Sada je: 24 lip 2019 20:13.

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća
 Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
slika


ČAS PRVI:

Presveta Vladarko Bogorodice, samo si Ti jedina čista dušom i telom; samo si Ti jedina nadvisila celomudrije i devičanstvo; samo si Ti jedina postala obitelj svekolike blagodati Svetoga Duha!Ne odbaci mene nedostojnog, nečistog koji dušu i telo oskrnavi slastoljubivim životom svojim; očisti um moj od naklonosti k strastima; obrati k besprekornim težnjama bludeće i slepe pomisli moje; budi rukovoditeljka osećanja mojih; oslobodi me od gospodareće u meni rđave i sramne sklonosti prema predrasudama i strastima; oslabi greh koji me mori, daruj bodrost i razboritost bednom, pomračenom umu mom, da bih se ja, izbavljen od grehovne tame, udostojio slaviti Tebe, istinitu Mater istinite Svetlosti - Hrista Boga našeg, jer Tebe jedinu s Njim i zbog Njega blagosiljaju vidljiva i nevidljiva stvorenja, sada i svagda i kroz sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:14
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS DRUGI:

Preklinjem Te, Roditeljko Nezalazne Svetlosti, počuj šta ću Ti kazati: ja bednik tonem u glibu; mnoštvom grehova oskrnavih zemlju, i izgleda mi: zemlja jeca i sa uzdahom pokazuje na mene nepodmitljivom Sudiji, pozivajući svedoke i sunce i nebeski svod sa zvezdama...; bura misli mojih već me potapa u očajanje; duša moja sa trepetom pristupa očekujući presudu. Sva je nada moja u Tebi Bogorodice!Stida je puno lice služitelja Tvoga, iako Ti neprestano moliš Rođenog Tobom, da i meni nedostojnom podari od milosti Svoje. Odreši neodrešive okove moje; mene oskrnavljenog ubeli suzama pokajanja. Ti koja si rodila Život moj - vaskrsni mene, umrtvljenog nehatom; i mene, otuđenog od Anđela, uzvedi k njima Bogorodice.Ogromno je čudo, vaistinu, ogromno, kako Gospod trpi grehove moje! Kako me živoga jos nije sveo na dno pakla! Kako nije poslao nevidljivo oružje, da me porazi...!Nema sumnje, Vladateljko, Ti si mi molitvama Svojim darovala život, zahtevajući od mene pokajanje, koje Ti sama podaj meni, sluzi Tvome, jer si Ti moje utočište i zaštita. Ozari me svetlošću Božanstvenog lika Tvog, da bih Ti noću uzneo slavopoj. Daruj mi, Gospodarice, skrušeno srce, ridanje i suze! Daruj mi potpuno otpuštenje grehova, kao Žena koja je u utrobi imala ovaploćenog Boga! Neka Te noću ugledam mislenim vidom, Prečista, i tada ću se obradovati.O, Kreposti moja, Nado moja, slatko Videlo sluzi Tvome! Primi ovu molitvu iz oskrnavljenih usta mojih! Neka noć ova bude dan spasenja sluzi Tvome, Bogonevesto! Znam da što god Ti poželiš, sve možeš pred licem Rođenog Tobom, kome priliči svaka slava čast i poklonjenje kroz sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:15
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS TREĆI:

Djevo Vladičice, Bogorodice, Ti si u utrobi nosila Hrista Boga, Spasitelja našeg, na Tebe polažem svu nadu, u Tebe se uzdam, jer si Ti iznad Svetih Bestelesnih Sila. Čuvaj me Prečista, svojom božanskom blagodaću; rukovodi mojim životom, saglasno sa svetom voljom Sina Tvog, i Boga našeg. Daruj mi otpuštenje grehova, i budi mi pribežiste, okrilje, zaštita i putevoditeljka u život večni. U strašni čas smrti ne ostavi me, Vladičice, nego pohitaj mi u pomoć i istrgni me iz ruku demona mučitelja.Vladičice Bogorodice, Ti si jedina previsoko uzdignuta iznad cele zemlje; i mi Te, Bogonevjesto, sa verom blagosiljamo, sa ljubavlju veličamo, sa strahom Ti se klanjamo, jer si Ti počast nad počastima, visina nad visinama.Vladičice, Ti si mi Bogom darovana uteha, božanstveno orošenje unutrašnje žege moje, novo vrelo u presahlom izvoru suza mojih, lučezarna buktinja pomračene duše moje, bogatstvo u sirotinji, sila u slabostima, isceljenje neisceljivih rana, prekraćenje ridanja, uništenje okova!Čuj molitvene uzdahe moje, sažali se na plač moj, i dirnuta suzama mojim, snishodljivo primi molbu moju, i pokazi na meni milosrdje kao Mati Čovekoljubivog Boga. Ispuni neutovljivu želju moju, oslobodi me silovite strasti koja ubija dušu moju, i pridruži me k Sebi u zemlji živih, u naručje pravednih.Preklinjem Te opšta radosti svih, opšta zaštitnice svih, udostoj me obradovati se neizrecivom radošću Tobom rođenog Cara i Boga, u neiskazanim dvorima Njegovim, u neprekratnoj nasladi, u bezgraničnom carstvu Njegovom.Vladičice moja, pribežiste moje, živote, oružje, pohvalo, uzdanice i silo, daj mi da se naslađujem nepostižnim darima Sina Tvog!Sve ovo ja molim od Tebe, jer Ti kao mati Svevišnjega imaš, odgovarajuću, želji Tvojoj, silu. Zato se nadam da cu dobiti ovo što očekujem od Tebe, Bogonevjesto, pošto si rodila nadu svih - Gospoda našega Isusa Hrista, kome priliči svaka slava, čast, poklonjenje, sa bespočetnim Ocem Njegovim, sa blagim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:16
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS ČETVRTI:

Djevo Vladičice Bogorodice, znam da sam nedostojan gledati na Tvoju ikonu, jer su telo i duša Tvoja čisti, i Ti s pravom trebaš da se gnušaš mene. Ali, pošto je Tobom rođeni Bog radi toga postao Čovek da pozove grešnike na pokajanje, to primi moju ispovest o mnoštvu teških sagrešenja, i umoli sina Tvog i Boga, da milost Svoju ukaže bednoj duši mojoj.Veliko mnoštvo bezakonja smeta mi da podignem k Njemu pogled i da sam molim od Njega oproštaj. Nasladivši se mnogim darovima od stvorivšeg me Boga, ja neblagodarni zaboravih sve. Ubog sam u vrlinama a bogat sam u strastima; prepun sam stida i osuđen od Boga. Mene oplakuju Anđeli podsmevaju mi se đavoli, izobličava me savest, sramote me moji sopstveni postupci; pre smrti ja sam mrtvac, pre suda osuđen sam od sebe, pre beskonačnog mučenja ja se mučim očajanjem.Stoga i pribegavam brzoj pomoći Tvojoj, Vladičice Bogorodice! Sagni me k smirenju mome, Prečista; sažali se na nemoć moju, Besprekorna! Pred Rođenim od Tebe Ti imaš veliku slobodu, kakvu niko drugi nema. Ti sve možes kao Mati Božija, i ništa nemoguće nema za Tebe, samo ako Ti uzaželiš. Ne prezri suze i ridanja moja! Ne odbacuj tugu srca moga! Ne ostavljaj praznom nadu moju na Tebe! Molitvama Tvojim privoli milosrđe Sina i Boga Tvog i udostoj mene, nesrećnog i nedostojnog slugu Tvog, da dobijem prvobitnu lepotu duševnu, da zbacim sa sebe ružnoću strasti, da se izbavim od greha, da se priklonim pred pravdom, i da sa korenom iščupam slastoljublje i da se obučem u svetinju bestrašća, da umrem za svet i da oživim za vrlinu.Budi mi saputnica kada putujem, i prati me kada plovim; ukrepljuj me kada bdim, čuvaj me kada spavam; utešuj me kada plačem, ohrabruj me kada sam potišten, izbavljaj me uvređenog, oslobađaj me oklevetanog, podiži me onemoćalog; pobeđuj bese koji vojuju na mene i pomaži mi u smrtnoj opasnosti, svakodnevno me pokazujući strašna za vidljive i nevidljive neprijatelje, da bi svi oni znali da sam ja - sluga Tvoj, Bogomati, koja si rodila Boga i Cara svih, kome priliči čast i poklonjenje kroz sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:16
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS PETI:

Djevo Vladateljko, Majko Gospoda mog Isusa Hrista, znam ja da sam nečist, oskrnavljen, nedostojan, jer bezakonja moja prevaziđoše meru, postadoše neizbrojnija od peska morskoga. K Tebi pribegavam prinoseći pokajanje i ispovedajući grehove svoje.Oprosti mi, Vladičice; pomiluj me Ti koja sve čovekoljubivo miluješ; ne odvraćaj lica Svoga od mene, da ja ništavni ne bih bio odbačen od Tebe! Neka se ne obraduju tome neprijatelji moji. Podstakni misao moju na pokajanje i rukovodi me putu spasenja. Stupivši na njega neka Tebe imam za saputnicu, da bih se uz Tvoju pomoć spasao.Vladarko, Majko čovekoljubivog Boga, smiri srce moje i ispuni ga skrušenošću; daruj suze očima mojim i prosvetli ih svetlošću molitava Tvojih. Okropi me i očisti isopom milosrđa Tvoga; po blagodati Tvojoj omi me suzama Tvojim.O, Majko Gospoda mog Isusa Hrista, primi smirenu ispovest i molbu moju; ostatak života mog sačuvaj u pokajanju; u vreme ishoda duše moje iz tela milostivo pogledaj na mene, oslobodi me od bezdušnih mučitelja, budi mi zaštitnica i uništi obveznicu grehova mojih.Privedi me spasenog k prestolu Sina Tvoga i bespočetnog Oca Njegovog i Svesvetog Duha, lučezarne i jednodušne Trojice, kojoj priliči svaka čast i poklonjenje vavijek i kroz sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:17
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS ŠESTI:

Djevo Vladičice, Presveta Bogorodice, sveslavna Gospođo moja, Ti si uzvišenija od neba, čistija od sunčane svetlosti, prečasnija od heruvima, slavnija od nebeskih vojski; Ti si pohvala Apostola, propoved mučenika, radost prepodobnika, sijanje podvižnika, zlatna kadionica, svetozarni svetionik, istinski kivot, božanstveni zakon, nesagoriva kupina, procvetala palica Aronova! Ti si stvarno postala palica, a Sin Tvoj Hristos, Bog i Tvorac moj, jeste istiniti Cvet.Ti si po telu rodila Boga Reč, i pre rođenja i po rođenju ostala si Djeva. Tobom smo se mi pomirili s Bogom Ocem kroz Hrista, Sina Tvoga. Ti si pomoćnica grešnicima i bespomoćnima, uteha svetu, zastita siročadi, otkup iz ropstva, potpora monahujućima, nada mirjanima. Ti si trpljenje, zaštita i zaklon udovicama, pohvala radost i venac devojkama. Slavna Vladarko i Gospođo, sakrij me i sačuvaj me, da me lukavi vrag ne izvrgne ruglu.Svebesprekorna, Ti si pomoć moja, i ja ne znam drugo utočiste osim Tebe. Sa suzama Te preklinjem, Vladateljko, da me Sin Tvoj i Tvorac moj ne osudi na večne muke zbog mnoštva grehova koje počinih. Molim Te, zauzmi se za mene da bih i ja mogao ući u obitavalište svetih, gdje nema ni suza, ni tuge, ni smrti, ni muke, nego je neprekidna radost, uživanje pravednih, beskonačni zivot, uteha i slava. Ispuni usta moja blagodaću Tvojom; pobudi jezik moj da sa radosnom dušom i plamenim srcem slavoslovi Tebe; daj mi silu da proiznesem onaj angelski slavopoj, koji Tebi izgovori Gavril Arhistratig. Udostoj, Djevo, smirenog slugu Tvog da se izbavi od strasti i grehova; razvej misli koje dolaze od đavola i koje on salje zato, da dušu moju survaju u preispodnju. Daruj mi, Djevo, strah Božiji i ljubav; daruj mi život besprekoran, ljubav ka Gospodu i bližnjima, trpljenje , smirenje, uzdržanje i post, skrušene suze, pomišljanje na večne muke i odvraćanje od rđavih dela, da bih se udostojio ući u dvore Sina Tvog i Boga, i tamo sa svima svetima slavio veličanstveno ime Presvete Trojice kroz sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:18
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS SEDMI:

Djevo Vladičice Bogorodice, opšte spasenje roda hrišćanskoga! Kao Majka, Ti se neprestano staraš o nama; žalostiva, ti nas okružuješ Svojim dobročinstvima, spasavajući, čuvajući, izbavljajući, od opasnosti, štiteći od iskušenja, oslobađajući od grehova. Mi Ti blagodarimo za to, ne tajeći Tvoja dobročinstva opevamo čudna dela Tvoja, proslavljamo samilost, veličamo promišljanje, slavoslovimo posredovanje, i opominjući od kakvih si nas opasnosti izbavila Svojim zauzimanjem, mi Ti prinosimo zahvalnu pesmu, mada i nedostojni velikih dobročinstava Tvojih. Jer šta moze biti dostojno njih? Ipak Te preklinjemo: sažali se na služitelje Tvoje i prinesi za nas molbu Rođenom od Tebe Bogu nasem, da nas On izbavi od večne muke.Ti vidiš, Svesveta Vladičice Bogorodice, kakvim nas bedama opkoljuje lukavi demon. On nam našaptava želju odavati se strastima. Zbog čega Ti odvraćas lice Svoje?Pokidaj zamke lukavoga, istrebi neprijatelje naše, zauzimanjem Svojim zaustavi gnev Božiji. Dobročinstvom Svojim dodaj i to na molbu našu, i mi ćemo proslaviti svesveto ime Sina Tvoga i Boga našeg zajedno sa bespočetnim Ocem Njegovim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:19
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS OSMI:

Vladateljko, Ti si mi Bogom darovana uteha, božanstveno orošenje unutrašnje žege moje, novo vrelo u presahnulom izvoru suza mojih za očišćenje bezakonja mojih, lučezarna buktinja pomračene duše moje, rukovodstvo na putu mom, pokrivanje nagote moje, zaustavljanje jecanja mojih, olakšanje nevolja, uništenje okova.Čuj molbe moje, i dirnuta plačem mojim sažali se na mene. Predusretljivo primi molitvu moju, ispuni neutoljivu želju moju, oslobodi me od silovite stasti koja dan i noć vojuje protiv mene i ubija dušu moju; izbavi me od strela Velijara i od neprijatelja vidljivih i nevidljivih; zauzimanjem Tvojim udostoj me uvrstiti se među prepodobne i pravedne, i pribroj me k slugama i saslužiteljima Tvojim u nebeskom obitavalištu, u zemlji živih.Preklinjem Te, opšta zaštito svih, opšta radosti svih, udostoj me obradovati se neizrazivom radošću Sina Tvog i Cara u bezgraničnom carstu Njegovom. Daruj mi da udjem u dvore Njegove i tamo proslavim Onoga kome priliči svaka čast i poklonjenje, sada, svagda i kroz sve vekove vekova. Amin


18 svi 2013 17:20
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS DEVETI:Djevo Vladičice Bogorodice, Majko Hrista Boga našeg, budi saputnica onima koji putuju i zakriljuj ih; spasavaj zarobljenike iz teškog ropstva; utešuj ojađene; olakšavaj svako telesno stradanje, i oslobađaj od duševnih neduga i strasti nevidljivim molitvama Tvojim, da bismo, završivši put ovoga vremenskog života, mogli preko Tebe dobiti večna blaga u carstvu nebeskom.Pravedne careve nase koji se, Presveta Vladarko, uzdaju u Tvoju milost i posredovanje, ukrepi protiv neprijatelja njihovih, rasturi oblak tuge koji je prekrio duše njihove; izbavi ih od utučenosti i malodušnosti, i podaj im svetlo i radosno raspoloženje duha, podarivši mir i spokojstvo državi njihovoj.Molitvama Tvojim, Vladateljko, spasi posvećenu Tebi pastvu, sav grad i zemlju - od gladi, zemljotresa, poplave, požara, pokolja, najezde tuđina, međusobnih ratova; i pravedni gnev Božiji odvrati od nas blagovoljenjem i blagodaću Jedinorodnog Sina i Boga Tvog, kome prilici svaka slava, cast i poklonjenje, sa bespocetnim Ocem Njegovim i sa Presvetim i životvornim Duhom, sada, svagda i kroz sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:20
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
---------
Post Re: Sveti Jefrem Sirin MOLITVE BOGORODICI ZA SVAKI SAT
ČAS DESETI:

Djevo, Vladarko, Blagodatna Bogoroditeljko, preblagoslovena, Bogoblagodatna, smestište Božanstva; Jedinorodnoga Sina Besmrtnoga i nevidljivoga Oca, prikloni meni uho Tvoje i počuj reci koje izgovaraju pogana i nečista usta moja!Sa skrušenim srcem i smirenim mislima pribegavam ja k milosrđu Tvom. Ne ostavljaj u prezrenju mene kukavnoga, ne dopuštaj da propadnem ja, nedostojni sluga Tvoj; isceli bednu dušu moju, obuzetu lukavim strastima; vrag ju je satro, srušivši je gresima slastoljublja...Gorko mi je i stidno, i ja ne smem da u čovekoljubivog Boga mog ištem oproštaj za mnoštvo grehova mojih i isceljenje neizlečivih rana mojih. Oskrnavih hram telesni, nepristojnim željama oskrnavih ga, i nedopustivim postupcima uvredih sva čuvstva moja. Zato se ne usuđujem podignuti k Njemu ruke, ukaljane rđavim delima.I na molitvu otvorio sam ja usta, opoganjena otpadanjem i klevetanjem bližnjega. S toga ja kukavni i zabludeli bacam sebe u prašinu pred milosrđem Tvojim. Nema mi druge nade, nema mi drugog pribežista osim Tebe, jedina uteho moja, radosti duše moje, izbavljenje od tuge, otkupljenje iz ropstva, oboženje smrtnih, preporode palih, obnovljenje duše moje i tela, lučezarni svetioniče pomračene duše moje, pokrivanje nagote moje, prekide ridanja mojih, promeno sudbine moje.

U Tebe je sva nada; ne lišavaj nas Tvoga posredovanja, nego pomagaj i zakriljuj nas! Molbe Tvoje prijatne su Sinu Tvome, jer Onaj koji je blagoizvolio uzeti na Sebe obličje sluge, izobiluje milošću Svojom prema Tebi koja si Mu poslužila rodivši Ga na neiskazan način. On se raduje posredovanjima Tvojim, i smatrajući slavu tvoju za Svoju sopstvenu, On im rado izlazi u susret.Presveta Bogorodice, ne ostavi u prezrenju mene jadnog, i ružnoća postupaka mojih neka ne posluži obustavaljanju milosti Tvoje. Pomoć jaču od Tvoje ne vidim nigde, i kriv za mnoga sagrešenja ja s pokajanjem pribegavam Tebi, brzoj pomoćnici u nevoljama, i iz dubine srca vapijem: smiluj se na mene lenjog i nemarnog, primi ništavnu molbu moju i molitvama Tvojim oraspoloži prema meni Sina Tvog i Boga, i udostoj udela u nebeskom carstvu mene koji slavoslovim Jednoga u Trojici Boga, sada, svagda i kroza sve vekove. Amin!


18 svi 2013 17:21
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron