Sada je: 21 lip 2018 14:29.

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
 Sveta ispovjed 
Autor/ica Poruka
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Post Sveta ispovjed

Sponsored Links

Moje izmirenje s Bogom i Crkvom

Sakramentom pomirenja ili ispovjedi mirimo se s Bogom s kojim smo zbog svojega grijeha
prekinuli odnos te mozemo ponovo zazivjeti životom u punini.Mirimo se i s Crkvom od koje nas grijeh udaljio ili cak iskljucio.Crkva trazi da se bar jednom godišnje , i to o Uskrsu , ispovjedimo.
Sve Bozje zapovjedi Isus je sazeo u dvije : ljubi Boga i ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe.LJubimo ako cinimo dobro i ako ne cinimo zlo.Grijesimo ako ne cinimo dobro koje smo mogli i trebali uciniti, te ako cinimo zlo.

Grijeh

Moj je grijeh prvenstveno nevjernost Kristu jer mi njegove rijeci nisu zivotno nacelo. Grijeh je i zlo koje meni samome steti, čini me nečovječnijimi smanjuje ljudsku dobrotu.

Laki je grijeh kad se u lakoj stvari krši moralni zakon.Lake grijehe predajemo Isusu i u svetoj Misi, no dobro ih je reci sveceniku u ispovjedi da bismo bolje odgajali svoju savjest,narocito ako ih cesto činimo.

Teski je grijeh:kad se moralni zakon izrazen u Bozjim zapovjedima krši u teskoj stvari, i to pri punoj svijesti i slobodnoga pristanka,grijeh objektivno ostaje zlo, ali se osobi ne ubraja kao teski grijeh.Svaki je teski grijeg nuzno ispovjediti sveceniku navodeci koliko puta je ucinjen.
Time priznajrmo da smo svojim grijehom ranili i Crkvu, Kristovu zarucnicu, koja bi trebala biti sveta , neporocna i svjedociti da je moguce biti dobar i cinit dobro.Svecenik nam sakramentalnim odrješenjem od grijeha podjeljuje pomirenje s Bogom, savjetuje nas i odreduje kako ćemo popraviti zlo. TO se zove zadovoljština ili pokora.

Sveto pismo kaze da su grijesi u nebo vapijuci: hotimično ubojstvo; tlačenje ubogih ,udovica i sirota;ustezanje zasluzene place ;sodomski grijeh(homoseksualnosti lezbijstvo) te pedofilija.

Grijesi protiv Duha Svetoga su: nijekati Bozju opstojanost, ocajavati o milosti Bozjoj, protiviti se priznatoj istini Kršćanske vjere,tvrdokorno odbijati spasonosne opomene za obraćenje, ustrajati u nekajanju, zavidjeti bliznjemu darove Bozje i preuzetno se ufati u molosrde Bozje.

Hoce li mi Bog oprostiti?

Bog nas nikada ne prestaje ljubiti, bez obzira sto mi činili.Po Isusu Kristu Bog se objavio kao milosrdni Otac koji nam uvijek oprašta.On se ne ljuti i ne osvećuje, jer ne zeli smrt griješnika, nego čeka da se otvorimo njegovu oprostenju da bi u nasim srcima ponovo zavladao mir.

Sakrament pomirenja:,to jest sveta ispovjed, sluzbeni je crkveni način za borbu protiv grijeha koji bi htio zarobiti nase srce.Sili grijeha mozemo se opirati i molitvom, čitanjem Bozje rijeci, razmišljanjem, savjetovanjem kako bi u nasem biću sve vise bio prisutan Duh Sveti, ispunjajući
nas ljubavlju i dobrotom.

Uvjeti

Da bismo dobro obavili svetu ispovjed, potrebno je:
-temeljito ispitati svoju savjest;
-kajati se zbog grijeha;
-donijeti nepokolebljivu odluku da više nećemo griješiti i da cemo se cuvati griješnih prilika;
- zamoliti oprostenje od onoga kome smo nanijeli nepravdu ili zlo, pomiriti se
sa svima i nadoknaditi štetu;
- ispovjedniku iskreno priznati sve teske grijehe;
- obaviti pokoru koju nam je ispovjednik odredio.


29 kol 2009 21:51
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 14 lip 2009 14:02
Postovi: 134
Post Re: Sveta ispovjed
Nedavno sam razgovarala s dragim ljudima oko ispita savjesti. Mnogi se ne znaju ispovijedati, što nije neobično i smješno, mnogi pate radi toga. I zatonajčešće kažu pa nisam ništa zgriješio/la.

Imamo formule za ispit savjesti; sakramenti, 10 Božjih zapovijedi i 7 glavnih grijeha.

Evo moj primjer ispita savjesti zadnje ispovijedi (i bilo je zadovoljavajuće);

- sjela sam doma, sabrala se, pozvala Duha Svetog u pomoć :m , uzela papir i olovku i "shematski" ispitivala savjest.
Nije jednostavno doći u crkvu i odmah na ispovijed, često se zbunimo, nešto ne kažemo ili prešutimo misleći da to nije grijeh.
U miru treba razmisliti šta je, npr., škrtost - jesam li podijelio/la svoje vrijeme s nekim, jesam li pomogao nekome svojim znanjem.....
Neću sad o tome, to svatko sebi treba razlučiti.

Bog nam je dao savršene formule, upotrijebimo ih :top:


Sponsored links30 kol 2009 06:24
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Post Re: Sveta ispovjed
ISPIT SAVJESTI!

Molitva prije ispita savjesti

Oce,evo me pred Tobom. Pošalji mi svojega Svetoga Duha da me pouči kako da se susretnem s Tomom. Neka me Tvoj Duh prosvjetli tako da mi taj susret s Tobom bude na duhovnu obnovu i vječnu radost. Daj da bude iskren sam prema sebi i ne prikrivam svoje slabosti , nedostatke i grijehe. Zelim se iskreno pokajati za svije grijehe, priznati ih i od Tebe primiti otpustenje. Slavit cu Tvoje Milosrđe i Tvoju vjernost. Amen.


MOJ ODNOS PREMA BOGU:


-Vjerujem li iskreno u Trojedinoga Boga (Oca ,Sinai Duha Svetoga)?
-Vjerujem li u stvarnu prisutnost Isusa Krista u Presvetom oltarskom Sakramentu ?
-Jesu li moj bog stvari : novac, bogatstvo , posao čast, zdravlje...?
-Molim li se redovito ,iskreno razgovarajuci s Bogom ili samo trazim da mi Bog ispuni zelje, možda i sebične ?
-Nastojim li dovoljno upznati svoju vjeru čitanjem vjerskih knjiga, vjerskoga tiska , slušanjem i razgovorima?
-Izbjegavam li ono sto vjeri može štetiti?
-Jesam li psovao Boga, Majku Bozju i svece? Opravdavam li se tvrdnjom da mi je to navika ?
-Jesam li redovito isao na svetu misu nedeljom i zapovjedanim blagdanom?
-Jeli za mene svaka nedjelja dan Gospodnji ili samo prilika za izlet i ljenčarenje?
-Jesam li možda nepotrebno u nedelju radio , ono sto sam mogao kojim drugim danom ?
Jeasm li išao na svetu ispovjed i primio svetu pricest barem za Uskrs i Bozic ?
-Jesam li u ispovjedi namjerno prešutio neki teski grijeh?
-Jesam li izvršio pokoru i živio prema obecanjima prosle ispovjedi?
-Iskazujem li ljubav prema Crkvi time sto molim za nju ,za Svetoga Oca i sve druge pastire dusa da ostanu vjerni pravomu nauku?
-Sudjelujem li u crkvenoj zajednici svojom molitvom, postom , djelima, brigom i darovima za siromašne ?
-Priznajem li javno da sam kršcanin ili se toga sramim?
-Nastupam li kao kršćaninu svim područjima svoga života?
-Obracam li se u životnim poteskoćama samo Bogu ili posjecujem raznovrsne ozdravitelje , gatare ,vračare...?
-Jesam li pristajao uz nazore i pokrete protivne kršćanstvu ili uperene protiv samoga Boga?
-Jesam li sudjelovao u nekršćanskim djelatnostima , ili druge poticao na njih?
-Jesam li podržavao stranke i politicke pokrete koji se protive Kršćanskoj vjeri i promiću pobacaj, eutanaziju i istospolne brakove?


30 kol 2009 16:27
Profil Pošalji e-mail

Pridružen/a: 25 svi 2009 20:37
Postovi: 711
Post Re: Sveta ispovjed
Molitva prije same ispovijedi

Gospodine, ti si moj Otac. Znam da me ljubiš. Ti me dobro poznaš, znaš moje misli, riječi i djela. Poznaješ i moje grijehe. Došao sam da te molim za oproštenje.

Gospodine Isuse Kriste, pošalji mi Duha Svetoga. Pomozi mi da upoznam svoje grijehe i pogreške. Daj mi hrabrosti da sve iskreno ispovjedim, pomozi mi da popravim svoje vladanje i ojačaj mi volju za dobro.

Pomozi i svećeniku kojemu se ispovijedam da me može voditi svojim savjetom. Amen.Molitva poslije svete ispovjedi

Predobri Bože! Moja duša je bila nečista od grijeha, a ti si je očistio. Bila je bolesna, a ti si je ozdravio. Sada si ti moj otac, a ja opet tvoje dijete. Opet sam s tobom sjedinjen!
Kako sam sretan, o dobri moj Spasitelju! Ja ti od srca zahvaljujem. Isto tako zahvaljujem i tebi, blažena Djevice Marijo! Hvala i tebi sveti Josipe, i tebi moj anđele čuvaru!
Evo ja opet čvrsto odlučujem da neću više griješiti, da neću više svojega predobroga Boga uvrijediti. Ali ja sam slabašan pa te molim, o Bože, da mi budeš na pomoć. Od sada unaprijed hoću da ostanem uvijek pravo i čisto Božje dijete. Isuse, ja sam tvoj; ostani uvijek sa mnom. Sveta Marijo, moja nebeska majko, moli za me, da ostanem uvijek u milosti Božjoj, da u njoj živim i umrem. - Amen.


Ja se ispovijedam jedanput u mjesec ili dva, osim kad je u pitanju ekstra teški grijeh, mislila sam da je češća ispovijed u biti pozitivna što više to bolje(mislim nisam savršena jel) , tako sam jedanput učinila ispovijed, taj dan teško sagriješila i otišla se sutradan ispovijedit da bi iz ispovjedaonice izašla suznih očiju jer me svećenik poklopia, izdera se na mene da šta će on meni sad dat za pokoru bla bla..mislim jedno ekstra neugodno iskustvo.. inače obožavam svetu ispovijed, u ispovjedaonici osjećam neki mir baš mi je lipo, a izađem sto kila lakša. :sll:


30 kol 2009 17:22
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
---------
Post Re: Sveta ispovjed
NACIN OBAVLJANJA ISPOVJEDI


Pokornik:-Hvaljen Isusi Marija!
Svećenik:-U vjeke vjekova .Amen
Pokornik:-U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.Amen.
Svećenik:-Gospodin bio u Tvome srcu i ustima da cjelovito ispovjedis sve svoje grijehe, da se za njih iskreno pokajes i tako postignes Bozje milosrde .Amen.
Pokornik .-Zadnji put sam bio/la na ispovjedi :Učenik/ca sam; ozenjen/udata sam; mladic/ djevojka sam; udovac/udovica sam;
Moji su grijesi...
Nakon nagovora svecenik zadaje pokoru, a pokornik moli djelo kajanja:

Pokornik: Kajem se od svega srca sto uvrijedih Boga , najvece i najmilije dobro.Mrzim na sve svoje grijehe i čvrsto odlucujem da ću se popraviti i s Bozjom pomoci neću vise griješiti. Amen.

Svecenik moli tekst odrješenja: Bog, milosrdni Otac, pomirio je sa sobom za otpuštenje grijeha. Neka ti po sluzenju Crkve on udijeli oproštenje i mir. Ija te odrešuijem od svih grijeha tvojih u ime Oca i Sina + i Duha Svetoga .

Pokornik: Amen.
Svećenik: Gospodin Ti je oprostio sve grijehe.Podi u miru !
Pokornik: Bogu Hvala !


Pokora i zadovoljština

Pokoru obavljam kako mi je bilo odredeno, u najkracem vremenu poslije svete ispovjedi.
Naložit ću si i sam kakvu pokoru , na primjer molitvu , posjet usamljenom bolesniku, sudjelovanje na svetoj misi tijekom tjedna , čitanje Svetoga pisma, odricanje od televizije i drugo...


MOLITVA POSLIJE SVETE ISPOVJEDI


Gospodine zahvaljujem Ti jer si čekao moj povratak i otpustio mi grijehe. Molim Te ,podari mi milost
da vise ne grijesim, da Ti vjerno sluzim i da sve vise budem Tebe dostojan.
Nadam se da ćeš mi uvijek doći u pomoć, osobito u časovima iskušenja.
Zahvaljujem Ti na svemu sto si vec do sada učinio za mene jer si mi dao svoju Majku Mariju da Ona moli za mene, da te primam sa sve više dostojanstva.Budi slavljen ,Boze ,u vjeke vjekova.
Amen.( ili moli svojim riječima!)

Izdaje :Pokret Krunice za obracenjei mir!
S dopustenjem crkvenih vlasti.


30 kol 2009 21:04
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron