Sada je: 24 lip 2019 19:42.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 SVEČNICA - JEZUSOVO DAROVANJE 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
---------
Post SVEČNICA - JEZUSOVO DAROVANJE
Danes je praznik Jezusovega darovanja-svečnica.

slika


Praznik Slovenci imenujemo tudi »svečnica«.

Marija in Jožef sta nesla dete Jezusa v tempelj, in ga tam po judovski postavi darovala Bogu, kajti vsak judovski prvorojenec je bil posvečen Bogu. Tam je starček Simeon vzel Dete v naročje in izgovoril preroške besede »zdaj odpuščaš Gospod svojega služabnika v miru, zakaj na svoje oči sem videl Zveličarja, ki si ga poslal vsemu ljudstvu, luč v razsvetljenje poganov in v slavo Izraela, tvojega ljudstva« (prim. Lk 2, 29-32).

Danes v cerkvi pri bogoslužju prižigamo sveče, duhovnik jih blagoslovi in po maši jih odnašamo v svoje domove, da bi z njimi prinesli Božji blagoslov v naše vsakdanje življenje, posebej še ob hudi uri vsakršnih neviht ter ob svojem slovesu od tega sveta, ko vsi najbolj potrebujemo Božje usmiljenje in Božji blagoslov.

Mi sami naj bi bili goreča sveča, ki v darovanju izgoreva v ljubezni do Boga in bližnjega, posebej še do tistih bratov in sester, ki so se znašli v hudi stiski, duhovni ali telesni, in tiho ali na glas kričijo po naši pomoči. Takrat smo lahko prav mi nosilci rešitve, kot drugi Kristusi.
In prav to je naša glavna življenjska naloga: skupaj s Kristusom, ob njegovi enkratni odrešenjski daritvi na Kalvariji, odreševati sebe in celotno človeštvo. To bomo zmogli, če bomo znali in hoteli biti v vsej ljubezni izgorevajoča sveča.
S posebno močnim plamenom ta sveča gori, ko pomagamo bližnjemu nositi križ, ko v molitvi kličemo Božjo pomoč na trpeče brate in sestre, ko v obhajanju evharistije podoživljamo velikonočno skrivnost rešitve celotnega človeštva.
Svečnica, s katero se poslavljamo od božiča, ne pa od njegovih luči, je praznik darovanja, rešitve in luči, ki ne ugasne, ampak vodi v Luč večnega življenja.

Danes je dober dan za konkretno vprašanje, kaj pa meni pomeni Kristus - Večna luč?


02 vel 2012 10:10
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron