Sada je: 25 sij 2020 21:55.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 Sv. Ivan od Boga 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
---------
Post Sv. Ivan od Boga
Sv. Ivan od Boga, St.John of God


Ivan je bio rođen 1495. godine, u ranom renesansnom dobu u Monternor-o-novo u Portugalu. (Born at Montemor o Novo, Portugal, 8 March, 1495, of devout Christian parents; died at Granada, 8 March, 1550. )
Roditelji su mu bili vrlo pobožni. U dobi od devet godina odlazi iz obiteljskog doma i odlazi za španjolskim svećenikom u Oropez u Španjolsku gdje je bio na skrbi kod lokalnog pastira. Tamo je učio disciplini, radio teške poslove te se jačao u dubokoj vjeri u Boga. Nakon što je odrastao do dobi odraslog mladića pastir ga je poticao da se oženi njegovom kćeri. Ta se ideja Ivanu nije nimalo sviđala. S namjerom da izbjegne takvu sudbinu priključio se vojsci Charlesa V i otputovao u Austriju u borbu protiv Turaka. Kad se vratio svojoj kući u Portugal otkrio je da mu je majka umrla. Vrlo rastužen tom viješću povukao se u osamu. Po povratku u uobičajeni život zaposlio se kao pastir u Sevilli a potom u Gibraltaru. Od tamo je namjeravao isploviti u Afriku i pomagati slobodnim kršćanima koji su živjeli pod maurskom vlašću. Uz pomoć jedne portugalske obitelji uspio je isploviti ali je ubrzo bio vraćen u Gibraltar. Tamo je počeo prodavati vjerske knjige kao trgovački putnik te ih je često djelio besplatno.
U to doba imao je viziju u kojoj ga Dijete Isus naziva imenom «Ivan od Boga». Ubrzo je došao u španjolski grad Granadu gdje je slušao propovijedi Ivana Avilskog. Bio je toliko nadahnut njegovim propovijedima da je razdijelio sva svoja zemaljska dobra te je hodao ulicama bijući se u prsa moleći za Božje milosrđe. Dijagnosticiran mu je «živčani slom» te je hospitaliziran u psihijatrijski dio kraljevske bolnice u Granadi 1538. godine. Tada je imao 43 godine.
Po otpustu iz bolnice završio je na ulici bez doma i razočaran. Jedan od njegovih prijatelja odobrio mu je da se skloni od zime na trijem njegove kuće. To je iskustvo duboko potreslo Ivana koji je postao osjetljiv na patnje siromašnih, beskućnika i onih koji su odbačeni od društva. Ubrzo je počeo pozivati bolesne, slabe i mentalno bolesne da s njim podijele mali trijem kuće njegova prijatelja. Sam je radio na skrbi bolesnih – po noći je molio medicinske potrepštine od lokalnih trgovaca te ih je tijekom dana donosio potrebitima.
Kako se pročuo i glas o njegovoj nesebičnosti, milosrdnom služenju slabima i bolesnima započeo je dobivati pomoć od lokalnih svećenika i liječnika. Glas se o njemu rapidno proširio. Pročulo se da je dao svoj kaput uličnom prosjaku kojemu je bio potreban. Čuvši za ta Ivanova djela biskup Tuya dao je izraditi i pokloniti mu posebnu tuniku te ga je nazvao Ivan od Boga. Nakon nekoliko godina iz malog trijema u Granadi proizašla je bolnica koja je postala jedan od prvih psihijatrijskih objekata na tom dijelu svijeta.
Godine 1550. nakon 12 godina predanja svojim pacijentima, Ivan od Boga je umro u dobi od 55 godina i to od bolesti koju je– prema legendi – zadobio pri spašavanju mladića od utapanja. Ubrzo se način suosjećanja prema bolesnima, siromašnima i mentalno bolesnima proširio širom Španjolske. Za vrijeme posljednjih dana Ivanova života plemići i vodeći ljudi tadašnjeg društva u Granadi došli su izraziti svoje divljenje njegovoj uslužnosti potrebitima Granade. Nakon smrti Ivan od Boga je sahranjen s velikom pompom i ceremonijom inače rezerviranom za prinčeve. Papa Alexandar VII ga je kanonizirao 1690. godine, a nekoliko stoljeća kasnije Papa Lav XIII postavio ga je za sveca zaštitnika bolnica, psihijatrijskih sestara i bolničkih radnika.
Dva su vjerska reda proizašla iz grupe dobrovoljaca koji su pomagali Ivanu u njegovu poslu u bolnici u Granadi. Bratski red nazvan «Bolnički red svetog Ivana od Boga» čini jezgru šire grupe sljedbenika koji danas broje oko 35 000. Braća danas čine osoblje u preko 250 bolnica u 48 država diljem svijeta, brinući se svakodnevno za tisuće siromašnih, beskućnih, mentalno bolesnih i emocionalno izmučenih osoba.
Kasnije je započeo s radom i red sestara sv. Ivana od Boga i to u Irskoj 1871. godine kao odgovor na glad i bijedu tog vremena. Biskup Fernsa Tomas Furlong pomogao je u osnutku tog reda sestara čija svrha je bila ići u ususret potrebama siromašnih, bolesnih, i mentalno bolesnih u regiji po uzoru na Svetog Ivana od Boga.
Družeći se zajedno sa svojim smrznutim, gladnim i bolesnim prijateljima tijekom prvih dana svog služenja, malo je vjerojatno da je znao kako će jednog dana njegov život postati inspirativan za pokret koji se proširio po cijelom svijetu.
Ova molitva svetog Ivana od Boga često se koristi u sumiranju njegova djelovanja:
«Neka mi Isus Krist udijeli milost za širenjem bolnice u kojoj će odbačeni jadnici i oni koji pate od mentalnih bolesti pronaći utočište, te da budem u mogućnosti služiti im kako želim.»

slika


27 ožu 2010 21:10
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron