Sada je: 17 lis 2019 22:24.

Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
 VOJVODINA 
Autor/ica Poruka
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 23 vel 2009 00:58
Postovi: 2140
Lokacija: Zagreb
---------
Post VOJVODINA
slika

Autonomna Pokrajina Vojvodina čini severni deo Republike Srbije. Prostire se na Panonskoj niziji sa površinom od 21.506 kilometara na kojoj živi oko dva miliona stanovnika. Glavni grad je Novi Sad.
U Vojvodini se govori i uči na pet maternjih jezika: srpskom, mađarskom, rumunskom, slovačkom i rusinskom, a tu žive i drugi pripadnici brojnih naroda i narodnosti. Zbliženi vekovima, ovde su ljudi zbratimljeni. Zato nije ni čudno da se tu i gosti osećaju kao kod kuće.
Svojom plodnošću Vojvođanska ravnica je od najranijih vremena privlačila mnoga plemena i narode. Otuda je Vojvodina riznica kultura čiji nas materijalni i duhovni tragovi vode u prošlost daleku više od 50.000 godina. Pored mnogih arheoloških lokaliteta, a najpoznatiji su Gomolova kod sela Hrtkovaca i Sirmijum u Sremskoj Mitrovici, pažnju privlače brojni izuzetno očuvani manastiri sa bogatim srednjevekovnim freskama i vojna utvrđenja od kojih je najočuvanija Petrovaradinska tvrđava kod Novog Sada. Njena gradnja je počela 1692, a trajala je skoro sto godina. Današnja naselja su pretežno iz XVIII veka ali ima znatan broj utemeljenih u doba Ilira, Kelta i Rimljana kada su bili izuzetno važni vojni, privredni i kulturni centri. Vojvodina ima dugu i veoma bogatu tradiciju književnog, pozorišnog, likovnog i muzičkog stvaralaštva. Ravnica iz koje se izdižu dve planine - Fruška gora i Vršacki breg - bogata vodama, jedna je od retkih evropskih oaza sa očuvanom prirodom. Najveće reke su Dunav, Tisa i Sava a od desetak jezera najpoznatije su Palić i Ludoško kod Subotice, Rusanda kod Melenaca, Belocrkvansko i Borkovačko jezero kod Rume.Plovna kanalska mreža hidrosistema Dunav - Tisa - Dunav najduža je u Evropi, a za njena korita iskopano je više zemlje nego za dva Suecka kanala.Obedska bara je najveće stanište ptica selica iz Evrope na putu za jug. Ne manje zanimljiva je i Deliblatska peščara koju mnogi zovu Mala Sahara a jedina je pustinja na našem kontinentu.
Termalnih i mineralnih izvora ima po celoj Vojvodini. Poznate su banje u Slankamenu, Melencima, Kanjiži, Bezdanu, Novom Sadu, Vrdniku i radioaktivno blato u Jermenovcima. Preko područja Vojvodine oduvek su vodili najkraći putevi između Centralne Evrope i Bliskog Istoka.


02 srp 2009 14:05
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron