Sada je: 21 srp 2018 09:27.

Započni novu temu Odgovori  [ 127 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13
 Vassula Rydén - Razgovori s Isusom 
Autor/ica Poruka
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Post Re: Vassula Rydén - Razgovori s Isusom

Sponsored Links

DESETA KNJIGA PORUKA PRAVI ŽIVOT U BOGU
(Fra LJudevit Rupčić, OFM, teolog, profesor egzegeze, pisac)


VASSULA U KONTEKSTU POVIJESTI SPASENJA
Članak preuzet iz "Trinitasove" knjižice "Touched by the Spirith of God" ("Dirnut Duhom Božjim")


Ljudevita Rupčića poznaju mnogi međugorski hodočasnici zbog njegovih neprocjenjivih proučavanja Marijinih ukazanja koja su se događala kroz povijest Crkve. On nas čini osjetljivima za Božju velikodušnost u izlijevanju milosti na ljudski rod preko mističnih objava onda kad nam je najpotrebnija izvanredna pomoć. On vjeruje da se ukazanja Blažene Djevice Marije u Međugorju uklapaju u taj kontekst. Fra Ljudevit, cijenjeni teolog, poznaje Vassulu već nekoliko godina te piše i govori u potporu njezinu poslanju.

Ovo je prvi od dvaju Rupčićevih članaka zasnovanih na njegovu govoru na Marijanskoj konferenciji u Omahi u Nebraski u lipnju 1993. On Vassulinu karizmu vidi kao upućivanje na veliko razdoblje na koje je naš Otac Nebeski uvijek išao kroz povijest spasenja da bi nas probudio za obećani vječni život i da bi podsjetio svoju djecu što moraju činiti da bi to postigla. Fra Ljudevit daje temelje svojega pozitivnog rasuđivanja o Vassulinim iskustvima i teološki i svetopisamski obrazlaže pitanja koja se odnose na njezine poruke.


VAŽNOST PORUKA DANIH PO VASSULI

Život Vassule Ryden, njezina iskustva i napori da raširi Isusove poruke tvore poseban fenomen, uzrok, posljedice i pravo značenje koje još nije u potpunosti prepoznato. Sud o svemu tome ne može se donijeti prije no što fenomen ne prođe kroz potpunu sustavnu prouku i analizu, provedenu u dobroj vjeri i otvorena duha. To su preduvjeti za potpunu i ispravnu procjenu. Prihvaćanje ili odbijanje bez pravoga razloga nije način za potpuno shvaćanje i bilo bi neodgovorno.

Vassula Ryden ima nutarnja viđenja i prima poruke od Boga Oca, Isusa, duha Svetoga, Djevice Marije i anđela. Njezino se iskustvo razlikuje od brojnih drugih iskustava kroz povijest spasenja samo u metodu primanja tih objava. Napokon, Biblija je puna poruka od Boga Oca, Isusa i drugih, upućenih ljudima na zemlji. To se svakako nastavilo nakon biblijskih vremena. Biblija nikako nije kraj božanske objave, nego je prije mjerilo vjerodostojnosti svake objave. Vjerodostojne nove objave ne nadomješćuju one biblijske, nego obogaćuju i osvjetljavaju naše shvaćanje Svetog pisma. One povećavaju naše shvaćanje i prispodobljuju biblijsku objavu vremenu u kojem živimo.

Vassulin fenomen ima svoj povijesni, religiozni, teološki i spasenjski kontekst, što ga čini shvatljivijim. U tom kontekstu možemo vidjeti kako se taj fenomen ne uklapa samo u povijesni i religiozni odnos nego je također duboko ukorijenjen kao logičan nastavak Božjih otkupiteljskih napora kroza svu povijest.

Vjerodostojne božanske objave ne bi smjele biti odbijane ili prezirane zato što nisu biblijske. Niti bi itko smio, ako je Bog odlučio govoriti, reći: "To se mene ne tiče!" To bi bilo ponašanje nevjernika prema Bogu. Vjerodostojna ukazanja ili mistički fenomen, ako su i bez verbalnih poruka – kao što je Knock u Irskoj – uvijek povjeravaju objave. One su nezasluženi dar od Boga za dobro Crkve, cijeloga svijeta i svih duša. Ukazanja se uvijek uklapaju u povijesni kontekst, imaju vezu s posebnim okolnostima vremena i potrebama ljudi dirnutih ovim milostima.


POVIJESNI I TEOLOŠKI KONTEKST

Nadahnjujuće je uzeti Vassulina iskustva i poruke u perspektivi samo posljednjih 150 godina, u određenom razdoblju u duhovnim, filozofskim ili materijalnim granicama. Taj je period u povijesti počeo dijalektičkim materijalizmom pobuđujući ateistički komunizam čija ideologija odbija božansku nadnarav. On također označuje početak brojnih ukazanja Blažene Djevice Marije. Ta su ukazanja zatekla svijet u pripravljanju pozornice za drukčiju vrst svijeta u kojem su temeljne duhovne vrijednosti dovedene u opasnost, a samoj se čovjekovoj egzistenciji prijetilo prijašnjim neslućenim apokaliptičnim katastrofama. Da nije bilo tih ukazanja u tako kritično vrijeme povijesti, svijet bi danas bio drukčiji.

Gospino ukazanje Katarini Laboure, koje je počelo 19. srpnja 1830. u Rue du Bac u Parizu, dogodilo se na početku novog doba, u fazi ljudske povijesti obilježenoj utopijskim iluzijama i drugim varljivim idejama. Počeo se oblikovati jedan nestvarni svijet, svijet bez Boga. Njegovo je formiranje zahtijevalo žrtvovanje brojnih života.

Gospa je svoju poruku Katarini Laboure, na ukazanju 20. studenoga 1830. izrazila na vrlo znakovit način. Marija se ukazala stojeći na polu-lopti globusa. Pod njezinim je nogama bila zmija, oko glave vijenac od dvanaest zvijezda. Iz dragog kamenja zračila je tajanstvena svjetlost. Oko njezina tijela bila je zastava na kojoj je pisalo: "Marijo bez grijeha začeta, moli za nas koji se Tebi utječemo!"

To upućivanje na Bezgriješno začeće poziva na pozornost prema Isusu Kristu, Božjem utjelovljenju po Mariji, kao Pravom čovjeku, Božjoj prvotnoj nakani. Svaki pokušaj proizvođenja 'novog' čovjeka bez Božjeg sudjelovanja velika je pogrješka, jer proizvodi karikaturu, a ne 'pravog čovjeka'.

U vrijeme ukazanja u Rue du Bac izlegli su se dijalektički materijalizam i komunizam, odvajajući radnog čovjeka od Crkve i konačno vodeći u dva svjetska rata. Usred tog kaosa izgubila se prava slika čovjeka, a posljedice su zaprijetile uvlačenjem svijeta u katastrofu. Pravi čovjek i Pravi Bog, prvi su put stavljeni u pitanje.


03 sij 2011 12:00
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Post Re: Vassula Rydén - Razgovori s Isusom
Klima u kojoj se čovječanstvo našlo, a u kojoj se Gospa pojavila, izdanak je takozvanoga "prosvjetiteljskog" perioda koji je ljudski razum proglasio konačnim sucem istine o Bogu i o čovjeku. "Razum" je vrhunac, dok se na Boga i njegove poruke ne treba obazirati. Čovjek, oslobođen dogme, postaje autonoman u mišljenju i djelovanju. Boga treba protjerati sa zemlje, a njegovo učenje proglasiti iluzijom koja sputava čovjekovu slobodu i potencijal.

Kraljica proroka pojavila se u Rue du Bac da pretkaže to doba i pokuša zaustaviti ili bar ublažiti posljedice. Zmija pod njezinim nogama simbolizira Sotonu, koji je nastavio napastovati i zavoditi čovjeka u posljednjim vremenima novim metodama. Sotonino obećanje da će oni koji pogaze Božje zapovijedi i sami postati bogovi prošlo je u 19. stoljeću kroz ideološke i materijalističke forme filozofije kojom se pokušavalo stvoriti čovjeka drukčijeg od onoga kakvoga je Bog stvorio.

Godine 1858. Gospa se predstavila u Lurdu kao "Bezgrješno Začeće!" Svoju je poruku izrazila ne samo riječima nego i svojom pojavom: bila je odjevena u bijelu haljinu sa zlatnom ružom na svakoj nozi. Ruža simbolizira čovjekovu pravu bit, zlato simbolizira postojanost, a noge simboliziraju temelj. To je Bezgrješno Začeće, koje je Nebo dalo, dar Božji, nipošto proizvod ljudskoga znanja ili truda. Stavljanjem uz Bezgrješno Začeće trebao je biti novi tip čovjeka, "usavršenog" u Staljinu, Hitleru, Titu, Mao Ce Tungu i Paulu Potu koji su sposobni degradirati druge u sredstva za zadovoljenje bolesnih ambicija, da budu upotrijebljeni i odbačeni. To je bilo nedavno demonstrirano na najgori način u srpskim masovnim silovanjima u Bosni i Hercegovini. To i holokausti koji se u Europi stalno vraćaju moraju biti posljednja faza u ljudskom 'razvoju'.

Što se dogodilo Luciji, Franji i Jacinti u Fatimi godine 1916., također je vrlo znakovito. Prije no što je došla Gospa pojavio se "Anđeo mira". Nakon što se predstavio, kleknuo je, s glavom prignutom do zemlje, triput je ponovio: "O Gospodine, klanjam Ti se i ljubim Te. Molim oproštenje za one koji ne vjeruju, ne klanjaju Ti se, ne nadaju se i ne ljube Te." To je poruka s drugoga svijeta – svijeta koji je moderni čovjek također odbijao – čiji je glasnik uzvišeniji od čovjeka. To je bila anđeoska opomena i lekcija ljudima da promijene svoje putove i da slijede njegov primjer, da ljube i štuju svojega Boga.

Dana 17. svibnja 1917. Gospa se osobno pojavila. Nakon dva svjetlosna bljeska ona je stala pred djecu i rekla: "Ne bojte se! Ja vam ne ću nauditi." Bila je kraljevski odjevena u bijelu haljinu, a na glavi je imala zlatom protkani veo. Kad su je djeca upitala odakle je, ona je odgovorila: "S Neba." To je bio odgovor modernim materijalistima i drugim filozofima koji su nijekali postojanje toga, drugog svijeta. Tu je prije ljudskog bića nebesko, lijepo, proslavljeno i autoritativno biće. Tako postoji drugi svijet koji ne samo da postoji nego je slavniji od ovoga.

Gospa je stajala pred djecom da ih pouči, da svojim porukama pokuša zaustaviti čovjeka od daljnjeg pada na putu napuštanja jedinoga Istinskoga Boga i srljanja u katastrofu. Gospa je upozorila na taj put i pozvala na žurno obraćenje grješnika, od kojih su mnogi vezani za pakao. Gesta naše Gospe bila je vrlo znakovita: raširila je ruke i tajanstvena je svjetlost obasjala djecu. U tomu svjetlu, djeca su rekla: "Mi smo vidjeli sebe u Bogu jasnije nego što se vi možete vidjeti u najjasnijemu zrcalu!"

Ta lekcija uči sve ljude, osobito one u društvenim znanostima, da se čovjek može naći i vidjeti samo u Božjemu svjetlu.

Gospa se pojavila u Međugorju u lipnju 1981. (prvi put na blagdan Ivana Krstitelja) i šestoro mladih vidjelaca predstavila se kao "Kraljica mira". Njezine su poruke obuhvaćale pet glavnih poziva: na vjeru, obraćenje, molitvu, post i mir. Od toga svega najvažniji je mir, a ostala su četiri preduvjet za njegovo postizanje.

Tu je važno što se naša Gospa ukazala s Djetetom Isusom u rukama. To i poruke o miru su povezani. Biblija govori da je Krist naš mir (Ef 2, 14). To je poruka koju nam Gospa daje i preklinje nas da je prihvatimo. Krist je mir, ali ne toliko On koji je samo na Nebu ili u nekomu drugom mjestu, nego u ljudskom srcu. Sve je usmjereno na srce. Tu se zbiva presudna drama i tu se donosi odabir između Boga i čovjeka. Pravi mir – Krist – mora ući u čovjekovo srce i tamo imati stalno boravište.

Sve dobro i zlo dolaze iz srca. Tu se moraju dogoditi sve promjene i obraćenja da bi se zaustavila poplava mržnje, ratova i katastrofa. Gospa želi da promijenimo sadašnje stanje, u kojem je čovjek degradiran, a Bog gurnut ustranu, u svrhu kreiranja novoga svijeta u kojem su Bog i čovjek povezani u život u kojemu mir nadvladava.

Sve poruke koje nam Bog daje – većinom po našoj Gospi – u posljednjih 150 godina bile su o čovjeku i o Bogu. One nam daju pravu, ispravljenu sliku o njima da zamijeni krive ideje koje su bile ugrađene u ljudski um. Bog, jedino Biće s pravim znanjem o odnosu između Njega i čovjeka daje to znanje čovjeku na dar da bi ga čovjek upotrijebio u svakodnevnom životu.

Zapravo, svi problemi današnjeg vremena rezultat su guranja Boga, a time i čovjeka u podređeni položaj. Posljedice su toga široko rasprostranjeni nered, konflikti i općenito kaos koji se širi i prijeti čovječanstvu apokaliptičnim krajem.

Čovjekova primljivost prema brojnim opasnostima nije jednaka ili mjerodavna. Na taj način ta se drama događa u stotinu različitih situacija na različitim područjima i razinama s jednim zasad neodređenim ishodom, ali koji nas ipak tako vodi da očekujemo najgore.

Sponsored links03 sij 2011 12:02
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Post Re: Vassula Rydén - Razgovori s Isusom
PRAVI ŽIVOT U BOŽJIM PORUKAMA


Ovaj kratki pregled sadašnje povijesti spasenja dovodi nas do fenomena Vassule. Ona je s tim porukama ukorijenjena u modernu povijest spasenja. Činjenica što se poruke i događaji uopće događaju ukazuje da je svijet dosegnuo pogibeljno stanje grijeha kao posljedicu iskrivljene slike čovjeka i Boga. Stoga je goruće potrebno obraćenje. Situacija se svakog dana pogoršava i opasnost posvemašnje nesreće raste, dok su čovjekovo neznanje, letargija i slabost dostigli kritičnu točku. A ipak, Bog, vjeran u svojoj ljubavi prema čovjeku, vidi da je to pogoršanje sve jasnije i žešće. U tom se svjetlu poruke najlakše razumiju.

U ovom se naraštaju i njegovoj civilizaciji stvari i ljudska bića zamjenjuju i s ljudima se postupa kao sa stvarima. Vassuline poruke rehabilitiraju čovjeka. On nije broj ili stvar, on je Božji partner prema kojemu je usmjerena sva Božja ljubav. Čovjekovo je dostojanstvo Kristovo dostojanstvo. Čovjek nije bog, ali nije ni 'nitko'. On nije ni samodostatan ni samozadovoljan. Čovjek je potpuno okrenut k Bogu, kao i Bog k čovjeku.

Vassuline bilježnice sadrže izvanrednu potvrdu i uzdizanje čovjeka, koji je iz mnogih ideoloških, gospodarskih, društvenih, političkih, pa čak i vjerskih perspektiva, sveden na broj, na stvar, nusprodukt socijalizacije. U Vassulinim pisanjima Bog je jednako 'rehabilitiran'. On sada nije izum ili projekcija "Razuma", nego osobna Ljubav koja se velikodušno izlijeva i daje se čovjeku slobodno na dar. Susret čovjeka i Boga odvija se u čovjekovu srcu, ne u strukturama ili institucijama. On se odvija u uzajamnoj ljubavi, a ne formaliziranom ritualu. Pouke o vjeri, molitvi i ljubavi nisu ništa ako nisu život.

Ovo je doba umnogome ateističko. Kad Vassula opaža da je apostazija sklopila brak s racionalizmom da bi se rodio ateizam, Isus kaže: "Moj Duh Sveti u velikoj apostaziji vašeg naraštaja progonjen je kao nikad do sad" (bilježnica 60/42-43). Prenaglašeno značenje znanosti također je imalo ulogu. Pogrješno je misliti da znanost drži ključeve istine. Bez duhovnog elementa, znanost je za čovječanstvo više štetna nego korisna. U okviru svojih ograničenosti, znanost ne može dosegnuti Boga ili uspostaviti ikakav odnos s njim, osim poštivanjem stvorenja kao najjačeg dokaza Božjeg postojanja.

Samo vjera, koja bi se mogla nazvati 'nadnaravno znanje' daje pravo znanje i pravu mudrost. Vjera je prikladan odgovor na Objavu koja je izraz Božjega znanja o njemu samome, o čovjeku i o svijetu općenito. Znanstvenici bez vjere štetni su i opasni. To je potvrđeno u ponašanju onih koji su vodili svoj život oslonjen samo na znanost. Najsumnjivije, najodvratnije politike vođene su uime znanosti. Povucimo, primjerice, paralelu između 'znanosti' nacističkih koncentracijskih logora i sadašnjeg podupiranja istraživanjima fetusnoga tkiva i 'proizvodnje' ljudskih embrija.

Najstrašnija ubijanja dogodila su se potpomognuta znanošću, najkrvaviji su ratovi vođeni s pomoću znanosti. Znanost je moderna obmana.

Bog kaže Vassuli: "Sva mudrost dolazi od mene – otvorite svoje srce, a ne svoj um ili intelekt." (Bilježnica 62/9-13).

Mrak je pao na Boga i čovjeka. Preduvjet za pravo razumijevanje Boga jest gotovo djetinje prihvaćanje Boga, posvećenje Bogu i pouzdanje u Boga. Vassuline su poruke poziv na povratak našemu djetinjstvu djece Božje. Slava, moć i visoki položaji nisu preporučeni u Evanđelju. Ali Crkva je na žalost postala hijerarhijska institucija moći, što je postalo preprekom širenju Evanđelja i dovođenju čovjeka k punini. Zato bismo mi morali odgajati i njegovati jednostavnost, umjerenost, svjesnost svoje slabosti, pouzdanje u svoju potrebu za Bogom i otvorenost prema njemu.

Sve to upozorava na to da je u Crkvi izgubljena djetinja bezazlenost, a s njome i sposobnost primanja Boga i njegovih milosti. Svećenstvo je postalo Božji nadomjestak na zemlji namjesto njegovih odanih slugu. Isusova je poruka po Vassuli: "Razmišljaj o sebi kao o malom djetetu koje je počelo svoje prve korake" (bilježnica 7/14). Bez djetinje bezazlenosti i otvorenosti čovjeka se ne može poučavati, voditi i pomagati mu.

Udaljavanje čovjeka od Boga ostvareno je s pomoću raznih filozofskih pokreta, socioloških kretanja i zlih djela. To nas je osiromašilo, otušilo nas od Boga, pretvorilo Boga u fikciju ili u iluziju – ili, u najmanju ruku, u stranca.

Prema porukama danima Vassuli, Bog i čovjek intimni su partneri, savez i koegzistencija dvaju bića. Nema neutralnog područja, nema sivila. Božja nazočnost oživljava čovjeka, daje mu izvanrednu vrijednost. Bog kaže: "Kćeri, nalazim radost u tvojoj ništavnosti. Dopusti mi da budem sve ono što ti manjka." Tu je izvor potpore, snage i optimizma. Bog nije okrutni sudac, nemilosrdni despot ili nezainteresirani strana, nego vjerni ljubitelj čovjeka, uvijek ljubazan uvijek zabrinut za čovjekovo dobro i svim svojim Srcem okrenut k njemu.

Novo načelo koje proizlazi iz toga intimnog odnosa dvoje roditelja – Boga i čovjeka jest: zamijeniti ljubav za ljubav, ne za strah i kazne ili bilo kakav probitak. Budući da je Krist objava i Boga i čovjeka, čovjek bi morao biti objava Krista. "Ja sam tebe izabrao da pokažem svoju ljubav po tebi, krhkom cvijetu… Prepusti se meni i daj da te moje ruke oblikuju… Ja ću se objaviti kroz tebe," kaže Bog Vassuli (bilježnica 7, 2).

Kršćanstvo ne može biti propovijedano ili branjeno samo teorijom ili dogmom nego proživljenim Evanđeljem i porukama koje daje Krist. Poruke dane Vassuli posebno su upozorenje ili podsjetnik Crkvi da teoriju pretvori u praksu, da propovijeda primjerom, ne samo riječju, da velike dogmatske deklaracije zamijeni živom i posvjedočenom vjerom pretočenom u život.

Poruke koje je Krist dao po Vassuli poučavaju nas, vode nas, ohrabruju, liječe, oslobađaju od obmana i bude nas iz pospanosti. One nas potiču da težimo za dubljim značenjem egzistencije. Samo promjene unutar svake osobe donose promjene u društvu, u Crkvi i svuda. Kad se čovjek jednom promijeni, onda i te promjene rađaju druge nove promjene.

"Moj poziv upućen je svim narodima. Oni moraju znati da mir vlada u mojemu kraljevstvu. Ja dolazim unatoč njihovoj grješnosti da ih blagoslovim, jer oni su moji ljubljeni sinovi i kćeri. Slušajte to Srce koje vam vaš Bog daje, Srce koje ste vi zaboravili i više ga ne poznajete. Srce koje vas ljubi i traži vas da vam pruži život" (bilježnica 8/25-26). Stvari ne spasavaju. Bog spasava. Ali mi moramo biti otvoreni njemu i surađivati s njim.


04 sij 2011 12:52
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Post Re: Vassula Rydén - Razgovori s Isusom
Isus je rekao Vassuli:

Mnogi danas… odbijaju dokaz mojega Duha Svetoga koji se sada toliko očituje… Moj će vas Duh Sveti usmjeriti kao što sam ja usmjerio svoje učenike, osjenit će vas mojom milosrdnom ljubavlju. Ja ću svakome pokazati da moje Ime, Isus, Znači Onaj-Koji-Spasava… Odsad će svećenici, biskupi i kardinali početi otvarati svoje uši i čut će moj glas i s obiljem milosti izlijevanih na njih iz mojega neizmjernog milosrđa počet će shvaćati. I s njihovih će očiju pasti ljudske od skorene apostazijske prašine i oni će opet početi gledati sjaj mojega Duha Svetoga. Oni će ugledati neizmjerno bogatstvo mojega Presvetoga Srca, bogatstvo sačuvano za vaša vremena." (Bilježnica 61/6-8).

U svim Vassulinim porukama naglasa je na čovjeku. On se pojavljuje veći od sebe. Bog kaže Vassuli: "Radujem se u tebi! Ljubi me bez pridržaja, zadovoljavaj za one koji su me zaboravili i koji umnožavaju moje rane. Ljubi me, Vassula, iscjeljuj moje ljubljene duše. Budi moje Nebo!" (Bilježnica 8, 10). Nebo nije tamo negdje iznad zvijezda ili iza groba, nego tu i sada, u svakoj duši posvećenoj Bogu.

Uloga Duha Svetoga danas mora biti priznata u svijetu. Ni samo čovjek, ni samo Bog (bez naše suradnje), nisu dostatni za spasenje i za nadu na bolji svijet. Odsutnost je štovanja Duha Svetoga zastrašujuća. On je zamijenjen ljudima, njegove riječi čovjekovim riječima, njegova milosti politikom. Opkoljen institucijama blokiran je put Duhu Svetome. Namjesto da Božji Duh Sveti vodi svoja stvorenja, stvorenja traže, kroz institucije i birokratske strukture, da vode Njega. Kristov razgovor sa Vassulom ističe partnerstvo:

Moraš naučiti kako ja radim, kako osjećam i kako moja ljubav zapali srca… Sada kad smo sjedinjeni nastavit ćemo raditi zajedno. Ja ću upotrijebiti tvoju ljubav prema meni da ozdravim mnoge duše koje su na putu da budu zahvaćene Sotoninim plamenom. Ti i ja pomoći ćemo tim dušama. Sve što moraš činiti jest žarko me ljubiti… Ostani ništa i daj da ja budem sve što ti manjka." (Bilježnica 7/60-64).

Isus čini sve da bi ojbavio svoje nakane i uvjerio Vassulu u svoju neizmjernu ljubav prema njoj, ali je ne prisiljava da je prihvati. Prije uvjerava, poučava, pomaže i nadahnjuje. To je krajnje poštivanje čovjekove slobode i povjerenja. Isus štiti Vassulinu slobodu, nikad je ne primorava. On pomaže Vassulinoj 'nevjeri' i poziva je da mu se potpuno preda kako bi joj mogao podariti svoju narav.

Rehabilitacija laika i obnavljanje njihovih karizmi važni su aspekti Vassulina poslanja. Isus imenuje Vassulu da bude njegova 'nositeljica' i njegov glas i da ljudima donese njegovu poruku. Nijekanje karizmi Duha Svetoga kod laika bilo bi nijekanje samoga Duha Svetoga. Na žalost, to se događa ne samo hipotetski ili potencijalno nego je to danas općenita stvarnost u Crkvi. Vakuum stvoren zbog nepoštivanja karizmi laika, Sotona je iskoristio. Svećenici i biskupi sami ne mogu danas zadovoljiti sve potrebe Crkve i svijeta. Dapače, bez karizmi laika karizma se drugih (svećenika i biskupa) gasi. Dokaz tome jest alarmantno opadanje poziva za svećenike.

Oslabljenost laičkih karizmi izaziva oslabljenost karizmi kod drugih. Svaka je karizma povezana i usmjerena na druge karizme. Ako je jedna odbačena i druge su odbačene. Laici u Crkvi u sadašnjoj strukturi svedeni su na puke stvari ili nijeme promatrače. Posljedice su znatne kao što nas Božje poruke po Vassuli opominju. Bog šalje Vassulu i druge laike kao glasnike po svijetu. Tko može tvrditi da laici nisu potrebni Crkvi i svijetu u cjelini? Mnoge sfere društvenog i religioznog života prolaze netaknuti zbog manjka ili odsutnosti laika. Ne iznenađuje da su ta neobrađena polja postala prave pustinje.

Vassuline poruke i njezino osobno angažiranje da ih rašiti među suvremene ljude došle su u vrijeme velike opasnosti u kojoj smo zatrovani do uništenja svoje vlastite ljudskosti i da obećanje o spasenju okrenemo protiv nas samih. Intelektualna tama umotala je svijet u mrtvački pokrov. Svijet je zbunjen, etičke vrijednosti nagrižene, razlikovanje dobra i zla postalo je zamućeno ili beznačajno. Razorne sile raspojasano divljaju. Ubrzanim se korakom čitav svijet približava potpunoj katastrofi, tzv. 'sudnjem danu'. Zato Vassuline poruke nisu samo proročke nego i eshatološke. Svi nužni elementi potrebni za eshatološki ili neki scenarij kraja civilizacije već su prisutni u suvremenomu svijetu. Detalji i događaji toga scenarija još su skriveni, ali se mogu otkriti sa strašnom iznenadnošću.

Odgovarajući na pitanje koliko je još vremena ostalo do Sudnjeg dana čovjek bi mogao špekulirati i postaviti mnogo različitih odgovora, ali čovjek ne može nijekati da nužni faktori već ne postoje. Kako je čovjek opetovano odbijao ponude za spas, možda mi već živimo u vremenu očišćenja. Glad se širi na zemlji. Narodi ratuju protiv naroda. Gospodin je Vassuli rekao da su mu se oči umorile gledajući nas kako koljemo jedni druge. Zapravo, sada bi bilo pravo pitanje: Ima li još vjere?

Sotonska zavođenja smotala su čitav svijet, uključujući najbolje među nama. Politika Ujedinjenih naroda (ili bi trebalo reći 'podijeljenih' ili 'razjedinjenih naroda') to potkrepljuje, kad jednako tretiraju agresora i žrtvu, dopuštajući agresoru naoružavanje, dok žrtvi uskraćuju pravo na samoobranu. To je vrijeme kad ništa nije nemoguće, to nije vrijeme za oklijevanje. Zato su Božje očinske opominjujuće poruke po Vassuli presudne za čovječanstvo.

Dijalog između Boga i čovjeka u posljednjih 150 godina pojačan je zbog povijesne i religiozne situacije. Vassula je živi svjedok da taj dijalog još i danas traje. Njezina su pisanja najnoviji dokaz tome i u njima Bog slijedi logiku spasenja s naglaskom na prioritete važne za naše vrijeme. Iz Vassulinih bilješki lako se vidi da je Spasitelj svijeta na djelu osobito u čovjeku. Iz poruka je također jasno vidljivo da trend i razvoj našega vremena nedvojbeno požuruje dan Kristova dolaska i čovječanstvo se mora suočiti s tom činjenicom.

Presveta Djevica Marija dala je tu poruku po vassuli Fili9pincima 29. studenoga 1992.:

Kao Majka dolazim tražiti od vas da slušate svojega Oca. Čujte ga i učinite sve ono što on traži od vas da činite. Na osobit sam vam način pokazala rane naših Srdaca. Ostat ću s vama na ovaj način još kratko vrijeme. Ali ne ću vas ostaviti, vas koji ste Pastirova janjad, a da vas ne uvjerim da imate zaklon i pašnjak. Svijet opet pogrješno ocjenjuje vremena, a ne može prepoznati ni znakove. Svijet ne sluša naša Dva Srca, niti ih razumije. Odbijaju nas…

A blizu je čas kad će Svjetlost zasjati odozgo i naša Dva Srca, kao dvije Svjetiljke koje svijetle jedna kraj druge, oživjet će ovaj svijet, izvodeći ga iz mraka u svjetlo. Ta Dva Srca, koja je svijet obezvrjeđivao, na kraju će pobijediti! A ova kraljevstva svijeta proći će i bit će zamijenjena Kraljevstvom moga Sina… Sve vam je to sad vrlo blizu! (Bilježnica 63).

o. Ljudevit Rupčić, OFM
teolog, profesor egzegeze, pisac
Zürich, Švicarska


04 sij 2011 12:55
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Post Re: Vassula Rydén - Razgovori s Isusom
PREDGOVOR SEDMOJ KNJIZI PORUKA PRAVI ŽIVOT U BOGU

Mr. Ivan Šešo, duhovnik, Đakovo, recezent ovih poruka


Jedva da je potrebno pisati ovaj predgovor nakon tolikih iz pera poznatijih teologa i ljudi Crkve kao što su Rene Laurentin, Robert Faricy, Frane Franić, Ljudevit Rupčić i drugi. No, da ispunim želju naše revne prevoditeljice Vassulinih knjiga gospođe Marije-Dragice Vukić, rođ. Jurić, i obećanje dano u Đakovu prigodom Vassulina posjeta, pišem ovih nekoliko redaka predgovora i preporuke za sedmu knjigu PRAVI ŽIVOT U BOGU.

Za Vassulu sam prvi put čuo u ljeto 1993., kada sam zamjenjivao hrvatskog svećenika Ivana Mihovilovića u San Franciscu. Tada sam od jedne skupine molitelja Krunice u toj američko-hrvatsko-slovenskoj zajednici dobio na dar prvu knjigu Vassulinih bilježaka na engleskom s dobrim predgovorima poznatog Laurentina i moga nekadađnjeg profesora duhovnosti našeg stoljeća na rimskoj Gregorijani, Roberta Faricy-a, DI. Vidio sam i vrpcu sa snimkom Vassulina nastupa u Americi. Bilo je zanimljivo, dojmljivo, ali sam kao sve privatne objave promatrao s određenim upitnostima i suzdržanošću. Premda je sadržaj bio posve u redu, katolički, prisnost "zapisničarke" Božjih poruka s osobama Presvetoga Trojstva, Blaženom Djevicom i anđelima djelovala mi je pretjerano. S vremenom se i ta pretjeranost smanjila, tako da je bila sve prihvatljivija, napose uz naglašenost evanđeoske Objave i cjelovitosti vjere.

Kasnije sam sreo Vassuline prijevode u domovini, samu prevoditeljicu u Osijeku, Vinkovcima i Đakovu, da bih napokon imao radost susresti i samu Vassulu i njezina duhovnika, redovnika Michaela O'Carrolla. Bilo je to u Đakovu i Osijeku, u siječnju ove godine. Jednostavnost, skromnost i čednost ove Božje svjedokinje, kao i njezinog pratitelja, s tolikim naglaskom na jedinstvu kršćana, Euharistiji, Duhu Svetom, Bogorodici, Papinom prvenstvu, sakramentima… približila mi je njezina svjedočanstva i uvjerila o vjerdostojnosti svjedokinje. Dakako, da se i ja, kao i svi katolici, podlažem sudu Crkve i ovdje izražavam svoju ljudsku vjeru u prihvatljivost poruka, koje aktualiziraju Evanđelje i potrebu obraćenja u naše dane. Uzmu li se u obzir i obilni duhovni plodovi susreta s Vassulom i njezinim knjigama, možemo i ovu lijepo preporučiti.

Đakovo, Spasovo, 1995.
PREDGOVOR

Tako je znakovito da sam knjigu Jacquesa Neiryncka "ZAGONETKA ZVANA VASSULA" dočitao baš danas, na spomendan velike žene našega doba, Edite Stein. I dogodilo mi se slično kao Editi, kad je u jednoj noći pročitala knjigu života Terezije Avilske i zaklopivši je u sebi usklinula: "To je istina!" I odlučila postati katolkinja.

Dočitavši ovaj prijevod ne znam čemu sam se više divio: vještini novinara ili Vassulinoj iskrenosti.

Dobro je da imamo takvu jednu knjigu u vezi s Vassulom. Što više je čitam to sam uvjereniji da je zaista "prava" primateljica poruka, koje joj Bog daje i da je samo pitanje vremena kad će se to i šire uvidjeti i priznati. Znam da je u mnoštvu sličnih pojava potreban oprez pri prosuđivanju i stoga razumijem određenu suzdržanost službene Crkve, čijem se sudu, dakako, podlažem.

Ipak, prateći rad ove izuzetne žene, "pravoslavke koja katolički vjeruje", osjećam sve više vrijednost toga djela i korisnost za mnoge duše, željne ovakvog oblika priopćavanja "pravog života u Bogu".

Stoga, nadovezujući se na svoj predgovor hrvatskom izdanju Vassuline VII knjige, danas mogu izraziti još više svoje uvjerenje da je dobro imati i preporučiti ovu svojevrsnu knjigu za izdavanje i čitanje, u svrhu duhovnog rasta i proširenja vidika vjere, nade i ljubavi.

Molim za sve suradnike na ovoj novoj knjizi i želim mnogo dobrih plodova.

mr. Ivan Šešo, duhovnik
Samobor, Tabor, 9. kolovoza 2002.
Spomendan sv. Edite Stein, sestre Terezije Benedikte od Križa


05 sij 2011 13:02
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
Post Re: Vassula Rydén - Razgovori s Isusom
IZBOR MOLITAVA KOJE SU DANE VASSULI
I UZETE IZ PORUKA PRAVI ŽIVOT U BOGU

1.

Blagoslovljen bio, Gospodine, milosrdni! Bože veliki, sva moć i sav sjaj je u Tebi. Bože Svevišnji, Ti si vladar svega i iznad svega. I samo po Tebi i kroz Tebe sjedinjenje će se spustiti kao munja, na čast i slavu Tvojega Tijela.
Amen.
17. siječnja 1990.


2.

Gospodine, Bože moj, uzdigni moju dušu iz ove tame u svoju Svjetlost! Primi moju dušu u svoje Presveto Srce! Hrani moju dušu svojom Riječju! Blagoslovi moju dušu svojim Svetim Imenom! Pripravi mi dušu da čuje Tvoje riječi! Dahni svojim svetim miomirisom na moju dušu i oživi je! Obgrli moju dušu da obraduje Tvoju dušu. Oče, uresi mene, svoje dijete! Poškropi me svojom čistom smirnom! Uveo si me u svoju Nebesku Dvoranu, gdje svi izabranici sjede. Pokazao si mi svoje anđele, ah, što više moja duša traži? Tvoj mi je Duh dao život, i Ti, koji si Kruh živi, obnovio si moj život. Dao si mi svoju krv piti, da bih s Tobom mogla Tvoje Kraljevstvo u vječnosti dijeliti, i živjeti u vijeke vjekova. Slava Bogu Svevišnjemu! Slava Svetom nad svetima! Hvaljen budi, Gospodine! Blagoslovljen naš Gospodin, jer njegovo milosrđe i ljubav teku s koljena na koljeno, i uvijek će tako biti.
Amen.
29. siječnja 1990.


3.

Oče, premda zemlja još uvijek prekriva zemlju, znam da će se Jahve, gore iznad mene, koji vidi svoju djecu u tami, sažaliti na njih. S milosti i slavom spusti će se, i rasplinuti tu prijeteću noć u svijetli dan. Mir i ljubav ispunit će nas, i naša će duša biti ispunjena njegovom svjetlošću. JA JESAM doći će natrag, JA JESAM vratit će se, JA JESAM bit će s nama. Slava Svevišnjemu!
Amen.
4. ožujka 1991.


4.

Oče, Blagoslovljeno Ime Tvoje, jer je Tvoj ljubljeni Sin, Isus Krist, došao na svijet. Ne da osudi, nego da spasi svijet! Smiluj nam se! Pogledaj na svete rane svojega Slina, sada širom otvorene, i sjeti se cijene koju je on platio za nas. Da nas sve otkupi! Sjeti se njegovih svetih rana, i onih dvaju Srdaca koja si TI osobno sjedinio u ljubavi, i koja su zajedno trpjela, Srca Bezgrješno začete i Tvojega ljubljenoga Slina. O Oče, sjeti se njegova obećanja, i pošalji nam Odvjetnika, u punoj snazi, Duha Istine, da podsjeti svijet na Istinu, poslušnost, poniznost, pokornost i golemu ljubav Tvojega Sina. Oče, došlo je vrijeme kad vladavina podijeljenosti vapije za mirom i jedinstvom. Došlo je vrijeme kad ranjeno Tijelo Tvojega Sina vapije za pravednošću koju još svijet nije upoznao. Oče premili, udijeli nam po Bezgrješnom Srcu Marijinu i Presvetom Srcu Isusovu mir u srcima. I neka se ispuni Sveto pismo ispunjavajući molitvu Tvojega ljubljenoga Sina upućenu Tebi: Da svi budemo jedno, jedno u Božanstvu Presvetoga Trojstva. Da Ti se svi klanjamo i slavimo Te oko jednoga jedinoga Svetohraništa.
Amen.
25. ožujka 1991.


5.

Oče milosrdni, podigni me na svoje grudi, dopusti mi piti s vrela Vječnoga života, tako da spoznam kako uživam Tvoju ljubav. O, dođi i izbavi me, prije nego moj Čas dođe. Ozdravi me, jer sam griješio protiv Tebe. Oče, Tvoja su usta puna milosti, Tvoje je srce užarena peć ljubavi, Tvoje su oči dva plamena sažižuće vatre. Oče, Tvoja je ljepota savršena po sebi, Tvoje veličanstvo i sjaj čak i najsjajnije Tvoje anđele zabliješti. Bogat krepostima i milostima, ne skrivaj svoga Svetog lica od mene. Kad Čas dođe, dođi i pomaži me svojim uljem ljubavi. Bože, čuj moju molitvu, poslušaj moj vapijući glas! Moram ispuniti zavjete koje sam Ti dao. Vječni Oče, premda se struja opire, ja se uzdam, ja znam, ja vjerujem da će Tvoja ruka biti tamo da me podigne i izvuče iz struje. O, kako čeznem da ugledam Tvoje Svetište i vidim Tvoju slavu u Škrinji zavjetnoj! O, kako moja duša gine da ugleda Nebeskog Jahača, koji nosi Ime: Vjernost i Istina, Onoga što će pomesti opačine svijeta, Onoga koji je Pravednost. O, dođi i ogrni me svojim plaštem, jer je Tvoja ljubav poznata po svojoj velikodušnosti. O, Oče! Ne odbijaj me kako ja to zaslužujem zbog svojih grijeha, nego pomozi me, opskrbi me kruhom svagdanjim, očuvaj me i obrani me od zmijskih ugriza. Učini me baštinikom svoje Kuće, učini me svojim djetetom Svjetlosti, učini me savršenim primjero9m uzvišenog mučenika, da Te slavim u vijeke vjekova.
Amen.
19. rujna 1991.


6.

Ti si moj jedini Bog, moja jedina Nada, moja jedina Ljubav. Ti si moj Bog neusporedivi, uvijek tako nježan i blag sa slabima i s grješnima. Ne daj da se kalež Tvoje pravednosti prelije na nas, daj, Gospodine, da zarobljeni budu oslobođeni prije Tvojega Dana. Bezbrojni su naši grijesi u Tvojim očima, a naše pobune i bešćutnost brojem još veće. Ali Tvoje Srce, Gospodine, kuca ljubavlju i milosrđem za nas. Podari nam, o najmilosrdniji Oče, snažni dah svojega Duha, da nas sve oživi, na Tvoju slavu.
Amen.
15. studenoga 1991.


7.

Jahve me je posjetio, kao udar olujnoga vjetra! Njegov me Duh podignu i pokaza mi obraz svoj! Otkri mi nježnost, ljjubav i beskrajno milosrđe. A onda me zasu blagoslovima. Dade mi manu u izobilju, da je dijelim s braćom svojom. Hodao je sa mnom kroz zemlju zaborava, dolje među mrtvima. Uzeo me od onih koji ga zaboraviše, osovio me, podignuvši sjećanje duše moje, Gospodine, Jahve moj, kako sam Ti zahvalna! Neka se Tvoja blagost, Bože, nad sve nas spusti. Blagoslovljen bio, Jahve, u vjeke vjekova.
Amen.
16. siječnja 1992.


8.

O, Oče vječni, Tvorče ovog Hvalospjeva ljubavi, Kralju od samog početka! Ustao si, Bože, da nešto kažeš svim stanovnicima svijeta, Istinu o veličini svojega milosrđa i svojega Imena! Ti izlijevaš na nas blagoslov za blagoslovom. Na valove morske i na cijelu zemlju. Tvoj se miomiris širi, Svemogući Bože, tamo gdje nikada takvih divota u našem naraštaju nije bilo. Tvorče ovog Hvalospjeva ljubavi, Tvoja su djela prelijepo ukrašena, veličanstvena, iskićena da zadive oči i srca. Slavit ću Te, Vječni Oče, cijeloga svoga vijeka, i pjevat ću Tebi, Bože moj, sve dok živim.
Amen
15. svibnja 1992.


9.

Vječni Oče, Sveti se Ime! Tebe poznavati jest Život vječni, Tebe poznavati jest Istinu znati. Oče Mudrosti, posveti me svojim Duhom Svetim. Tako da moje srce izgovara izreke pune mudrosti. Jedinstveni i Savršeni, Izvore uzvišene Ljubavi, Tvoje Veličanstvo, zanesi moje srce da Te slavi dan i noć. Izvore smirne i aloje, namiriši moju grješnu dušu svojim nježnim mirisom, tako da kad sretnem svoga Kralja, a Tvoga ljubljenoga Sina, On ne okrene svojih očiju od mene. Poznavati Tebe znači biti u Tvojoj Svjetlosti, Svjetlosti koja će mi pokazati Put i povući me koracima Tvoga ljubljenoga Sina. Izvore Žive vode, dođi, dođi i uroni mene, svoje dijete, u svoj Izvor koji obilato istječe iz Tvoga Svetišta. O bože! Ljubim Te do suza! Daj da moja grješna duša čezne za svim što je sveto. Daj da moja duša okusi Tvoju nježnost. Jahve, Ti si moj Bog! Hvalim Tvoje Ime, jer si pogledao na moju grješnu dušu, i ispuni je sjajem svoje slave. Moje Ti srce pjeva. Oče moj, moj se duh raduje u Tvome Duhu. O Bože, Oče moj! Dopusti mojoj duši da zamre u Tvojim ljubljenim rukama. Stavi svoj pečat na moje srce, tako da moja ljubav prema Tebi bude jača i od same smrti.
Amen.
2. ožujka 1993.


10.

Isuse, Svjetlosti moja, Isuse, Vođo moj, ljubim Te, jer si mi put pokazao! Duše sveti, Sveti druže moj i prijatelju moj, Ti koji mi u uho šapćeš savjet, mudrost i utjehu, ljubim Te, jer, Ti si očima mojim dopustio da gledaju i slušaju. Klanjam Ti se, jer, ti si me uskrisio! Postao si slatka mana s Neba, kruh moj svagdanji. Ti si utješio napaćenu i grješnu dušu moju. Ti se o meni brineš u pustinji ovoj. Pun si brige za potrebe moje. Ti raznosiš, kao oganj silni, darove svoje svemu ljudskom rodu. Jer, Slava Presvetoga Trojstva svim ljudima milost posvećenja daje, dok pravila se Tvojih drže, pa Zakon Tvoj radost naša postaje.
Amen.
18. svibnja 1993.


11.

Bože Nebeski, posveti moju dušu, svoje mjesto stanovanja, tako da Tli, Kralju moj, budeš proslavljen. Okruni moju dušu svetošću, tako da u tvojoj božanstvenosti postanem nasljednica Tvojega Kraljevstva i Tvoje slave. Obećavam svoj život položiti za braću i sestre svoje i postati dio Tvojega spasenjskog plana. Stvoritelju, ja sam Tvoja. Isuse Kriste, ja sam Tvoja. Duše Sveti, ja sam Tvoja.
Amen.
10. srpnja 1994.


06 sij 2011 14:31
Profil Pošalji e-mail
Avatar

Pridružen/a: 02 srp 2010 02:13
Postovi: 2761
---------
Post Re: Vassula Rydén - Razgovori s Isusom
ZAŠTO MOLITVENA ZAJEDNICA PRAVI ŽIVOT U BOGU

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

piše o. Tony Sullivan, duhovni savjetnik PRAVOG ŽIVOTA U BOGU iz Engleske1. Što je to molitvena zajednica „Pravog života u Bogu“?

Molitvenu zajednicu „Pravog života u Bogu“ čine molitelji koji su stalni čitatelji ovih poruka i koji se pridržavaju Priručnika za molitvene zajednice kojeg je sastavila Vassula.

2. Je li u porukama rečeno da se održavaju molitveni susreti? Ne mogu li ja ostati kod kuće i moliti sam?

Isus je rekao: „Gdje su dvoje ili troje u moje ime, ja sam među njima.“ Molitvena zajednica PRAVOG ŽIVOTA U BOGU može se okupljati na svakom pogodnom mjestu. Naša vjera je vjera zajedništva utemeljena na vjeri koju su nam predali apostoli, zato ni Isus nije djelovao sam, nego je formirao zajednicu oko sebe, apostole, Crkvu, a mi smo dio te zajednice.

3. Gdje se može registrirati molitvena zajednica PRAVOG ŽIVOTA U BOGU da bi bila službena molitvena zajednica?

Obratite se svojoj lokalnoj udruzi PRAVOG ŽIVOTA U BOGU ili pošaljite e-mail: prayergroups@tlig.org
Daljnju pomoć možete naći na međunarodnoj web stranici PRAVOG ŽIVOTA U BOGU tj. TRUE LIFE IN GOD

4. Mogu li ja biti u neslužbenoj molitvenoj zajednici PRAVOG ŽIVOTA U BOGU?

Kao i kod svih duhovnosti čovjeku je potrebno da bude dio cjelovite duhovne obitelji, jer pojedinac ne dobiva potrebnu podršku cijele duhovne obitelji ako djeluje samostalno, jer u tome i jest važnost biti dio obitelji Božje.

5. Što je cilj molitvene zajednice PRAVOG ŽIVOTA U BOGU?

Slijediti poučavanja dana po Duhu Svetomu u porukama PRAVI ŽIVOT U BOGU, a to znači živjeti kao obitelj Božja, a ne živjeti nezavisno. Kao svaka obitelj, mi smo potrebni jedni drugima, jer imamo mnogo toga što jedni drugima možemo dati. A Vassula kaže, glavni cilj molitvene zajednice PRAVI ŽIVOT U BOGU, jest moliti za jedinstvo kršćana.

6. Što mogu očekivati da ću primiti po molitvenoj zajednici PRAVI ŽIVOT U BOGU?

Sve milosti koje nam daje Duh Sveti kroz kontemplaciju o porukama PRAVI ŽIVOT U BOGU u molitvenoj zajednici PRAVOG ŽIVOTA U BOGU.

7. Ja već pripadam molitvenoj zajednici, zašto bih se onda pridružio molitvenoj zajednici PRAVOG ŽIVOTA U BOGU?

Duhovnost PRAVOG ŽIVOTA U BOGU je jedinstvena, ona sadrži poruke koje Bog danas diktira Vassuli. Molitvena zajednica PRAVOG ŽIVOTA U BOGU je mogućnost kontemplacije o toj jedinstvenoj duhovnosti.

8. Kako mogu naći neku postojeću molitvenu zajednicu PRAVOG ŽIVOTA U BOGU?

Kroz Udruge PRAVOG ŽIVOTA U BOGU u vašoj zemlji ili potražiti na već spomenutoj engleskoj web stranici

9. Što se očekuje od sudionika?

Da budu otvoreni porukama PRAVI ŽIVOT U BOGU u poniznosti i ljubavi.

10. Tko vodi molitvenu zajednicu? Što se zahtjeva od voditelja?

Nema vođa u PRAVOM ŽIVOTU U BOGU, mi smo svi braća i sestre u Kristu, koji smo neprestance u kontemplaciji o porukama PRAVI ŽIVOT U BOGU sadržanih u ovih dvanaest knjiga.

11. Mora li voditelj molitvene zajednice biti kvalificiran za to? Moraju li, on ili ona, biti posebno obučeni?

Postoji Priručnik za molitvene zajednice, kojeg je sastavila Vassula, i koji je dobro sklopljen da bi po njemu svaki član molitvene zajednice PRAVI ŽIVOT U BOGU mogao voditi molitveni susret. Zapravo vrlo je važno da molitvenu zajednicu povremeno vodi svaki član.

12. Kako mogu započeti molitvenu zajednicu PRAVOG ŽIVOTA U BOGU?

Korisne informacije mogu se naći na međunarodnoj web stranici TRUE LIFE IN GOD - PRAVI ŽIVOT U BOGU i to:

13. Možemo li se sastajati u nekoj kući ili se moramo sastajati u crkvi ili kapelici?

Kuća, crkva ili kapelica dobra su mjesta za održavanje molitvenih susreta PRAVOG ŽIVOTA U BOGU.

14. Što mi je sve potrebno za molitvu u molitvenoj zajednici PRAVI ŽIVOT U BOGU i gdje to mogu nabaviti?

Biblija, komplet knjiga PRAVOG ŽIVOTA U BOGU, prigodni dekor, kao što su raspela ili slike, upaljena svijeća, krunica, katolička i pravoslavna, te Priručnik za molitvene zajednice PRAVOG ŽIVOTA U BOGU.

15. Koje knjige čitamo na molitvenim zajednicama PRAVOG ŽIVOTA U BOGU?

Bibliju, knjige PRAVOG ŽIVOTA U BOGU i Priručnik. Nikakve druge knjige ni duhovnosti se ne koriste na ovim molitvenim zajednicama.

16. Za vrijeme molitvenog susreta, kad čitamo iz poruka PRAVOG ŽIVOTA U BOGU, ili iz Biblije, moramo li pročitati cijelu poruku ili samo dio toga?

Pročitati onoliko koliko je prikladno i da se može zapamtiti.

17. Koliko da traje molitveni susret?

Prema dosadašnjim iskustvima ne više od sat i pol.

18. Voljeli bi pjevati, ima li ikakva knjiga s pjesmama PRAVOG ŽIVOTA U BOGU? I gdje je možemo nabaviti?

Na molitvenim susretima PRAVOG ŽIVOTA U BOGU ne preporuča se ništa drugo osim onoga što sadrži Priručnik, sve bi drugo moglo uzrokovati nesabranost.

19. Da li bi bilo dobro poslije zajedno popiti kavu ili nešto pojesti, ili bi se ozračje pokvarilo razgovorom?

Vassula smatra da bi se jednom mjesečno moglo održavati takvo okupljanje kako bi se ljudi bolje upoznali kao obitelj. U većim skupinama, gdje ima oko 30 ljudi, ona preporuča da se organizira druženje uz laki objed, da bi se bolje upoznali jedni s drugima.

20. Ima li ikakve veze između molitvenih zajednica, evangelizacije i Beth Myriam – Marijinih kuća?

Svaki od navedenih apostolata uključen je u Udrugu PRAVOG ŽIVOTA U BOGU, ali s različitim aktivnostima.

21. Ima li kakvih izvora za pomoć u specifičnim slučajevima, koje bi mogli imati u našoj molitvenoj zajednici? Kao na primjer: Ako bi neka osoba htjela dominirati u našoj zajednici; ili se ljudi ne slažu s duljinom trajanja; ili bi neka osoba htjela obavljati službu ozdravljenja, a većina nas njemu ili njoj ne vjeruje? Ili imamo osobe koje dolaze u našu zajednicu sa svojim osobnim porukama od Boga. Što da radimo?

Od svih onih koji su dolazili u naše zajednice, tvrdeći kako i oni imaju „poruke“, ni jedna od njih nije bila vjerodostojna. To je znak Izebelina duha (1 Kr 15, 31), koji pokušava prodrijeti u zajednicu (raskolnički duh, prim. prev.), koja ima svoj program. Zato, bilo komu koji bi došao na taj način, molitvena zajednica PRAVOG ŽIVOTA U BOGU ne smije dopustiti pristup. To je jedan od znakova. Ako ima neslaganja u mišljenju ili znakova kontroliranja, o tome se odmah mora izvjestiti Vassulu, oca Johna Abbertona ili oca Tonya Sullivana

22. Ja čitam knjige od Marije Valtorta i drugih vidioca. Mogu li donijeti te knjige na molitvene skupove PRAVOG ŽIVOTA U BOGU?

Nikakva druga duhovnost ne smije se donositi na molitvene zajednice PRAVOG ŽIVOTA U BOGU. Vassula insistira na tome. Duhovnost PRAVOG ŽIVOGA U BOGU je jedinstvena i nije joj potrebna nikakva druga potpora niti usporedba s drugim duhovnostima.

Sponsored links07 sij 2011 12:43
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 127 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1 ... 9, 10, 11, 12, 13


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron