Sada je: 25 lip 2019 14:01.

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
 V letu vere lahko verniki prejmejo popoln odpustek 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
Post V letu vere lahko verniki prejmejo popoln odpustek
slikaV letu vere lahko verniki prejmejo popoln odpustek


8.10.2012

Namen leta vere, ki se začenja v tem tednu, je spodbuditi vernike k spoznavanju njihove vere, obenem leto vere katoličanom ponuja duhovno pomoč pri njihovi rasti v odnosu do Kristusa.
Kot poroča Radio Vatikan, so na praznik Povišanja svetega Križa v Vatikanu izdali dekret, v katerem je zapisano, da bo v času leta vere, torej od 11. oktobra 2012 do 24. novembra 2013, vernikom ponujena možnost popolnega odpustka.


V dekretu, ki ga je podpisal veliki penitenciar kardinal Montiero de Castro, je zapisano, da popoln odpustek sme prejeti resnično skesani vernik pod tremi običajnimi pogoji: zakramentalna spoved, prejem svetega obhajila in molitev po namenu svetega očeta. »Popoln odpustek je odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena« (KKK 1471).
Kristjan ga lahko prejme zase za izbrisanje krivde lastnih grehov, daruje pa ga lahko tudi za druge, tako žive kot mrtve.
Popoln odpustek lahko pridobi ob naslednjih priložnostih:
vsakokrat, ko vernik poroma k papeškim bazilikam, v katakombe, katedrale, stolnice, manjše bazilike ali druge svete kraje. Tam naj prisostvuje kakšnemu svetemu obredu ali drugi pobožnosti, lahko pa se tudi ustavi ob krajši meditaciji. Obisk enega od svetih krajev naj še pobožno sklene z molitivijo Očenaša, izpovedjo apostolske vere in z molitvijo k blaženi Devici Mariji.


Popoln odpustek je mogoče pridobiti tudi ob obhajanju slovesnih praznikov, kot so Gospodovi prazniki, prazniki Device Marije in apostolov ter praznikov zavetnikov cerkva.
Ob priložnosti leta vere pa ga je mogoče pridobiti še ob dveh priložnostih.
Prva je ob obisku cerkve, v kateri je bil vernik krščen. Tam naj kristjan obnovi svoje krstne obljube.
Druga možnost pa je ob poslušanju vsaj treh nagovorov o odlokih drugega vatikanskega cerkvenega zbora ali členih vere iz Katekizma katoliške Cerkve.


Redovnice v klavzuri in puščavniki ter preostali pobožni verniki, ki jih ovirata starost ali kakšna resna bolezen, lahko prav tako prejmejo popoln odpustek, če ti niso navezani na kakršen koli greh in imajo namen, da čim prej izpolnijo tri običajne pogoje (spoved, obhajilo, molitev po namenu svetega očeta).
Ti se lahko na poseben način duhovno pridružijo jubilejnim slovesnostim ali romanjem s tem, da usmiljenemu Bogu darujejo svoje molitve in trpljenje.


smjesko kriza :love:


30 pro 2012 12:00
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 11 lis 2009 17:52
Postovi: 4998
---------
Post Re: V letu vere lahko verniki prejmejo popoln odpustek
ODLOK O POPOLNEM ODPUSTKU V »LETU VERE«


Po navodilih odloka Apostolske penitenciarije o popolnem odpustku v »letu vere«, ki ga je izdala dne 14. septembra 2012, na praznik povišanja svetega Križa, je naš škof Jurij Bizjak določil za škofijo Koper kraje in dneve popolnih odpustkov ter spovednike s pravico za odvezovanje od cenzur:
Kraj na katerem bo poleg katedralne in konkatedralne cerkve podeljen popolni odpustek, je tudi cerkev sv. Štefana v Postojni.


Dnevi, ki jih škof določa za popolne odpustke, so:
- vsi slovesni prazniki v letu vere,
- praznik sv. Jožefa Delavca, zavetnika škofije,
- praznik zavetnika župnije – 26. 12.

Da bi spodbudili prejemanje zakramentov svete spovedi in božjega odpuščanja, podeljuje g. škof pravico odvezovanja od cenzur, v skladu s kan. 508, § 2 ZCP, župniku.
Župnik mora poskrbeti, da bo v letu vere cerkev svetega Štefana, na voljo za romanja in primerno urejena. Prav tako mora župnik na vidnem mestu objaviti, da gre za cerkev, v kateri je mogoče prejeti popolni odpustek skozi vse leto vere. Prav tako morajo biti na vidnem mestu objavljeni pogoji za prejem popolnega odpustka.

Pogoji za popoln odpustek:

Popoln odpustek je možno prejeti enkrat dnevno resnično skesanemu verniku pod običajnimi pogoji: obisk cerkve, zakramentalna spoved, prejem svetega obhajila in molitev po namenu sv. očeta, molitev vere in očenaša. Spomnimo, da je popoln odpustek odpuščanje časne kazni pred Bogom za tiste grehe, katerih krivda je že odpuščena. Kristjan ga lahko prejme zase, daruje pa ga lahko tudi za mrtve. Popoln odpustek lahko pridobi ob naslednjih priložnostih: ko obišče papeške bazilike in kraje, ki jih določi krajevni škof.


Naš hladni planet postaja toplejši,
v veliki puščavi našega sveta
rastejo male oaze miru in ljubezni.

Bog je prvi, ki je rekel:
Človek, rad te imam.
Zato božič oznanja:
Zasijala je Božja človečnost,
njegova dobrota in nežnost.župnija P.

smjesko kriza :love:


30 pro 2012 12:18
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron