra! Sin nas je Tvoj poučio da budemo savršeni i milosrdni po uzoru na Tvoju dobrotu. U Duhu Svetom, Ti si slugu svoga oca Antu Antića uzdigao do savršenog vršenja Tvoje svete volje. Proslavi, Gospodine, slugu svoga i na ovoj zemlji čašću svetaca, a meni po njegovu zagovoru udijeli milost za koju Te sada posebno molim...(Sada navedi osobnu molbu za koju moliš) Nadasve mi daruj svoje svjetlo i milost da poput oca Antića sve činim i trpim iz ljubavi prema Tebi koji si sa svojim Sinom i Duhom Svetim izvor svakoga dobra i smirenja svih srdaca. Amen.

Slava Ocu i Sinu i Duhu Svetomu ...
(tri puta)


slika


15 lis 2010 14:24
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Post Re: SLUGA BOŽJI ANTE ANTIĆ
Spisi sluge Božjega o. fra Ante Antića1. Duhovni spisi

* Duhovne vježbe - odluke (1923. - 1930.)
* Posveta svoga života za povjerenu braću klerike (1926.)
* Bože moj i sve moje! (Pravilo za život) (1932./1933.)
* Moja usrdna i jaka "molba ljubavi" Bogu posvećenim dušama (1936.)2. Administrativni spisi

*
Predaja klerkiata novom magistru (1956.)
*
Uzgoj u našim klerikatima s obzirom na mjesta i druge okolnosti
*
Smjernice za svagdašnji život duši koja želi biti žrtva za svećenike
*
Zabilješke o. Nikole Gabrića o mislima o. Antića, njegova odgojitelja3. Pisma

*
Propeti Isus bio Tvoj život!
*
Župnicima
*
Časnim sestrama
*
Učiteljicama - katehetama (1)
*
Učiteljicama - katehetama (2)
*
Učiteljima i katehetama za novu školsku godinu


_________________________________________________________________________________

Već kao sjemeništarac, a potom kao klerik i svećenik, fra Ante se isticao izvanredno kreposnim životom, osobito čistoćom i dobrotom srca, poniznošću, jednostavnošću, ljubavlju prema Kristu i Bl. Djevici Mariji, vjernošću Crkvi, svome franjevačkom redu i provinciji. Istodobnom, uronjen u Boga, bio je bliz ljudima i njihovim potrebama i problemima. Zbog svega toga već za njegova života nastao je glas o njegovoj svetosti. Taj glas nastavio se širiti i poslije smrti. Mnogi se preporučuju njegovu zagovoru kod Boga ili mu zahvaljuju za primljene milosti. To je bio dostatan razlog da se godine 1984. pokrene postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Tim je činom o. Antić dobio naslov sluga Božji.


15 lis 2010 15:00
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
Post Re: SLUGA BOŽJI ANTE ANTIĆ
Početak procesa za proglašenjem blaženim

kardinal Franjo Kuharić

U nadbiskupskom dvoru 17. studenoga godine Gospodnje 1984., godine Nacionalnog Euharistijskog Kongresa Crkve u Hrvata, ustanovio sam u smislu Crkvenog novog Zakonika sudište za postupak proglašenja blaženim Sluge Božjega

Fra Ante Antića


Na slavu Presvetoga Trojstva, na čast svete Crkve u hrvatskom narodu i na poticaj sinovima i kćerima Crkve da teže za svetošću po volji Božjoj.“…Kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti, jer sam ja svet.“ (1Petr 1,15-16)

Svetost je najvažniji, i najveći i najljepši plod Otkupljenja, što ga Duh Sveti ostvaruje u Tijelu Crkve! Koliko je svetosti sazrijevalo kroz trinaest stoljeća Crkve u Hrvata! U vječnosti će nam biti otkriveno mnoštvo svetaca i svetica, mučenika i mučenica, posvećenih u jednostavnosti junačkog života vjere, nade i ljubavi! Svi su oni prolazili kroz veliku nevolju, prali svoje haljine i obijelili ih u Krvi Jaganjčevoj (usp. Otkr 7,14).

Božja je volja da neki Božji službenici i službenice zasjaju u Crkvi tolikom svjetlošću, da ih Crkva stavlja na oltar kao na svijećnjak, da svijetle svima koji su u kući Božjoj (usp. Mt 5,15)

Fra Ante Antić za vrijeme svoga zemaljskog života, kao svećenik i redovnik, premda skriven u svojoj jednostavnosti, bio je uočen kao čovjek Božji i privlačio je duše da ih vodi Božjim putem prema nebeskom Kraljevstvu. Franjevačka Provincija Presvetog Otkupitelja, osluškujući tolika svjedočanstva i promatrajući Kreposti časnog člana svoje zajednice, s pouzdanjem u Božju Providnost zamolila je Poglavarstvo Crkve da otvori proces za uzdignuće na oltar Sluge Božjega Ante Antića!

U ovaj subotnji dan, posvećen Presvetoj Djevici Mariji, rado udovoljavam molbi Provincije i cijeli postupak ponizno i usrdno povjeravam posebnom zagovoru Presvete Bogorodice!

Presveti Otkupitelj svijeta Isus Krist, u Euharistiji trajno prisutan, neka čudesnim uslišanjima posvjedoči svetost svoga tihog, ustrajnog i poniznog Klanjaoca. Neka ga uzvisi na čast oltara da u njemu Crkva u Hrvata i cijela Crkva Božja ima primjer Božjeg svećenika i redovnika; primjer prosvijetljenog ispovjednika i poslušnog sina Crkve; primjer euharistijskog pobožnika i Gospinog štovatelja.

O razlozima koji opravdavaju otvaranje ovog postupka obavijestio sam Svetu Kongregaciju za proglašenje svetih svojim pismom od 14. studenoga ove godine br. 239 – Grez./ 84.

Svi hrvatski biskupi na svom susretu u Zagrebu 12. listopada ove godine jednodušno su dali svoj pristanak i preporuku da se postupak u ime Božje započne.

Imao sam milost Sluge Božjega osobno poznavati, iako kroz kraće vrijeme. Nekoliko sam se puta kod njega ispovijedio kao župnik u Samoboru i poslije kao pomoćni biskup zagrebački. Jednom u Samoboru, za vrijeme ispovijedi, rekao mi je da ima za mene jednu tajnu. Nije rekao koju tajnu. Možda je tada gledao moju buduću službu u Crkvi. Nisam ga nikada pitao za sadržaj te tajne.

U susretu s njime imao sam dojam da je sav uronjen u Boga i odsutan iz svijeta, premda je dobro znao što je u svijetu.

Kad sam imenovan biskupom, uputio mi je o.Ante pismo 20.travnja 1964. u kojem mi daje program biskupskog života i rada. Takav program može doći iz srca koje je ispunjeno istinom i ljubavlju Božjom do dna. Dakako slabom čovjeku nije lako ostvarivati zadaću koju zadaju Božji ljudi.

Što je zapravo bio o. Ante Antić u očima onih koji su ga poznavali, otkrivat će svjedočanstva ljudi pred ovim sudištem. Što je u očima Božjim, neka nam otkrije svemogući i Dobri Bog svojim djelima na zagovor svoga Sluge, da Crkvu njegovom proslavom slavi Oca našega koji je na nebesima (usp. Mt 5,16).

U ime Božje povjeravam postupak sudištu, sastavljenom od časnih članova kako slijedi:

1.
O, Hadrijan Borak, OFM – delegirani sudac;
2.
O. Antun Stantić, OCD – promotor pravde;
3.
O. Kornelije Šojat, OFM – bilježnik;
4.
O. Antun Babić, OFM – dostavljač.

Neka sve bude sretno započeto i sretno dovršeno s Božjim blagoslovom.+ Franjo Kard. Kuharić

Nadbiskup i metropolita zagrebački


(gospa-lurdska.hr)


15 lis 2010 15:08
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 03 lip 2010 22:41
Postovi: 877
---------
Post Re: SLUGA BOŽJI ANTE ANTIĆ
ŽIVIO JE ŽIVOTOM MARIJINIM


slikaPo dolasku u sjemenište u Sinj, kod Gospe Sinjske mladi je Ante Antić poput bezbrojnih mladih duša nastojao u svemu da po pobožnosti prema Majci Božjoj bude sav Marijin - sav Gospin - koja će mu od Sinja postati najveća pomoć u duhovnom životu da postigne dob Kristovu - suobličen s Kristom u svemuDok promatramo duhovni lik o. Ante Antića i njegov odnos prema Mariji, želimo upoznati što nam je on ostavio o Mariji i što bi nam htio reći o ovoj, Marijinoj godini.

O. Ante Antić bio je sav Marijin, uronjen u njezine kreposti, zadivljen nad njezinom dobrotom, potpuno predan njezinu vodstvu. Bio je zapaljen apostolskim žarom za duše koje je njezin Božanski Sin svojom krvlju otkupio a ona ih primila podno križa kao Suotkupiteljica. Takvo raspoloženje postigao je o. Antić djetinjom ljubavlju i povezanošću srca s njegovom nebeskom Majkom.

O. Antić je velik Gospin štovatelj i pravo Marijino dijete. Zato on i duše usmjerava u marijanskom duhu. On s Marijom proživljava naročito jača liturgijska vremena; kao što su: Marijina godina, vrijeme došašća i korizme, Marijini blagdani i mjeseci. O svemu tome svjedoče njegova pisma.

O. Antić se osobito radovao proslavi Marijine godine 1954. - prigodom 100. obljetnice proglašenja dogme o Bezgrešnom začeću BI. Dj. Marije. Duhovno se pripravljao za tu proslavu, a želio je da se i oni koje je duhovno vodio što bolje priprave za to slavlje. Tako on piše jednoj osobi:

„Slavimo Marijansku godinu. Želio bih i molim vas:

1.
Svaki dan uzmite za vježbu jednu od posebnih kreposti Blažene Djevice Marije.
2.
Svaki mjesec častite Blaženu Djevicu Mariju u posebnom Otajstvu.
3.
Poduzmite si jednu pokorničku vježbu kao naknadu Bezgrešnom Srcu Marijinu.
4.
Često se obratite Prečistom Srcu Marijinu molbom da vam od Isusa izmoli čistoću i poniznost srca. Posebno kroz ovu godinu pazite na svako nadahnuće milosti, da nikada ne biste povrijedili poštovanje i ljubav prema sestrama i bližnjima” (23. 1. 1954.)

U jednom drugom pismu, također u vezi s Marijinom godinom, o. Antić s puno žara moli i preporučuje:

„Ova sveta Marijanska godina neka bude za vas sveta, neka bude blaženo, spasonosno vrijeme gdje se i vama sve izmjenjuje i sve novo dolazi za vas. To ću moliti za vas i za to ću se žrtvovati... Ljubav Božanskog Srca i Bezgrešnog Srca Marijinog neka gori u vašoj duši... Marija neka vas tješi i diže u nebo... Bog vam povećao ljubav prema Majci svoga Sina. Pouzdajte se u nebesku Majku. Tako je lijepa njezina poniznost... Pođite s Marijom na Kalvariju. Neka vas Isus i Marija čuvaju u svojim srcima!“ (5.2.1954.).

Divan program Antine duše za Marijinu godinu!

Otac Antić, sjedinjen s Blaženom Djevicom, proživljava i sva duga „duboko” duhovna vremena; na takav život poziva i duše sebi povjerene. Tako je za njega i vrijeme adventa bilo vrijeme tihe radosti, jer je dionik tajne Utjelovljenja Sina Božjega. Advent je bilo vrijeme kome je želio da svi koji se s njime susreću nastoje ući u adventsko raspoloženje s osjećanjem daje to vrijeme Marijine tihe radosti nad očekivanjem dolaska božanskog Djetešca Isusa na svijet.

„Molite nebesku Majku da po njezinu uzoru budete posuda duhovna! Da u vama vlada duh Božji, da duhom budete i duhom živite. Drugo, da budete po njezinu uzoru posuda časna - da sveto i časno nosite svoj krsni zavjet i sveto redovništvo. Treće, da budete: posuda uzorne pobožnosti - da u vama uvijek gori duh svete molitve i prave pobožnosti. Povucite se s Marijom u sabranost, povučenost, i svaki dan razmatrajte 1/4 sata o tajni Utjelovljenja Sina Božjega.”

L. Marković, OCD


(gospa-lurdska.hr)


Sponsored links15 lis 2010 15:24
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron