Sada je: 25 lip 2019 14:14.

Započni novu temu Odgovori  [ 71 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća
 Tko je Isus ? 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Tko je Isus ?
Nauk
U svome javnom djelovanju i propovijedanju Isus je nastupio naviještajući kraljevstvo Božje. U taj je starozavjetni pojam unio nove sadržaje i nijanse. Nije više riječ o iščekivanju ovozemaljskog kraljevstva, već duhovnoga. Na ovom se svijetu očituje u obraćenju (metanoja), a na drugome u vječnom blaženstvu na nebu. Starozavjetnom je legalizmu suprotstavio unutarnji stav i čistoću srca, a religiji zatvorenoj u etničke granice univerzalnost evanđelja i ljubav prema bližnjemu. Objavljuje tko je Bog i koji su Božji planovi sa svakim čovjekom: „Bog je tako ljubio svijet, da je dao svoga Sina Jedinorođenca, da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego ima vječni život (Iv 3,16)”. Srž je Isusove poruke izražena u Govoru na gori i blaženstvima. U njima je oslikan životni ideal, kojem treba težiti.

Dao je zlatno pravilo: „Sve dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima. To je, doista Zakon i Proroci (Mt 7,12)” i novu zapovijed: „Ljubite jedni druge, kao što sam ja ljubio vas (Iv 13, 34)”. Isus poziva na obraćenje sve pa i najveće grešnike, koje drugi izbjegavaju. Isključeni su jedino oni, koji se ne odazovu pozivu. Suprotstavlja se nasilju i osveti, poziva na oproštenje i milosrđe: „Budite milosrdni kao što je milosrdan Otac vaš (Lk 6,36)” U Isusovo vrijeme, djeca su smatrana nevažnim bićima. Isus ih promatra na drugačiji način, poziva ih k sebi, na čuđenje drugih, čak odraslima daje djecu za primjer: „Zaista, kažem vam, ako ponovo ne postanete kao mala djeca, sigurno nećete ući u kraljevstvo nebesko (Mt 18, 3)”. U odnosu prema ženama, traži da se promijeni stav prema ženama na lošem glasu i osuđuje kamenovanje, zaštićuje žene od zloupotrebe muške vlasti, kada su muškarci napuštali žene. Za bračne parove kaže, da nisu više dvoje, nego jedno tijelo i „što je Bog združio, čovjek neka ne rastavlja (Mk 10, 9)”. Dosljedan je u svojim objavama, da Bog voli sve ljudi. Liječio je pogane, razgovarao s njima, što je bilo revolucionarno i novo za to doba, kada vjernici nisu željeli imati doticaja s poganima. Isus ne isključuje bogataše, ne traži ni da se odreknu svojih dobara, ali ih upozorava, da se ne oglušuju na potrebe siromaha i da ne zaborave ono bitno: „Ne sabirajte blago na zemlji, gdje ga izgriza moljac...nego sabirajte sebi blago na nebu (Mt 6, 19-20)”. Osobno je bio radnik tesar, prihvatio je i posvetio ljudski rad. Cijenio je prijateljstvo, ljubio je svoj narod, ali i sve ostale narode. Mnogo se molio i naučio ljude tada novu molitvu „Oče naš”. Isus poziva svoje učenike, da uzmu svoj križ i da ga slijede, jer ih tako želi pridružiti svojoj otkupiteljskoj žrtvi. Isus je žrtvom na križu, otkupio ljude na jedinstven i konačan način i otvorio im pristup zajedništvu s Bogom. Isus je obećao, da će biti uvijek prisutan: „I evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta (Mt 28, 20)”. Prisutan je u molitvi: „Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima (Mt 18, 20), pod prilikama kruha i vina: „Ovo je tijelo moje! Ovo je krv moja!" te u ljudima, koji su u potrebi: „Što god ste učinili jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili (Mt 25, 40).” Isus nije ništa napisao, a njegovu su poruku (Evanđelje) poslije zabilježili njegovi učenici, apostoli i evanđelisti, u Novom zavjetu. Ondje je Isus prikazan i kao začetnik novog poimanja Boga (Trojstvo), utemeljitelj Crkve (Dvanaestorica, Dvanaest apostola).


20 lip 2010 10:27
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Tko je Isus ?
Povijesni uvid

Povjesničari osnovnim povijesnim metodama rekonstruiraju Isusov život. Neki razlikuju povijesnu osobu Isusa od teološkog poimanja Isusa, a neki ga gledaju kao cjelinu. Glavni izvor informacija Isusovog života i učenja biblijska su Evanđelja po Luki, Mateju, Marku i Ivanu. Jedna nedavna studija, potvrdila je da bibliolozi i većina povjesničara, potvrđuju povijesno postojanje Isusa[4]. Većina ga smatra propovjednikom i vođom religijskoga pokreta, koji je nastao unutar židovstva[5]. Prema Bibliji, Isusa je krstio Ivan Krstitelj na rijeci Jordan, naučavao je u parabolama i aforizmima, kritizirao je loše pojave tadašnje tradicije i socijalnog uređenja, raspet je na križ. Povjesničari su podijeljeni oko toga, da li je ozdravljao bolesnike i izgonio zle duhove.

Povjesničari se slažu, da je Evanđelje po Marku napisano prvo oko 70. godine, u vrijeme rimskog razaranja židovskog hrama, a da su ostala Evanđelja pisana između 70. i 100. godine[6].

Mnogi znanstvenici pokušali su rekonstruirati Isusov život uzimajući u obzir političke, kulturne i religijske prilike u doba Isusovog rođenja, uključujući razlike između Galileje i Judeje te različitih stranki toga vremena poput farizeja, esena, saduceja i zelota,[7] [8]te u okviru rimske okupacije židovskog teritorija.


20 lip 2010 10:27
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Tko je Isus ?
Isus i Crkva
Novi zavjet također govori o Isusovim ukazanjima njegovim učenicima nakon uskrsnuća, kada je povjerio misiju apostolima i cijeloj Crkvi, da svijetom pronesu proglas o njemu i njegovu Evanđelju, o spasenju i oslobođenju od zla i grijeha svih ljudi. Svećenicima je dao udio u svojoj vlasti, da poučavaju, odrešuju od grijeha te izgrađuju i upravljaju Crkvom. Isus je, osobito prema Pavlovim poslanicama, Glava Crkve, a čitava zajednica vjernika njegovo je Tijelo. Na taj se način kršćani nakon Isusove smrti i uskrsnuća osjećaju bitno združeni s njime. Ova vjera u Isusovu prisutnost u zajednici Crkve osobito se, kod tradicionalnih crkava, očituje u vjeri u sedam svetih sakramenata po kojima Krist djeluje. Osobito je u tom smislu Euharistija sasvim osobiti način Kristove prisutnosti među svojim vjernicima.

Isus sudac
Kršćani vjeruju i da će Isus »doći u slavi suditi žive i mrtve« (usp. Nicejsko-carigradsko vjerovanjeWikizvortekst. Riječ je o njegovu drugom dolasku (grč. parusia), na kraju vjekova, kada će svatko biti suđen prema svojoj vjernosti Isusu. Ne zna se dan, kada će se to dogoditi: „I vi budite pripravni, jer u čas i kad ne mislite Sin Čovječji dolazi (Lk 12,40).” Oni koji žive dostojno Krista, vjeruju da će se naći u njegovu kraljevstvu, te skupa s njime kraljevati dovijeka. Biblija govori o uskrsnuću kao jedinoj nadi u novi život. U knjizi Otkrivenja, slikovito se opisuje Isusov ponovni dolazak. Apostolsko vjerovanje govori sljedeće "i opet će doći u slavi, suditi žive i mrtve", drugim riječima, da će mrtvi i živi biti suđeni njegovim dolaskom, a ne nakon nekog vremena poslije smrti. Već su prvi kršćani radosno i s puno vjere i nade, očekivali ponovni Isusov dolazak.


20 lip 2010 10:28
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Tko je Isus ?
Stav drugih vjera
Islam
Isa, sin Merjemin' (ar. Isa ibn Maryam) zauzima jedinstveno uzvišeno mjesto u islamu. Kuran kazuje, da je Isaa rodila djevica, da je on "Duh od Boga (udahnut)" (Ruhun mina'Llah) i "Riječ Božja" (Kalimatu-Lllah). On se obično naziva "Isa, sin Merjemin", a u njegove titule pripadaju: Mesih, vjerovjesnik, Božji poslanik, i "jedan od Allahu bliskih". Prema Kuranu izvodio je različita čuda: oživljavao je mrtve, donio objavljenu knjigu Indžil (Evanđelje). U islamu, Isa je imao misiju kao Poslanik (Resul) najvišeg stupnja, koji donosi obnovu Božje vjere. Također po islamu, Isa nije umro na križu. Vratit će se prije sudnjeg dana i uništit će Dedžala, koji će se pojaviti pred kraj vremena, predstavljajući izopačenu verziju duhovnosti, zavodeći ljudski rod u konačnu i kobnu iluziju. Postoje određene predaje koje kažu, da Isa i Merjem nisu zaplakali, kada su rođeni. Sva ostala djeca to učine, jer po simboličnom tumačenju, dodirne ih šejtan prilikom dolaska na ovaj svijet. Po riječima poslanika Muhameda, Isa i Merjem jedina su bića u povijesti, koja su rođena u takvom stanju bezgriješnosti. Premda je pozicija Isaa u islamu na mnogo načina posebna, u potpunosti se odbacuje bilo kakva ideja o njegovoj Božanstvenosti ili prihvaćanje da je Božji Sin.
Judaizam

Judaizam odbacuje ideje, da je Isus Bog, dio Presvetog Trojstva ili Mesija. Smatraju, da je posljednji prorok bio Malahija i da nakon njega nije bilo proroka, uključujući i Isusa. Reformirani Židovi (moderni pokret) smatraju, da onaj tko izjavi, da je Isus Spasitelj, prestaje biti Židov.
Budizam

Isus se ne spominje u budističkim tekstovima. Moguće je naći dodirne točke između Isusa i Bude. Oboje uvode novosti u vjeri i koriste poneke slične metafore u prispodobama. Neki vjeruje, da postoji veza između budizma i gnostičkih tekstova.
Hinduizam

Mišljenja hinduista o Isusu se razlikuju. Neki ga smatraju primjerom snage i savršenstva ili reinkarnacijom Ilije. Mahatma Gandhi, indijski vođa, Isusa smatra jednim od svojih učitelja i inspiracijom za nenasilan otpor. Izjavio je: "Volim vašeg Krista, ne volim vaše kršćane. Vaši kršćani su tako različiti vašem Kristu".


20 lip 2010 10:29
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Tko je Isus ?
Isusovi nazivi
* Isus - heb. Je(ho)šua - Osobno ime povijesnog Isusa iz Nazareta. Značenje je »Bog spašava«, »Bog je pomoćnik«. Označava njegovo poslanje i identitet.
* Krist - grč. Χριστός Hristos, Mesija na hebrejskom, značenje je »Pomazanik«. Pomazan je od Duha Svetoga za otkupiteljsko poslanje. Očekivani je Mesija, koga je Otac poslao na svijet. Od imena Krist, nastao je pojam kršćani.
* Sin Božji - Na mnogim mjestima u Bibliji, tako se zove. U trenutku krštenja na rijeci Jordan i prilikom preobraženja na gori Tabor, Bog Otac označava Isusa kao »ljubljenog Sina«. To je izraz jedinstvenoga odnosa Isusa s Ocem. Znači podložnost Očevoj volji, ali i uzvišenost. Odaje otajstvo, da Isus dolazi ljudima iz »krila Očeva« i njegov je Jedinorođenac (Iv 1,18).
* Gospodin - grč. Kyrios, heb. Adonaj. U Bibliji se ovim imenom označava Gospodar. Isus tim imenom objavljuje svoje božansko gospodstvo i vlast nad prirodom, demonima, grijehom i smrti. Apostoli i prvi kršćani, tim imenom su Isusu izražavali božansko dostojanstvo, klanjanje i poštovanje. Danas kršćani često govore Gospodin Isus Krist.
* Sin Čovječji - Isus tako sebe naziva na više mjesta u Evanđeljima. „Tako, Sin Čovječji je gospodar subote! (Mk, 2, 28)”. „Govoraše im: Sin Čovječji predaje se u ruke ljudima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati (Mk 9, 31)”. „Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima i s velikom moći i slavom (Mk 13,26)”. Tim imenom izražava svoju vlast, muku i navještava ponovni dolazak.
* Sin Davidov - U Novom zavjetu, piše: „Kraj puta je sjedio slijepi prosjak Bartimej, sin Timejev. Kad je čuo, da je to Isus Nazarećanin, stane vikati: Sine Davidov, Isuse, smiluj mi se (Mk, 10, 46-47)”. Isusovo zakonsko porijeklo prema Evanđeljima po Mateju i Luki, vuče porijeklo iz loze kralja Davida.
* Emanuel - heb. S nama Bog - U Bibliji se to ime spominje u knjizi proroka Izaije: „Zato, sam će vam Gospodin dati znak: Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!” i u Evanđelju po Mateju.
* Jaganjac Božji - Janje je simbol Isusova otkupljenja ljudi od grijeha, kada se žrtvovao svojom mukom i smrću na križu. Žrtvovao se kao nevin jaganjac, milosrdan prema onima koji su ga nepravedno mučili. Ivan Krstitelj pri susretu s Isusom govori: "Evo Jaganjca Božjeg koji odnosi grijehe svijeta" (Iv 1,29). U knjizi Otkrivenja, Isus kao Jaganjac otvara pečate, kojima je zapečaćena knjiga sudbine svijeta (Otk 5).


20 lip 2010 10:29
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Tko je Isus ?
Isus u umjetnosti
Leonardo da Vinci: Posljednja večera, 1495.-1498.


Vrlo rano Isus je postao predmetom umjetničkog stvaralaštva. Njime su inspirirane brojne freske, mozaici, slike i kipovi. Duga je tradicija prikazivanja Isusova lika od rimskih katakombi i pravoslavnih ikona do modernih djela. Teme obuhvaćaju rođenje, život, muku, uskrsnuće i uzašašće. U književnost je ušao već po novozavjetnim knjigama u 1. stoljeću.
U glazbi je temom mnogih gregorijanskih himana i antifona, a od renesanse i baroka i polifonih melodija. Osobito su poznati Bachovi oratoriji.
U novije vrijeme postoje i mjuzikli. Mnogi filmovi su inspirirani Isusom kao što su: Pasija, Najveća priča ikad ispričana, Isus iz Nazareta, Posljednja večera, Kralj kraljeva, Ben-Hur.

Relikvije
Postoje mnoge relikvije vezane uz Isusa, za koje se vjeruje, da su autentične i u skladu s biblijskim tekstovima.
Torinsko platno jedna je od najpoznatijih relikvija. To je komad platna, na kojem se nalaze obrisi muškoga tijela. Vjeruje se, da je u njega bilo zamotano Isusovo tijelo, nakon skidanja s križa. Čuva se u katedrali sv. Ivana Krstitelja u Torinu, u Italiji. Znanstvenici su istraživali torinsko platno različitim metodama, jedni potvrđuju, a drugi negiraju autentičnost.

Postoje mnoge legende o svetom kaležu ili svetom gralu, iz kojeg je Isus pio vino za vrijeme Posljednje večere.

Ostaci križa, na kojem je Isus bio raspet čuvaju se u stotinama crkvi u Europi, ali svi oni zajedno čine tek mali dio križa. Najveći dijelovi čuvaju se na brdu Athosu u Grčkoj, u Rimu, Bruxellesu, Veneciji, Gentu i Parizu.

Bazilika Svetoga groba je kršćanska crkva u Jeruzalemu u kojoj se štuje Kalvarija i Isusov grob. Kršćani je štuju kao neprikosnovenu svetinju. Nalazi se na mjestu gdje se nalazila Golgota, brdo Kristove Kalvarije.

Postoji još mnogo relikvija poput Veronikinog rubca ili Oviedskog platna.

U Ludbregu u crkvi Presvetog Trojstva čuva se relikvija Predragocjene Krvi Kristove. Potječe iz 1411. godine. Tada se dogodio, čudesan događaj pojave Presvete Krvi Kristove, o kojemu je papa Leon X., 1513. godine izdao bulu.


20 lip 2010 10:31
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Tko je Isus ?
Je li Isus bio samac, oženjen ili udovac?
54 pitanja i odgovora o Isusu Kristu koje je pripremila skupina katoličkih teologa sa sveučilišta Navarre.
Ovo je pitanje broj 9: „Je li Isus bio samac, oženjen ili udovac?“

09 listopada 2009
Juan Chapa
Opus Dei -
-Činjenice sačuvane u evanđeljima govore nam da je Isus obavljao tesarski posao u Nazaretu (Marko 6.3). Kad mu je bilo 30 godina počeo je svoje javno djelovanje (Luka 3.23). Za vrijeme njegova poslanstva bilo je i žena koje su ga slijedile (Luka 8.2-3), te drugih žena koje je susretao (Luka 10.38-42). Premda nam se nigdje ne govori da je živio u celibatu kao niti da je bio oženjen niti postao udovac, evanđelja govore o njegovoj obitelji, njegovoj majci, braći i sestrama, ali nikada o njegovoj ženi. Ova šutnja je znakovita.

-Isus je bio poznat kao Josipov sin (Luka 23.4.22, Ivan 2.45; 6.42) a kada su Nazarećani ostali iznenađeni njegovim naučavanjem, uzviknuli su: „Nije li to Marije tesareve sin, te brat Jakova i Josipa, Jude i Šimuna? A njegove sestre, ne žive li one među nama?“ (Marko 6.3).

-Ni na jednom mjestu se ne govori da Isus ima ili da je imao ženu. Predaja nije nikad spomenula Isusov mogući brak. To je zbog toga što se smatralo da je stvarnost braka bila uvredljiva za nekog kao što je bio Isus(koji je, usput rečeno, vratio braku njegovo izvorno dostojanstvo (Matej 19.1-12) ili pak zbog toga što to nije bilo u skladu s vjerom u Kristovo božanstvo.

-Umjesto toga, predaja se pridržava povijesne stvarnosti. Ukoliko je postojala želja da se prešute stvari koje bi mogle biti kompromitirati vjeru Crkve, zašto je krštenje Isusovo stavljeno u ruke Ivana Krstitelja koji je obavljao krštenje za oproštenje grijeha? Ako je rana Crkva željela prešutjeti Isusov brak, zašto nije prešutjela i nazočnost pojedinih žena među ljudima koji su ga okruživali?

-Usprkos svemu tome, i dalje postoje stajališta da je Isus bio oženjen. Tome je tako zbog doktrine i prakse zajedničke rabinima iz prvog stoljeća nove ere (vidi: „Kakva je bila veza između Isusa i Marije Magdalene?“ za informacije o Isusovom navodnom braku s njom).


-Kako je Isus bio rabin, celibat je bio nezamisliv za rabine toga vremena, pa se pretpostavlja da je bio oženjen (bilo je i iznimki poput rabina Simona ben Azzaija, koji je na optužbe da je samac rekao: „Moja duša je zaljubljena u Toru. Ostali se mogu brinuti o svijetu.“ Babilonski Talmud B. Yeb. 63d.).

-Zbog toga neki tvrde da je Isus, poput ostalih židovskih vjernika, morao biti oženjen kada je navršio 20 godina života, da bi kasnije napustio ženu i djecu kako bi proveo svoje poslanje.

-Odgovor na ovaj prigovor je slijedeći:

1. Postoje dokazi da je u židovskoj zajednici prvog stoljeća nove ere provođen celibat

Josif Flavije, Filon, i Plinije stariji, antički povjesničari govore nam da je bilo Esena koji živjeli celibat, također znamo da su i neki iz Kumrana bili u celibatu.

Filon ističe da su „terapisti“, egipatska asketska skupina, provodili život u celibatu.

Osim toga, u izraelskoj tradiciji, bili su čuveni ljudi poput proroka Jeremije koji su živjeli u celibatu. Slično je i Mojsije apstinirao od seksualnih užitaka kako bi stupio u blisku vezu s Bogom, prema predaji rabina.

Ivan Krstitelj se nikad nije ženio.

Premda celibat nije bio čest, ne može se reći da je predstavljao nešto nečuveno.

2. Čak i da nitko nije živio u celibatu u Izraelu, ne bismo morali pretpostavljati zbog toga da je Isus bio oženjen.


Dokazi pokazuju da je želio živjeti u celibatu, a mnogo je razloga zbog kojih je takav život preporučljiv i prikladan, upravo s toga celibat čini Isusa jedinstvenim u odnosu na židovstvo njegova vremena.

Također je u većem skladu s njegovim poslanjem. Očito je da je, bez ikakve želje da se obezvrijedi brak ili nametne celibat njegovim sljedbenicima, cilj Kraljevstva Božjega (Matej 19:12), Božja ljubav koju Isus utjelovljuje, iznad svega ostaloga. Isus je želio živjeti u celibatu kako bi što bolje prenio tu istu ljubav.

Bibliografía:Armand Puig i Tŕrrech, Jesús, un perfil biogrŕfic, Proa, Barcelona 2004 (edición espańola: Jesús. Una biografía, Destino, Barcelona 2005); J. Gnilka, Jesús von Nazareth. Botschaft und Geschichte, Herder, Freiburg 1990 (ed. esp. Jesús de Nazaret, Herder, Barcelona 1993).


20 lip 2010 10:46
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
Post Re: Tko je Isus ?
23. Što nam rimski i židovski izvori govore o Isusu?

23 listopada 2009
Francisco Varo
Opus Dei -


Prve obavijesti o Isusu u književnim djelima, izuzev onih od kršćanskih pisaca, su ona helenističkih i grčkih povjesničara koji su živjeli u drugoj polovici prvog stoljeća ili u prvoj polovici drugog, dakle nedugo nakon što su se događaji zbili.

Najstariji dokument u kojem se spominje Isus, iako implicitno, potječe iz 73. godine, i napisan je od stoičkog filozofa Mara bar Sarapiona iz Samosata u Siriji. Spominje Isusa kao ˝mudrog kralja˝ Židova, a možda i u obraćanju proturječjima Sermona na Gori, primjećuje da je bilo rečeno kako je objavio nove zakone (Matej 5, 21-48). Opaža da osuđivanjem Isusa na smrt, Židovi nisu ama baš ništa dobili.

Najstarija općepoznata obavijest o Isusu dolazi od povjesničara Flavija Josipa (Antiquitates iudaicae XVIII, 63-64) prema kraju prvog stoljeća. Također je poznato i kao Testimonium Flavianum. Ovaj tekst, koji je sačuvan u grčkom rukopisu između Josipovih radova, ide tako daleko da nagovještava da bi Isus mogao biti Mesija, uzrokujući tako kod mnogih pisaca vjerovanje da su to umetnuli srednjovjekovni prepisivači.

- Danas, istraživači vjeruju da se Josipove izvorne riječi podudaraju s onima sačuvanima u Arapskoj inačici ovoga teksta, citiranog od Agapitosa -biskupa Hierapolisa- iz desetog stoljeća. On tvrdi sljedeće: ˝U to vrijeme, mudar čovjek imenom Isus, izvrstan u ponašanju, bio je čuven po svojoj vrlini. Mnogi Židovi i drugi ljudi bili su mu učenicima. Pilat ga je osudio na smrt razapinjanjem. Ali oni koji su postali njegovim učenicima nisu se odrekli svoga učeništva i rekli su da im se pojavio živ tri dana nakon raspeća, i da bi zbog toga on mogao biti Mesija o kojem su proroci govorili tako čudesne stvari˝.

Neke obavijesti o liku Isusa i djela njegovih učenika mogu se naći meći među radovima rimskih pisaca drugoga stoljeća (Pliniju mlađem, Epistolarum ad Traianum Imperatorem *** eiusdem Responsis liber X, 96; Tacitus, Anales XV, 44; Suetonius, Vita Claudii, 25.4)

Židovski izvori, osobito Talmud, također sadrže aluzije na Isusa te na određene stvari koje su bile rečene o njemu, čineći tako mogućim potkrjepljivanje dokaza nekih povijesnih detalja, na način upotrebe izvora koji nisu pod sumnjom kršćanske manipulacije.

Joseph Klausner, židovski istraživač, sažima neke od zaključaka koji se mogu izvući iz talmudskih teorija o Isusu: ˝Postoje vjerodostojne teorije u svezi s činjenicom da je njegovo ime bilo Yeshua (Yeshu) iz Nazareta; da se bavio čarobnjaštvom (odnosno da je izvodio čuda, što je bilo uobičajeno u tom vremenu) i zavođenjem naroda te da je vodio Izrael putem zastranjenja; da je ismijao riječi mudrih i da je razmatrao Pisma na isti način kao i farizeji, da je imao pet učenika; da je rekao da nije došao poništiti zakon, niti mu išta nadodati; da je bio obješen na komad drva (raspet) kao lažni autoritet i zavodnik večer uoči Pashe (koja je pala na subotu); i da su njegovi učenici liječili bolesti u njegovo ime˝ (J. Klausner, Jesus of Nazareth, str. 44)

-Iako, s povijesnog gledišta, Klausnerov kratki pregled i njegova promatranja traže dodatna razjašnjenja, pokazuju dovoljno da ono što se može zaključiti iz ovih izvora, ako već nije sveobuhvatno, da je svakako važno. Provjeravajući ove podatke naspram onih koje su nam pružili rimski pisci, oni nam omogućuju da potvrdimo s povjesničarima sigurnost da je Isus postojao, i čak postao poznat sa svim najvažnijim činjenicama o svome životu.

Bibliografía: Joseph Klausner, Jesús de Nazaret. Su vida, su época, sus enseńanzas (Paidós, Barcelona 1989); Romano Penna, Ambiente histórico cultural de los orígenes del cristianismo (Desclée de Brouwer, Bilbao 1994); Robert E. Van Voorst, Gesů nelle fonti extrabibliche. Le antiche testimonianze sul Maestro di Galilea (San Paolo, Cinisello Balsamo 2004); Francisco Varo, Rabí Jesús de Nazaret (B.A.C., Madrid, 2005) 99-127.


20 lip 2010 10:51
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik

Pridružen/a: 06 lis 2010 13:40
Postovi: 22
Spol: muško
Post Re: Tko je Isus ?
Isus Krist je Sin Božji-naš Spasitelj.


13 lis 2010 14:21
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
---------
Post Re: Tko je Isus ?
J-C je napisao/la:
Isus Krist je Sin Božji-naš Spasitelj.

Tako je J-C [aplau] , dobro si povedal.

Bog te blagoslovi!


13 lis 2010 15:36
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 71 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron