Sada je: 24 lip 2019 19:41.





Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2
 Večernje molitve (Pravoslavni molitvenik) 
Autor/ica Poruka
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Večernje molitve (Pravoslavni molitvenik)
I ONDA GOVORI OVO:

Prosveti oči moje, Hriste Bože, da ne bih nekad zaspao na smrt, da ne bi nekad rekao vrag moj: učvrstih se na njemu?

Slava: Zaštitnik duše moje budi Bože, jer hodim usred mnogih zamki; izbavi me od njih, i spasi me, Blagi, kao čovekoljubac.

I sada: Neućutno proslavljajmo preslavnu Božju Majku koja je svetija i od svetih Anđela, ispovedajući je srcem i ustima kao Bogorodicu, jer nam je vaistinu rodila Boga ovaploćenog, i neprestano se moli za duše naše.




Onda celivaj krst svoj. i prekrsti krstom postelju svoju od uzglavlja do nogu, tako i sa svih strana, govoreći Molitvu časnome Krstu:

Slava Gospode Krstu Tvome časnome!

Neka vaskrsne Bog, i neka se razveju neprijatelji Njegovi, i neka beže od lica Njegova oni koji Ga mrze. Neka iščeznu kao što iščezava dim, kao što se topi vosak na domaku ognja; tako neka izginu đavoli pred licem onih koji ljube Boga i osenjuju se krsnim znakom, i koji radosno govore; Raduj se, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, koji progoniš đavole silom raspetog na tebi Gospoda našeg Isusa Hrista, koji je sišao u pakao i satro silu đavolsku, i koji nam je darovao tebe, Krst Svoj časni, za prognanje svakoga protivnika. O, prečasni i životvorni Krste Gospodnji, pomaži mi uvek sa svetom Vladarkom, Djevom Bogorodicom, i sa svima Svetima zanavek! Amin.


06 ožu 2013 15:06
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
Post Re: Večernje molitve (Pravoslavni molitvenik)
ONDA UMESTO OPROŠTAJA:

Razreši, otpusti, prosti, Bože, sagrešenja naša voljna i nevoljna, ona - u reči i delu, ona - u znanju i neznanju, ona - u danu i u noći, ona - u umu i u pomisli, - sve nam prosti kao blag i. čovekoljubiv.

MOLITVA

Prosti, čovekoljubivi Gospode, one koji nas mrze i vređaju. Čini dobro onima koji dobro čine. Braći i srodnicima našim daruj ono što traže za svoje spasenje i život večni. Bolesne poseti, i podaj im isceljenje. One na moru rukovodi. Putnicima budi saputnik. Crkvu pomaži. Podari oproštaj grehova onima što nam služe i što nas vole. Pomiluj po velikoj milosti Svojoj one koji zahtevaju od nas nedostojnih da se molimo za njih. Pomeni Gospode, preminule oce i braću našu, i upokoj ih gde sija svetlost lica tvoga Seti se Gospode, zarobljene braće naše, i izbavi ih od svake nevolje. Seti se, Gospode, onih koji darove donose i dobro čine u svetim crkvama Tvojim, i podaj im ono što traže za svoje spasenje i život večni. Seti se, Gospode, i nas smirenih i grešnih i nedostojnih slugu Tvojih, i prosveti um naš svetlošću znanja Tvog, i vodi nas stazom zapovesti Svojih, - molitvama prečiste Vladarke naše Bogorodice i Prisnodjeve Marije, i svih Svetih Tvojih, jer si blagosloven kroza sve vekove. Amin.

SVAKODNEVNO ISPOVEDANjE GREHOVA

Tebi Gospodu Bogu mome i Tvorcu, u Svetoj Trojici jednome, slavljenome i obožavanome, Ocu i Sinu i Svetome Duhu, ispovedam sve grehe svoje, koje počinih u toku celog života svog, i svakog časa, i u sadašnje vreme, i u prošle dane i noći. delom, rečju, mišlju, prejedanjem, prepijanjem, tajnojedenjem, praznoslovljem, mrzovoljom, lenjošću, prepiranjem, neposlušnošću, ogovaranjem, osuđivanjem, nehatom, samoljubljem, pohlepnošću, gramžljivošću, govorenjem neistine, nepoštenom zaradom, lakomošću, surevnivošću, zavišću, gnjevom, zlopamćenjem, mržnjom, zakidanjem, i svima svojim čulima: vidom, sluhom, mirisom, ukusom, pipanjem i ostalim svojim gresima, kako duševnim tako i telesnim, pomoću kojih razgnevih Tebe Boga mog i Tvorca, i nepravdu nanesoh bližnjem svom, - žaleći za sve to, objavljujem sebe krivim pred Tobom Bogom mojim, i imam želju da se kajem; samo, Gospode Bože moj, pomozi mi, smireno Te molim sa suzama. A prošle grehe moje oprosti mi milosrđem Tvojim, i kao blag i čovekoljubiv razreši me od svih ovih grehova koje izložih pred Tobom.


06 ožu 2013 15:07
Profil Pošalji e-mail
VIP član
Avatar

Pridružen/a: 17 kol 2012 11:21
Postovi: 799
Spol: muško
---------
Post Re: Večernje molitve (Pravoslavni molitvenik)
Pre nego što legneš u svoju postelju, pronesi kroz svoj um i razmisli o ovome:

Prvo: Zahvali svedržitelju Bogu što ti je blagodaću svojom darovao da minuli dan provedeš živ i zdrav.
Drugo: Pitaj sebe, i ispitaj savest svoju, idući postepeno i podrobno razgledajući sve vreme progeklog dana, počevši od trenutka kada si ustao iz postelje, i privodeći sebi u sećanje:
kuda si išao: šta si radio. s kim si razgovarao. i šta, seti se i s najvećom pažnjom ispitaj i sva svoja dela koja si učinio, reči koje si izgovorio. misli koje si imao. n to od jutra pa sve do večera.
Treće: Ako si što dobro učinio u toku dana, ne smatraj da je to od tebe već od samoga Boga koji nam daruje sva dobra bez naše zasluge, Njemu to pripisuj, i zahvali. i moli se da te u tome dobru utvrdi, i da ti pomogne i podari da i osgala dobra činiš.
Četvrto: Ako si pak što rđavo učinio, reci sebi da je to došlo od tebe sama, i od tvoje nemoći, ili od rđave navike i volje; kaj se, i moli Čovekoljupca da ti izvoli darovati oproštaj za to, obećavajući čvrsto da to u buduće nećeš više činiti.
Peto: Sa suzama moli svog Tvorca da se smiluje i daruje ti ovu noć tihu, mirnu, čistu i bezgrešnu; a sutrašnji dan da ti podari da potpuno provedeš u slavljenju Njegovog svetog imena.
Šesto: Ako nađeš da ti je uzglavlje (previše) meko, ukloni ga, pa na njegovo mesto stavi (nešto tvrdo kao) kamen Hrista radi. Ako ti pri spavanju bude zima, potrpi govoreći da drugi uopšte ne spavaju. (Paterik, Reč četvrta).


06 ožu 2013 15:09
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ]  Stranica Prethodna  1, 2


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron