Sada je: 25 sij 2020 22:45.

Započni novu temu Odgovori  [ 91 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća
 SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
slika


PRVA BESEDA

 


U početku stvori Bog nebo i zemlju.[1] Ako neko hoće na pravi način da započne besedu o ustanovljenju sveta, taj treba da pripoveda o samom početku uređenja svega vidljivog. Jer, treba govoriti o stvaranju neba i zemlje koje se nije zbilo samo od sebe, kako su to neki zamišljali, već je svoj uzrok imalo u Bogu. Koje li je uho dostojno ovoga veličanstva o kome se govori? Kako li treba da je pripremljena duša da bi pristupila slušanju tako velikih stvari? Treba da bude čista od strasti tela, da ne bude pomračena životnim brigama, da bude trudoljubiva, da ispituje, da istražuje u svim pravcima, ne bi li kako pronašla puta da dostojno shvati smisao Božiji. Ali pre no što tačnost reči ispitamo i pre no što istražimo kakav je smisao ovih kratkih rečenica, prisetimo se ko je taj koji nam se ovim biblijskim rečima obraća. Jer, ako zbog slabosti svojega uma i ; ne dosežemo do dubine piščevih misli, ipak ćemo, oslanjajući se na verodostojnost onoga koji nam se obraća, samim tim dospeti i do istine o svemu što se ovde govori. Jer, Mojsije je taj koji je ovaj spis sastavio. Onaj Mojsije o kome je svedočeno da još kao odojče koje je sisalo beše mio Bogu[2]; onaj koga je faraonova kći usvojila i carski odgajila poveravajući njegovo obrazovanje mudrim egipatskim učiteljima.[3] Onaj Mojsije koji je prezreo veličanstvo carskoga dostojanstva i pridružio se bednom životu svojih saplemenika, više voleći da strada sa narodom Božijim nego da ima privremenu nasladu greha[4]. Onaj koji je po samoj svojoj prirodi imao ljubavi za pravdu, jer se, i pre no što mu vođenje naroda beše povereno, dogodi da, zbog urođene mu mržnje prema zlima, do smrti kazni one koji behu zli.[5] Onaj koji beše prognan od ljudi kojima je dobro činio, i koji je rado napustio egipatsku vrevu i došao u Etiopiju[6], a tamo, oslobođen brige o svemu, celih četrdeset godina se posvetio sozercanju bića. Onaj koji je, kad već beše imao osamdeset godina, video Boga[7], koliko Ga je čoveku moguće videti, ili, bolje reći, kako Ga niko drugi ne mogaše videti; a o tome Sam Bog svedoči: Prorok kada je među vama, ja ću mu se Gospod javljati u viđenju i govoriću s njim u snu. Ali nije takav moj sluga Mojsije, koji je veran u svem domu mojem. Njemu govorim iz usta k ustima, i on me gleda doista, a ne u tami.[8]


Zadnja izmjena: O.Goran; 13 tra 2013 19:28; ukupno mijenjano 2 put/a.

13 tra 2013 19:12
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
Onaj Mojsije, dakle, koji se udostojio da svojim očima, isto kao i anđeli, Boga ugleda, on nam besedi o onome što je od Boga čuo. Poslušajmo, dakle reči istine, koje se ne oslanjaju na dokaze čovečanske mudrosti, već na propovedi Duha.[9] To su reči kojima nije cilj pohvala slušalaca, već spasenje onih koji ovaj nauk primaju.
U
početku stvori Bog nebo i zemlju.[10] Zadivljenost moga uma ne dopušta mi da govorim. Šta prvo da kažem? Odakle da započnem besedu? Da razobličim zablude nehrišćana? Ili da našu istinu opevam? Grčki mudraci su o prirodi mnogo raspravljali, ali nijedna njihova teorija ne ostade čvrsta i nepokolebiva: uvek je sledeća opovrgavala prethodnu. Nije naše, dakle, da njihove teorije razobličavamo; dovoljni su, naime, i oni sami da opovrgavaju jedan drugoga. Jer, oni koji za Boga nisu znali, nisu prihvatali to da je pri postanju svega bio prisutan razumni Uzrok, već su, u skladu sa svojim prvobitnim neznanjem, zaključivali i o onome što sledi. Zbog toga su neki od njih pribegavali ideji da je osnova sveta veštastvena, tvrdeći da uzrok svemu čine veštastveni elementi sveta. Drugi su, opet, zamišljali da prirodu svega vidljivog čine atomi i nedeljiva tela i težine i prazni prostori. Pošto se nedeljiva tela čas uzajamno sjedinjuju, a čas razdeljuju, od toga zavisi postajanje ili propadanje; a najjači splet atoma najtrajnijih tela postaje uzrok održanja sveta. Zaista, paukovu mrežu tkaju oni koji tako pišu, odnosno oni koji postavljaju tako tanana i neosnovana načela neba i zemlje i mora. Oni nisu umeli da kažu: U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zato ih je bezbožnost, koja beše u njima, navela na zabludnu pomisao da sve što postoji jeste bez poretka i bez vođstva i kreće se po slučajnosti. No, da se i nama ne bi tako nešto desilo, onaj koji je opisao stvaranje sveta, već od prvih reči je naš um obasjao imenom Božijim, govoreći: U početku stvori Bog. Dobar li je poredak! Jer, on je najpre upotrebio reč početak, da ne bi neki pomislili kako je svet bespočetan; zatim je dodao stvori, da bi se pokazalo da stvaranje predstavlja najmanji deo sile Tvorca. Kao što grnčar jednom istom veštinom načini bezbroj sudova, ne iscrpljujući time ni svoje umeće ni svoju silu, tako je i Tvorac ovoga što postoji, samo naklonom Svoje volje preveo u postojanje veličanstvo svega vidljivog, iako Njegova stvaralačka sila nije po meri samo jednog sveta, već ga beskonačno mnogo puta nadilazi. Pa pošto svet ima i svoj početak i pošto je stvoren, istražuj da saznaš ko je taj koji mu je podari početak i ko je njegov Tvorac. No, da se ne bi desilo da ti, istražujući čovečanskim pomislima, skreneš sa puta istine, on te pretiče Svojim učenjem, utiskujući u dušu našu dragoceno ime Božije kao kakav pečat i amajliju, govoreći: U početku stvori Bog. Dakle, Onaj Koji je blažena priroda, preizobilna dobrota, Kojega sva slovesna bića ljube, Koji je mnogoželjena krasota, načelo bića, izvor života, umstvena svetlost, nepristupna mudrost, On početku stvorio nebo i zemlju.


13 tra 2013 19:13
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
Prema tome, čoveče, nemoj smatrati bespočetnim sve što je vidljivo, i nemoj misliti da je bespočetna priroda tela koja se kreću kružnoj putanji, zato što se i nebeska tela kreću kružno, a naša čuvstva ne mogu lako shvatiti početak kruga. Jer, ni taj krug, odnosno ravnu površinu koja je jednom linijom obuhvaćena, zato što izmiče našim čuvstvima i što joj ne možemo odrediti ni odakle počinje ni gde se okončava, ne treba da smatramo bespočetnim. No iako to izmiče našim čuvstvima, istina je da je neko, opisujući taj krug, svakako započeo od određenog središta i prečnika. Tako i ti, iako vidiš da se tela, koja se kreću kružno, vraćaju gde su i bila, i da je njihovo kretanje pravilno i nikakva ga prepreka ne prekida, ne treba ipak da budeš prelašćen mišlju da je svet bez početka i bez kraja. Jer prolazi obličje ovoga sveta[11]; i Nebo i zemlja će proći[12]. Ono što se sada vama ukratko predaje pri postavljanju osnova bogonadahnutog učenja, to je prvenstveno otkrivenje dogmata o stvaranju i ustrojavanju sveta. U početku stvori Bog. Sve što je u vremenu započeto nužno je da se u vremenu i završi. Ako nešto ima svoj vremenski početak, nemoj sumnjati da ima i svoj kraj. A geometrije i aritmetički metodi i stereometrije i čuvena astronomija - ispraznost kojom se mnogi bave - na kakav su kraj usmereni? Jer, oni koji su njima zanimaju, veruju da je ovaj vidljivi svet večan kao i Bog, Tvorac svega, te u istu ravan smeštaju ono što je ograničeno i što ima veštastveno telo, sa neograničenom i nevidljivom prirodom; i nisu bili u stanju da shvate da ono čiji su delovi podložni propadljivosti i promeni, da će nužno i njegova celina nekada biti podložna istim stradanjima kojima su podložni i njegovi delovi. Ali toliko zaludeše u svojim umovanjima, i potamne nerazumno srce njihovo, govoreći da su mudri, pa poludeše[13], da su Jedni tvrdili da svet od večnosti postoji zajedno sa Bogom, a drugi da taj isti svet jeste bespočetni i beskonačni Bog i Uzročnik ustrojstva njegovih pojedinih delova.


13 tra 2013 19:14
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
Zaista, prevelika svetovna mudrost jednom će ih do strašnoga suda dovesti, jer posmatrajući toliko pažljivo sve ono što je zaludno, zaslepljeni su za poimanje istine. Oni koji premeravaju rastojanja između zvezda, i popisuju one koje su uvek vidljive i koje su na severu, kao i one koje, zato što počivaju na južnom polu, nekima su vidljive, a nama su nepoznate, i koji razdeljuju severno prostranstvo i zodijački krug na nebrojano mnogo udaljenosti, oni koji određuju putanje zvezda i njihova uporišta i skretanja, i koji sa velikom tačnošću beleže kretanje svih tela ka prethodnoj tački i mere za koliko vremena svako od nebeskih tela ispunjava svoj krug, oni samo jedan od svih metoda nisu iznašli: metod kojim bi shvatili da je Bog Tvorac svega i pravedni Sudija, Koji dostojnom platom nagrađuje svakoga za njegova dela; niti su, opet, u stanju da po stvarnosti suda izvedu dosledan zaključak o stvarnosti sazdavanja sveta, odnosno o tome da je nužno preinačiti svet - jer i stanje duša treba da se preobrati u jedan drugi vid života. Naime, kao što je ovaj život srodan prirodi ovoga sveta, tako će i buduće življenje naših duša primiti udeo srodan njegovom stanju. Oni su toliko daleko od toga da sve ovo smatraju istinitim, da nam se podruguju kad propovedamo o okončanju ovoga sveta i o preporodu života.


13 tra 2013 19:14
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
Pošto, po prirodi stvari, početak prethodi onome što je iz njega proizišlo, nužno je da, govoreći o onome što je u nekom vremenu postalo, pre svega ostalog pridodamo reči koje kažu: U početku stvori. Jer, kao što se vidi, postojalo je nešto i pre ovoga sveta, nešto što naš um može zamisliti; ali je ono shvaćeno kao neistraživo, jer nije prikladno za one koji se tek uvode u znanje i koji su deca po znanju. Bilo je to stanje koje je starije od postanka sveta, podobno nebeskim silama: stanje nadvremeno, večno i beskonačno. U takvo stanje je Sazdatelj i Tvorac svega preveo stvorenja: umstvenu svetlost koja dolikuje blaženstvu onih koji ljube Gospoda, slovesna i nevidljiva bića, i sav harmonični svet umstvenih bića koja nadilaze naš razum, kojima ni imena ne možemo iznaći. Ta stvorenja sačinjavaju suštinu nevidljivog sveta, kao što nas Pavle uči govoreći: Jer Njime bi sazdano sve, što je na nebesima i što je na zemlji, što je vidljivo i što je nevidljivo, bili prestoli ili gospodstva, ili načalstva ili vlasti ili sile[14], ili vojske anđela ili odredi arhanđela. A kad je došao čas da u biće pređe i ovaj svet, najpre kao škola i učilište ljudskih duša, a zatim kao prikladno prebivalište svega onoga što uopšte nastaje i propada, kao osnova svega stvoren je tok vremena koji je prirođen svetu i životinjama i bilju koje je na njemu; tok koji neprekidno hita i protiče pokraj njih i nigde nema kraja njegovom putu. Ili možda to vreme nije ono vreme čija je prošlost iščezla, budućnost se još nije pojavila, a sadašnjost izmiče čuvstvima i pre no što bude spoznata? U izvesnom smislu, takva je i priroda nastalih stvari, koja svakako raste i troši se, i ne odlikuje se čvrstinom i postojanošću. Trebalo je, dakle, da tela životinja i biljaka, koja su, na neki način, po nužnosti povezana u jedan tok i koja je zahvatilo kretanje koje ih vodi ka postajanju i propadanju, da budu obuhvaćena prirodom vremena čije je svojstvo srodno promenjivim stvarima. Zato je Mojsije, koji nas uči o stvaranju sveta, sa pravom započeo svoju pripovest rečima: U početku stvori; odnosno u ovom vremenskom početku. Jer, kad svedočeći kaže da je postalo u početku, ne misli time da je vreme prvonastalo u odnosu na sve tvorevine, već da se posle nevidljivih i umstvenih bića govori o početku postojanja ovih vidljivih i čuvstvima dostupnih stvari. Početkom se, pak, naziva i prva kretnja; kao: Početak puta dobra jeste činjenje onoga što je pravedno[15]; jer, od pravednih dela najpre krećemo ka blaženom životu. Početkom se naziva i ono odakle nastaje nešto, to jest ono drugo što postoji u njemu, kao što je temelj u kući i dno u korablji, kao što se veli: Početak je mudrosti strah Gospodnji[16]; jer, blagočešće je nekakav temelj i osnova za savršenstvo. I umetnost je početak umetničkih dela; kao što je mudrost Veseleilova bila početak uređenja skinije.[17] Početak (= načelo) dela je često i koristan kraj onoga što se čini; kao što početak milosrđa jeste njegovo prihvatanje od strane Boga, a početak svakog dobrodeteljnog dela jeste cilj koji je sadržan u obećanju.


13 tra 2013 19:15
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
Pošto se o početku govori na toliko načina, obrati pažnju na to da li ta reč ovde odgovara svim svojim značenjima. Jer, možeš da saznaš od kog vremena je započelo ustrojavanje ovoga sveta ako, idući unazad od sadašnjosti prema prošlosti, pokušaš da otkriješ prvi dan postanka sveta. Naime, tako ćeš otkriti odakle je vremenu data prva kretnja; zatim i to da su, poput kakvih temelja i osnova najpre sazdani nebo i zemlja; zatim da postoji nekakav umetnički Razum koji upravlja uređenjem svega vidljivog, kao što ti pokazuje reč početak. Otkrićeš i toda svet nije izumljen nasumce i bez razloga, već zbog nekakvog važnog cilja i da bi bićima pružio veliku korist, budući da je svet uistinu škola slovesnih duša i učilište bogopoznanja koje, kroz ono što je vidljivo i čuvstveno, uzvodi um ka viđenju onoga što je nevidljivo, kao što kaže apostol: Jer što je na Njemu nevidljivo, od postanja sveta umom se na stvorenjima jasno vidi[18]. Ili je, možda, rečeno u početku stvori, zato što je stvaranje bilo celovito i bezvremeno, pošto je sam početak nepodeljen i bez vremenskog razmaka. Jer, kao što početak puta još uvek nije put i početak kuće nije kuća, tako ni početak vremena nije vreme, pa čak nije ni njegov najmanji deo. No, ako se neko protivi ovome i kaže da početak jeste vreme, neka zna da onda treba da ga podeli na delove vremena. Ti delovi su početak i sredina i kraj - a zamisliti početak početka, potpuno je smešno. Onaj, pak, koji razdeljuje početak, načiniće dva početka umesto jednoga, ili čak mnogo i nebrojeno početaka, pošto će se ono što je razdeljeno uvek razdvajati na druge delove. Rečeno je, dakle, u početku stvori, da bismo uvideli da je svet sazdan istoga trena kad je izrečena volja Božija, i to bez protoka vremena. Iznoseći jasnije smisao ovih reči, neki drugi tumači su govorili: U celini stvori Bog, odnosno najedanput i u malom razdoblju. Toliko, naime, imam da kažem o početku, a to je tek jedan manji deo.


13 tra 2013 19:15
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
Činjenica je, dakle, da se i među veštinama neke nazivaju stvaralačkim, neke praktičnim, a neke teorijskim; a cilj teorijskih veština je delovanje uma, cilj praktičnih je samo kretanje tela, posle čijeg prestanka više ništa ne postoji niti ostaje posmatračima; naime, iza igre i svirke ništa ne ostaje, već se oni sami sobom završavaju; a kod stvaralačkih veština i kad prestane delovanje, delo je pred nama; kao i dela građevinske i arhitektonske i kovačke i tkačke i ostalih sličnih veština koje, i kad umetnik nije prisutan, onim što je u njima pouzdano pokazuju logos njegove umetnosti, i možeš se kroz delo diviti i graditelju i kovaču i tkaču. Isto tako, dakle, da bi se pokazalo da je svet umetnička tvorevina, postavljena pred sve ljude da bi je posmatrali, kako bi kroz nju spoznali mudrost njenoga Tvorca, mudri Mojsije o stvaranju nije koristio kakvih drugih reči, već je rekao: U početku stvori. I nije rekao načini ili postavi, već stvori. Mnogo je, pak, onih koji smatraju da je svet oduvek postojao zajedno sa Bogom i koji ne prihvataju da je od Njega postao, tvrdeći da je svet sam po sebi postojao kao nekakva senka sile Božije - oni, naime, uče da Bog jeste Uzročnik sveta, ali Uzročnik bez Svoje volje, kao što je telo uzročnik senke, a izvor svetla uzročnik sijanja. Opovrgavajući takvu zabludu, prorok je koristio tačnost ovih reči, govoreći: U početku stvori Bog. Dakle, Bog nije naveden samo kao Uzročnik postojanja sveta, već je kao dobar stvorio ono što je ksgrisno, kao mudar ono što je najlepše, a kao silan ono što je najveće. Bezmalo što ti nije pokazao Umetnika kako stupa u suštinu svih stvari, i kako sve delove uzajamno povezuje i sve dovršava da sa Njim bude u skladu i saglasju i u harmoničnoj celini.


13 tra 2013 19:16
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
U početku stvori BOG nebo i zemlju. Pominjući ovo dvoje, koji predstavljaju krajnosti vaseljene, pisac ima na umu sve što postoji; no, ipak se nebu pripisuje prvenstvo u stvaranju i govori se o tome kako zemlja druga prelazi u biće. Sve što se između ovo dvoje nalazi, postalo je zajedno sa ovim krajnostima. Prema tome, iako ništa nije rečeno o elementima, to jest o vatri, o vodi i o vazduhu, ti ipak svojim umom treba to da zamisliš. Najpre zato što su svi elementi u svemu smešani; i tako ćeš u zemlji naći i vodu, i vazduh, i vatru, jer iz kamena iskače vatra, a iz gvožđa, koje takođe nastaje iz zemlje, trenjem često nastaje obilna vatra. Dostojno je divljenja to kako vatra, iako postoji u telima, počiva u njima ne šteteći im, a kad je izazvana da izađe iz njih, tada uništava tela u kojim je prethodno počivala. Da vode, zaista, ima u zemlji to nam pokazuju oni koji otvaraju kladence. Da u zemlji ima vazduha to nam pokazuju isparenja koja ona ispušta iz sebe kad je vlažnu sunce zagreva. Nebo po svojoj prirodi zauzima gornje mesto, a zemlja je ispod njega. Jer, prirodno je da se laka tela uzdižu ka nebu, a da teška padaju ka zemlji, i da se, ono što je gore i ono što je dole, nalaze u međusobnoj suprotnosti. Onaj koji pominje stvari koje su po prirodi međusobno najudaljenije, svakako da time ukazuje i na sve ono što ispunjava prostor između njih. Zato nemoj tražiti objašnjenje za svaku stvar pojedinačno, već na osnovu onoga što čuješ zaključi o onome što je prećutano.


13 tra 2013 19:17
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
U početku stvori Bog nebo i zemlju. Da bih razmatrao suštinu svakoga od bića, bilo onih koja se poimaju duhovnim viđenjem, bilo onih koja podležu našim čulima, potrebno je da moja beseda bude duža i opširnija, tako da samo o ovom problemu iskažem više reči nego što bi trebalo reći o ostalim pitanjima. Ali zanimanje tim stvarima ne bi bilo od koristi za izgradnju Crkve. Dakle, što se tiče prirode neba, zadovoljavamo se onim što je rekao Isaija, koji je jednostavnim rečima učinio da nam poimanje njegove prirode bude dostupno, rekavši: Utvrdio si nebo kao dim[19]; odnosno da bi ustanovio nebo, Tvorac je njegovu prirodu načinio tananom, a ne čvrstom i teškom. A što se tiče oblika neba, dovoljno nam je ono što Isaija, slavosloveći Boga, kaže: Razastro je nebesa kao platno[20]. Promislimo, dakle, na isti način i o zemlji, da ne bismo raspredali o njenoj suštini, i da se ne bismo trošili u razmatranjima, istražujući ono na čemu ona počiva, i da ne bismo tražili nekakvo suštastvo u kome nema nikakvih kakvoća, odnosno koje bi po sebi bilo beskvalitetno; treba dobro da znamo da sve što se na njoj može videti, svrstava se u logos bića i predstavlja nadopunu njene prirode. Jer, nigde nećeš stići ako pokušaš da razumom razvrstaš svaku kakvoću koja u njoj postoji. Ako odvojiš od nje tamnost, hladnoću, težinu, gustinu, odnosno kakvoće ukusa koji su u njoj, ili bilo kakve druge kakvoće koje zemlja ima, ništa kao podloga neće ostati. Ako to i ostaviš po strani, savetujem ti da ne istražuješ ni to na čemu je zemlja osnovana, jer će ti se tada razum pomutiti, a tvoje misli neće moći da iznađu kraja. Ako kažeš da je ispod površine zemlje razastrt vazduh, pitaćeš se kako meka tvar sa mnoštvom praznina izdržava pod tolikom težinom koja je pritiska, i kako se vazduh, budući da je pritiskan, ne provali i ne raspe na sve strane, i kako se uvek ne preliva gore preko zemlje koja ga pritiska. Opet, ako kažeš sebi da je ispod zemlje prostrta voda, i tada ćeš morati da objasniš kako to da gusta i teška zemlja ne potone u vodu nego da slabija priroda vode održava toliko težu prirodu zemlje. Zatim ćeš tragati za tim na kakvom osloncu počiva ta voda, i opet ćeš se pitati na kakvoj čvrstoj utvrdi je njeno poslednje dno navaljeno. Ako, pak, pretpostaviš da nekakvo drugo telo, koje je tvrđe od zemlje, nju utvrđuje i ne dopušta joj da padne dole, setićeš se kako i njega treba da utvrdi neko drugo telo i da mu ne dopusti da padne. Ako, pak, uspemo da i njemu podmetnemo kakav oslonac, naš um će opet tražiti njegov protivoslonac, i tako ćemo dospeti do beskraja, i svaki put kad pronađemo nekakvo postolje, tražićemo opet njegovo postolje. I što se dalje upuštamo u umavanje, to će nam biti potrebna veća pot****a sila, koja će biti u stanju da podnese svu težinu koja nju samu prevazilazi. Zbog toga, postavi granice svome umu, kako se, dok razmatraš ono što nam nije otkriveno, tvoja suvišna marljivost ne bi dotakla reči Jovovih, te da ne bi i tebe upitao: Na čem su podnožja njezina uglavljena?[21] Već ako ikada u Psalmima čuješ: Ja utvrđujem stupove njezine[22], treba da znaš da je stupovima nazvana sila koja zemlju drži na okupu. Uostalom, zar reči: On je na morima zemlju osnovao[23], išta drugo kazuju, nego to da je zemlja sa svih strana okružena vodom? I kako to da voda, koja je tečna i po prirodi se sliva niz strmine, ostaje na visinama i nikuda ne otiče? A ti ne pomišljaš na to da istu toliku, ili čak i veću, nedoumicu našem umu predstavlja zemlja koja po sebi stoji u prostoru, a po prirodi je teška. Ali, bilo da smatramo da zemlja sama po sebi stoji, bilo da kažemo da pluta povrh vode, ne treba da se udaljavamo od blagočestivog razmišljanja, već treba da ispovedamo da se sve zajedno održava silom Tvorca. To, naime, treba da kažemo i sebi i onima koji nas pitaju na čemu počiva ta neizmeriva i nepodnosiva težina zemlje, te da kažemo: U ruci Božijoj su krajevi zemaljski.[24] To je najpouzdanije našem umu i od koristi je onima koji slušaju.


13 tra 2013 19:17
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
---------
Post Re: SVETI VASILIJE VELIKI ŠESTODNEV
Ima i nekih među fizičarima koji raspredaju i o takvim uzrocima zbog kojih zemlja stoji nepomična. Kažu da ona, tobože, pošto zauzima središnje mesto u vaseljeni i pošto je podjednako udaljena od svih njenih krajeva, nemajući kuda da naginje, po nužnosti stoji sama po sebi, i da ravnomernost rastojanja koja postoje oko nje, ne dozvoljava da ona u bilo kom pravcu teži. Zemlja zauzima središnje mesto, ne zato što joj je to dodeljeno niti, pak, po pukom slučaju, već zato što je to zemlji prirodno i nužno mesto. Jer, vele oni, pošto telo neba zauzima poslednje mesto prema gore, kakve god težine da pretpostavimo da padaju od gore, one se odasvud sabiraju u središtu; jasno je, dakle, da se prema onoj tački prema kojoj teže pojedini delovi vaseljene, sabira i čitava vaseljena. Pa pošto kamenje i drveće i sve što je zemaljsko teži prema dole, zaista je to mesto koje je čitavoj zemlji svojstveno i koje joj pripada. Jer, ako se neko lako telo odvoji od središta, očigledno je da kreće ka gornjem delu. Prema tome, pravac kretanja koji je svojstven težim telima je prema dole; a razum nam je pokazao da to "dole" jeste središte.


13 tra 2013 19:18
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 91 post(ov)a ]  Stranica 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron