Sada je: 25 kol 2019 13:22.

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 Što je pravda? 
Autor/ica Poruka
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 13 svi 2010 09:45
Postovi: 50
Lokacija: Johannesburg, South Africa
Spol: muško
Post Što je pravda?
Možda malo neobična kao duhovna tema, ali mislim da je važna kod pitanja vječnoga suda.

Zanima me kako bi ju definirali. Drugim riječima, što to znači da se sudimo po pravdi (od Boga, nas ili koga već)?


22 lis 2014 09:10
Profil Pošalji e-mail Web stranica
Reg. korisnik

Pridružen/a: 27 ruj 2014 08:45
Postovi: 45
Spol: muško
Post Re: Što je pravda?
Kod stvaranja duše Bog je u nju usadio svoj zakon-jedan i jedini-iz kojeg proizlaze sve kasnije izvedenice poput 10 Zapovijedi Božjih i svi ostali zakoni što se tiču pravde. Taj zakon glasi:
-"Čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi"
Tko god da je postupao u skladu s tim zakonom, kakvo god da je djelo učinio ako je u skladu s njime uradio je pravedno djelo. Tu ne ubrajam osobe kojima je Bog uskratio razum i moć razumijevanja tog elementarnog zakona.


22 lis 2014 09:18
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 04 ruj 2009 16:49
Postovi: 56
Lokacija: Deutschland, Düren
Spol: muško
Post Re: Što je pravda?
Pravda je savjesna. Izlazi u susret drugima kao i samom sebi. Nisi li spreman i sam pojesti šta si spremio drugima, očito nije niti za druge. Opet se sve svodi na objektivan stav ubrajajuči pri tome i samog sebe. Homovulgaris je napisa isto; Čini drugima ono što želiš da drugi čine tebi - Zakon i proroci, sva filozofija ..

Predivno :bighug


22 lis 2014 21:04
Profil Pošalji e-mail Web stranica
Reg. korisnik

Pridružen/a: 27 ruj 2014 08:45
Postovi: 45
Spol: muško
Post Re: Što je pravda?
Hvala Vice na podršci u mojem viđenju pravde. Ja duboko vjerujem da je baš tako. Sve ostalo je nakaradno.


23 lis 2014 16:27
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik

Pridružen/a: 12 ožu 2013 21:38
Postovi: 27
Spol: muško
Post Re: Što je pravda?
Moram ovdje ispraviti homovulgarisa. Bog je stvorio čovjeka i dao mu dvije, ne jednu zapovijed.

1. Ljubi Gospodina, Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom svojom i svim umom svojim.
2. Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe.

Iz tih dviju zapovijedi poizlaze 10, odnosno prve 3 koje se odnose na Boga i 7 na čovijeka.

O temi suda ima nekoliko zanimljivih članaka. Osim što čovjek smrću odlazi pred sud i na kraju vremena ide poslijednji sud.
Da nema zabuna evo članaka:

24 lis 2014 14:14
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik

Pridružen/a: 27 ruj 2014 08:45
Postovi: 45
Spol: muško
Post Re: Što je pravda?
Moram ispraviti Bilijya
Bog je dao SVIM ljudima zapovijed koju sam naveo. I krščanima i muslimanima i budistima i plemenima na Papui i aboriđanima i indijancima i bantuima i zuluima. I to ne riječima u obliku usmene zapovijedi ili pisanog texta. Dao im je tu zapovijed utkanu u njihovu dušu. Mi ju svi imamo po rođenju kao što imamo zapovijed da dišemo, jedemo, pijemo ili prakticiramo sex. Svi, ali bukvalno svi narodi i sve civilizacije imaju tu zapovijed u svojim predajama. Nije to nikakav monopol katolika ili kršćana. Svi smo mi Božja djeca bez obzira kakvu duhovnost, religiju, običaje prakticiramo. I ako radimo po toj zapovijedi svi dolazimo do cilja-spajanja sa Stvoriteljem nakon vožnje po ovoj Dolini Suza-bez obzira u kojoj smo religiji, sekti i bez obzira je li se u Njegovu čast krstimo, klanjamo, lupamo glavom u zemlju ili se češkamo po guzici ( oprosti na izrazu-to je metafora kojom želim izraziti nebitnost forme)


26 lis 2014 08:54
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik

Pridružen/a: 12 ožu 2013 21:38
Postovi: 27
Spol: muško
Post Re: Što je pravda?
Pišeš gluposti.
Bog sigurno sebe nije izostavio iz zapovijedi, a po tebi izgleda da jeste.
Bez ljubavi prema Bogu ne može čovjek ljubiti bližnjega.


“Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: “Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?” A on mu reče: “Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.” (Mt 22, 34-40)

Čuli smo u današnjem evanđeoskom odlomku kako zakonoznanac postavlja Isusu pitanje koje je bilo vrlo značajno u židovstvu: Koja je zapovijed najveća u Zakonu? Ali i tako važnom pitanju moglo se pristupiti različito. Moglo ga se postaviti ili kao neko pragmatično-akademsko ili formalno-pravno pitanje, ali isto tako i kao ozbiljno životno pitanje; moglo ga se postaviti kao zagonetnu pitalicu kojom se kuša sugovornika, ali isto tako i kao ozbiljno i sadržajno pitanje glede kojeg smo iskreno zainteresirani nešto naučiti, to jest uvećati svoju ljubav prema Bogu. Isusov sugovornik ga je postavio kao pitalicu kojom je htio iskušati Isusa, no nije ostao uskraćen za odgovor, premda je pokazao da o samom tom pitanju nije baš mnogo razumio, čim ga je tako olako i neosobno postavio.

Kad je sveti Augustin svojim vjernicima tumačio ovaj tekst, najprije je htio pokazati životnu važnost ljubavi. U tom smislu se malo poigrao riječima, napose pridjevom carus koji znači i drag i skup, jer je htio svojim vjernicima predočiti da je ljubav najdraža, ali je onda i najskuplja, najdragocjenija stvarnost ljudskog života koja se ne može steći bilo kako ni platiti bilo čime, nego samim životom: „Dobro, braćo moja, propitajte sami sebe, ispitajte sobe svoje nutrine. Promotrite i razmotrite koliko imate ljubavi, te to što pronađete, uvećajte. Pazite na to blago, da budete iznutra bogati. Doista za druge stvari koje imaju veliku cijenu, ne bez razloga zovu se skupima. Promatrajte svoj način govora: ‘Ovo je skuplje od onog.’ Što znači: ‘skuplje je’, ako ne da je dragocjenije? Ako se kaže da je skuplje ono što je dragocjenije, što ima draže od ljubavi, braćo moja? Što smatramo da bi mogla biti njezina cijena? Gdje se pronalazi njezina vrijednost? Cijena pšenice, tvoj je novac; cijena zemljišta, srebro tvoje; cijena dragulja, zlato tvoje; a cijena ljubavi, ti sam! Pitaš se dakle kako posjedovati zemlju, dragi kamen, stoku; tražiš odakle kupiti zemljište i tražiš kod sebe. Ali ako želiš imati ljubav, traži sebe, i pronađi sebe. Bojiš li se dati sebe, da se ne potrošiš? Naprotiv, ako se ne daš, gubiš se. Sama ljubav po Mudrosti govori i kaže ti nešto da se ne prestrašiš od onog što je rečeno: Daj sebe samoga! Ako ti netko želi prodati zemljište, reći će ti: ‘Daj mi svoje zlato'; i ako netko nešto drugo: ‘Daj mi svoj novac, daj mi svoje srebro’. Poslušaj što ti kaže ljubav ustima Mudrosti: Daj mi, sine, srce svoje. Daj mi, reče. Što? Sine, srce svoje. Bilo je loše kad je bilo od tebe i za tebe. Odvlačile su te ludorije te raspuštene i opasne ljubavi. Odmakni srce od toga. Gdje ćeš ga odnijeti? Gdje ćeš ga staviti? Daj meni, reče, tvoje srce. Neka bude za me i neće ti propasti.“

No sveti Augustin se pita također postoji li suprotstavljenost između ove dvije zapovijedi i dokida li jedna drugu. Jer ako je Gospodin zapovjedio da se ljubi Boga svim srcem i svom dušom, doista se nameće pitanje je li ostalo išta od ljudskog srca čime bi se moglo ljubiti sebe i bližnjega. No svetac iz Hipona pokaza, međutim, da nema nikakve suprotnosti između jedne i druge zapovijedi, te da upravo ona prva, ljubav prema Bogu, omogućuje da se ostvari i druga, to jest ljubav prema sebi i bližnjemu: „Možda ćeš mi reći: ‘Ako mi ništa ne ostane da bih ljubio sebe, jer mi je zapovjeđeno da cijelim srcem, cijelom dušom i cijelim duhom ljubim onoga koji me je stvorio, kako mi je zapovjeđeno drugom zapovijeđu da ljubim bližnjega kao sebe samoga? To prije svega znači da se moraš dati bližnjemu cijelim srcem, cijelom dušom i cijelim duhom. Kako? Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. Boga cijelim svojim bićem, a bližnjega kao sebe samoga. Tako sebe, tako tebe. Želiš li čuti kako trebaš ljubiti sebe? Upravo tada ljubiš sebe, jer ljubiš Boga cijelim bićem. Ili pak misliš da Bogu koristi to što ga ti ljubiš? Ili pak, jer ga ljubiš, on prima nešto? A ako ne ljubiš, manje ćeš imati. Kad ljubiš, ti od toga imaš korist: bit ćeš tamo gdje se ne propada. Ali ćeš mi odgovoriti i reći: ‘Kad ja to nisam ljubio sebe sama?’ Zasigurno nisi ljubio sebe kad nisi ljubio Boga koji te je stvorio. Ali ti, i kad si se mrzio, mislio si da se ljubiš. A tko pak ljubi bezakonje, mrzi svoju dušu.“

Tako je veliki crkveni otac ukazao na dubinu svetopisamskog nauka o ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu, pogotovo promatrajući starozavjetne riječi kroz prizmu Isusova spasenjskog djela i kršćanskog iskustva njegovih riječi i djela. I nama danas Isusove riječi odjekuju neponovljivom svježinom, pri čemu nam se objavljena ljubav Božja otkriva kao stvarnost koja nije zatvorena i koju ne smijemo podcjenjivati kao što je to sebi dopustio zakonoznanac koji je postavio Isusu pitanje. Ljubav prema Bogu i bližnjemu nikad nije do kraja završena stvarnost kao da se ne bi moglo i trebalo bolje i jače ljubiti, te zato ovo pitanje o najvažnijim zapovijedima postaje goruće osobno pitanje koje nas poziva i izaziva na posvemašnju sebedarnu ljubav, upravo onakvu kakvu je pokazao sam Bog koji nam se darovao u svome Sinu.


28 lis 2014 11:55
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik

Pridružen/a: 27 ruj 2014 08:45
Postovi: 45
Spol: muško
Post Re: Što je pravda?
Koliko ja znam-piše da je Isus rekao i da sve što učinimo svojoj ljudskoj braći činimo i NJemu. Zar ti misliš da je Bog iskomplexiran pa da zahtjeva klanjanje, puzanje pred Njim, cviljenje pod Njegovim nogama i beskrajne molitve da bi Ga se umilostivilo? Daj imaj malo poštovanja prema Stvoritelju. Nije On neki narcisoidni monstrum kakvim Ga prikazuješ.


28 lis 2014 17:08
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik

Pridružen/a: 12 ožu 2013 21:38
Postovi: 27
Spol: muško
Post Re: Što je pravda?
Očito neznaš.
Onako je kako sam napisao.
Isusa su pitali koja je najveća zapovijed u zakonu?
On je upravo odgovorio:
“Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.” (Mt 22, 34-40)

Po tebi je Isus lažac.
Ako netko ima ovdje komplekse to si ti.

Čime ja predstavljam stvoritelja kao monstruma?
Ajde navedi mi primjer di sam to napravio.
Ako nisam što govoriš neistinu?
Isus je reako i ovo što ja tebi velim:

ODLAZI OD MENE SOTONO!
Sablazan si mi jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!” (Mt. 16,23)


29 lis 2014 08:15
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik

Pridružen/a: 27 ruj 2014 08:45
Postovi: 45
Spol: muško
---------
Post Re: Što je pravda?
Bily moj-imaš dobre namjere, ali si zaveden od Sotone-onog istog kojeg vidiš u meni i mojem nastupu. Žalim te-no to je tvoj izbor i tvoja ograničenost.


29 lis 2014 16:18
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron