Sada je: 25 lip 2019 14:28.

Započni novu temu Odgovori  [ 130 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
 Uz dnevna čitanja 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja
Hvala, draga Irien! :sll:
Evo današnjeg evanđelja:

Evanđelje: Iv 17,11-19

Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. 12Dok sam ja bio s njima, ja sam ih čuvao u tvom imenu, njih koje si mi dao; i štitio ih, te nijedan od njih ne propade osim sina propasti, da se Pismo ispuni. 13A sada k tebi idem i ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. 14Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. 15Ne molim te da ih uzmeš sa svijeta, nego da ih očuvaš od Zloga. 16Oni nisu od svijeta kao što ni ja nisam od svijeta. 17Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. 18Kao što ti mene posla u svijet tako i ja poslah njih u svijet. 19I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini.


S kolikom ljubavlju se obraćaš Ocu, Isuse! S kolikom ljubavlju moliš za nas i pratiš nas. Čuvaš nas i štitiš, želiš nam puninu radosti. Hvala ti što si nam predao Očevu riječ. Često ne razumijemo Isuse, to da nismo od svijeta. Pomozi nam svojim Duhom razumijeti tvoju riječ. Učini nas otvorenima za svu tvoju pažnju i brigu za nas, da ti sve predamo i povjerimo.
Jako mi je draga, Isuse, ova tvoja molitva. Želim je zato sada čitati polako još puno puta, da mi tvoja ljubav i istina ispune srce posve... da u tvojoj riječi hodim i dopustim da me ti posvetiš i očuvaš.
Isuse, hvala ti!


23 svi 2012 08:18
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja
slika
Lk 11,37-41
Dok je Isus govorio pozva ga neki farizej k sebi na objed. On uđe i priđe k stolu. Vidjevši to, farizej se začudi što se Isus prije objeda ne opra.
A Isus mu reče: "Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše u zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti. Bezumnici! Nije li onaj koji načini vanjštinu načinio i nutrinu. Nego, dajte za milostinju ono iznutra i gle - sve vam je čisto."


Gospodine, zrake tvoje prisutnosti dotiču moje lice,
Slijepa sam i ne vidim od tolikoga svjetla,
Samo moja nutrina te sluti
I neopisiva radost osvaja mi biće.
Prepuštam se svjetlu tvoje prisutnosti,
Da uđe u svaku poru mojega bića
I zahvati sav moj život.
Da zašutim i čujem tvoju riječ.

Gledam te kako ulaziš kod mene na objed.
Pogledom punim ljubavi proničeš svakoga od nas u dubinu bića.
Prišao si k stolu, a moje su misli bile daleko,
Počele su mi smetati neke sporedne stvari,
Srce mi je zarobljeno. Odjednom čujem tvoj glas:
Daj za milostinju ono iznutra i gle - sve ti je čisto.
Daj mi svoje srce, predaj mi sve što zaokuplja tvoje misli,
Sve čega se bojiš, sve što ti smeta kod drugih, u čemu ih želiš promijeniti.
Vidim tvoje misli, vidim tvoje srce, jer „sve je moja načinila ruka“.

O Gospodine moj, oprosti mi. Tako su plitke moje misli,
Tako zaokupljene vanjštinom.
Samo ti me možeš uistinu očistiti.
Učini to, molim te. Obasjaj me, ispuni me,
Preobrazi me… svojom ljubavlju!


16 lis 2012 08:00
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja
slika

Lk 17

7"Tko će to od vas reći sluzi svomu, oraču ili pastiru, koji se vrati s polja: 'Dođi brzo i sjedni za stol?' 8Neće li mu naprotiv reći: 'Pripravi što ću večerati pa se pripaši i poslužuj mi dok jedem i pijem; potom ćeš ti jesti i piti?' 9Zar duguje zahvalnost sluzi jer je izvršio što mu je naređeno? 10Tako i vi: kad izvršite sve što vam je naređeno, recite: 'Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!'"


Gospodine, "sluge smo beskorisne, učinismo što smo bili dužni učiniti!"
Glava mi je puna misli: što još trebam učiniti, što me još čeka, u čemu kasnim, tko još nije zadovoljan mojim ponašanjem, riječima djelima... A što se od toga zapravo tebi sviđa: da učinim ono što sam bila dužna učiniti, s ljubavlju, ali upijem u svoje srce toliko tvoje ljubavi kako bi je bilo bar malo viška za one koji su u potrebi, a posebno za moje najbliže. Te tvoje ljubavi koja čini neobične geste: kad bi mi netko trebao služiti, ja poslužim njega, kad bi mi netko trebao oprostiti... kad bi me netko trebao primjetiti i priznati...
Gospodine, često sam daleko od takvih misli. Najčešće moje su misli prizemljene, zauzete strkom i bukom vremena. Pomozi mi naći mirne trenutke kontemplacije kako bih se prepustila tvojem Duhu koji me jedini može ispuniti tvojom nesebičnom ljubavlju!


13 stu 2012 09:08
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja
Evanđelje: Mt 1, 18-24

Rođenje Isusa Krista zbilo se ovako. Njegova majka Marija, zaručena s Josipom, prije nego se sastadoše, nađe se trudna po Duhu Svetom. A Josip, muž njezin, pravedan, ne htjede je izvrgnuti sramoti, nego naumi da je potajice napusti. Dok je on to snovao, gle, anđeo mu se Gospodnji ukaza u snu i reče: »Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju. Što je u njoj začeto, doista je od Duha Svetoga. Rodit će sina, a ti ćeš mu nadjenuti ime Isus jer će on spasiti narod svoj od grijeha njegovih.« Sve se to dogodilo da se ispuni što Gospodin reče po proroku: Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel — što znači: S nama Bog!
Kad se Josip probudi oda sna, učini kako mu naredi anđeo Gospodnji: uze k sebi svoju ženu.


U danima bliske pripreme za Božić dok imamo sto poslova i želimo sve pripremiti, da sve štima... u danima kad čežnja raste i želimo unatoč svemu vanjskome pripremiti i svoje srce... razmišljamo kako se to rođenje zapravo zbilo. Kako to u stvarnosti nije izgledalo jednostavno, nije se naizgled uklapalo u ljudske okvire i zakone. Nije bilo lako vjerovati kako se to Marija mogla naći trudna po Duhu Svetom. Kako je Josipu bilo u duši? Što li je razmišljao, kako se borio... Sve se to trebalo dogoditi u običnoj ljudskosti, po ljudima od krvi i mesa. Pa ipak tu se umiješao i anđeo i na koncu to sve skupa i nije ostalo obično: ispunja se što je rečeno po proroku - Evo, Djevica će začeti i roditi sina i nadjenut će mu se ime Emanuel - što znači: S nama Bog! Samo je trebalo vjerovati.
Tako je i u našoj maloj, ljudskoj, naizgled tako zemnoj svakodnevici. Baš po njoj Bog ostvaruje svoj plan, on po njoj dolazi među nas, po svome Duhu nas čini donositeljima njegove prisutnosti ovome svijetu. I to ne samo neke zamišljene prisutnosti, nego Njegova stvarnoga života... Kako je to divno otajstvo, a kako je ponekad teško vjerovati.
Gospodine, hvala ti za tvoju riječ. Pogađa nas u dubinu naših sumnji i pitanja, vraća nas s naših stramputica i pokazuje da naš život uopće nije neka slučajnost nego dio tvoga Božanskoga života.
Kako si divan u svojem stvaranju, u svojem životu, u svojem darivanju.
Ne boj se uzeti k sebi Mariju... Ne boj se uzeti k sebi sve što ti u ovom danu šaljem, ne boj se vjerovati da moj Duh čini velike stvari u tvojem životu... Ne boj se, zaista sam tu!


18 pro 2012 09:21
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja
Evanđelje: Mk 1, 21-28

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Ta učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci.
A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!«
Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega.
Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.«
I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj.
Riječ Gospodnja.


Isuse, žao mi je što nisam više zanesena tvojim naukom. Pomozi mi svojim Duhom, zanesi me za sebe i za tvoje Kraljevstvo, za tvoju riječ, tvoju nauku... Ti budi u mojem pogledu, u mojem koraku, pokretu ruku, osmijehu, čežnji... Ti budi u svemu prvi, u središtu... Isuse, da tako zanesena svima mogu reći: Isus je živ, on nije samo priča i sjećanje, On je sada tu, Isus te ljubi i čeka, Isus... Što želiš da još kažem svima? Zanesi me... uzmi me od svega što nisi ti, očuvaj me... očisti me! Proslavi se, Isuse!


15 sij 2013 09:19
Profil Pošalji e-mail
Global Moderator
Avatar

Pridružen/a: 03 ožu 2012 11:08
Postovi: 609
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja
Hvala na ovim Riječima iz Evanđelja osmijeh...pridružujem se tvom osobnom tekstu ispod..

Blessed be :andeo moli_2 :andeo moli_3 ande moli_1


15 sij 2013 09:29
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja

Evanđelje: Iv 14, 27-31a

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Mir vam ostavljam,
mir vam svoj dajem.
Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje.
Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši.
Čuli ste, rekoh vam:
'Odlazim i vraćam se k vama'.
Kad biste me ljubili, radovali biste se
što idem Ocu,
jer Otac je veći od mene.
Kazao sam vam to sada,
prije negoli se dogodi,
da vjerujete kad se dogodi.
Neću više s vama mnogo govoriti
jer dolazi knez svijeta.
Protiv mene ne može on ništa.
Ali neka svijet upozna da ja ljubim Oca
i da tako činim kako mi je zapovjedio Otac.«
Riječ Gospodnja.

U dubini stvarnosti susreta s tobom daruješ mi svoj mir. Mir susreta, razgovora, zagrljaja tvojega tako je snažan da nas obuzima posve. To je mir duboke povezanosti s tobom, duboke vjere i povjerenja u tebe, Gospodine, koji si nas stvorio i ljubiš nas silno, ma štogod nam se dogodilo, ma koliko god pogriješili ili se udaljili od tebe. Ta sigurnost tvoje ljubavi i opraštanja, ta sigurnost u tvojoj blizini, u tvojem pogledu, tvojoj brizi i vodstvu.
Kada sjednem u to divno ozračje Oca, Isusa i Duha Svetoga... Kada osjetim radost Očevu i u duhu čujem usklik Njegova pozdrava jer sam mu se vratila unatoč svemu. U toj Njegovoj radosti osjetim da je to moj Otac koji je veći od svih i koji me tako silno ljubi da to nadilazi sve riječi i objašnjenja. U tom susretu znam da će sve biti dobro, da On sve zna i prati... da On sada gleda mene a ne ono što sam pogriješila, da on živo želi da mu povjerujem koliko me voli.
Kako je divan taj mir koji proizlazi iz takvoga Oca... Prihvati ga, prepusti mu se.


30 tra 2013 16:58
Profil Pošalji e-mail
Global Moderator
Avatar

Pridružen/a: 03 ožu 2012 11:08
Postovi: 609
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja
:sll: Super Osmijeh :sll: baš su mi falila tvoja dnevna čitanja <angelpray> ...blessed be i ugodan ostatak dana ti želim :love:


30 tra 2013 17:05
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Spol: žensko
Post Re: Uz dnevna čitanja
Hvala Irien! Nisam zaboravila moj forum i forumaše. Uz pozdrav svima evo danas meditacija uz dio današnjeg evanđelja al ovaj puta prepisujem :sll:

„Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.“ (Iv 15,5)

Trs i loze!

I šećer, slast grožđa, i čar vina imaju svoj izvor – trs i loze! Njihov sklad, njihovo su-djelovanje…

Sklad je ovdje vrhunski – trs i loze su jedan jedincati organizam. Nedjeljiva cjelina. Život koji teče iz trsa u loze i iz loza u trs. Žive istim sokom, istim dahom…

Upravo na taj sok Isus misli kada govori o tome da on prebiva u učeniku i učenik u njemu. Sve do tolikog prihvaćanja da postaju jednim – da svi budu jedno (17,21). S Ocem i Sinom u Duhu.

Koliko poznavanja, koliko pristajanja i koliko čežnje da bi se usvojilo život drugoga, do stapanja s njim!

S naše strane mnogo pitanja i straha. S njegove snaga čežnje - biti Jedno! U punini, slasti… Kao šećer, kao vino… Kao Euharistija!

vlč. Ivica Čatić


01 svi 2013 20:41
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 08 pro 2009 13:10
Postovi: 271
Spol: žensko
---------
Post Re: Uz dnevna čitanja
Evanđelje: Iv 15, 9-17

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima:
»Kao što je Otac ljubio mene
tako sam i ja ljubio vas;
ostanite u mojoj ljubavi.
Budete li čuvali moje zapovijedi,
ostat ćete u mojoj ljubavi;
kao što sam i ja čuvao zapovijedi Oca svoga
te ostajem u ljubavi njegovoj.
To sam vam govorio
da moja radost bude u vama
i da vaša radost bude potpuna.
Ovo je moja zapovijed:
ljubite jedni druge
kao što sam ja vas ljubio!
Veće ljubavi nitko nema od ove:
da tko život svoj položi za svoje prijatelje.
Vi ste prijatelji moji
ako činite što vam zapovijedam.
Više vas ne zovem slugama
jer sluga ne zna što radi njegov gospodar;
vas sam nazvao prijateljima
jer vam priopćih sve
što sam čuo od Oca svoga.
Ne izabraste vi mene,
nego ja izabrah vas
i postavih vas
da idete i rod donosite
i rod vaš da ostane
te vam Otac dadne
što god zaištete u moje ime.
Ovo vam zapovijedam:
da ljubite jedni druge.«
Riječ Gospodnja.

Isuse, hvala ti što nas ljubiš i pozivaš da ostanemo u tvojoj ljubavi, da ti povjerujemo, da ti dopustimo da nas ljubiš...
Pomozi nam čuvati tvoje zapovijedi te tako ostati u tvojoj ljubavi!
Hvala ti za tvoju riječ i za tvoju želju da tvoja radost bude u nama i da bude potpuna, jer svaka druga radost prolazi, a tvoja ostaje...
Pomozi nam svojim Duhom da možemo ljubiti jedni druge kao što si nas ti ljubio...
Hvala ti što smo tvoji prijatelji i što si nam priopćio sve što si čuo od Oca. Hvala ti što si nas izabrao...
Sada želim nešto zamoliti Oca u tvoje Ime...
Oče sveti, u ime Isusovo molim te daruj nam svojega Duha!
Oče sveti, u ime Isusovo molim te daruj svojega Duha sv. Ocu, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama...
Oče sveti, u ime Isusovo molim te daruj svojega Duha upraviteljima država i raznim drugim upraviteljima...
Oče sveti, u ime Isusovo molim te daruj svojega Duha svima s kojima živim i koje susrećem u svakodnevici...
Oče sveti, u ime Isusovo molim te daruj svojega Duha bolesnicima i onima koji im pomažu!
Oče sveti, u ime Isusovo molim te daruj svojega Duha onima koji su mi najdraži jer ti si mi ih dao!
Oče sveti, u ime Isusovo molim te daruj svojega Duha onima koji mi staju na žulj...
Oče sveti, u ime Isusovo molim te...


14 svi 2013 08:23
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 130 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron