Sada je: 25 sij 2020 21:56.

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
 Župa Svih svetih - Neorić 
Autor/ica Poruka
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 12 kol 2009 01:13
Postovi: 97
Spol: žensko
Post Župa Svih svetih - Neorić
Župu Neorić čine dva sela: Neorić i Sutina. Neorić i Sutina naselja su istočnog dijela općine Muć, s ukupnom površinom od 32 km i s 1300 stanovnika. Prostor općine Muć ima izgled prirodnog amfiteatra kojeg s juga zatvara Moseć (843m), sa sjevera Svilaja (1509m), na istoku Visočnica (907m) i Plišivica (885m).
Točan nadnevak utemeljenja župe Neorić nije poznat u Nadbiskupijskom arhivu u Splitu (NAS).
Svezak 1. o imenovanju župnika i kapelana je nestao, a Svezak 2 od 1790.god.. pa nadalje su sačuvane. Zbog toga za skoro cijelo osamnaesto stoljeće u NAS-u nema podataka o imenovanju župnika i kapelana, pa tako ni o župama u kojima su obavljali pastoralnu službu.
Iz svega navedenog može se zaključiti da je župa Neorić utemeljena između 1731.i 1718. god. u razdoblju kada je duhovno-pastoralnu službu u Neoriću obavljao župnik don Bartul Režić. Već prije je spomenuto da je za drugog pohoda biskupa Cupillija 1718.god. župa postojala i da se zvala župa ''Pod Neorić'' i da je imala svog dugogodišnjeg župnika don Bartula Režića.
Iz postojeće kronike (ljetopisa) župe Neorić o kojoj je počeo voditi bilješke don Nikola Bulat, nakon što je kao stalni župnik preuzeo župu 1956.god.,nije poznato što se dogodilo sa starim ljetopisom. On je netragom nestao, a prema nekim saznanjima je zapaljen. O njemu se ni danas ništa ne zna. U prvoj rečenici sadašnje kronike župe piše:"U jednom starom zapisniku o primopredaji župskog ureda u imovniku je nabrojen i Ljetopis župe Svih Svetih-Neorić. Međutim sređujući župski arhiv kroz 1956.god. i 1957.god.,nigdje nisam pronašao taj ljetopis župe."
Zaista je šteta što stara kronika nije sačuvana jer bi se o mnogim zbivanjima iz crkvenog i svjetovnog života od početka stvaranja župe danas mnogo više znalo.
Danas se župa zove župa Neorić koja ima tri crkve sa sjedištem u Neoriću.


26 ruj 2009 22:53
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 12 kol 2009 01:13
Postovi: 97
Spol: žensko
Post Re: Župa Svih svetih - Neorić
STARA CRKVA SVIH SVETIH

Stara župna crkva Svih Svetih nalazi se na starom groblju. 1709. god. Neorić je pohodio nadbiskup Cupilli i tom prigodom pregledao područnu kapelu Svih Svetih u Neoriću, koja je pripadala župi Muć. Kapela je bila nevješto ozidana i slamom pokrivena. Na oltaru je bila mala slika na platnu Bl. Dj. Marije i malog Isusa. Kapela je imala mali kor. Tom je prigodom harambaša Mate Veić u ime cijeloga naroda izrazio želju da se sagradi nova crkva Svih Svetih, što je Cupilli odobrio, ali uz uvjet da se u svemu moraju poštivati prava crkve matice u Muću. U pastirskom pohodu 1718. god. Cupilli selo Neorić naziva Podnehorić i piše da je na groblju bila crkva od dasaka, koju su 1715. god. zapalili Turci, pa je u groblju namjesto crkve podignuta jedna koliba. Narod je obećao nadbiskupu da će sagraditi dostojnu crkvu ''kad Gospodin dade sigurnost na granici''. U istom izvješću nadbiskup je zapisao da je već više godina župnik don Bariša, mještanin, koji je bio predlagan od harambaše Mate Veića i od nadbiskupa potvrđivan.
1728. god., kako je uklesano na nadvratniku, Neorćani su sagradili novu crkvu od kamena na groblju s četvrtastom apsidom i jednim oltarom, a bila je pokrivena kupom kanalicom. Poslije izgradnje nove župne crkve 1897. god. ta je crkva ostala zapuštena i prijetila joj je opasnost rušenja.
2002. god. započela njezina obnova, koja je završena krajem 2004. god.. S apsidom je duga 13,80 i široka 4,30 m. Svod je bačvast i prelomljen. Na pročelju je prozor u obliku pačetvorine, a na vrhu pročelja nema preslice, nego kameni križ. Osim vrata na pročelju postoje vrata i na južnom zidu lađe. Na crkvi je više prozora različitih veličina i oblika.

slika


26 ruj 2009 22:57
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 12 kol 2009 01:13
Postovi: 97
Spol: žensko
Post Re: Župa Svih svetih - Neorić
NOVA CRKVA SVIH SVETIH

Nova župna crkva Svih Svetih sagrađena je za župnika don Joze Đžakule 1897. god. Predračunski trošak za gradnju crkve iznosio je 17.204 forinta, a od čega je 13,897 forinta trebala podmiriti Vjerozakonska zaklada, a ostalo župljani. Crkva je sagrađena od domaćeg kamena ''s mnogo ukrasa i elengacija''. Izvana je obogaćena kontraforama. Sa zapadne strane pročelja podignut je zvonik s biforama i ogradnim stupićima na katu za zvona te završnom piramidom s križem. Na sredini pročelja je okrugli prozor, a u samom zabatu uzdužni prozor s polukružnim završetkom. Na zidovima lađa su po tri visoka prozora na luk. Prezbiterij je nešto uži od lađe, a iza glavnog oltara u polukružnoj apsidi smještena je sakristija. Prigodom temeljite obnove za župnika don Tomislava Ćubelića na krov je postavljena betonska ploča i kupa kanalica, te izminjeni svi zatvori na crkvi. Za vrijeme župnika don Stipe Bodrožića postavljen je kristalni luster, a ove godine za župnika don Nikole Golemca postavljen je novi križni put. Veliki kor je iznad glavnih vrata. U crkvi su tri mramorna oltara. Ispred velikog oltara postavljen je oltar prema puku, a naslovnici dvaju pobočnih oltara su Gospa od Ružarija i sv. Ante. Crkva je s apsidom duga 30 i široka 10 metara.

slika


26 ruj 2009 23:00
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 12 kol 2009 01:13
Postovi: 97
Spol: žensko
Post Re: Župa Svih svetih - Neorić
CRKVA SVETOG ILIJE

Lijepa kamena crkva u predjelu zvanom Milina u Sutini. Ona je područna crkva župe pokraj koje se svake godine ne blagdan svetoga Ilije 20. srpnja održava veliki sajam. Ona nije župna nego područna crkva, jer kada se u prvoj polovici osamnaestog stoljeća dijelila nekoć vrlo prostrana župa Zmina, Sutina se pridružila novoosnovanom župi Svih Svetih u Neoriću. Na temelju podataka iz župnog ureda Neorić, o crkvi se ne zna slijedeće: nije poznato kada je sagrađena crkva svetoga Ilije. U arhivu postoji nacrt iz 1868.god. kakva ona izgleda danas, ali to je nacrt za nadogradnju koja je izvedena 1870.god. Tu je nekad bila mala crkvica iz prve polovice osamnaestog stoljeća koja se s vremenom nadograđivala i proširivala. Na 23. lipnja 1952.god. u noći izgorjela je crkva sv. Ilije. Obnovljena je 1960.god. Za župnika don Borisa Vukasovića postavljena je ploča, nasuprot ulaza u kojoj je opisano što se sve događalo s crkvicom kroz povijest.

slika


26 ruj 2009 23:03
Profil Pošalji e-mail
Reg. korisnik
Avatar

Pridružen/a: 12 kol 2009 01:13
Postovi: 97
Spol: žensko
---------
Post Re: Župa Svih svetih - Neorić
MSGR. DR. PETAR ŠOLIĆ (1948.-1992.)

U najnovijoj prošlosti župa Neorić-Sutina iznjedrila je i dala Katoličkoj crkvi jednog biskupa, Petra Šolića iz Sutine. Petar Šolić rodio se 5. lipnja 1948.god. u selu Sutini u župi Neorić u siromašnoj radničkoj obitelji oca Ivana i majke Kate sa petoricom braće i tri sestre. Nakon završene osnovne škole u rodnomu mjestu stupa u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu. Kada je položio maturski ispit, osamnaest mjeseci je služio vojni rok u JNA. Čim je skinuo vojničku odoru i vratio se u rodni kraj, predao je molbu Biskupskom ordinarijatu u Splitu, da bude primljen u Splitsko Bogoslovno sjemenište, kako bi mogao ostvariti želje, da postane svećenik. Javljeno mu je da je primljen i tadašnji splitsko-makarski biskup Franić šalje ga u Rim. Tu je završio studij filozofije 1970. god., ali i trogodišnji studij opće teologije 1973.god. Nakon dvogodišnje specijalizacije 1975. god. postigao je magisterij iz moralne teologije. Sveti red đakonata primio je na blagdan Svih Svetih 1. studenog 1973.god. u crkvi Rimskog sjemeništa, a sveti red prezbitera u neorskoj župnoj crkvi Svih Svetih 7. srpnja 1974.god. Istog dana slavi i mladu misu. Nakon postdiplomskog studija na Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima vraća se u domovinu i odmah biva imenovan duhovnikom Nadbiskupijskog sjemeništa u Splitu, u kojoj službi je ostao više od tri godine tj. do 1. prosinca 1980. kada preuzima istu duhovničku službu u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu.6.1.1992.god zaređen je za pomoćnog biskupa Splitsko-makarske nadbiskupije i tu dužnost vršio je sve do dana tragične smrti 6. prosinca 1992.god. Smrt ga je zatekla na putu u neretvansko selo Otrići u kojem je 6. prosinca 1992.god. trebao voditi misno slavlje za blagdan župskog zaštitnika sv. Nikole. Poginuo je u prometnom udesu koji se dogodio tog dana oko devet sati u jurto nedaleko od Ploča kada je zacijelo žurno vozeći po mokrom kolniku, da ne zakasne na svečanost, naletio svojim osobnim automobilom na kamion. Sprovodne obrede predvodio je tadašnji splitsko-makarski nadbiskup Jurić uz sudjelovanje tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Kuharića te papinskog mons. Guilija Einaudija te više od 300 svećenika iz svih biskupija uz predstavnike državnih vlasti i mnoštva naroda. Njegov život je bio kratak, ali se bez imalo pretjerivanja može reći da je bio ispunjen mnogovrsnim marljivim i gotovo nevjerojatno uspješnim radom. Napisao je mnogo znanstvenih članaka koji su posmrtno objavljeni u zborniku ''Radost i ljubav'' i ''Studij i članci''. O ljubavi i požrtvovnosti kojima je obavljao službu duhovnika svjedoče brojni mlađi svećenici i laici koji ga se rado spominju i žale nad njegovom preranom smrću.


26 ruj 2009 23:07
Profil Pošalji e-mail
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Forum(o)Bir:  
cron