Sada je: 24 lip 2019 19:49.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 sv. Benedikt - zavetnik Evrope 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
---------
Post sv. Benedikt - zavetnik Evrope
Danes goduje sv. Benedikt - zavetnik Evrope o katerem smo že veliko pisali T U K A J

sv. Benedikt, opat, zavetnik EvropeZavetnik Zahoda in Evrope; učiteljev, rudarjev, obdelovalcev bakra in jamarjev; šolarjev, umirajočih; proti vročici, vnetjem zastrupitvi in proti težavam pri kamnih; pred čarovnijami

Atributi: črn habit, kelih s kačo, vrana,

Imena: Benedikt, Benedikto, Beneto, Benito, Beno, Benedikta

Cerkve v Sloveniji/svetu: v Sloveniji je 12 cerkva sv. Benedikta


Cerkev ga je razglasila za zavetnika Evrope, pač zato, ker je benediktinski red ohranil in razširil najboljše pridobitve stare rimske omike med sedanje evropske narode, ki so se izobrazili na podlagi latinščine. Rodil se je v Nursiji v italijanski deželi Umbrija. Bogati oče ga je zgodaj poslal v rimske šole. Da bi se pa rešil iz pokvarjene študentovske družbe, je Benedikt iz Rima pobegnil v Subiaco in se naselil v skoraj nedostopni votlini nad deročim potokom, kamor mu je menih Roman prinašal hrano.

Mnogo je o njegovem življenju povedal papež sv. Gregorij. Ta poroča, kako je Benediktu v samoti živa domišljija pričarala pred oči mamljivo podobo dekleta, ki ga je srečal v Rimu. Močna skušnjava ga je vabila v svet. Premagal jo je tako, da se je vrgel med trnje in koprive ob votlini, se valjal po njih in odnehal šele, ko je bil ves krvav. Tako je pogasil ogenj strasti.

Po treh letih so ga našli. Ljudje so začeli prihajati k njemu, da bi jim bil duhovni voditelj. Kmalu nato so ga skoraj prisilili, da je postal opat v bližnjem samostanu. Menihi pa ga niso posnemali in so ga hoteli celo umoriti, ko so mu bili v čašo vina namešali strupa. Benedikt pa je naredil križ in čaša se je zdrobila. Spet se je vrnil v svojo prejšnjo samoto. Okrog njega so se začeli zbirati številni učenci. Tudi tu ga je hotel zastrupiti neki zavisten duhovnik, a je svetnik njegovo nakano prepoznal in se rešil. Tedaj je zapustil Subiaco in odšel na goro Monte Cassino med Rimom in Neapljem. Tam je našel star tempelj s kipom boga Apolona: malika je porušil, tempelj pa spremenil v cerkev sv. Martina.

Svojim sinovom benediktincem je spisal redovno pravilo, ki se odlikuje po milini in zmernosti in je bilo med 7. in 13. stoletjem edino redovno pravilo na zahodu. Tako je Benedikt tudi oče redovništva na Zahodu. Temelj vsega pravila je:
Moli in delaj!
Z Monte Cassina je poslal prve brate v svet, ki so ga osvajali s križem in plugom.

Umrl je najverjetneje leta 547, star nekaj manj ko 70 let. Pokopali so ga poleg sestre sv. Sholastike.

VIR


11 srp 2011 08:29
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron