Sada je: 25 sij 2020 21:59.

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
 Sveta Kata 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 03 svi 2009 17:37
Postovi: 1839
Spol: žensko
Post Sveta Kata
Sveta Kata Boga moli ,
Andeo je pita s onu stranu svita ,
Kate moja boli li te rana tvoja .
Nedjeljica mlada ti si veca od svih dana ,
kao djeva od svih zena .
Nit u putu upucena nit u kalju kaljena ,
u crnoj gorici u bijeloj crkvici .

Crkvica je nadena tamjanom kadena ,
u njoj sjedi Majka Marija zutu kosu ceslja ,
casicom je polivala , casica je zveknula
po svem svijetu jeknula .

Bog sjedi kod oltara ,sveta Kata odgovara ,
sutra cemo rano putovati na tu goru
Kalvariju. Amen .
Hvaljen Isus i Marija
i njihova cijela Familija .
Prema puckoj predaji koja je zapisana u Liki .


24 stu 2009 22:10
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 17:27
Postovi: 600
Spol: žensko
Post Re: Sveta Kata
Blagdan Svete Katarine, 25. studenoga, često je vezan za izreku "Sveta Kata, snijeg za vrata". .Dakle , čim bi se zimi počeli peći pravi kolači s orasima i pekmezom , a ne buhtle, krofne i pite , ja sam znala idu sveci. Počinjalo je sa već sa Sv. Katom , (sveta Kata snig za vrata) koja bi Šušnjevce u bijelo obukla. Seljani su pregli saone , a mi bi se sa sanjkama zakvačili za njih , zvončiči na kolima su zveckali, a dječiji smijeh bi se orio cijelim selom. Nije tada bilo druge buke. Vladala je divna tišina, u kojoj se čulo samo dječija cika preko dana , predveće muka krava a noću lavež pasa

25.studenog je sveta Katarina, Kate, Kata ,Kaja,Katica...
Sretan imendan!
prema životopisu svetaca, umrla je na dan 25. studenaoga 310.o imenu Katarina, značenju i legendi vezanih za njezinu nositeljicu čije se ime proširilo po svijetu, malo opširnije:
Katarina je žensko ime s mnoštvom izvedenica i inačica kojemu je ishodište u grčkom imenu a i Katarina sa značenjem čista, djevica, ona koja je čista. katarina (grč. aikaterina) također ima značenje i mudra. Ime se je proširilo europom u ranom razdoblju kršćanstva, a do današnjih dana jedno je od vrlo popularnih svjetskih ženskih imena bilo u originalu ili nekoj od izvedenica i kratica.
Riječ je o svetoj Katarini aleksandrijskoj i legendi vezanoj za njezino mučeništvo (postoje tri svetice s tim imenom, pa uz aleksandrijsku 'poznajemo' sionsku i genovsku, ali legenda i značenje odnose se samo na ovu prvu).

Povijest značenja imena:
Sv. Katarina Aleksandrijaska, prema legendi, lijepa i mudra djevica iz imučne obitelji u koju se zaljubio rimljanin maksimin daia, upravitelj aleksandrije. Mlada kršćanka ga je najodlučnije odbila mudrim izgovorom. on ju je stavio na kušnju. suočio ju je s pedesetoricom filozofa u namjeri da je oni uvjere kako krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. govorničkom vještinom i dobrim poznavanjem filozofije i teologije, Katarina je odbranila svoju vjeru i pridobila na svoju stranu mudrace. razljućen, maksimin ih je dao pogubiti. njoj je, pak, namijenio smrt mučenjem s nazubljenim kotačem. legenda kaže da se kotač raspao kad su je postavljali na muke. prestrašeni tim dogođajem odveli su je izvan aleksandrije i odrubili joj glavu. umrla je u dioklecijanovom vremenu, a predpostavlja se oko 310. u aleksandriji.

Legenda o svetoj Katarini aleksandrijskoj, djevici i mučenici našla je mjesto u životu svetaca i koja se kao najpoznatija katarina (kod nas) slavi 25. studenoga.

Ona je zaštitnica učitelja (u širem smislu te riječi), knjižničara i arhivista, te svih osoba koji u svojoj struci posižu za knjigama i znanjem koje one sadrže.
u ikonografiji je, uobičajeno, predstavljena s knjigom, palminom granom (znakom mučeništva) i trnovitim kotačem na kojemu je umrla.

---
ovo se ime vezuje i mitološko ime grčke boginje tajni, podzemlja i 'raskrižja putova', hekate, koje je slavu i značenje opjevao grčki pjesnik hesiod. tako je zahvaljujući mu do naših dana ostalo sačuvano ovo ime u najpotpunijoj informaciji u vjerovanja u njezine moći u poemi pod nazivom "theogoni".
njezina inačica iz rimske mitologije je boginja triva.

---

p.s. ako možda ovo čitaš draga Katarina, sretan ti imendan


24 stu 2009 22:49
Profil
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 17:27
Postovi: 600
Spol: žensko
Post Re: Sveta Kata
SVETA KATARINA, djevica i mučenica
Najpoznatija svetica Katarina u povijesti književnosti svakako je sv. Katarina Sienska, u povijesti duhovnosti sveta Katarina Genovska, a u pučkoj pobožnosti sveta Katarina Aleksandrijska, koju danas slavimo. Šteta samo što je i njezin život ovijen legendom, lijepom doduše, ali bi nam bilo daleko draže o njoj ono što je povijesno pouzdano i zajamčeno.

Za vrijeme vladavine cara Dioklecijana po svim rimskim provincijama bjesnilo je strašno progonstvo. Ono je bilo naročito okrutno u Egiptu, koji su nazivali "Kinom staroga svijeta". O tim mučenicima nastali su kasnije legendarni izvještaji, takozvani Passiones, koji su gotovo uvijek više plod pobožne mašte, nego točni povijesni podaci o dotičnim osobama. Radilo se o legendama kojima je bilo više stalo do pobude, nego do povijesti. Isto, na žalost, moramo ustanoviti i za Pussio sanctae Catharinae martyris.

Budući da se radilo o jednoj kršćanskoj djevici visokog položaja, veoma inteligentnoj, lijepoj, kako na tijelu tako i na duši, njezino je mučeništvo, što ga je podnijela u Aleksandriji, još više djelovalo na pučku maštu pa se tako o njoj i rodila legenda i to u raznim inačicama. Jedna je od njih i ova:

"Maksimin Daia, koji je došao na vlast u rimskim afričkim provincijama naslijedivši rođaka Galerija, zaljubio se u Katarinu tako jako da je odlučio rastaviti se od svoje žene te oženiti Katarinu. Mlada ga je kršćanka najodlučnije odbila. On ju je tada suočio s pedesetoricom filozofa s namjerom da je oni uvjere kako Krist, jer je umro na križu, ne može biti Bog. No Katarina, služeći se preodlično govorničkom vještinom, a još više dobrim poznavanjem filozofije i teologije, pridobila je na svoju stranu mudrace koji, rasvijetljeni milošću, prionuše uz kršćanstvo. U očima pogana dvostruko poraženi, zadobiše mučeničku krunu jer ih je Maksimin stavio na muke i pogubio.

Ne mogavši Maksimin slomiti Katarinu, razbjesnio se i dao načiniti strašno mučilo: kotač s bodežima, koji će je sasjeći. No to se mučilo raspalo. Tada je mučenica odvedena izvan grada te joj je odrubljena glava." Prema toj legendi anđeli su tijelo sv. Katarine prenijeli na Sinaj i ondje ga sahranili. Na tom mjestu podignut je kasnije slavni samostan Sv. Katarine koji postoji još i danas. Egipatski predsjednik Anvar El Sadat kraj tog je samostana 19. studenoga 1979. započeo gradnjom velikog religioznog središta za tri jednobožačke religije: kršćansku, židovsku i muslimansku, da to mjesto, gdje je Bog u Starom zavjetu Mojsiju predao 10 zapovijedi, bude mjestom molitve i klanjanja jedinome pravome Bogu.


24 stu 2009 22:51
Profil
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 17:27
Postovi: 600
Spol: žensko
Post Re: Sveta Kata
Miholjsko ljeto
Ako je uoči Miholja vedra noć, zima će imati veliku moć
Ako na Miholje sjever vuče, veliku zimu i snijeg dovuče
Kiša Miholja, do Božića blaga zima
Če ptice ne odletiju pred Miholjem, pred Božićem bu zima
Koliko ima mrazova prije Miholja, toliko ih bude poslije
Jurjeva
Kakši Egidi, takša bo jesen
Kakvo vrijeme na Malu Gospu nastane, takvo rado još dva
mjeseca ostane
Ako na Mateja sunce sja, naskoro lijepa jesen zasja
Ako Mauricija sunce grije, po zimi oštar vjetar brije

U listopadu bura i mraz, siječnja sunčan čas
Mnogo magle u listopadu, mnogo snijega u zimu
Sveti Luka rado snijegom fruka
Sveti Luka u nokte huka
Sveti Frane nesta u polju hrane
Čuvaj se Šimuna i Jude da te snijegom ne probude
Vedrina i toplina gala budu ljeti sušu i toplinu dala
Kakvo vrijeme Uršula donese, takvu jesen (a i zima) ponese
U studenom snijega množina, polju je ugodna vlažina
Studeni hladnoću dogoni
Svi sveti mrzli dan, Božić u ledu okovan
Ako Sve svete kiša namaka, debeo snijeg nas čaka
Sunčani Svi sveti, obilje žira i žita ljeti
Ako je Martin oblačan i meglen, doći će zima blaga kao jesen
Če Martin oblake preganja, nestalnu zimu pripravlja
Če je Sveti Martin suh, bo po zimi rasel kruh
Ako na Martinje guska po ledu plazi, tada za Božić po blatu gazi
Ako Martin jasno vrijeme ima, bude oštra zima
Sveta Kata snijeg na vrata
Sveta Kata obilata vrata
Sveta Kate prigna ognju gnjate
Sveta Katarina belega konja jaše
(Izvadak iz intervjua - izvor Glas Koncila )

slika


25 stu 2009 19:32
Profil
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 25 svi 2009 23:23
Postovi: 1217
Lokacija: Osijek
Spol: muško
---------
Post Re: Sveta Kata
slika

Sveta Katarina


25 stu 2009 23:06
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron