Sada je: 18 stu 2019 00:57.

Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća
 Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca 
Autor/ica Poruka
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika

Umjetničke ruke vlč. Zlatka SudcaIzvor: www.velecasnisudac.com i Večernji list

Eksplozija boja! Bio je to prvi dojam kada smo se na stolu, u atelijeru vlč. Zlatka Sudca, susreli s golemim vitrajem, na koji je popularni svećenik stavljao posljednje Swarovski kristale. – Evo, sad je gotovo. Svaki trenutak trebaju doći s okvirom za ovaj vitraj i bit će spreman za vješanje na zid – govori Sudac, pogledavajući kroz prozor svoga zagrebačkog atelijera. Vitraje radi već godinama. U Betaniji na Lošinju ih je pregršt, od cijele stijene u predvorju na ulazu u zgradu do kapelice u kojoj daju poseban smiraj. No ovi posljednji su posebni jer su protkani zlatom i srebrom te ukrašeni briljantima i kristalima. Cijena jednoga kretala bi se od 30.000 do 50.000 eura, a kada dođu na licitaciju, vjeruje se da će doseći neslućene visine.


Samouki umjetnik

Velečasni Sudac nije završio nikakvu slikarsku školu ili akademiju, a likovni kritičari ne mogu ga smjestiti ni u jedan aktualni smjer u slikarstvu.– On radi na poseban način i čini se da nikoga ne kopira ili imitira, što u pravilu čini većina umjetnika – kaže likovnjak Stanko Špoljarić. Sudac je dosad napravio više od stotinu slika pretežito sakralne tematike i nekoliko desetaka statua i kipova, koji najviše iščuđavaju kunsthistoričare jer je za kiparstvo osim talenta potrebna i izobrazba i praksa. Sam Sudac izuzetno mnogo drži do mišljenja umjetničke struke i otvoren je za suradnju s kritičarima i likovnim umjetnicima. Za svoga najvećeg učitelja i suradnika voli istaknuti akademskog kipara Ivana Grošinića, s kojim radi na kipu Isusa Krista, koji će biti prvo postavljan u Jastrebarskom, a zatim i položen na dno mora kod otoka Premude.
12 ruj 2010 22:20
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika

Veliki četvrtak, Izdaja, 2004., kombinirana tehnika-platno, 70x50 cm, vlasništvo autoraSlikane krvlju

Svima koji su imali prilike svjedočiti Sudčevu umjetničkom zanosu zajedničko je jedno – fascinacija lakoćom kojom stvara. Bez obzira radi li se o slikanju, vitrajima ili kiparstvu, Sudac laganim pokretima ruke stvara svoja umjetnička djela. No, najintrigantije, kako za ljubitelje umjetnosti tako i za njegove štovatelje, jesu slike koje je naslikao vlastitom krvlju prije pet-šest godina.

Svjedoci koji su to imali priliku vidjeti doslovce su bili šokirani prizorom, jer nakon što zapadne u posebno stanje, iz vrhova prstiju počinje mu teći krv i on slika po bijelome platnu. Tri slike – Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota – objavljene su i u njegovoj monografiji. Nakon što je slika koju na slikao vlastitom krvlju gotova, Sudac izlazi iz toga posebnoga stanja, pere ruke i s prstiju mu nestaju svi tragovi krvi.

– Riječ je o nečemu nevjerojatnome. On to radi velikom brzinom, a sve je počelo tako što je krenuo crtati ugljenom. Ugljen mu je ispao iz ruke, procurila mu je krv na jagodice i nesvjesno je naslikao sliku Velikog četvrtka a da toga zapravo nije bio ni svjestan – rekla nam je svjedokinja i bliska ondašnja Sudčeva prijateljica.

Na isti su način, kaže ona, nastale sljedećih dana, petka i subote, slike Velikoga petka i Velike subote, među kojima je najimpresivnija ona Velikoga petka, jer kako kaže, u sebi sadrži mnoštvo poruka.


Tisuće križića

– Kada se slika gleda izbliza, vidi se mnoštvo malih sličica i tisuće križića, a tek kada se odmakne 7-8 metara, vidi se cijela slika – rekla nam je, dodajući kako je oko samoga platna, na kojemu je Sudac slikao, bilo poprilično mnogo kapljica krvi.

Sve su slike naslikane krvlju nastale u večernjim satima, s time da Sudac nije ni za jednu sliku znao što će na njoj biti prije nego što ju je dovršio. Oni koji su ih gledali izbliza tvrde kako ostavljaju poseban dojam mira.

– Te tri slike ujedno su likovno najvrednije iz njegovoga slikarskoga opusa. Vidio sam ih ljetos u Betaniji i tehnički su savršeno izvedene. Čovjek u to vjeruje ili ne vjeruje, s tim da za sliku kao što je Veliki petak treba sigurno oko litra krvi da je dovrši – rekao je nakon nastanka tih slika povjesničar umjetnosti kustos Umjetničkog paviljona Stanko Špoljarić, naglašavajući kako su reprodukcije u monografiji prilično nevjerne, jer se na platnu osjeća “blaga reljefnost”.

On kaže kako u povijesti nije bilo ničega sličnoga, premda su neki autori sami sebi ispuštali krv kako bi je dodali na sliku, ali to je sasvim drugo od ovoga što se događa vlč. Sudcu. Za te tri slike, pretpostavlja se, potrebno je nekoliko litara krvi.

– Međutim, on samo opere ruke nakon slikanja i, recimo, pridruži nam se na večeri – kažu svjedoci toga neobičnog opusa velečasnog Zlatka Sudca.


slika

Veliki petak, Muka, 2004., kombinirana tehnika-platno, 102x120 cm, vlasništvo autora


12 ruj 2010 22:38
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika
stambeni prostor, detalj, dječja soba s vanjskim kliznim vitrajem na prozoru od organskoga stakla i ugraviranih vitraja– Nikada nisam ni sanjao da bih mogao raditi nešto ovako, ali kada sam od direktora Cartiera i vlasnika jednog rudnika dijamanata u Južnoafričkoj Republici dobio na dar goleme dragocjenosti, odlučio sam ih ugraditi u svoje umjetnine. Bili su izričiti i htjeli su baš meni donirati drago kamenje. Rekao sam im da ga prodaju i da ćemo novac darovati brojnim udrugama, poput Biskupa Langa, Kapi dobrote, Ane Rukavine, ali su tvrdili da će, kada postanu dio mojih umjetnina, njihova vrijednost biti znatno veća i da tada taj novac namijenimo za humanitarne potrebe – priča vlč. Sudac, ne želeći spominjati imena donatora, a riječ je o ljudima iz inozemstva.

– Sav novac namijenjen je za gradnju budućeg pastoralnog centra, o kojemu dugo maštam – kaže Sudac i prisjeća se svoje prve aukcije, prije više od 10 godina, kada je sa sobom donio pet-šest svojih slika, koje je kanio prodati kako bi sagradio centar za mlade u Novalji, gdje je bio kapelan i gdje mu je prokrvario križ na čelu i stigme na rukama i nogama.

– Tada smo u jednoj noći prodali sve slike i dobili više novca nego što smo očekivali i nego što nam je trebalo za centar za mlade. To uvijek ide s blagoslovom jer se slike prodaju kako bi se namaknuo novac za konkretne potrebe – prisjeća se Sudac. Za izradu jednog ovakvog vitraja potrebno mu je tjedan-dva vremena.

– To je kombinirana tehnika, brušena ogledala, pečeni vitraji, tekuće olovo, Swarovski kristali, briljanti... Za šablonu se izlije staklo u staklarni i kasnije spaja. Boje se stavljaju u određene tekuće okvire olova i sve zajedno zapeče na visokoj temperaturi. Ima i pravoga zlata, vrlo je unikatno... – tumači Sudac.


Bljesak na bljesak

Pred Uskrs je dovršio treći vitraj, koji je poklonio hotelu Garni u Velikoj Gorici.

– Neke ću i sam donirati nekim zaslužnim ljudima. A ove u hotelu Garni moći će vidjeti svi njegovi posjetitelji jer se nalaze u dvorani koja je svima dostupna – rekao nam je vlč. Sudac, koji je odmah nakon što su vitraji postavljeni odlučio pozvati likovne kritičare.

– To je bljesak na bljesak! Bljesak talenta, bljesak materijala i bljesak dojmljivosti djela. Vrlo plemeniti materijali satkali su kompozicije koje su element florealnoga i zoomorfnoga u plošnosti sudara različitosti. S jedne strane plohe koje su maksimalno zasićene tkanjem plemenitosti materijala i velikih ploha koje su zaglađene, ali otvaraju prostor. Između te gustoće i toga oprostorenja događa se slika. Rekao sam mu da one imaju fizičku karakteristiku, da su dane u svojoj dimenziji, ali imaju dojam ulaženja prostora u njih. Zbog bljeska i treptaja koji pulsira nad omeđenošću koja je dana – rekao je likovni kritičar Stanko Špoljarić nakon što je pogledao Sudčeve vitraje. – Riječ je o finoj likovnoj kultiviranosti ornamentalnoga, što je bila svjesna ili nesvjesna želja autora. Imaju čistu liniju, dekorativni sklop, ali u prepletu oblika stvaraju čvrsto saće. Zanimljivo je da dijalog između te oblikovnosti i dekorativnoga i uporabe materijala idealno ostvaren u puno-praznome, linija-ploha, glatkih i treptavih ploha, koje stvaraju to jedinstveno djelo. Taj kolorizam koji je prisutan u samom karakteru materijala, srebrno-zlatnih odnosa, usklađen je s vitalističkom jezgrom koja je prisutna. Vlč. Sudac voli postići tu simetriju, ali u isto vrijeme ima i otklon od nje. Postoji npr. oblik nekog leptira, centralna forma, ali uvijek u nekom drukčijem položaju, tako da ta simetrija ima dinamičnu ravnotežu. Ali to nije likovna dosjetka, nego uistinu sastavni dio likovnosti ovih djela jer ta različitost materijala, materijala koji se javljaju u kvantiteti, nisu parada radi parade, nego ulaze u logiku djela s akcentima brušenih kristala, koji su neka iskra koja još više uprostoruje. Radi se o originalnom djelu jednog vida likovne autentičnosti, ali opet onoga traga kojega vlč. Sudac ima u svojim radovima, prije svega u gradnji linije – kaže Špoljarić.
Mladi svećenik dosad je oslikao, prema vlastitoj procjeni, oko 40-50 četvornih metara vitraja.

– Mnogo je onih koji dolaze na zid, tj. nisu prozorski i ne propuštaju svjetlo. Ima ih u sedam kapela... Moja su djela razasuta diljem Hrvatske, u SAD-u, Švicarskoj, BiH, Australiji, JAR-u... Od monografije 2001. nisam popisivao radove. Ima tu 60-ak ulja na platnu, 40-ak vitraja, šest mozaika, Pieta ispred Svete Matere Slobode, 14 manjih kipova, restauracije, a radim i ono raspelo za branitelje – priča Sudac. Na pitanje kada to sve stigne napraviti, odgovara da radi u slobodno vrijeme i da ga to opušta na poseban način.

– Slikam za gušt. Molim Boga i – slikam.

Sudac priznaje da ga je malo bilo ispočetka strah uzeti drago kamenje i da mu je pristupao sa strahopoštovanjem, no kasnije se privikao i bilo mu je poput svakog drugog materijala.

– Razmišljao sam mnogo o ponudi koju samo dobio, jer danas su ljudi kod nas bez posla, ima gladnih, a ja radim s dragim kamenjem! No bio bih lud da sam odbio takvu ponudu, jer će djela ići na prodaju upravo za pomoć svima kojima je to potrebno – kaže Sudac.

Nakon prva tri kreće u izradu ostalih vitraja. Bit će ih još 15-ak. Na ovima nema sakralnih motiva, koji inače dominiraju Sudčevim opusom.

– Ovo je iskorak k nečem novom, ali ostaje u njegovoj likovnoj genetici. To je otklon od kršćanske ikonografije doslovno, ali je isto jedan oblik sakralne umjetnosti jer je uzdizanje ljepote na pijedestal koji nije ljepota radi ljepote nego je element sakralnosti. Osjećamo se doista kao u Edenu među ovim slikama. U sakralnoj umjetnosti ima i apstrakcije – kaže kritičar Špoljarić.


slika
stambeni prostor, garnitura za objedovanje s elementima viskokoga sjaja, kože, ugraviranih vitraja, bronce, zlata i Swarovski kristala u vakumiranome staklu


12 ruj 2010 23:01
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika

Arhitekt Ivan Vučković, vlasnik i direktor "arsi-luke", građevinske tvrtka za projektiranje, investicije i građenje
Životni prostor koji živi

Pristup uređenju životnoga prostora, nakon upliva velečasnog Zlatka Sudca u kreiranje interijera, više nije isti. Intervencija koju daje velečasni Zlatko nosi duboku osobnost i kreativnost stvaraoca akceptirajući osobe korisnika otvoreno i u punini: njihove životne odnose, materijalne, poslovne, intelektualne i duhovne potrebe.
Oblikovani prostori potiču na promišljanje a ne opterećuju, nude životnost a ne nameću se, tu su i donose ono što u sebi nosi i sam kreator: radost susreta i odnosa, mir, osebujnost, nježan zahvat kao poticaj prema višem i životnijem.


Ekološki pristup

Velečasni Zlatko ne pozaje strah od "novoga". Zahtjevnost i složenost prostora ne ometaju stvaralački impuls, bez obzira bio to sakralni, poslovni, stambeni ili javni prostor raznih namjena. Ne prihvaća površnost i hladnoću današnjega globalnog trenda oblikovanja životnoga prostora bez ljudskosti. Svaki prostor upija i odiše duh korisnika. Isto tako, svaki prostor nosi u sebi duh kreatora i oblikovatelja istoga. Potpuno prihvaćanje novih tehnologija, mogućnosti i materijala, intervencijom u njih osobnim pečatom, uvažavajući kolorit i sklad, prepoznatljivo je u odnosu ploha - namještaj, boja - igra svjetla, materijal - struktura, kretanje - mirovanje, susret u razgovoru i tihovanje. Zauzetost za prirodno, ekološki zdrav pristup i odnos prema čovjeku i darovanoj prirodi potencira odabirom tehnologije i materijala koji su čisti i obnovljivi. Ne ustručava se kombinirati još neistraženo. Primjena dizajniranoga zahvaća sve segmente ljudskoga kretanja i susretanja: od kuhinje, blagovanja, stolaca, boravka i rada, kupaonica, sobe dječje i bračne, u svemu ugrađujući ljudskost te stimulirajući zauzetost za - ići naprijed.


Sveprisutna ljubav

Kao suradnik, velečasni Zlatko je izniman. Sagledava sve mogućnosti i varijacije. Kreativno se otvara izazovu a umjetničku i praktičnu komponentu sjedinjuje. Dosadašnji realizirani projekti primjena su novih tehnika i materijala, ispitivanja mogućnosti oblikovanja i proizvodnje te uređenja u svrhu sagledavanja mogućih rješenja, koja bi se primijenila pri realizaciji izgradnje međunarodnog interdisciplinarnog duhovnog centra "Milosrdnog Isusa", čiji je idejni projekt dovršen a dizajn nameštaja i oblikovanje prostora određeni. Novi pristup dizajnu i oblikovanju prostora, te proizvodnji, odnosi se na primjenu tehnologija koje akceptiraju: isključivo prirodne materijale; serijsku proizvodnju namještaja do pet tisuća komada, od kojih je svaki unikatan i dostupan; humane ljudske procese proizvodnje; umjetnički dotjeran i usklađen svaki detalj namještaja s volumenom prostora.
Dar koji posjeduje, i dalje daruje, velečasni Zlatko neiscrpan je, ne ostavlja ravnodušnim a ostavlja trag na onome tko uživa darovano, isto kao što čini izgovorena riječ, isto kao zagrljaj u samoći, isto kao susret kojem riječi nisu potrebne, isto kao sveprisutna ljubav. I kao što bi rekao sveti Pavao - različiti su darovi a isti je Duh!


Inovativan pristup osmišljavanju životnih prostora

U današnje vrijeme vrlo visokih zahtjeva, ali i izbirljivosti, nije lako udovoljiti duhovno-estetskim potrebama ljudi kad je riječ o javnim prostorima, interijerima, domovima, dizajnerskom namještaju ali i svim popratnim, ne manje bitnim, elementima poput ukrasnih i praktičnih predmeta, eko-materijala, rasvjete itd.
"Svaki prostor ima 'dušu' i odiše onim duhovnim ozračjem kojeg ljudi unesu u njega", smatra velečasni Zlatko Sudac. Tako on već godinama, samozatajno i tiho, iz čiste kreativne potrebe izražavanja, stvara konceptualna rješenja cjelovitih prostora, ali i vlastiti unikatni umjetnički i dizajnerski namještaj. Sve je započelo prije jedanaest godina u "Betaniji", kad je velečasni Sudac vitrajima, slikama, staklenim oslikanim stijenama, uređenjem kapele, stubišta i raznih drugih detalja, dao osebujan umjetnički pečat i mladenačko-duhovni žar tamošnjem Biskupijskom pastoralnom centru.


Novi koncept

U zadnjih nekoliko godina velečasni Sudac radi na studijama potpuno novog koncepta uređenja stambenih i javnih prostora, uključujući sve elemente interijera, a koje bi se koristile i u budućem međunarodnom interdisciplinarnom duhovnom centru "Milosrdnog Isusa" za kojeg je već napravio elaborat i arhitektonski ga osmislio.
"Želja mi je u svakodnevni prostor, od obiteljskoga stola do bračne ložnice, današnjem tehniziranom, rasčovječenom i racionalističkom čovjeku unijeti ozračje intuitivnog, suptilnog, duhovnog i nadasve sakralnog," kaže velečasni Sudac i dodaje: "Život je svet i samim življenjem u nekom prostoru posvećujemo ga."
Tu je ideju, u samo nekoliko godina, realizirao kao pilot projekt u više javnih i privatnih prostora, poput restorana, hotela "Garni" u Velikoj Gorici, zagrebačkog frizerskog studija "Zanetti", obiteljskih vila, raznih urbanih stambenih i poslovnih prostora, wellnessa, potkrovlja...


Simbolične duhovne poruke

Ono što karakterizira osebujnost njegova stila jest odraz, žarenje i bljesak. U otvorene prostore vrlo intenzivnih boja intervenira visokim sjajem bijelih ploha, mramora, lakiranog bambusa, vakumiranoga stakla i ogledala, brušenoga i organskoga stakla, kromiranih metalnih dijelova, bronce, zlata i Swarovski kristala. Svaki je dio namještaja unikatan, ručno ga je oslikao i umjetnički obradio osobno velečasni Sudac, koji u svoj rad običava unijeti i skrivenu simboličnu, duhovnu poruku. Tako, primjerice, nastaju kromirani svijetleći stolovi od ugraviranog vitraja, zlata i Swarovski kristala; ugradbeni ormari i drugi dijelovi pokućstva od osvijetljenog vitraja, brušenoga stakla i ogledala; vitraji ugrađeni u podove i stropove te svijetleće klizne stijene od oslikanog vakumiranog stakla; kromirana i oslikana stubišta od stakla; svijetleći mramorni i bambusovi podovi, stropovi, vrata, prozori... Osim toga, tu je i posebno korištenje rasvjetnih tijela i izvora svjetlosti.


slika
hotel Garni, detalj, zidne plohe obložene organskim staklom, ogledalima, ugraviranim vitrajima i Swarovski kristalima


12 ruj 2010 23:25
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika
Getsemani, 2004., bronca, 34x21,5 cm, privatno vlasništvoModeliranje

Zlatko Sudac polazio je 2000. u Rimu umjetničku školu za mozaike pod vodstvom profesora Marka Rupnika DI. S njim je radio na mozaiku u tamošnjoj župnoj crkvi svetoga Huga. Uvijek rado spominje i akademskog kipara Ivana Grošinića, s kojim je, među ostalim, napravio i "Pietu" u zagrebačkoj Sv. Materi Slobode – brončani spomenik palim žrtvama Domovinskog rata iz 2009.
Zlatko Sudac autor je i brončanog odljevka "Getsemani" (2008.). Mnoga njegova djela uklopljena su u postojeće, uglavnom sakralne objekte, poput oko 250 metara kvadratnih slikanih vitraja po crkvama i kapelama u Hrvatskoj. Sudac je autor uređenja prezbiterija bazilike svete Eufemije u Rovinju, prezbiterija župne crkve u Dramlju te kapela u Rijeci i Zagrebu. Stoji iza "Antependija" u Krku, Vrbniku, Malom Lošinju i Zagrebu te, najrecentnije, četirimetarskog brončanog raspela, spomenika palim hrvatskim žrtvama u Jastrebarskom.
12 ruj 2010 23:35
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika
Vlč. Sudac i kipar Ivan Grošinić


Svaki, baš svaki mišić napet je na rukama poput strune. Pleća su nabrekla pod teretom tijela, a na ramenima i leđima mišići i tetive zadržavaju klonulo tijelo, dok se čini da će žile svaki trenutak prsnuti... To je Isus Krist vlč. Zlatka Sudca i akademskog kipara Ivana Grošinića kojega su u završnoj fazi modeliranja imali priliku vidjeti samo novinari Večernjeg lista. Upravo onaj Krist koji će biti postavljen na morsko dno.

– Pogledajte glavu. Ona nije klonula kao na većini raspela, stoji uzdignuto, jer je to glava pobjednika – tumači nam kompoziciju raspela vlč. Sudac u zelinskom atelijeru kipara Grošinića.


Lice iz Gibsonove Pasije

– Muka na križu ima mnogo prikaza, ali ovo je unikatno. Bilo je malo problema s licem, jer nismo imali model, pa smo gledali lik Krista u Gibsonovoj Pasiji – kaže Sudac dodirujući rukom mišiće, rane i žile na glinenom modelu visokom 192 centimetra.

– To je moj Isus, koji je u patnji, ali je pobjednik. Bog koji s križa kraljuje! Baš kao što romanička raspela koja prikazuju Boga na križu otvorenih očiju, po grčkom mitu da se Bogu ne može bacati prašina u oči. Možemo varati sami sebe, ali ne i Boga. Dakle, apsolutna pobjeda, otkupiteljska, spasenjska, u miru, blagom osmijehu nade, tako da se sav grč i patnja stapaju u njegovom licu koje simbolizira uskrsnuće i pobjedu – zaneseno govori mladi karizmatik.

No, raspeti Krist kojega smo imali priliku vidjeti samo je dio velike kompozicije. Bit će postavljen na veliki četirimetarski drveni križ s jaslicama u podnožju. Ideja je to, tumači autor Sudac, praćenje triju najvažnijih otajstava Katoličke crkve – rođenja, muke i uskrsnuća.

Rana na lijevoj strani

Bez akademskog kipara Ivana Grošinića, s kojim je Sudac napravio i Pietu u Sv. Materi Slobode, tvrdi on, ne bi bilo ništa.

– On je moj učitelj – priča Sudac, a Grošinić domeće:

– Najjednostavnije bi bilo rastegnuti ruke, napraviti ih bez muskulature, kao neke kobasice, ali to nam nije bio cilj. Htjeli smo da prsa budu naprijed...

Sudac i Grošinić idealno se nadopunjuju, a čak su 30-ak puta rušili postojeći model dok nisu stigli do željenoga cilja. Sudac je došao s idejom, a Grošinić je predložio promjene. Poznaju se sedam godina i surađuju praktički od prvoga dana, kada mu je Sudac pokazao Kristovu glavu u gipsu, čiji je odljev napravio Grošinić, za kojega Sudac kaže kako je jedini čovjek u Hrvatskoj koji je kadar izvesti projekt od ideje do bronce.

– Namjerno sam napravio ranu na lijevoj strani, gdje i sam imam stigmu. Obično ranu prikazuju na desnoj strani, a iz Torinskog platna ne zna se točno gdje je rana, a u evanđelju jedino Ivan spominje da je proboden Bog, ali nije rečeno na kojoj strani. Tradicija Crkve ima čašćenje probodena srca Isusova, a srce je na lijevoj strani, pa se logički zaključuje da je rimski vojnik kopljem upravo s te strane najlakše došao do srca i da je probio upravo s te strane – tumači nam Sudac položaj Kristove rane na lijevoj strani prsnoga koša.

Rane su na zapešćima, jer kako kaže, ta kost može podnijeti težinu od 80 kilograma. Točno na mjestima gdje i on nosi stigme.


“Curio mi je križ na čelu”

– Dvaput sam dosad osjetio onu specifičnu težinu, a jednom mi je malo curio križ na čelu. No to je kod mene normalno – govori Sudac, kojega bi njegovi štovatelji teško prepoznali u kiparskoj kuti, na ljestvama, kako vodenom špricom vlaži prste na raspelu da se ne sasuše i ne ispucaju.

– Prva ideja je bila da napravimo akt, jer je u renesansi bilo normalno da je Isus na raspeću prikazan gol, ali u 21. stoljeću to nije normalno – kaže Grošinić, a Sudac dodaje:

– Zamislite kako bi to bilo da smo ga napravili gologa!

– U vremenu kad je erotika i golotinja na svakom koraku obeščašćena, umjetnički to ne možeš prikazati u slobodi da ne bude krivo shvaćeno. Danas živimo neke potpune suprotnosti. Malo smo zbog toga razočarani, jer anatomija tijela s leđima i svime bila je savršena, ali ga moramo nekako pokriti i nešto staviti, jer bismo na sebe navukli nepotrebne reakcije. Tješim se time da su ga tada bili posramili, pa ga ne moramo mi sada – kaže vlč. Sudac.


slika
bronca


12 ruj 2010 23:53
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika
Bogorodica s Kristom, 1994., ugljen, 70x60 cm, Vrbnik


slika
Krist u patnji, 1995., kombinirana tehnika, 100x70 cm, Vrbnik


slika
Svećenik, 2004., ulje, pozlata-platno, 122x190 cm, vlasništvo autora


slika
Mojsije, 1994., ugljen, 70x60, Vrbnik


13 ruj 2010 00:14
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika
restoran hotela Garni, ugravirani vitraji od vakumiranoga stakla, ogledala, zlata, bronce i Swarovski kristala u kombinaciji s integriranom rasvjetom


slika
hotel Garni, detalj ugraviranoga vitraja od ogledala, vitraja, mozaika stakla, bronce, zlata, srebra i Swarovski kristala


slika
restoran hotela Garni, detalj, svijetleći ugravirani vitraji s ogledalima, zlatom, broncom i Swarovski kristalima


slika
restoran hotela Garni, svijetleći ugravirani vitraji s ogledalima, zlatom, broncom i Swarovski kristalima


13 ruj 2010 00:26
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika
Ambon ,1999., oslikano staklo, 100x40 cm, oratorij zagrebačke bogoslovije


slika
Sv. Petar, 1999., ulje, pozlata-drvo


slika
Sv. Katarina, 1999., ulje, pozlata-drvo, 70x40 cm, SAD


slika
Stepinac, 1999., ulje, pozlata-drvo, 70x40 cm, SAD


13 ruj 2010 00:39
Profil Pošalji e-mail
Glavni moderator
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Spol: žensko
---------
Post Re: Umjetničke ruke vlč. Zlatka Sudca
slika
obiteljska vila, vrata od mahagonija s vitrajem u vakumiranome staklu


slika
obiteljska vila, vrata od mahagonija s vitrajem u vakumiranome staklu


slika
restoran hotela Garni, ukrasno stupovlje obloženo organskim staklom, ogledalima, ugraviranim vitrajima, zlatom, broncom i Swarovski kristalima


slika
stambeni prostor, cjelina rasvjetnih tijela, ugradbenih kutnih regala kliznih stijena od organskoga stakla, ogledala, boronce, zlata, Swarovski kristala i integrirana rasvjeta


13 ruj 2010 00:53
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 20 post(ov)a ]  Stranica 1, 2  Sljedeća


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron