Sada je: 25 lip 2019 13:54.

Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5
 SV. Terezija Deteta Jezusa 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: SV. Terezija Deteta Jezusa
"O, kako sladka so pota ljubezni!
Ne kesam se, da sem se izročila Božji ljubezni. "

/sveta Terezija Deteta Jezusa/

smjesko kriza :love:


23 lis 2010 09:05
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: SV. Terezija Deteta Jezusa

Terezijine duhovne ljubezni s smrtjo ni bilo konec.
Svojo ljubezen je hotela razdajati tudi po smrti:
"Videli boste, da bom po smrti sipala vrtnice na zemljo".
S tem je mislila na milosti, ki jih je hotela iz ljubezni ljudem izprositi od Boga.

Sveto Terezijo Deteta Jezusa upodabljajo kot karmeličansko redovnico v rjavi obleki, belem plašču in črni tančici, s križem in cvetjem v naročju, ki ga sipa na zemljo, kot je obljubila malo pred smrtjo.

smjesko kriza :love:


05 vel 2011 07:09
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: SV. Terezija Deteta Jezusa
" Moj poklic je Ljubezen! "
sv. Terezija Deteta Jezusa
smjesko kriza :love:


29 tra 2011 15:03
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: SV. Terezija Deteta Jezusa
MISLI SVETE TEREZIJE DETETA JEZUSA

Šele nekoč, v svetlobi nebeške domovine, bomo govorili o teh blagoslovljenih dneh zeme-ljskega pregnanstva.
Da, ta tri leta očetovega mučenitva so mi bila že zdaj najlubša, najplodnejša v vsem mojem življenju.
Ne bi jih zamenjala za vsa nebeška zamaknjenja.


Srce mi prekipeva v hvaležnosti ob misli na ta naprecenljivi zaklad, ki bi lahko celo pri angelih v nebeškem dvoru vzbudil nekakšno zavist.Moje hrepenenje po trpljenju je bilo izpolnjeno, ljubezen do njega pa se vseeno ni ohladila.
Zato je tudi moja duša postala deležna trpljenja. Duhovna suhost mi je postala vsakdanji kruh.


O mati! Kako dragocen je bil ta težki križ in koliko je bilo sladkosti v njem!
Saj so naša srca pošiljala k Njenu le zdihe ljubezni in hvaležnosti.
V tistem času nismo stopale z navadnimi koraki, ne, hitele, letele smo po poti popolnosti.
povzeto iz knjige Povest duše
05 srp 2011 21:50
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: SV. Terezija Deteta JezusaPapež med splošno avdienco:
"Mala Terezija ni nikoli nehala pomagati najpreprostejšim, najmanjšim, najbolj ubogim in trpečim dušam, ki molijo k njej."


VATIKAN (sreda, 6. april 2011, RV) – Papež Benedikt XVI. je med današnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra orisal lik sv. Terezije iz Lisieuxa. Ta karmeličanska redovnica je živela zelo preprosto in skrito življenje. Po smrti, stara je bila komaj 24 let, in z objavo njenih spisov pa je postala ena najbolj znanih in najbolj priljubljenih svetnic. »Mala Terezija ni nikoli nehala pomagati najpreprostejšim, najmanjšim, najbolj ubogim in trpečim dušam, ki molijo k njej,« je zatrdil Benedikt XVI. S svojim globokim duhovnim naukom je razsvetlila vso Cerkev, tako da jo je Janez Pavel II leta 1997 razglasil za cerkveno učiteljico. Leta 1939 je bila razglašena za zavetnico misijonov. Benedikt XVI. je povabil k branju Terezijinih avtobiografskih spisov Povest duše: »Povest duše je čudovita zgodba ljubezni, pripovedovana s takšno pristnostjo, preprostostjo in svežino, da bralec ne more, da ne bi bil navdušen.« Ljubezen, ki je napolnjevala celotno Terezijino življenje, ima obraz, ima ime – je Jezus. »Svetnica nenehno govori o Jezusu,« je izpostavil papež.

Terezija – Jezusova nevesta in mati duš

Terezija se rodi leta 1873 v majhnem normandijskem mestecu v Franciji. Je zadnja od devetih otrok zakoncev Ludvika in Zelije Martin, ki sta bila za blažena razglašena leta 2008. Štirje otroci jima umrejo še kot majhni. Od ostalih petih hčera, vse postanejo redovnice. Ko je Terezija stara štiri leta, ji umre mama. Oče se s hčerami preseli v mesto Lisieux, kjer bo Terezija preživela vse svoje življenje. S prejemom prvega obhajila, v središče svojega življenja postavi Jezusa kot evharistijo.
Pri 14 letih moli za spreobrnitev na smrt obsojenega morilca. Njena prošnja je uslišana. »Gre za njeno prvo in temeljno izkušnjo duhovnega materinstva,« je izpostavil Benedikt XVI.
Novembra 1887 gre na romanje v Rim, kjer papeža Leona XIII. prosi za dovoljenje za vstop v karmel v Lisieuxu. Leto dni pozneje se njena želja uresniči. Postane karmeličanka, da bi ''reševala duše in molila za duhovnike'', kot zapiše sama. Njeno redovno ime, s. Terezija Deteta Jezusa in Presvetega Obličja, kaže na načrt vsega njenega življenja – biti povezana s temeljnimi skrivnostmi učlovečenja in odrešenja.
Položitev redovnih zaobljub leta 1890 je zanjo prava duhovna poroka v evangelijski majhnosti. Kot je zatrdil papež, »biti redovnica za Terezijo pomeni biti Jezusova nevesta in mati duš«. Svetnica isti dan napiše molitev, ki kaže usmerjenost njenega življenja: Jezusa prosi za dar njegove neskončne ljubezni, da bi bila najmanjša, predvsem pa prosi za zveličanje vseh ljudi.
Benedikt XVI. je še izpostavil njeno darovanje usmiljeni ljubezni, ki jo Terezija opravi na praznik Svete Trojice leta 1895.

Terezija – sestra vseh

Leta 1896 se začne njeno zadnje življenjsko obdobje, zaradi bolezni zaznamovano s trpljenjem, ki je globoko združeno z Jezusovim. Gre za trpljenje telesa, predvsem pa za trpljenje duše, povezano z bolečo preizkušnjo vere. »Z Marijo ob Jezusovem križu,« je dejal papež, »Terezija živi najbolj junaško vero, kot luč v temi, ki ji preplavlja dušo.« To veliko preizkušnjo živi za zveličanje vseh nevernikov sodobnega sveta, ki jih imenuje ''bratje'': »Še močneje živi bratsko ljubezen: do sester v svoji skupnosti, do svojih dveh duhovnih bratov misijonarjev, do duhovnikov in vseh ljudi, predvsem najbolj oddaljenih. Zares postane ''vsesplošna sestra''.
Njena prijetna in nasmejana ljubezen je izraz globoke radosti, o kateri nam razkriva skrivnost: ''Jezus, moje veselje je ljubiti tebe!''.« Po papeževih besedah je sredi trpljenja, ko je živela največjo ljubezen v najmanjših stvareh vsakdanjega življenja, Terezija izpolnila svoj poklic biti ljubezen v srcu Cerkve.
Sv. Terezija umre 30. septembra 1897, izgovorjajoč preproste besede: ''Moj Bog, ljubim te!'', s pogledom uprtim v križ. »Te zadnje svetničine besede so ključ do njenega celotnega nauka, njenega razlaganja evangelija,« je dejal papež in dodal, da so preproste besede ''Jezus, ljubim te'' v središču vseh njenih spisov.

Terezija – vodnica teologov

Po besedah Benedikta XVI., tudi mi lahko s sv. Terezijo Deteta Jezusa vsak dan ponavljamo Jezusu, da želimo živeti v ljubezni do njega in do drugih. »Terezija je ena od tistih malih v evangeliju, ki se pustijo voditi Bogu v globine njegove skrivnosti,« je izpostavil papež in svetnico postavil za vodnico vseh, predvsem teologov. »S ponižnostjo in ljubeznijo, z vero in upanjem, Terezija neprenehoma vstopa v srce Svetega pisma, ki hrani Kristusovo skrivnost,« je dejal sveti oče. »Takšno branje Svetega pisma, ki se hrani z znanostjo ljubezni, ne nasprotuje akademski znanosti.« Znanost svetnikov je namreč največja znanost.

Terezija – vodnica na poti zaupanja in ljubezni

Papež je še posebej izpostavil Terezijino ''malo pot zaupanja in ljubezni''. Po njegovih besedaj sta zaupanje in ljubezen osvetljevali vso njeno pot svetosti, da bi lahko druge vodila po tej isti ''mali poti zaupanja in ljubezni'', poti duhovnega otroštva. Gre za zaupanje otroka, ki se popolnoma prepusti Očetovim rokam in ki je neločljivo o velikega in *** prizadevanja prave ljubezni, ki pomeni popolno podaritev sebe. ''Ljubiti pomeni dati vse in dati samega sebe,'' kot pravi svetnica. Po papeževih besedah nam Terezija kaže, da krščansko življenje pomeni v polnosti živeti milost krsta, in sicer v popolni podaritvi sebe Očetovi ljubezni, da bi tako živeli kot Kristus, v ognju Svetega Duha, živeli njegovo lastno ljubezen do drugih.

07 srp 2011 20:04
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: SV. Terezija Deteta Jezusa
Exhumacija sv. Terezije Deteta Jezusa

24 kol 2011 15:28
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: SV. Terezija Deteta Jezusa
Sv. Terezija, sprejmi pozdrave,
ki jih pošiljamo, k tebi v višave.
Prosi tam Jezusa, da ga spoznamo
In ga, kot Cvetka ti, radi imamo.

Sveta Terezija, cvetka ti bela,
Z angelsko dušo si k Bogu hitela.
O, da bi tudi mi čistost vzljubili,
V sveti odpovedi Bogu služili.

Sveta Terezija, v ljubezni plamteča,
Jezus je tebi bil zemeljska sreča.
O, da bi tudi mi cvetje trosili,
S čisto ljubeznijo, žejo gasili.smjesko kriza :love:

01 lis 2011 15:19
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post Re: SV. Terezija Deteta Jezusa
slika


O, Sv. Terezija Deteta Jezusa !
O čudovita Sv. Terezija Deteta Jezusa, ki si v tvojem kratkem zemeljskem življenju, postala ogledalo angelske čistosti.
V ljubezni si se pogumno in z vsem srcem predala Vsemogočnemu Bogu, sedajpa uživaš v nebesih nagrado za tvoje vrline. Obrni svoje milostne oči usmiljenja v nas in prosi za nas, ki zaupamo vate.
Izprosi nam milost, da ohranimo čista naša srca in naše misli.
O, draga svetnica, podari nam, da občutimo vsak trenutek moč tvoje priprošnje, ki jo tako potrebujemo in te zanjo prosimo, da bomo lažje prenašali vse grenkobe tega življenja in še posebej na zadnjo uro, da bomo vredni deliti večno srečo s teboj v nebesih.
Amen.


* 2. januar 1873
† 30. september 1897


Terezija se je rodila 2. januarja 1873 v severnofrancoskem mestecu Alençonu kot deveti otrok zakoncev Ludovika Martin in Marije Zelije Guérin.
Oče se je v Strassburgu izučil za urarja in draguljarja, mati pa je bila izučena v umetnem čipkarstvu.
Prvi štirje otroci so jima kmalu umrli. Za zakonca, ki sta se odlikovala po močni, živi veri in iskreni pobožnosti, je bila to huda preskušnja.
Njuna želja roditi otroke za nebesa se je izpolnila na poseben način.
Rodilo se jima je še pet hčera, ki so vse šle v samostan: štiri h karmeličankam in ena k vizitantkam.
Najmlajša je bila Terezija.
Bilo ji je šele štiri leta, ko ji je umrla mati. A materini vzgojni vplivi so ji pustili pečat za vse življenje.
Ovdoveli oče se je s hčerami preselil v mesto Lisieux, kjer je živel njihov stric lekarnar Isidore Guérin s svojo družino.
Stric in njegova žena sta veliko pomagala pri vzgoji otrok. V Lisieuxu je družina lepo in srečno živela, v njej je vladal duh molitve in medsebojne ljubezni.
Oče je imel v Terezijinem življenju zelo pomembno vlogo. Bil ji je za zgled v ljubezni do Boga.
Poleg očeta so skrb za Terezijino vzgojo prevzele tudi njene sestre, ki so jo prisrčno ljubile in ji v marsičem nadomeščale mater.

S petnajstimi leti je Terezija vstopila v samostan karmeličank. Ker je bila za tako strog red premlada, je za dovoljenje najprej prosila nadškofa Hugonina, vendar brez uspeha.
Na romanju v Rim se je s prošnjo za spregled obrnila na papeža Leona XIII, ki jo je napotil k domačim cerkvenim predstojnikom in ji svetoval, naj se obrne na Boga samega.
Kmalu ji je nadškof Hugonin dovolil vstopiti.
Ob vstopu v samostan je prevzela redovno ime Terezija Deteta Jezusa.
Bila je zaljubljena v Boga in vse je želela delati iz ljubezni do Njega. Tako je v samostanu prenašala marsikatero preizkušnjo, dušno in telesno trpljenje.
Njena pot je bila pot preprostosti in otroške predanosti Bogu.
Zaupno se je naslanjala na usmiljenega Očeta in si prizadevala tudi najmanjšo stvar narediti iz ljubezni do Njega.
Proti koncu svojega življenja je na ukaz prednice samostana napisala spomine na otroštvo in svojo duhovno pot, ki so bili izdani pod naslovom
Povest duše.
Knjiga je bila 20 let po njeni smrti prevedena v 35 jezikov.

Pri štiriindvajsetih letih je zbolela za tuberkulozo.
30. septembra 1897 je umrla s pogledom na razpelo, ki ga je držala v rokah. Njene zadnje besede so bile:
<3 »Moj Bog, ljubim te ...« <3

Njene duhovne ljubezni pa s smrtjo ni bilo konec.
Svojo ljubezen je hotela razdajati tudi po smrti: »Videli boste, da bom po smrti sipala vrtnice na zemljo.«
S tem je mislila na milosti, ki jih je hotela iz ljubezni ljudem izprositi od Boga.
Sveta Terezija Deteta Jezusa je postala zgled, kako je mogoče doseči največjo popolnost v kreposti ljubezni brez izrednega mrtvičenja samega sebe,
brez izrednih darov milosti, brez velikih del.
Svetost ji je pomenila posvetitev vsakdanjega življenja z ljubeznijo.
Njena duhovna pot se imenuje tudi »mala pot«.
Kmalu po smrti je postala svetnica, Cerkev jo je razglasila tudi za cerkveno učiteljico in zavetnico misijonov.

Sveto Terezijo Deteta Jezusa upodabljajo kot karmeličansko redovnico - v rjavi obleki, belem plašču in črni tančici s križem in vrtnicami v naročju, ki jih sipa na zemljo,
kot je obljubila malo pred smrtjo.
30 svi 2012 18:18
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
---------
Post Re: SV. Terezija Deteta Jezusa
slikaslika
Danes praznujemo god sv. Male Terezije Deteta Jezusa

Sveta Mala Terezija je rekla: "Gospod vselej usliši naše prošnje, če soglašamo z njegovo sveto voljo.
"
Dejala je tudi: "Ko me bodo po smrti prosili pomoči, bom najprej pogledala Gospodu v oči. Če bom videla, da se strinja z zaprošenim, bom nadaljevala svojo prošnjo, če pa ne, ga ne bom nadlegovala, ker želim to, kar on hoče. "

V zadnji bolezni je rekla svoji rodni sestri Pavlini: "Če me boste v nebesih hoteli razveseljevati, mi pogosto napolnjujte roke z majhnimi žrtvami in molitvami, da jih bom kakor dež milosti rosila na duše."

In zopet: " Ljubi Bog izpolni v nebesih vse kar ga prosim, ker se nisem na zemlji nikdar ravnala po svoji volji."

Terezija v nebeški slavi,

vodnica, vzor mi bodi ti.

Lepoto svoje čiste duše

le z enim žarkom v me prelij,

da kakor ti, po mali poti

dospem Ljubezni in Dobroti.

Litanije Sv. TEREZIJE DETETA JEZUSA

Gospod, usmili se,
Kristus, usmili se,
Gospod, usmili se,
Kristus, sliši nas,
Kristus, usliši nas,
Bog Oče nebeški, usmili se nas,
Bog Sin Odrešenik sveta, usmili se nas,
Bog Sveti Duh, usmili se nas,

Sv. Trojica, en sam Bog, usmili se nas,
Sv. Marija, prosi za nas.

Terezija Deteta Jezusa, prosi za nas,
Terezija, sveta slušabnica božja,
Terezija, sreča svojih staršev,

Terezija, vzor prvoobhajancev,
Terezija, prijateljica molitve,
Terezija, iskrena častilka Matere Božje,

Terezija, evharistična roža,
Terezija, goreča za sveti Karmel,
Terezija, mala nevesta Jezusova,

Terezija, vestna redovnica,
Terezija, iz srca ponižna,
Terezija, mučenica ljubezni,

Terezija, žrtev za duhovnike,
Terezija, polna vneme za misijone,
Terezija, Lilija nedolžnosti,

Terezija, ljubiteljica Križa,
Terezija, zgled otroškega zaupanja,
Terezija, opota malodušnih,

Terezija, tolažnica bolnikov,
Terezija, pribežališče stiskanih,
Terezija, pomočnica v skušnjavah,

Terezija, priprošnjica za grešnike,
Terezija, vodnica malih duš,
Terezija, hrepeneča po nebesih,

Terezija, v smrti Bogu vdana,
Terezija, poveličana po čudežih,
Terezija, zvesta priprošnjica pri Božjem prestolu.

Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, prizanesi nam o Gospod!
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, usliši nas o Gospod!
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, usmili se nas !

Prosi za nas, Sveta Terezija Deteta Jezusa.
Da postanemo vredni obljub Kristusovih.Sv. Terezija, sprejmi pozdrave,
ki jih pošiljamo, k tebi v višave.
Prosi tam Jezusa, da ga spoznamo
In ga, kot Cvetka ti, radi imamo.

Sveta Terezija, cvetka ti bela,
Z angelsko dušo si k Bogu hitela.
O, da bi tudi mi čistost vzljubili,
V sveti odpovedi Bogu služili.

Sveta Terezija, v ljubezni plamteča,
Jezus je tebi bil zemeljska sreča.
O, da bi tudi mi cvetje trosili,
S čisto ljubeznijo, žejo gasili.


01 lis 2015 14:34
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 49 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2, 3, 4, 5


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron