Sada je: 19 stu 2019 01:45.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 Umjetnost kao molitva -Dimitrije Popović 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 09 kol 2009 11:14
Postovi: 1441
Spol: žensko
---------
Post Umjetnost kao molitva -Dimitrije Popović
Dimitrije Popović

Bog se nalazi u svakom čovjeku
Datum: 28. srpnja 2010.

"Vjerujem u Boga, iako za sebe ne mogu reći da sam praktični vjernik. Bog se nalazi u svakom čovjeku i čovjek ga mora pronaći u sebi. Pronalaženjem božjeg u sebi čovjek postaje svjesniji sebe, svoga bića i svoje ljudskosti. Proces tog pronalaženja, ili osvještenja prisustva Boga, ostvaruje se upravo posredstvom vjere," kazao je naš poznati slikar Dimitrije Popović i dodao: " Jednom je prilikom papa Ivan Pavao II. rekao kako Isus Krist ne utjelovljuje sliku nevidljivoga Boga, već pokazuje put čovjeku samom."
Također ističe: "Mislim da je velečasni Zlatko Sudac osoba koju karakterizira snažno duhovno iskustvo što izlazi iz onog 'interior intimo meo', a za što su milošću Stvoritelja odabrane samo izuzetne osobnosti."


Smisao Kristove žrtve


Još u danima djetinjstva na Cetinju u rodnoj je kući našao reprodukciju čuvene kompozicija iseheimskog oltara "Raspeća" Mathiasa Grunewalda, čiji se original danas nalazi u kolmarskome muzeju. "Taj stravičan prizor smrti na križu zbunjivao je moju dječačku svijest. Naime, nije mi bilo jasno kako Božji sin može umrijeti, i to u takvim mukama," priznao je. I tad je počeo njegov interes za Krista - kako bi, vremenom, shvatio smisao njegove žrtvove. A duhovnost je za majstora Dimitrija - uvjet postojanja. Upravo zahvaljujući duhovnosti, kaže, čovjek na svom životnom putu stječe svijest o tome da nije samo biće koje egzistira, nego biće koje živi. I dodaje: "Ta je razlika vrlo važna! Upravo duhovnost čini onu temeljnu vrijednost ljudskoga života. Oplemenjujući sebe čovjek oplemenjuje i svijet u kojemu živi. Metaforički kazano, duhovnost je srž što ispunjava i daje impulse čovjekovoj životnoj kralježnici."


Umjetnost kao molitva


Poznati slikar mir nalazi u koncentraciji onoga što radi, svoje umjetnosti. I otkriva: "Za umjetnika je stvaralački rad neka vrsta molitve, on se svim svojim bićem predaje onome što stvara." Predmnijevajući logičan upit o stvaralačkom nemiru nastavlja: "To je neka vrsta aktivnoga mira. Umjetnik stvara, istražuje, pronalazi odgovarajuće forme u onome što želi izraziti slikom ili rječju. Samo unutarnji mir može osigurati učinkovito bavljenje umjetničkim radom. Ništa se ne može stvoriti rastrojstvom čula, u kaosu mentalnih i duhovnih stanja. Osim zbrke, naravno." Što je, za njega, sreća? Odgovara očekivano, i umjetnički neodređeno: "Ako o sreći razmišljam u kontekstu složnoga života s obitelji, rodbinom i prijateljima, onda mogu reći da sam sretan čovjek. Tu je i moj posao, kojeg volim. Međutim, civilizacija našega doba, nažalost, ne daje puno razloga da bi se čovjek mogao osjećati sretnim – ratovi, prirodne katastrofe, glad, bolesti, razne nesreće… Tehnički razvoj, koji je u osnovi tog silnog progresa čovječanstva, ta opsjednutost napretkom kao civilizacijskih imperativom, istče mračnu stranu napretka. Kad živite u takvom svijetu, onda ne možete bez zadrške reći – ja sam sretan čovjek. Svaki pravi kršćanin, po prirodi svoje vjere, ne može i ne smije biti inferioran prema nesreći i nevoljama bližnjeg."


Vjera - početak i kraj


Za Dimitrija Popovića čovjek bez vjere je - izgubljeno biće. Podsjeća i pojašnjava: "Za onoga koji kategorički tvrdi da ne vjeruje, samo je nevjerovanje neki oblik vjere." Osim toga, zabrinjavajućim smatra što "vjernik danas više vjeruje 'da bi vjerovao', kako kaže G. Vittamo, nego što zaista uspijeva postati istinskim religioznim bićem. A onaj koji nije shvatio dramu Golgote neće razumjeti radost Uskrsnuća." No, da bi se čovjek potvrđivao i djelovao po humanističkim načelima, trajno izvorište i nadahnuće može naći upravo u Isusu Kristu, kaže slikar svjetski poznat po djelima nadahnutim baš tom vječnom temom. I on je prošao razočaravajuća iskustva s ljudima, ali srećom, kaže, ima nekoliko dobrih prijatelja koji pokazuju, i dokazuju, sve vrline čovječnosti. Također je uvjeren da nikad neće izgubiti vjeru u sebe: "Ne zbog nekakvog samoljublja, nego upravo zbog Vjere u sebi. Jer vjera je u čovjeku pokretač svega pozitivnog, snaga da se prebrode sve nedaće, problemi, kušnje, sve ono što donosi ljudski život." (ar)


06 ruj 2010 16:41
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron