Sada je: 24 ožu 2019 11:51.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 Sv. Tri kralja - Komin 
Autor/ica Poruka
Reg. korisnik

Pridružen/a: 15 ožu 2009 12:38
Postovi: 236
Lokacija: Zagreb
Spol: muško
---------
Post Sv. Tri kralja - Komin
Ako vas put ponese prema Varaždinu, bilo starom cestom ili autocestom, proći ćete kroz Komin, selo nekoliko kilometara iza Sv. Ivana Zeline, kojim dominira prekrasna crkvica, zapravo velika barokna kapela Sv. Tri kralja, sagrađena je u drugoj polovini sedamnaestog stoljeća, a 1669. godine posvetio ju je zagrebački biskup Martin Borković. Crkva je okružena cintorom koji ima na jednoj strani ugrađena mjesta za trgovanje što je jedinstveni primjer proštenjarske sakralne arhitekture sjeverozapadne Hrvatske. Mjesto na kojem je kapela sagrađena bilo je naseljeno još od rimskih vremena i ovdje se nalazilo poznato rimsko trgovišno mjesto na cesti Ptuj - Sisak zvano Pyrri. U blizini crkve našlo se početkom stoljeća više rimskih grobova i oko 95 kilograma raznog rimskog novca.
Svoj današnji oblik crkva dobiva 1726. godine nakon pregradnji i dogradnji te opremanja vrijednim inventarom. Od inventara se ističe glavni oltar Sveta Tri kralja nastao između 1726. i 1729. godine vjerojatno u drvorezbarskoj radionici biskupa Juraja Branjuga. Ovaj glavni oltar je jedan od najljepših drvenih baroknih oltara u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Crkveni strop je oslikan s iluzionističkim freskama i ukrašen bogatom štukaturom. To vedro slikarstvo s mnogo rokoko ornamenata i cvijeća pored svoda crkve ukrasilo je i pobožne kapele. Težište je na ciklusu koje prikazuje darove Duha Svetoga koji se nižu u vidu alegorijskih likova žena. Ove zidne slike pohvaljuje i kanonski vizitator Emerik Rafaj 1795. godine, a autorstvo se pripisuje zagrebačkom slikaru Antunu Archeru i njegovoj radionici.
Crkvi je sa sjeverne strane prigrađena kapela Svete Elizabete Ugarske. Na sjevernoj strani kapele podignut je oltar posvećen sv. Elizabeti. U sredini oltara se nalazi slika sv. Elizabete kako dijeli novac siromašnima. Na oltaru se nalaze lijepi kipovi četiri ranokršćanske mučenice – sv. Agate, sv. Apolonije, sv. Barbare i sv. Katarine Aleksandrijske.
U crkvi se nalazi dobro očuvana propovjedaonica postavljena 1748. godine. U trima kartušama na ogradi propovjedaonice nalaze se plitki reljefi sa prikazima iz Kristova života. Na baldahinu propovjedaonice nalazi se figurativna kompozicija s prikazom Poklonstva kraljeva.
Posebno je zanimljiv oltar od štukature "ex voto" kojeg je 1710. dao podići Bolto Prevarek. A kako je zapravo nastao taj zavjetni oltar, postoje dvije, gotovo identične verzuje:
Prva: "Seljak Prevarek je orao njivu i zastrugao je u nešto tvrdo, pa su se volovi preplašili, otrgli od pluga i pobjegli. Iznenađen i preplašen , seljak je kleknuo i zavjetovao se Bogu: ako se volovima ništa ne dogodi, sagradit će na mjestu gdje je plug zapeo, pronašli su posudu s rimskim novcem. Gdje je završio taj novac, ne zna se (neke legende govore da je Bolto dio potrošio za izgradnju kapelice do kraja, a dio dajući potrebitima..., te da je najmanje novčića ostavio sebi...), ali u zidu sa sjeverne vanjske strane crkve Sveta Tri Kralja u Kominu postoji mali zatvoreni oltar s reljefom koji prikazuje seljaka u klečećem položaju sklopljenih ruku, posudu s novcem te upisanom 1710. godinom i inicijalima!"
Druga: "Bolte je išel z biki na breg. Su se poplašili. On se zavetoval Svetim Trima Kraljima da im bu podigel kapelicu ak ga izbave. Biki su se zastavili na mestu gdi je ta kapelica!"
Crkva je tokom druge polovice 20. stoljeća bila izložena ubrzanom propadanju, ali je spašena zahvaljujući opsežnoj obnovi cinktora te krovišta crkve od 1990. do 2000. godine. Sada se pokušava spasiti vrijedne zidne slike koje su izložene ubrzanom propadanju.
Prolazite li tim krajem zastanite, pogledajte! Teško je reći je li ljepše danju ili obasjano noću!!!


21 srp 2009 15:30
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron